ЛСД време одзива

По некима је ова карактеристика најважнија за ЛЦД телевизоре. Други верују да то не одражава стварни квалитет слике. У сваком случају, за развој теме потрошено је довољно новца да се на њу скрене пажња.
Међу факторима који одређују квалитет приказивања „слике“ на ЛЦД ТВ екрану, спецификација „време одзива“ обично добија најдвоумнију оцену стручњака и обичних корисника. Нажалост, ово није само због уобичајеног плурализма мишљења својственог било којој области знања. ТВ компаније су учиниле много да створе ову збрку.
Генерално, време одзива је брзина којом ћелијски пиксел са течним кристалом ЛЦД екрана може да промени степен прозирности да би створио слику. Међутим, скоро сваки произвођач сматра својом дужношћу да уведе свој „координатни систем“, заснован на сопственим идејама о суштини феномена.
Главна тачка која обједињује све различите спецификације је да се за све системе сматра да је брже време одзива већи квалитет слике. Ово се посебно односи на застареле ЛЦД телевизоре или производе произвођача „треће дивизије“ - младих корејских или кинеских компанија које немају довољно средстава за примену ефикасних технологија.
Дугачка времена одзива пре свега значе замагљену „слику“. У овом случају, брзо покретни предмети за собом остављају такозвани траг, видљив очима гледаоца. Пре свега, ово својство се може манифестовати приликом гледања спортских програма, динамичних сцена у филмовима, а љубитељи акције - рачунарске игре (при игрању на сет-топ бок уређају или повезивању телевизора као монитора) такође могу искусити свој ефекат.
Каква год била осветљеност, контраст и резолуција ТВ екрана, споре брзине одзива могу вам скренути задовољство са гледања. Стога су неки произвођачи, који имају мало материјалних и техничких могућности, приступили решавању проблема креативно - изумом сопствених система за мерење времена одзива.
Варијанте
За ране ЛЦД телевизоре постојао је само један мерни стандард - такозвани одговор на успон и пад или ТрТф (Време расте, Време опада). У овом случају је назначено време преласка (у милисекундама - мс) „течног“ кристала из активног стања (црно) у неактивно (бело) и назад. У стварности се узима у обзир активност од 90% за црну и 10% за белу боју. Познати програмер стандарда ВЕСА усвојио га је за телевизоре и мониторе.
Међутим, овде још увек нема чврстих директива. Упркос овлашћењима компаније ВЕСА, произвођачи су пронашли поље за манипулације у овом оквиру. Тако је, на пример, у спецификацијама телевизора назначено само пола времена - прелазак ћелије из црне у белу. Ово омогућава да се време одзива „пресече“ на пола. Додатна способност манипулисања бројевима је декларација максималне стопе одзива пиксела уместо просека.
Други начин мерења времена одзива је ГТГ (од сиве до сиве). Овде се не мери прелазак из црне у белу, већ време градације из једне сиве нијансе у другу. Јасно је да све ове спецификације нису међусобно повезане.
Напомињући време одзива у упутствима, сви произвођачи не наводе по ком систему се мере. Многи то уопште не указују. Неки - јер то не сматрају важним, други зато што, заправо, немају шта да назначе.
„Канонска“ опција
И, без обзира на то, најчешћи стандард је ТрТф (Време расте, Време опада). Пре свега, користе га велике компаније "са именом".
Оптимално време одзива за овај систем у недавној прошлости било је 20-25 мс. Према речима стручњака, ово је сасвим довољно за угодно гледање „брзог“ видео записа. Међутим, према корисницима, неки од њих могу да разликују петљу у дванаест или чак осам милисекунди. Очигледно су ово појединачне карактеристике визуелне перцепције појединих људи, јер је, према неким проценама, слика на ЦРТ ТВ екрану од 50 Хз приближно еквивалентна 16 милисекунди ЛЦД-а.
Закључак
У тренутним околностима мора се признати да, иако је „време одзива“ свакако важна величина, главну пажњу треба обратити пре свега на детаље: систем мерења, субјективну оцену произвођача итд.
Срећом, ВЕСА је већ почео да обједињује заједнички стандард заснован на ТрТф-у. Надамо се да ће ускоро бити усвојен свуда.

ЛСД време одзива
ЛСД време одзива
ЛСД време одзива
ЛСД време одзива ЛСД време одзива ЛСД време одзиваHome | Articles

December 8, 2022 01:11:04 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting