Подготвена е HDTV?

Ако сте биле во продавница за електроника во последната година, веројатно веќе сте ги забележале етикетите „HDTV READY“ на телевизорите . Сепак, оваа кратенка воопшто не значи дека телевизорот ќе прикажува HDTV. Повеќето телевизори што се продаваат во моментов (лето 2006 година), всушност можат да добијат телевизиски сигнал со висока резолуција и ... да го компресираат до вообичаената резолуција од 720 на 576 пиксели.
Вистинската HDTV ќе работи само на телевизори со „ природна “ резолуција од 1920 * 1080. Но, таквите телевизори чинат најмалку 2-3 илјади долари. Покрај тоа, до сега тие воопшто не биле во Русија. Само во јули 2006 година, ги обележав LCD-телевизорите Acer и Philips во трговскиот ланец KEY во Санкт Петербург. Цената на телевизорот Acer изнесуваше околу 2.500 американски долари.
Затоа, ако буџетот ви е ограничен, препорачувам да обрнете внимание на ЛЦД-телевизорите со резолуција од 1280 на 720, кои чинат околу 1000 американски долари.
Може да видите и монитори со голема дијагонала кои чинат околу 300 американски долари.
Опремата дизајнирана за HDTV чини повеќе од конвенционалната опрема, но не многу.
HDTV се поделени во две групи: HDTV надградувачки и HDTV вградени. Првата група може да прикажува само HD-програми користејќи надворешен HDTV приемник, кој чини околу 700 долари. Вградени телевизори HDTV можат да прикажуваат HDTV канали без дополнителна опрема. Тука треба да се напомене дека треба да се инсталира вграден приемник (т.е. приемник) за да се добие HDTV сигнал на копнена телевизија. Во моментов, можете да фатите HDTV само на антена преку воздухот во САД, Франција и Англија. Во Русија HDTV можете да гледате само сателитски HDTV канали. Отворањето на кабелските канали е само планирано. Затоа, купувањето вграден телевизор HDTV е крајно неразумно. Заради комплетност, треба да се напомене дека од јуни 2004 година, во САД се продаваат само телевизори со вградени приемници.

Подготвена е HDTV?
Подготвена е HDTV?
Подготвена е HDTV?
Подготвена е HDTV? Подготвена е HDTV? Подготвена е HDTV?Home | Articles

December 5, 2022 21:05:29 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting