Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-Т

Бидејќи сите стандарди на семејството DVB се засноваат на стандардот за дигитална компресија MPEG-2, со цел да се организира емитување во DVB-T, потребен е ист сет на опрема како и за организирање на сателитско дигитално емитување. Прво на сите, ова се видео / аудио-кодери MPEG-2 DVB, IP / DVB-капсулатори и мултиплексери. Само модулаторите се разликуваат, бидејќи секој од ДВБ-стандардите (-S, -C, -T) се разликува прецизно во неговиот вид модулација, бидејќи секој е дизајниран за оптимално пренесување преку различни физички медиуми (кабелски, сателитски врски, преку воздух).
Како пример за изградба на радиодифузен центар во стандардот DVB-T, можеме да ги разгледаме составот и принципот на работа на зоната за тестирање на радиодифузија DVB-T, која е создадена во Москва врз основа на радиодифузниот центар ОКТОД со активно учество на SYRUS SYSTEMS, кој го снабдуваше и инсталираше целиот комплет опрема за формирање канали MPEG-2 DVB.
Опремата што ја доставува SYRUS SYSTEMS вклучува: CODICO E-1000 Професионални видеокодери, CODICO E-1000 Аудио аудио кодери, CODICO RTM-3800 мултиплексер, CODICO IGW-600 IP DVB анкапсулатор, медиумски сервер, приемници на претплатници DVB-T, контрола и мониторинг систем, програма за гарантирана испорака на податоци FAZZT дигитален систем за испорака. На централната преносна станица се формира пакет дигитални програми и се емитува во стандардот DVB-T на фреквенцијата на еден од копнените телевизиски канали (34 канали, 578 MHz). Претплатничките приемници го примаат сигналот од воздухот, го декодираат и испраќаат видео и звук на ТВ. Радио програмите можат да се емитуваат од приемникот до аудио засилувач за слушање. Истовремено со ТВ и PB програми во пакетот, податоците за сообраќајот на IP се пренесуваат преку посебен канал. Во исто време, организирани се и еднонасочно пренесување на податоци без повратен канал и пристап до Интернет според асиметрична шема со барање преку dial-up конекција.
Создадениот систем овозможува организирање на преносот во еден пакет, на една фреквенција на операторот, до 4 телевизиски програми, 8 радио програми и канал за пренос на податоци. Приемот се врши на конвенционалните телевизиски антени.

Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-Т
Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-Т
Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-Т
Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-Т Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-Т Опрема за спроведување на проекти на ДВБ-ТHome | Articles

November 28, 2022 17:21:24 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting