Как да изберем MP3 плейър

MP3 плейърът е може би едно от най-противоречивите разработки в индустрията на домакинските уреди. В ежедневните човешки дейности това устройство няма много помощ, но, от друга страна, хиляди хора по света не могат да си представят живота си без него. Особено в голям град, когато искате да замените досадния шум на мегаполиса с любимите си музикални композиции възможно най-скоро.
Както всеки модел домакински уреди, които се търсят на потребителския пазар, MP3 плейърите са в най-жестоката конкуренция сред десетките водещи производители. Как да не се объркате в непрекъснато подобряващите се и изцяло нови модели играчи, които попълват рафтовете на магазините всяка година? Как да изберем MP3 плейър? Повярвайте ми, неспециалист, това не е лесно. Ако обаче се въоръжите със знанията, след като прочетете тази статия, можете сами да си отговорите на въпроса кой MP3 плейър да изберете.
Тип играч
Има три основни типа играчи:
1. CD-MP3 плейъри. Един от най-старите видове музикални устройства. Сега те са сменили името си, тъй като могат да възпроизвеждат музикални дискове не само в CD формат, но и в MP3 формат. По-компресирани по размер, mp3 файлове заемат минимум място, на диска могат да се поберат около 120 песни. Недостатъците на тези устройства са, че плейърите са доста обемисти, те не се побират в джоба ви. Освен това, за да слушате разнообразна музика в такива плейъри, е необходимо непрекъснато да сменяте дискове в тях, което създава някои неудобства. Винаги трябва да носите определен брой дискове със себе си. Друг недостатък на този тип устройства - липсва функция " антишоков " буфер, компенсиращ нискокачествено изкривяване на възпроизвеждането на медии по време на разклащане. Ако сте в движение, не трябва да чакате удобно и качествено слушане на музика - възпроизвеждането ще бъде изкривено. Този проблем обаче вече е решен в най-новите модели CD - MP3 плейъри. Те са оборудвани с буферна система. Сред всички видове модерни музикални плейъри CD-MP3 устройствата са средно най-евтините.
2. Флаш плейъри. Най-популярният тип музикален плейър днес. Тези модели са удобни и компактни, многофункционални и практични. Flash плейърите са много по-леки от предишните си колеги. Това се дължи на липсата на метални части в тяхната конструкция. Файловете се записват на това устройство много бързо - просто го свържете към компютър с помощта на специален кабел, който се доставя с плейъра. Можете да записвате композиции както на вградената Flash-памет, така и на сменяема карта с памет. Можете да прехвърляте файлове на плейъра от вашия компютър директно или с помощта на подходящия софтуер за плейъра. Не е необходимо да търсите допълнителен софтуер, той се доставя на инсталационен диск, включен в комплекта аксесоари за закупеното от вас устройство. Използвайки лицензирания софтуер, вие заобикаляте възможните ограничения, свързани с предотвратяването на възможни нарушения на авторските права, и правите безопасното слушане на музика.
Размерът на картата с памет може да варира. Минимумът, сравним с размера на компактдиска, е десет пъти по-голям от този на диск.
Често карта с памет не е включена в устройството. В повечето флаш плейъри количеството вградена памет не е твърде голямо и става необходимо да се закупи карта с памет. Тази необходимост значително увеличава цената на модела, който не включва толкова важен аксесоар.
Като цяло софтуерът на Flash плейър е много важно нещо, което засяга много компоненти, той е пряко свързан с вашия комфорт и удоволствие при използване на устройството. Така например, програмно, плейърът може самостоятелно да конвертира песни в аудио формати, които могат да се възпроизвеждат на устройството, или да ги намали, за да спести място.
Друго предимство на флаш плейърите е техният ясен, русифициран интерфейс и невероятна устойчивост на външни влияния. Те не се страхуват от интензивен трафик, треперене и дори потапяне във вода. Но не всички са. Единственият проблем за някои потребители на флаш плейъри може да бъде пряката им зависимост от персонални компютри. Без тях е почти невъзможно да актуализирате вашата музикална библиотека на флаш плейъри.
3. HDD плейъри. Сравнително нов тип музикално устройство. Тези модели имат редица допълнителни функции, освен това те могат да заменят външен компютърен диск, запазвайки всички негови данни. Отличителна черта е огромното количество памет. Те се измерват в десетки гигабайта. В допълнение към предимствата, тази функция поражда и недостатъци - големи размери и тегло. В допълнение, HDD моделите отстъпват на флаш плейърите по отношение на устойчивост на удар и икономия на енергия. Но за потребители, които са постоянно на път, принудени да пътуват поради някои обстоятелства, този тип играчи са перфектни. HDD плейърите наподобяват PDA, те могат не само да възпроизвеждат музика, но и да показват снимки и да показват филми. Трябва обаче да се признае, че всяка година производителите на флаш плейъри пускат модели с все повече и повече капацитет памет и списък с допълнителни функции и скоро осезаемите предимства на HDD-моделите ще бъдат загубени.
4. MD играчи.
Този тип плейър възпроизвежда мини-дискове и е подходящ за притежатели на колекции от тези музикални носители.
Опции за възпроизвеждане
Flash-плейърите, използвайки инсталирания на тях софтуер, имат възможност да конвертират голям брой формати на записи в същия голям брой формати, които устройството може да разпознае и след това да го възпроизведат. Също така е важно за много потребители да контролират независимо размера и качеството на записите, копирани на плейъра. Тези параметри са пряко повлияни от начина на кодиране на данните. Такива методи могат да бъдат два: запис с постоянна скорост на предаване (CBR) и запис с променлива скорост на предаване (VBR). При постоянен битрейт, размерът на записа след копиране на плейъра винаги е една и съща стойност, каквато и да е била преди запис на устройството. Този метод на кодиране на данни оказва значително влияние върху качеството на възпроизвеждане. Често не за по-добро.
С променлив метод за кодиране на данни, качеството на възпроизвеждане на музикални файлове " на изхода " остава непроменено. Всички звукови характеристики, нюанси, важни за любителите на музиката, остават същите. Но с всичко това вие нямате контрол върху процеса на кодиране на файлове. В крайна сметка изборът е ваш.
Размери и тегло на играча
Основният фактор, влияещ върху размера на музикалните плейъри, е капацитетът на паметта на тези устройства. Колкото по-голяма е паметта, толкова по-голям е размерът на устройството, съответно. В същото време HDD плейърите са средно по-обемни в сравнение с флаш плейърите. Това се дължи на наличието на твърд диск и голям външен дисплей.
Резултатите от съвременните технологии практически не оказаха влияние върху появата на CD-MP3 плейъри. Това устройство просто не може да бъде по-малко от самия диск. Трябва обаче да се отбележи, че съвременните дискови плейъри са станали много по-тънки от своите предшественици.
Размер на паметта
Няма нужда да говорим за паметта на CD-MP3-плейърите, те просто я нямат. Flash плейърите имат памет, която варира от 1 до 32 гигабайта. Какви обеми ви подхождат повече, можете да изберете сами. Стойността на този параметър обаче може да бъде повлияна след закупуването на устройството, ако плейърът е снабден със слот за сменяеми карти с памет. Продава се отделно, предлага се в размери от 1GB до 64GB
Видове формати за възпроизвеждане.
Трябва да се отбележи, че видовете музикални плейъри имат сериозни разлики във форматите, които играят. CD-MP3-моделите могат да възпроизвеждат само две версии - CD и MP3. В този смисъл флаш плейърите се справят много по-добре, те могат да възпроизвеждат повечето от познатите ни формати - CD, MP3, WAW, OGG и други. Освен това, благодарение на софтуера, флаш плейърите могат да конвертират формати от един в друг, в зависимост от вашите желания. Но не забравяйте за възможното въздействие на подобни действия върху качеството на записа.
HDD плейърите практически нямат ограничения за възпроизвеждане на музикални файлове. Освен това те могат да възпроизвеждат най-добре познатите видео формати и някои текстови формати. Не е необходимо да говорим за документи като Microsoft Office, но текстове в txt формат, ако има тестов редактор, тези устройства са напълно способни не само да съхраняват, но и успешно да ги отварят.
Вид храна.
Във всички видове играчи има някои разлики в този параметър, които дават както предимства, така и определени видове недостатъци.
CD-MP3 плейърите обикновено се зареждат с обикновени батерии. Те не зависят от компютър, което означава, че трябва да поемете на път не само плейър и любимата ви колекция от дискове, но и необходимото количество батерии. Един комплект е достатъчен за около 5 часа непрекъсната работа и поради ниската си цена и лекотата на подмяна на един комплект за друг, те правят CD-MP3 плейърите най-изгодната опция за пътници, които просто нямат възможност постоянно да зареждат своите музикално устройство.
Но ако сте склонни към заседнал начин на живот, постоянното закупуване на консумативи едва ли ще ви хареса. А относително малкото продължително време на работа на устройството и други неудобства, свързани с размера на плейъра, ще ви принудят да обърнете внимание на флаш плейъра. Вече говорихме за неговата компактност, тъй като за вида захранване моделите на тези устройства могат да работят както от батерии, така и от акумулаторна батерия.
Литиевата батерия " не уморява " три до четири пъти по-дълго от стандартните батерии и не е необходимо да се сменя редовно. Просто трябва да го заредите. Вярно е, че това изисква достъп до захранването, батерията се зарежда чрез него чрез свързване чрез специален кабел, доставен с плейъра.
Интерфейс
CD-MP3 плейърите имат най-простия интерфейс. Те са били замислени като самостоятелни устройства, които не се нуждаят от синхронизация и зависимост от персонален компютър. Освен малък дисплей, това устройство няма допълнителни опции.
Flash плейърите и HDD плейърите имат USB 1.1 и USB 2.0 портове, които се използват за свързване на различни устройства и персонален компютър. Конекторите позволяват прехвърляне на големи количества информация от едно устройство на друго за броени минути. За съжаление не всички музикални плейъри са оборудвани със стандартни конектори. Това добавя към неудобството, когато възникне ситуация, когато е необходимо да се замени съответния кабел.
Някои плейъри са оборудвани с Bluetooth функционалност. Този метод за споделяне на файлове е много удобен, когато под ръка няма компютър. Но тази функция увеличава цената на устройството. Независимо от това, моделите с функцията Bluetooth са много популярни, тъй като разширяват потребителското изживяване.
Благодарение на Bluetooth можете да използвате безжични слушалки, да прехвърляте информация от устройството към мобилен телефон и други периферни устройства, да обменяте информация от компютър, дори ако няма кабел.
Допълнителни функции
Ако сравним музикалните плейъри с такива популярни устройства като смартфони или таблетни компютри, тогава, разбира се, те ще бъдат по-ниски от тях по брой допълнителни функции. На практика няма допълнителни функции в CD-MP3 плейърите, освен възможността за свързване към телевизор. По-малко от половината от моделите обаче имат такава възможност и гледането на филми е възможно само във VCD формат. Този формат се счита за остарял от няколко години.
Flash плейърите предлагат по-широк набор от допълнителни функции. Това са радио, екран, диктофон и вграден високоговорител. Трябва да се отбележи, че качеството на запис на диктофон във флаш плейърите оставя много да се желае. Процесът на запис се влияе от лошото качество на микрофона. Освен това качеството на възпроизвеждане се губи поради компресирането на файла и липсата на разделяне на ниски и високи честоти.
Играчите рядко са оборудвани с външни високоговорители. Това няма много смисъл, тъй като качеството на предаване на звука от такива високоговорители значително отстъпва на възпроизвеждането със слушалки. Радиофункцията не е много удобна за хора, които са постоянно в движение - в бягане, в пътуване, само в движение. Факт е, че по време на движението има преструктуриране на радиовълните, което причинява смущения в предаването на сигнала. Екраните на флаш плейърите, за съжаление, не са предназначени за гледане на видео файлове, въпреки факта, че този тип устройства имат възможност за възпроизвеждане на видео. Батериите на плейъра не могат да издържат на такова натоварване. Проблемът се решава само когато устройството е свързано към електрическата мрежа.
HDD плейърите, както по външни, така и по вътрешни параметри, са много сходни с PDA. Това се показва от големия набор от допълнителни функции, с които са оборудвани устройствата. Удобен, голям TFT дисплей, с който можете да разглеждате снимки, видеоклипове и текстови файлове възможно най-удобно. Освен това HDD плейърите са оборудвани не само с вграден диктофон, но и с камера за фото и видео заснемане. Радиофункцията, разбира се, също е там.
Дизайн
Дизайнът на HDD и CD - MP3 плейърите е доста монотонен. Корпусът на HDD плейърите е правоъгълен, а за CD-MP3 плейърите е кръгъл. Повечето HDD плейъри имат доста широк екран. Разликите са само в цвета и формата на панела. Панелът може да се различава по броя на бутоните или липсата им, ако устройството е от докосване.
Разликата между плътните плейъри от другите видове тези музикални устройства е само във формата. Формата на тялото на флаш плейърите може да бъде напълно различна.
Нестандартни модели на музикални плейъри
1. Плейър - слушалки
В този модел разработчиците са комбинирали две устройства, слушалки и музикален плейър, в едно. Благодарение на комбинацията от слушалки и плейър, вече няма нужда да свързвате едно устройство с друго и да се заплитате в жици. Просто трябва да облечете плейъра и да се насладите на страхотното качество на звука, дори отвъд грохота на метрото. Плейърът е идеален за спортисти и хора с активен начин на живот. Можете да използвате сменяеми карти с памет за писане на файлове и комплект AAA батерии за презареждане.
2. Очила на играча.
Плейър, който съчетава не само слушалки и музикално устройство, но такъв незаменим аксесоар като очила. Освен това повечето модели плейъри за очила имат функция Bluetooth. Функцията Bluetooth разширява възможностите на плейъра. Сега можете не само да слушате любимата си музика, но и да комуникирате по телефона, без да я изваждате от джоба или чантата си. Тази функция се реализира чрез синхронизиране на Bluetooth слушалките, вградени в плейъра, с мобилен телефон.
3. Часовник на играча
Разработката от японската компания Casio се различава по стил, компактност и простота. Часовник от един от лидерите на пазара на цифрови часовници и безжичен музикален плейър е идеалното решение за хора, които дават приоритет на практичността.
4. будилник на плейъра.
Най-доброто устройство за бизнес потребители. Аларменият плейър има необичайна форма, компактност и безжично захранване. Можете да вземете това устройство на кратко пътуване или дълго пътуване. Копирането на файлове на устройство е повече от стандартен процес. Изтеглянето става с помощта на предоставения USB кабел. Количеството вградена памет в такива устройства обикновено е малко. Но винаги можете да увеличите общата памет на устройството, като свържете сменяеми карти с памет.
5. Играч за плувци и пътешественици
Оригиналният модел на музикалното устройство, чиято продажба стартира
Фирма Финис. На първо място, играчът е предназначен за любители на плуването. Устройството има водоустойчив калъф, докато слушалките са интегрирани. Въпреки това, поради предаването на звукови вибрации към костите на черепа, се създава ефектът от слушане на музика чрез обикновени слушалки. Няма дисплей, контролите са възможно най-опростени. Обемът на вградената памет достига 256 мегабайта. Типът захранване на устройството не се различава от другите флаш плейъри. Зареждането става от батерията.
Заключение
Както вече видяхте от тази статия, разнообразието от привидно прости устройства е невероятно. Лесно е да се объркате в него, но има и своите предимства. След като се ориентирахте в десетки модели, наистина имате възможност да направите правилния избор.

Как да изберем MP3 плейър
Как да изберем MP3 плейър
Как да изберем MP3 плейър
Как да изберем MP3 плейър Как да изберем MP3 плейър Как да изберем MP3 плейърHome | Articles

December 3, 2022 17:12:57 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting