О, слана-студ: принципите на съвременните хладилници

Някога нашите предци са прекарвали много време в рязане на лед през зимата. Те трябваше да се занимават с това трудно и изключително опасно занимание само за да осигурят безопасността на месните продукти през пролетта и лятото, тъй като от леда, съхраняван за зимата, са правили ледници - аналози на съвременните хладилници и хладилни камери. Между другото, как работи хладилникът като цяло и на какъв принцип работи? Замисляли ли сте се някога за това? Ако не, тогава напразно - в края на краищата, без да знаем дори основните принципи на работа на съвременните устройства за замразяване, е почти невъзможно да се направи правилният и информиран избор на хладилник при закупуването му и е много по-трудно да се разбере симптомите на неизправности, които могат да възникнат по време на работата му. И затова - четете и се образовайте!
Първо, нека видим от какви основни части се състои. Най-важната му част е мотор-компресор, един вид помпа, която циркулира специален хладилен агент (най-често фреон). На задната стена е скрит кондензатор - мястото, където хладилният агент се охлажда, кондензира и се превръща в течност. Следващият важен елемент е изпарителят, където течността от кондензатора се изпарява и по този начин се генерира студ.
И така, как тези части взаимодействат помежду си? Компресорът извлича парите на хладилния агент от изпарителя, след което ги изпомпва в кондензатора, където хладилният агент преминава в течно състояние. След това тази течност навлиза в изпарителя през филтър и капилярна тръба. В него хладилният агент кипи, като взима топлина от повърхността на изпарителя и охлажда вътрешността на хладилника и всичко в него. В изпарителя течният хладилен агент се превръща обратно в пара и целият процес се повтаря. Това се случва, докато температурата падне до желаното ниво, след което двигателят се изключва.
Този прост процес на функциониране на хладилника може да бъде нарушен в условия на неправилна употреба и може да доведе до неговата повреда. За да избегнете това, помислете за най-проблемните проблеми на хладилника.
Как да почистите хладилника?
Хладилникът е мястото, където се съхранява храната ни и, разбира се, трябва да я поддържаме напълно чиста. Препоръчително е да измивате хладилника поне веднъж на сезон, като спазвате следната процедура:
1. Пригответе разтвор от топла вода и сода за миене (2 супени лъжици сода за хляб на 1 литър вода).
2. Изключете устройството от захранването. Извадете цялата храна и съхранявайте на хладно място.
3. Размразете хладилника напълно.
4. Измийте го с приготвен разтвор на сода, след това изплакнете с чиста топла вода и подсушете с чиста суха кърпа.
5. Изплакнете контейнерите и рафтовете отделно по същия начин като интериора.

О, слана-студ: принципите на съвременните хладилници
О, слана-студ: принципите на съвременните хладилници
О, слана-студ: принципите на съвременните хладилници
О, слана-студ: принципите на съвременните хладилници О, слана-студ: принципите на съвременните хладилници О, слана-студ: принципите на съвременните хладилнициHome | Articles

December 8, 2022 01:09:00 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting