Кој фрижидер е подобро да се купи?

Не толку далеку од нас, нашите предци беа принудени да одат на секакви трикови што ќе им овозможат да ја одржуваат својата храна свежа. На пример, многу народи кои живеат на Северот, до ден-денес, продолжуваат да градат глечери во подрумите на нивните домови: електричната енергија на тие места редовно се губи, и никој не сака да добие труење со храна поради ова ... За среќа, ние имаат фрижидери, модели на изобилство што ги воодушевува дури и остроумните купувачи. И, овие веќе не се само „ ладилни гради “, туку најсложените уреди кои можат самостојно да одат на Интернет ... Затоа, пред да купите, треба малку да разберете за теоријата за избор на ладилници!
Покрај традиционалните фрижидери со една просторија, има и фрижидери со две оддели и повеќеделни фрижидери. Релативно едноставниот дизајн на фрижидери со една комора им овозможува да комбинираат многу висок степен на сигурност со прифатлива цена. Најзначајниот недостаток на ваквите модели е потребата за периодично одмрзнување на „ слојот “ мраз на wallsидовите на замрзнувачот.
Многу модерни фрижидери имаат три комори. Третата комора е комора со нулта температура, или „ зона за зачувување на свежината “. Тој е дизајниран за чување на лесно расиплива храна. Најраспространетите се комбинирани ладилници со две оддели со ладилни и замрзнувачки комори. Можете да изберете која било комбинација од количини на комори во зависност од потребите за складирање храна.
Двокоморни фрижидери можат да работат од еден компресор или од два. Последната опција е помалку економична, но попогодна, на пример, при одмрзнување, можете да исклучите која било од камерите. Замрзнувачот, сместен под ладилникот и се состои од неколку делови, бара просечно 2 одмрзнувања годишно.
Ако фрижидерот има систем No Frost, тогаш воопшто не е потребно одмрзнување, но се препорачува да се исклучува најмалку еднаш годишно за превентивно чистење. Преградата за ладилник, за повеќето модели, работи во режим на автоматско одмрзнување (или автоматско одмрзнување), односно фрижидерот се ослободува од кондензираната влага без ваше учество.
Контрола
Фрижидерот се контролира на два начина: електромеханички и електронски. Последното имплицира дека фрижидерот има електронска контролна табла со дигитален дисплеј и далечински управувач што ги прикажува сите потребни податоци за неговото работење. Електромеханичката контрола е попозната за многумина. Се изведува со едноставно вртење на копчето за термостат во купето на ладилникот или надвор од него на горната рамнина на орманот. Овие основни карактеристики ќе ви помогнат брзо да навигирате при изборот на фрижидер во нашиот каталог.
Најпопуларните брендови на ладилници: фрижидери Атлант, Аристон, Стинол, Индезит, Бош, Саратов, Сименс.
Потрошувачката на енергија е карактеристика што, од сите други параметри на фрижидерот, ќе има најголем ефект врз состојбата на вашиот паричник откако ќе купите фрижидер. Затоа, при избор на модел, обрнете посебно внимание на овој параметар (понекогаш се користат зборовите „ енергетска ефикасност “ и „ класа на ефикасност “).
Енергетската класа е означена на налепница на ладилникот и во описот на производот и се одредува во опсегот на вредности од А до Г, каде што:
од А до Ц - многу економична и економична класа
Д - средна вредност
од Е до Г - голема и многу голема потрошувачка на енергија.
Сè оди до фактот дека по некое време концептот на „ Супер А класа “ исто така ќе биде воведен во меѓународната класификација , за фрижидери кои веќе постојат, и чии индикатори за потрошувачка на енергија се многу пониски од вообичаената класа А.
Земајќи ја предвид руската реалност, може да се забележи дека зголемената потрошувачка на електрична енергија при релативно ниски плаќања за тоа нема сериозно да го погоди џебот на потрошувачот - додека подобрените модели кои заштедуваат електрична енергија се обично поскапи.
Затоа, при избор помеѓу економичен модел и неговите „ неекономични “ браќа, обидете се да процените што е помалку: разликата во нивната цена или трошокот за трошење дополнителни киловат / часови за одреден период (1 година, 2 години, 5 години, 10 години). Пресметката е прилично произволна (електричната енергија може да поскапи, а можеби дури и да падне во цена), но тоа ќе ви овозможи некако да се ориентирате во сувите бројки на карактеристиките.
Сепак, постојат и други начини да заштедите трошоци и да заштедите енергија, за кои не е потребен дополнителен напор:
1. Изладете топла храна на собна температура пред да ја ставите во фрижидер;
2. Избегнувајте непотребно отворање на вратата и не оставајте ја отворена подолго време;
3. Променете ја положбата на термостатот во зависност од полнењето на ладилникот со храна;
4. Ако нема да чувате храна во замрзнувач со месеци, тогаш не поставувајте најниска температура за складирање;
Не ставајте го ладилникот во близина на печки, шпорети, радијатори или слични извори на топлина.

Кој фрижидер е подобро да се купи?
Кој фрижидер е подобро да се купи?
Кој фрижидер е подобро да се купи?
Кој фрижидер е подобро да се купи? Кој фрижидер е подобро да се купи? Кој фрижидер е подобро да се купи?Home | Articles

December 5, 2022 04:25:11 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting