МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи формата

Тренутно већина оператера кабловске и сателитске телевизије користи МПЕГ2 стандард за пренос својих сигнала. МПЕГ2 стандард развила је група стручњака за покретне слике Међународне организације за стандардизацију. МПЕГ2 је објављен као међународни стандард ИСО / ИЕЦ 13818. Овај стандард описује само опште принципе компресије, остављајући детаље произвођачима кодера.
Алгоритам компресије заснован је на особинама људске перцепције слике. На пример, људско око много боље примећује градације осветљености од хроматских особина; градације неких боја доживљавају се боље, друге - лошије.
Поред тога, на екрану се најчешће приказује статична позадина и неколико објеката у покрету. Због тога је довољно само пренети информације о основном оквиру, а затим пренети оквире који садрже информације о покретним објектима.
Још један принцип који се примењује при компримовању слика у МПЕГ2 стандарду је одбацивање неважних информација, слично принципима који се користе у ЈПЕГ графичком формату.
Али, вратимо се стварној теми нашег разговора. Развој технологије вођен је принципом: боље, лепше, више са мање трошкова и мање трошкова. У нашем случају мислимо на слику бољег квалитета, са мањом ширином информационог канала (сателитског, кабловског, земаљског). Побољшање МПЕГ2 видео кодека довело је до чињенице да је сада за пренос слике потребан канал са пропусним опсегом 2 пута мањим него на почетку ере дигиталног емитовања. Временом је постало очигледно да нови развој може знатно смањити количину пренетих информација, али они не одговарају постојећем МПЕГ2 формату. Стога су се стручњаци суочили са задатком да развију универзалнији стандард који одговара савременим технологијама.
За дигиталну сателитску телевизију која користи МПЕГ2, резолуције 720 са 576 тачака, максимална брзина протока информација је 15 Мбит / с, а практично коришћена брзина бита 3-4 Мбит / с. Један транспондер (пријемник - предајник) на сателиту обично одговара 8-12 канала.
Будући да ХДТВ претпоставља резолуцију од 1920 к 1080 пиксела, тј. површина екрана је 5 пута већа од конвенционалне телевизије, тада би за емитовање једног ХДТВ канала у МПЕГ2 стандарду било потребно изнајмити половину транспондера.
МПЕГ4 стандард постао је нови корак у развоју алгоритама компресије слике. Идеја МПЕГ4 стандарда није да стандардизује један производ, већ да комбинује неколико под-стандарда од којих добављачи могу да изаберу онај који најбоље одговара њиховим потребама.
Најважнији под-стандарди:
ИСО 14496-1 (Системи), МП4 формат контејнера, анимација / интерактивност (нпр. ДВД мени)
ИСО 14496-2 (Видео # 1), напредни једноставни профил (АСП)
ИСО 14496-3 (аудио), напредно аудио кодирање (ААЦ)
ИСО 14496-10 (Видео # 2), Напредно кодирање видеа (АВЦ), такође познато као Х.264.
Нећу набрајати карактеристике технологија и алгоритама који су коришћени у развоју МПЕГ4 формата.
Пређимо на најважније: комбинована употреба ДВБ-С2 (побољшани стандард за дигитални пренос података) и Х.264 вам омогућава да 6-8 канала сместите у транспондер, али већ ХДТВ телевизију. Треба напоменути да, као и увек, повећање квалитета не пролази бесплатно: број израчунавања како у пријемницима, тако и на предајној опреми знатно се повећао. Нажалост, ово је имало значајан утицај на трошкове опреме за потрошаче и за емитере.

МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи формата
МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи формата
МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи формата
МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи формата МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи формата МПЕГ2 и МПЕГ4 - описи форматаHome | Articles

December 5, 2022 02:49:10 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting