О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидери

Некогаш, нашите предци поминуваа многу време сечејќи мраз во зима. Тие мораа да го сторат ова тешко и крајно опасно занимање само за да обезбедат безбедност на месните производи во пролет и лето, бидејќи од мразот складиран за зимата направија глечери - аналози на современи фрижидери и комори за ладење. Патем, како работи ладилникот воопшто и на кој принцип работи? Дали некогаш сте размислувале за тоа? Ако не, тогаш залудно - на крајот на краиштата, без да ги знаете ниту основните принципи на работа на современите уреди за замрзнување, скоро е невозможно да се направи правилен и информиран избор на фрижидер при купување, и многу е потешко да се открие симптомите на дефекти кои можат да се појават за време на неговото работење. И затоа - прочитајте и едуцирајте се!
Прво, да видиме од кои главни делови се состои. Неговиот најважен дел е мотор-компресор, вид пумпа што циркулира специјален ладилен медиум (најчесто фреон). Кондензаторот е скриен на задниот wallид - местото каде ладилното средство се лади, кондензира и се претвора во течност. Следниот важен елемент е испарувачот, каде испарува течноста од кондензаторот, а со тоа се создава студ.
Па, како овие делови комуницираат едни со други? Компресорот извлекува испарувања на ладилното средство од испарувачот, а потоа ги пумпа во кондензаторот, каде ладилното средство се претвора во течна состојба. Тогаш оваа течност влегува во испарувачот преку филтер и капиларна цевка. Во него, ладилното средство врие, земајќи топлина од површината на испарувачот и ладење на внатрешноста на фрижидерот и сè што е во него. Во испарувачот, течниот ладилен медиум се претвора во пареа и се повторува целиот процес. Ова се случува сè додека температурата не падне на посакуваното ниво, по што моторот се исклучува.
Овој едноставен процес на функционирање на ладилникот може да биде нарушен во услови на неправилна употреба и може да доведе до негово расипување. За да го избегнете ова, разгледајте ги најпроблематичните проблеми со фрижидерот.
Како да го исчистите фрижидерот?
Фрижидерот е местото каде што се чува нашата храна и, се разбира, мора да ја чуваме целосно чиста. Се препорачува да се мие фрижидерот барем еднаш во сезоната, притоа следејќи ја следната постапка:
1. Подгответе раствор од топла вода и сода за перење (2 лажици сода бикарбона на 1 литар вода).
2. Исклучете го уредот од напојувањето. Извадете ја целата храна и чувајте ја на ладно место.
3. Одмрзнете го фрижидерот целосно.
4. Измијте го со подготвен раствор на сода, а потоа исплакнете со чиста топла вода и исушете го со чиста сува крпа.
5. Исплакнете ги контејнерите и полиците одделно на ист начин како и внатрешноста.

О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидери
О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидери
О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидери
О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидери О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидери О, мраз-мраз: принципите на современите фрижидериHome | Articles

December 8, 2022 02:36:41 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting