Мини фрижидери

Побарувачката за мали фрижидери расте секој ден. Најчесто тие се користат во канцеларии, хотели, забавни комплекси, болнички оддели со зголемена удобност. Главната погодност е што тие зафаќаат малку простор, многу модели имаат дизајн што им овозможува да бидат поставени во канцеларија или просторија. Тесен фрижидер во земјата или во кое било друго привремено домување е исто така соодветен.
Таквите апарати за домаќинство можат да бидат преносни или стационарни, некои модели се вградени во бар или мебел. Според видот на ладење, мал фрижидер може да биде апсорпција, термоелектрик или компресија. При инсталирање на вградени апарати, важно е да се ладат елементи како што се кондензатор (ладење со компресија), разменувач на топлина (метод на апсорпција) или плочи на топлински компоненти.
За ладење на внатрешниот простор се користи испарувач, секој мини фрижидер со една комора има послужавник под испарувачот, благодарение на што се прилагодува и температурниот режим во замрзнувачот, кој обично се наоѓа во горниот дел на куќиштето. Испарувачот служи и како контејнер за одделот за замрзнување. За поставување во канцеларија, мал фрижидер со волумен не поголем од 85 см ќе биде оптимален, што може да се стави дури и под маса.
Ниво на бучава
Некои модели на компресивни ладилници имаат намалено ниво на бучава. Послаб звук за време на работата создаваат уредите за апсорпција, бидејќи тие немаат компресор и делови што се движат. Најтивки, можеби, термоелектрични ладилници, во кои нема компресори, нема ладилни цевки или подвижни делови. Термоелектричните фрижидери се поделени во две класи, првата се користи во затворени простории, а другата е пренослива, може да се користи насекаде. Фрижидерите наменети за употреба во транспортот можат да имаат специјални прицврстувачи, со чија помош се ставаат на трупот на автомобили, автобуси, возови или пловечки возила.
Како да изберете мини фрижидер?
Најпогодни се термоелектричните ладилници, но нивната цена е поредок поголем од изотермалниот (контејнери со топлинска изолација, каде што батериите се ладат однапред), оваа техника подолго одржува ниска температура. Најмоќни се моделите на електро-гас и моделите за компресија, тие се можеби најскапите, но имаат прекинувач за температура.
Избор на преносен мини фрижидер, пред сè, треба да одлучите за барањата за тоа. Значи, производите поврзани со изотермален тип се контејнер со топлинска изолација (обично полистирен), кој се лади со специјални (претходно замрзнати во замрзнувачот на ладилникот за домаќинство) ладни акумулатори.

Мини фрижидери
Мини фрижидери
Мини фрижидери
Мини фрижидери Мини фрижидери Мини фрижидериHome | Articles

November 29, 2022 14:09:28 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting