Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидера

Једном давно, наши преци су зими проводили пуно времена сечећи лед. Морали су да се баве овим тешким и изузетно опасним занимањем само да би обезбедили сигурност месних прерађевина у пролеће и лето, пошто су од леда ускладиштеног за зиму правили глечере - аналоге модерних фрижидера и хладњача. Иначе, како уопште ради фрижидер и по ком принципу? Јесте ли икад размишљали о томе? Ако не, онда узалуд - уосталом, не знајући ни основне принципе рада савремених уређаја за замрзавање, готово је немогуће направити тачан и информисан избор фрижидера при куповини, а много је теже то сазнати симптоми квара који могу настати током његовог рада. И зато - читајте и едукујте се!
Прво, да видимо из којих се главних делова састоји. Његов најважнији део је моторни компресор, врста пумпе која циркулише посебним расхладним средством (најчешће фреоном). На задњем зиду је скривен кондензатор - место хлађења, кондензовања и претварања у течност. Следећи важан елемент је испаривач, где течност из кондензатора испарава и тако настаје хладноћа.
Па како ови делови међусобно делују? Компресор извлачи испарења расхладног средства из испаривача, а затим их пумпа у кондензатор, где расхладно средство прелази у течно стање. Тада ова течност улази у испаривач кроз филтер и капиларну цев. У њему расхладно средство кључа, узима топлоту са површине испаривача и хлади унутрашњост фрижидера и све у њему. У испаривачу течно расхладно средство се поново претвара у пару и читав поступак се понавља. То се дешава све док температура не падне на жељени ниво, након чега се мотор искључује.
Овај једноставан процес рада фрижидера може се пореметити у условима неправилне употребе и може довести до његовог квара. Да бисте то избегли, размотрите најпроблематичнија питања фрижидера.
Како очистити фрижидер?
Фрижидер је место где се чува наша храна и, наравно, морамо је одржавати потпуно чистом. Препоручује се прање фрижидера најмање једном у сезони, поштујући следећи поступак:
1. Припремите раствор топле воде и соде бикарбоне за прање (2 кашике соде бикарбоне на 1 литар воде).
2. Искључите јединицу из напајања. Извадите сву храну и чувајте је на хладном месту.
3. Одмрзните фрижидер у потпуности.
4. Оперите га припремљеним раствором соде, затим исперите чистом топлом водом и осушите чистом сувом крпом.
5. Исперите контејнере и полице одвојено на исти начин као и унутрашњост.

Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидера
Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидера
Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидера
Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидера Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидера Ох, мраз-мраз: принципи модерних фрижидераHome | Articles

December 3, 2022 14:11:10 +0200 GMT
0.006 sec.

Free Web Hosting