Наземна телевизия

В момента в Русия телевизионните предавания в стандарта SECAM (625 реда), изображението се показва с резолюция 720 на 576 пиксела и честота на кадрите 25 в секунда.
Редица чужди държави излъчват във формат PAL, който се различава само в алгоритъма за цветно кодиране.
Смята се, че най-напредналите в технологично отношение държави излъчват във формат NTSC 3.58. В този стандарт броят на кадрите в секунда е 29,97, а разделителната способност на екрана при цифрово представяне е 720 на 480 пиксела. По този начин стандартът NTSC има по-висока честота на кадрите, но по-ниска вертикална разделителна способност.
Има два метода за формиране на образа - прогресивен и преплетен. При прогресивния метод на изобразяване всеки кадър съдържа всички линии на изображението, т.е., например, със скорост от 30 кадъра в секунда, ще бъдат показани 30 пълни кадъра. С метода на предаване на преплетени изображения, четни линии на оригиналната картина (пълен кадър) ще бъдат показани в четни кадри, а нечетни линии в нечетни кадри. Преплетеното изображение изглежда малко размазано в сравнение с прогресивното, но може значително да намали количеството предавана информация. Много хора не харесват трептенето, създадено от преплетени изображения.
Прогресивното изображение се обозначава с буквата p (прогресивно), например 720p. Преплетено изображение - обозначава се с буквата I (преплетено), например 1080i.
По-старите формати PAL, SECAM и NTSC 3.58 използват преплетен начин за предаване на информация.

Наземна телевизия
Наземна телевизия
Наземна телевизия
Наземна телевизия Наземна телевизия Наземна телевизияHome | Articles

November 26, 2022 21:57:52 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting