Купување телевизор за употреба во кујна

Во 40-инчните монитори, најнапредните технологии денес се ЛЦД и плазма. Цените за дисплеите на секоја од технологиите се приближно исти. Екраните може да се споредат во однос на заситеноста на бојата, издржливоста, контрастот, побарувањата за напон итн.
1. Контраст
Кај мониторите за плазма, прикажувањето на темни и црни области се постигнува со намалување на протокот на струја во одредени области на панелот. Овој метод произведува слика со висок контраст. Односот на контраст на мониторите во плазмата може да биде до 3000: 1.
Дисплеите со течни кристали произведуваат темни дамки со зголемување на енергијата што се снабдува на пиксел. Најновите технолошки достигнувања овозможуваат сооднос на контраст од приближно 700: 1.
2. Заситеност на бојата
Мониторите за плазма многу јасно ја репродуцираат целата палета на бои. Високата заситеност на дисплеите се постигнува со фактот дека секоја ќелија на панелот содржи црвени, зелени и сини компоненти. Плазма технологијата обезбедува најточна репродукција на боите.
Дисплеите со течни кристали користат технологија на поларизација на кристали и поради малата големина на матрицата на пиксели, се постигнува многу висока јасност и живописност на сликата. Но, тие се инфериорни во однос на плазма панелите кога е потребно да се прикажат сцени со голема брзина на промена на сликите.
3. Издржливост
ЛЦД-мониторите можат да работат до 75.000 часа. Всушност, долговечноста на дисплејот со течни кристали го одредува животниот век на ламбата поради што се формира слика откако ќе се претвори светлината. Светилката, ако не успее, може да се замени.
Плазматскиот панел создава слика со помош на електричен импулс што влијае на ретки гасови (неон, ксенон, аргон). Јадрата на гасови се распаѓаат со текот на времето, и токму тие влијаат на долговечноста на дисплејот, што е околу 30 000 часа.
4. Согорување на екранот
Фактор што треба да се земе предвид при изборот на монитор. Во овој поглед, ЛЦД-мониторите се супериорни во однос на плазматската технологија, бидејќи тие практично не изгоруваат. Плазма дисплеите, под одредени услови, почнуваат да изгоруваат по 15 минути.
5. Потрошувачка на енергија
Флуоресцентната ламба на ЛЦД-мониторот троши помалку енергија отколку електродите на ќелиите на плазма таблата.
Така, откако ги разјаснивме условите во кои ќе се користи техниката, не е тешко да се одлучи за изборот на дисплејот.
Осветлувањето е од голема важност во секоја просторија. Тоа е ова што создава посебно расположение, атмосфера во собата. Можете да најдете соодветен лустер или ламба и во редовна продавница и во онлајн продавница. Која е предноста на виртуелната продавница? Овде можете да видите тони опции за кратко време. Трансферот на големината, бојата, дизајнот - што сакате. И во исто време, ќе заштедите многу од вашето време на бесмислено преместување од една во друга продавница.

Купување телевизор за употреба во кујна
Купување телевизор за употреба во кујна
Купување телевизор за употреба во кујна
Купување телевизор за употреба во кујна Купување телевизор за употреба во кујна Купување телевизор за употреба во кујнаHome | Articles

December 3, 2022 18:36:42 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting