Как работи LCD телевизор

Конкуренцията между телевизорите е много висока. Едно от действителните изисквания е способността за обработка на цифрови сигнали. Поради спецификата на своя произход, LCD телевизорите първоначално имат редица сериозни предимства.
В съвременния свят човек до голяма степен разчита на многобройни технически „помощници“ - автомобили, компютри, GPS системи, мобилни телефони и друга електроника. LCD - технологията успя да докаже своята полезност във всички сфери на човешката дейност. Трудно е да си представим нещо технологично напреднало без информационен LCD дисплей, удобен за наблюдение на работата на всяко устройство. Всеки ден LCD технологията се оказва в нови области на приложение. Не е изненадващо, че завладя ИТ пазара и в крайна сметка направи революция в телевизионното производство.
LCD телевизорите са плоски, стилни устройства, които се търсят все повече всеки ден.
Принцип на действие
"Течни" кристали са открити през 1888 г. от австрийски ботаник. При различни условия те имат различна степен на прозрачност. През 60-те години на миналия век учените успяха да създадат първите експериментални модели екрани с течни кристали, но те работеха твърде нестабилно, за да бъдат изведени от производство. Едва относително наскоро разработчиците постигнаха приемливи резултати.
В съвременните телевизори най-често се използва TFT LCD технология - течнокристален дисплей на тънкослойни транзистори. Състои се от два листа стъклоподобен поляризиран материал, единият от които е покрит с TFT филм. Филмът съдържа кристали, колкото кристали - толкова пиксели. Тънкослойните транзистори регулират потока на тока, карайки кристалите да се променят и деформират, осигурявайки прозрачност / непрозрачност.
Самите кристали не светят, така че зад дисплея има флуоресцентна лампа. Дисплеят и лампата са разделени от бял екран, който разпределя равномерно светлината.
За получаване на цветно изображение се използва специален филтър. Той добавя червени, зелени и сини цветове. Всеки друг цвят може да бъде създаден чрез комбинирането им. Тъй като пикселите са много малки, зрителят накрая вижда „плътна“ картина.
Поради особеностите на LCD технологията, екранът не излъчва лъчение.
Картина
Диагоналът на екрана при LCD-телевизорите достига 50 инча, а при някои модели - дори повече. Досега производителите не са успели напълно да решат проблема с увеличаването на размерите. Всеки добавен пиксел изисква добавянето на три транзистора; при модели над 37 инча разпределението на светлината е проблематично. За щастие водещите производители са успели да решат до голяма степен този проблем. Sony, Samsung, Sharp, LG - това са марките, под които се продават висококачествени LCD телевизори с голям диагонал.
Съотношението на страните на някои модели е 16: 9, този формат е най-подходящ за гледане на DVD и HDTV, но много модели запазват традиционното 4: 3, което все още се поддържа от повечето телевизионни канали. Несъответствието между формата на сигнала и телевизията обикновено се компенсира от различни алгоритми.
Картината на LCD телевизор обикновено е много по-ярка и по-контрастираща, отколкото на конвенционален CRT. Дава добра „картина“ при всякаква светлина. Нито дневната, нито изкуствената светлина могат да попречат на правилното му функциониране.
Можете да гледате телевизия от всяка позиция, тъй като ъгълът на гледане обикновено е от 160 градуса, при най-новите модели - до 178 градуса. Преди се смяташе, че „плазмата“ има най-добрия ъгъл на гледане, но съответните показатели и на двете технологии са почти равни. Като правило ъгълът на гледане не на последно място се влияе от „зърното“ на екрана, т.нар. "стъпка на точката" - за предпочитане по-малко от 0,28 mm.
Една от най-важните характеристики на LCD е времето за реакция - колкото по-малко е, толкова по-добре (показва колко бързо може да се промени прозрачността на отделен пиксел, без да се губи качеството на изображението). Времето за реакция се измерва в милисекунди, оптималният индикатор е от 20 ms или по-малко. Бързото време за реакция е много важно при гледане на DVD и HDTV на големи екрани, особено при бързо движещи се сцени.
За разлика от плазмените и CRT телевизорите, изображението в LCD не „изгаря“, така че е много добро за работа с компютър или свързване на видео конзоли. Качеството на показване на текст и графика е много високо.
Едно от често срещаните заблуди е „колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-голяма е картината“. Не винаги е така. Повечето конвенционални CRT телевизори имат VGA резолюция (640x480 пиксела), LCD може да има и XGA (1024X768) или W-XGA (1280X768). Преди да изучите числата, е по-добре да сравните самата „картина“.
Технически характеристики
Обикновено LCD телевизорите се продават с вградена аудио система, тунери и т.н., но е по-добре да знаете предварително какво е включено в пакета. Например телевизорите на някои производители не поддържат връзка с компютър, което може да бъде изненада за невнимателния купувач, понякога, за да работи в система за домашно кино, телевизорът няма високоговорители.
Важно е телевизорът да поддържа HDTV сигнали. Цифровото изображение с висока разделителна способност е много по-добро от обикновеното изображение. Днес някои кабелни и платени сателитни канали работят с HDTV, а в бъдеще конвенционалната телевизия ще работи с него.

Как работи LCD телевизор
Как работи LCD телевизор
Как работи LCD телевизор
Как работи LCD телевизор Как работи LCD телевизор Как работи LCD телевизорHome | Articles

November 29, 2022 12:27:31 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting