Как да изберем LCD телевизор?

Телевизията не напразно се счита за едно от основните изобретения на миналия век. Някой обича телевизионни предавания, но някой иска да гледа футбол с бутилка бира. И каква радост е по лицата на децата, когато гледат любимите си карикатури с ентусиазъм. Почти всички гледат телевизия, което означава, че рано или късно всяко семейство се сблъсква с проблема с избора на това чудо на технологията.
Изборът на LCD телевизор трябва да се прави не само въз основа на естетическите предпочитания и външния вид на определен модел, но в съответствие с техническите параметри, посочени в телевизора. И така, какво трябва да знаете, когато избирате LCD, или както се казва - LCD телевизор.
Размер на LCD телевизор с диагонал
Този параметър е един от най-важните при избора на всеки телевизор, и особено съвременните LCD телевизори, чийто диагонал вече е преминал 50-инчовата граница или 127 см. Ако ще спасите очите си от стрес и ще получите максимален комфорт от гледането на новата телевизия, тогава не забравяйте, че разстоянието, от което ще се гледат любимите ви телевизионни предавания, трябва да бъде 4 - 5 пъти по-голямо от диагонала на телевизионния екран. Следователно, ако сте купили 32 "LCD телевизор (1" = 2,54 см), разстоянието за гледане трябва да бъде между 3,25 м и 4 м.
Не се опитвайте да преследвате размера, това не е така, когато повече е по-добре. Усещането да се блъскате в главата, опитвайки се да следите бързо променящото се изображение, няма да е най-приятният момент.
Разделителна способност на LCD телевизор
Този индикатор си струва да се обърне специално внимание. Разделителната способност на LCD телевизор или разделителната способност на телевизионна матрица не е нищо повече от броя на светещите клетки (пиксели), които създават изображение, видимо на екрана. Пикселът е малък квадрат (точка), който има нормализиран размер и съдържа информация за яркостта на три цвята (RGB - червен, зелен и син) .Тези точки образуват изображение на LCD екрана.
Стойността, която характеризира разделителната способност на LCD телевизор, се посочва като съотношение между броя на хоризонталните пиксели и броя на вертикалните пиксели. Например, ако техническите характеристики на телевизора показват резолюция от 1366 × 768, това означава, че екранът се състои от 1366 пиксела в ширина и 768 пиксела във височина.
Ако искате да гледате само телевизионни програми, не забравяйте, че предаваният сигнал във формат PAL или SECAM, който се използва широко у нас, съответства на разделителна способност 720x576 (720 реда ширина и 576 височина). Също така се използва, че зададеният размер е 720 пиксела широк и 576 пиксела висок. Ето защо, ако искате да закупите LCD телевизор с малък диагонал, потърсете разделителната способност да е по-голяма от този размер. За висококачествено гледане на филми от DVD плейър вече се нуждаете от резолюция 1366x768 и за да получите пълно качество от цифров сигнал с висока разделителна способност (HDTV) 1920x1080.
Въпреки че цифровата телевизия с висока разделителна способност у нас все още не е намерила широко приложение, цифровите blu-ray технологии след няколко години могат сериозно да изтласкат толкова широко разпространения днес формат DVD. Вече имайки под ръка медия и Blu-ray плейър, можете да се насладите на любимия си филм в HD качество. Естествено, ако вашият телевизор поддържа разделителна способност 1920x1080. По този начин спестяването на разделителна способност на LCD телевизора днес може да ви лиши от много предимства и удоволствие в бъдеще.
Зрителен ъгъл
Вертикални и хоризонтални ъгли на гледане, параметри, които не бива да се подценяват при избора на LCD телевизор. Ако погледнете екрана отстрани на центъра му, можете да видите рязко намаляване на контраста и цветовите промени. С увеличаването на разстоянието от центъра на LCD телевизора изкривяванията само ще се увеличават. Минимално допустимите вертикални и хоризонтални ъгли на гледане са 160 градуса. Това означава, че когато гледате телевизия под ъгъл от 80 градуса, контрастът ще бъде 10 пъти по-малък, отколкото ако гледате телевизия в центъра.
Съвременните LCD телевизори трябва да имат ъгли на видимост от порядъка на 176-178 градуса. Затова обърнете внимание на този параметър, за да не купувате остарял LCD модел, който може да има по-ниски ъгли на видимост.
Време за реакция
За да се появи цветно изображение на екрана, което се променя интензивно при гледане на всякакви телевизионни програми, филми и т.н. течните кристали, на които се основава технологията за производство на LCD телевизори, трябва да се преместят от първоначалната позиция в крайност. Например в хоризонтално положение се вижда само бяло, когато се обърнат изправено, ще се вижда само черно. Времето, необходимо на течните кристали да се преместят от хоризонтала във вертикала, се нарича време за реакция на течните кристали. Следователно, колкото по-бързо е времето за реакция, толкова по-добро е цветното възпроизвеждане на изображението. В противен случай, ако времето за реакция е от голямо значение, тогава при гледане на динамични сцени зад бързодействащите обекти ще остане „ следа “ или едно изображение ще бъде насложено върху друго. За съвременните LCD дисплеи времето за реакция трябва да бъде не повече от 8 ms (милисекунди, т.е. 1 ms = 1x10-3 s).
Контраст и яркост
Контрастът на LCD телевизор е един от най-важните параметри. Ако контрастът на телевизора е нисък, тогава на екрана няма да видите богата цветова палитра от изображения и богата гама от тонове и средни тонове на цветовете. Напоследък обаче този параметър загуби своята особена значимост, тъй като качествените му характеристики вече достигнаха много високи стойности. LCD телевизорите имат контрастно съотношение 600: 1. Това означава, че най-тъмните части на изображението се различават от най-светлите с 600 пъти. Естествено, колкото по-голямо е това съотношение, толкова по-добро ще бъде цветопредаването на изображението. За съвременните LCD телевизори този параметър трябва да бъде поне 800: 1.
Някои производители могат да определят контрастно съотношение 12000: 1. Говорим за динамичен контраст, който се постига чрез използването на специални адаптивни алгоритми, тоест чрез допълнителна настройка на изображението. Следователно не трябва да обръщате внимание на тази стойност, а на основната стойност, когато избирате да издавате статичен контраст.
Друг също толкова важен параметър на LCD телевизор е яркостта на изображението. Ако яркостта на закупения модел телевизор е ниска, тогава ще трябва да напрегнете очите си много, за да видите добре предаденото изображение, а през деня гледането на телевизионни програми може да се превърне в мъчение. Следователно, яркостта на съвременните LCD телевизори трябва да бъде най-малко 450 cd / m2, тази стойност се счита за нормална за гледане на телевизионни предавания. Ако стойността на яркостта на закупения модел е повече от 450 cd / m2 (например 600 cd / m2), това определено няма да бъде недостатък на LCD дисплея. Някои модели LCD телевизори имат вграден детектор за определяне нивото на осветеност в работната стая. В зависимост от измерената стойност, яркостта на телевизора се променя автоматично, за да се постигне максимален комфорт при гледане на телевизия и видео файлове.
Звук
Когато избирате LCD телевизор, обърнете особено внимание на стерео системата, която имате. Повечето съвременни модели имат цифров усилвател, който се използва за осигуряване на максимална чистота на звука. LCD телевизор трябва да има най-малко система с високоговорители с 2 кухини, състояща се от 4 високоговорителя и пищялки. Размерът на високоговорителите за удобно възприемане на звука трябва да бъде най-малко 6 см, а размерът на пищялките трябва да бъде най-малко 2 см.
Освен това обърнете внимание на наличието на еквалайзер в настройките на телевизора, той ще ви позволи леко да регулирате същите честотни характеристики на звука по ваш вкус.
Интерфейс за връзка
Собственикът на модерен LCD телевизор може да създаде център за домашно забавление с помощта на свързани устройства и да се наслади напълно на всички възможности на телевизора.
Но за да постигнете това, вашият телевизор трябва да има поне минимален набор от стандартни входове и изходи:
Вход за антена - предназначен за свързване на излъчване или кабелна телевизия. Можете да свържете видеорекордер.
Композитните съединители присъстват на почти всяко аудио-видео оборудване и са предназначени за предаване на аналогови сигнали.
S-Video вход - подобно на композитния конектор, той е проектиран да предава аналогов видео сигнал с максимална разделителна способност 480 i. Позволява ви да получите по-добро изображение, защото осигурява отделно предаване на яркост (Y) и два комбинирани сигнала за цветност (C) по независими кабели.
Компонентни входове - предназначени за предаване на видео сигнал от цветни компоненти. Благодарение на отделното предаване изображението е по-ясно, по-стабилно и с точно възпроизвеждане на цветовете.
SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) е универсален 21-пинов аудио-видео интерфейс за предаване на аналогов сигнал в две посоки.
RGB конектор - използва се за свързване към компютър. Изображението се предава директно на екрана, заобикаляйки процесорите на телевизора.
DVI (Digital Video Interface) е цифров конектор, който не претърпява никакво преобразуване на сигнала, което намалява вероятността от шум на изображението.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) е цифров мултимедиен интерфейс, който може едновременно да предава до 8 аудио канала и телевизия с висока разделителна способност (HDTV).
Коаксиалният конектор също е цифров. Винаги подчертано в оранжево и предназначено за предаване от цифров източник.
Оптични - Отново цифрови, базирани на оптична връзка.
Конекторът FireWire е двупосочна цифрова система за свързване на видеокамери или други цифрови устройства за запис.
За съжаление, не всички производители оборудват своите LCD телевизори с всички изброени по-горе входове и изходи. Ето защо, когато избирате телевизор, уверете се, че той има няколко цифрови изхода. В противен случай по време на работа е неизбежна ситуация, когато трябва ръчно да превключвате между различни устройства. Това, разбира се, е случаят, когато искате да свържете няколко източника на сигнал наведнъж, например DVD плейър, сателитен приемник, компютър и т.н. И определено ще искате това рано или късно.
И така, прегледахме почти всички характеристики на LCD телевизор, на които със сигурност ще трябва да обърнете внимание при избора. Използването на всички изброени препоръки ще ви помогне да направите правилния избор по отношение на съотношението цена-качество.

Как да изберем LCD телевизор?
Как да изберем LCD телевизор?
Как да изберем LCD телевизор?
Как да изберем LCD телевизор? Как да изберем LCD телевизор? Как да изберем LCD телевизор?Home | Articles

December 3, 2022 17:09:34 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting