Как да свържете телевизор към компютър

Живите цветове и широките екрани на новите цифрови телевизори правят живо, мощно впечатление. Затова рано или късно всеки зрител има въпрос: възможно ли е да се възползва от всички предимства на телевизора при работа с компютър? Мога!...
Кръстосаната съвместимост е много популярна сред ценителите на качествената електроника. Камерата е директно свързана с принтера, Flash плейърът към телефона, телефонът към PDA и всичко това е съвместимо с персонален компютър. Не е изненадващо, че самият компютър представлява система от различни приставки. Следователно възможността за използване на телевизор вместо монитор е напълно логично решение.
Софтуерните и хардуерните инструменти за тази съвместимост съществуват отдавна. Съвременните възможности на видеокартите позволяват в някои случаи да свържат повече от един дисплей към компютър. Разбира се, най-често видеокартата поддържа "олекотената" версия - по време на работа на алтернативния монитор основният се изключва, но не е необичайно за системи с два или повече едновременно работещи "екрана".
Интерфейси
Има много опции за свързване на телевизор към компютър, както за широкоекранни цифрови модели, така и за скромни аналогови телевизори:
RCA (A / V за RCA щепсели)
Този универсален конектор може да се намери на почти всяка графична карта. Чрез него е възможно да свържете компютър към повечето аналогови и много цифрови телевизори. Качеството на изображението, когато е свързано към RCA, е най-скромното, основното му предимство е неговата масивност.
S-Video
Изходът е наличен на много видеокарти. Осигурява предаване по три канала - един за яркост и два за наситеност. Качеството на картината е значително по-високо, отколкото при използване на RCA.
DVI - HDMI
Съвременни интерфейси за цифрово видео предаване. Те са много сходни, но чрез HDMI допълнително се предава аудио (до 8 канала), докато при DVI има отделен кабел за аудио. Интерфейсите са съвместими помежду си без специални конвертори, изключително чрез адаптер кабел, и двата поддържат HDCP (High Definition Content Protection) - защита срещу неоторизиран запис на защитено с авторски права съдържание. Ето защо те представляват потенциална заплаха за прогресивните потребители. Независимо от това, интерфейсите са доста често срещани във видеокартите. Много карти са оборудвани с DVI още днес, според някои доклади наскоро се появиха карти, базирани на GeForce 7600 GT, както и семейството Radeon с HDMI изходи.
VGA (D-Sub)
Един от видовете RGB връзки, най-често използван за свързване на монитор към компютър. Много модерни цифрови телевизори са оборудвани с RGB конектор. Името обаче не означава, че изходът поддържа само VGA резолюция. Връзката е подходяща за резолюции SVGA, QXGA, UXGA и т. Н. Може би се поддържа най-високото качество на изображението.
В случай, че изходите на видеокартата на компютъра не съответстват на съединителите на телевизора, се използват различни допълнителни устройства, които осигуряват пълна съвместимост и модулиране на сигнала, ако това не е направено от видеокартата, не само в разделителна способност, но и в честоти и др. Понякога устройствата са доста скъпи, но в някои случаи, особено за аналогови телевизори, те просто са необходими.
Аналогови телевизори
Възможностите на аналоговите телевизори са донякъде ограничени. Те са предназначени за дългогодишни цветни системи. Стандартът NTSC поддържа максимална разделителна способност от 525 линии, PAL и SECAM - 625, а действителната разделителна способност е още по-ниска. В резултат на това аналоговият телевизор обикновено не може да осигури компютърна разделителна способност, по-висока от 640x480, за съвременните нужди има много скромни възможности.
Декларираната честота на аналоговите телевизори е 50 и 100 Hz, в действителност никой никога не е достигнал тези показатели. Трябва да знаете, че комфортна работа пред обикновен монитор на компютъра е възможна при стойности от 70-80 Hz.
Освен това всички аналогови телевизори използват т.нар. преплетено сканиране (кадър се създава последователно от два полукадра от нечетни и четни линии). В мониторите - прогресивно сканиране. Някои ценители обаче смятат, че преплитането е оптимално за гледане на видеоклипове, игра на игри и т.н. - сцени с много движение.
Оптималните интерфейси за "директно" свързване на телевизор с компютър са аналоговите RCA и S-Video. С помощта на специални преобразуватели можете също да осигурите съвместимостта на телевизионните конектори с компютърния VGA изход на видеокартата. В този случай сигналът естествено губи качеството си.
И все пак аналоговите телевизори успяха да заемат силна позиция в борбата да бъдат търсени за работа с персонални компютри. Текстовите материали на екрана се показват доста неясно и размазано, но за гледане на видеоклипове това е допълнителен плюс. „Замъглено“ изображение ви позволява да изгладите артефакти, свързани със софтуерната обработка на цифрови видеоклипове. В допълнение, аналоговият телевизор е достъпно устройство за бюджетни презентации.
Цифрови телевизори
LCD, плазмени и проекционни телевизори обикновено вече са снабдени с директен VGA вход за компютър. Най-новите модели първоначално са създадени за HDTV - телевизия с висока разделителна способност, те лесно се интегрират с компютри с висока разделителна способност. Напоследък те първоначално се извършват в компютърно съвместима версия (телевизор / компютърен монитор).
LCD панелите, които са наследили технологията от мониторите, имат много висококачествени показатели. Ръбът на телевизора / монитора при тях е почти неразличим. LCD телевизорите заемат малко място и работят добре със статични изображения. В това отношение те превъзхождат "плазмата".
Въпреки че цветовете в плазмените телевизори често са по-ярки и по-ярки, отколкото при LCD, вътрешното фосфорно покритие на „плазмата“ „изгаря“, когато неподвижната „картина“ се гледа дълго време. Въпреки че благодарение на последните разработки този проблем вече е загубил предишната си тежест, той все още продължава.
Прожекционните телевизори не винаги показват цветове с достатъчна яркост, особено нивата на черното, но те са водещите в размерите на екрана, които все още не са постигнати от други технологии.
Във всички тези случаи е за предпочитане VGA връзка или цифрова връзка DVI към HDMI на компютъра и телевизора. Те показват най-добри резултати. Съответствието на разделителните способности на сигнала / изображението в телевизора се осигурява посредством вградения тунер или компютърна видеокарта.
Повечето HDTV цифрови телевизори се отличават с големи размери на екрана, висококачествено възпроизвеждане на видео в широк формат, брилянтни презентации и пълноценни 3D компютърни игри. Цифровите панели лесно показват текст и малки графики, ако е необходимо.
По този начин телевизиите са успели да запазят своята полезност дори в „играта на чуждо поле“. Големите екрани им позволяват да се справят с редица задачи, които са трудни за конвенционалните монитори. Вероятно с развитието на индустриалните технологии тези два вида устройства ще бъдат комбинирани в един медиен блок, подходящ за използване във всяка цифрова среда.

Как да свържете телевизор към компютър
Как да свържете телевизор към компютър
Как да свържете телевизор към компютър
Как да свържете телевизор към компютър Как да свържете телевизор към компютър Как да свържете телевизор към компютърHome | Articles

December 5, 2022 20:45:19 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting