Как да изберем цифров сателитен приемник?

Напоследък проблемът с избора на приемник за приемане на програми, предавани в цифров формат, придоби голяма спешност.
С това предаване оригиналният аналогов телевизионен сигнал се цифровизира, компресира и пакетира в транспортен поток за предаване. Един поток може да предава един телевизионен канал или пакет от няколко канала. Потоците от първия тип се наричат ​​SCPC * 1, а вторият - MCPC *. От приемащата страна цифровият поток се декодира и аналоговият телевизионен сигнал се възстановява.
Появата на пакетно предаване на канали промени начина, по който приемникът ги търси. Аналогов сателитен канал винаги заема целия транспондер. Следователно параметрите на носителя могат да бъдат еднозначно свързани с името на канала. При цифрово предаване до няколко десетки канала могат да се предават в пакет. Откриването им от приемника става на два етапа. Първо в паметта се въвеждат параметрите на носещите цифрови транспондери - SR *, FEC *, честота и поляризация. Като правило параметрите на носещите цифрови транспондери на някои спътници се съхраняват в паметта вече в завода. Когато се насочва към такъв сателит, приемникът последователно се опитва да декодира пакети и единични потоци. В резултат на това в паметта се формират отделни списъци с открити канали.
Цифровите приемници имат редица нови функции, които трябва да се отбележат. Някои от тях са свързани с параметрите на цифровия поток. Една от най-важните характеристики е диапазонът на скоростта, приет от приемника. Скоростите на предаване на сателитни потоци за цифрова телевизия варират от 1,2 Msymbol / s до 30,5 Msymbol / s.
Най-често срещаният проблем е с нискоскоростни потоци. Те са особено типични за приемници, проектирани да приемат определен пакет. Долната граница на приетите скорости по правило е 18-22 Msymbols / s. Такива приемници не позволяват да получават нито единични канали, нито нискоскоростни пакети. Повечето приемници, които нямат тясна ориентация
долната граница е 2-5 Msymbol / s, а само някои имат 1 Msymbol / s. Ето защо, преди да закупите приемник, определено трябва да разберете скоростта на предаване на потоците от интерес.
Друга характеристика, свързана с параметрите на битовия поток, е възможността за ръчно въвеждане на PID *. Позволява ви да промените езика на звука на програмата, разбира се, ако в канала има няколко аудио потока. Това важи за тези приемници, за които функцията за смяна на езика не е включена в менюто. Освен това има редки канали, използващи нестандартни адреси на елементарен поток, които изобщо не могат да бъдат получени без ръчно въвеждане на PID.
Цифровият формат, в по-голяма степен от аналоговия, предоставя удобни възможности за прехвърляне на разнообразна свързана, включително сервизна, информация. Тези възможности се използват широко от операторите за предаване на текстов текст * страници и електронен справочник *. Моля, имайте предвид, че в цифровите приемници с поддръжка на телетекст могат да се използват две възможности за неговата обработка. В първия случай телетекстът се декодира, съхранява в паметта на приемника и може да се предаде като обикновен телевизионен сигнал. Изборът на режим на телетекст се извършва чрез натискане на специален бутон на дистанционното управление на приемника. Този метод е подобен на този, използван в D / D2 MAC декодерите. Той не изисква декодер за телетекст на телевизора и е предпочитан за частен прием. Вторият метод включва възстановяване на телетекста в интервала на вертикалния гасителен импулс (HRP), в който той е бил в оригиналния аналогов сигнал. В този случай телетекстът трябва да бъде декодиран повторно от декодера, вграден в телевизора. Приемниците, които възстановяват телетекста в интервала THD, са удобни за използване за колективно приемане, тъй като позволяват на всеки от свързаните абонати да премине в режим на телетекст независимо един от друг.
Функциите, присъщи само на цифровите приемници, включват възможността за автоматично търсене на канали, използвайки мрежова информация, предавана в цифров поток *. В близко бъдеще се очаква софтуер да позволи на приемниците да започнат да търсят без никаква първоначална информация. Засега (в началото на септември) обаче не знаем нито един модел с такива възможности.
Появата на цифрово излъчване доведе до драстично увеличаване на броя на предадените канали. Това обстоятелство се взема предвид при разработването на цифрови приемници. Количеството памет, разпределено в тях за списъци с канали, в повечето случаи ви позволява да съхранявате до 1000-3000 телевизионни и до 500-1500 радиоканали. Тук практически е изключен проблемът с ограничената памет, присъщ на някои аналогови приемници.
Големият брой канали и изобилието от сервизни функции, характерни за цифровото предаване, доведоха до сложността на структурата на менюто. Следователно приемникът изисква удобна и логична организация на менюто и възможност за подреждане на канали по удобен начин.
Доста е трудно да се уточни това изискване с няколко фрази. Структурата на менюто се подобрява от версия на версия и днес повечето от големите производители предлагат доста подобни опции, които те измислят в търсене на оптималното.
Приемникът трябва да има възможност за удобно надграждане. В повечето случаи новата версия на софтуера се прехвърля от компютъра, така че приемникът трябва да има порт за свързването му. Обикновено това е RS-232.
Има и други опции за използване на компютър. Често използването на компютърни редактори може значително да улесни редактирането на транспондери и списъци с канали. А за някои приемници са разработени програми за компютърна диагностика на неизправности.
Когато създавате система за приемане от няколко орбитални позиции от приемника, може да се наложи да поддържате протокола DiSEqC. В система с две или повече антени тя може да управлява DiSEqC превключватели, които наскоро станаха широко разпространени. Ако в системата е инсталирана въртяща се антена, тогава ще бъде удобно да се използва модерен позиционер DiSEqC. Когато се организират системи за колективно приемане с разпространение на сателитен сигнал с междинна честота, често се използват DiSEqC превключватели.
Протоколът DiSEqC се поддържа от почти всички цифрови модели. Трябва обаче да обърнете внимание на съвместимостта на командите DiSEqC на приемника и външните устройства. Типът поддържан протокол DiSEqC обикновено се посочва доста произволно. Следователно трябва да се уверите, че наборът от команди е съвместим. Обикновено външните устройства предлагат избор между няколко такива комплекта и можете да изберете такъв, съвместим с командите на приемника. Широко се използват и управляващи сигнали 13 / 18V, 22 kHz. Тъй като те са необходими за управление на универсални преобразуватели, те се формират от всички приемници, без изключение. С някои ключове и комутатори те могат да се използват като алтернатива на DiSEqC.
Поради спецификата на цифровите потоци, някои важни характеристики на аналоговите приемници за цифрови приемници се оказват без значение. Това се отнася преди всичко за честотната лента и праговете за намаляване на шума. IF честотната лента на цифров сигнал е пряко свързана с битрейта и може да варира в широк диапазон. Следователно, в цифровите приемници, честотната лента се регулира автоматично в съответствие с честотната лента IF на получения цифров поток. В допълнение, цифровият поток не е самият телевизионен сигнал, а компресираният код на този сигнал, защитен от кодиране срещу заглушаване. Що се отнася до процедурата за намаляване на шума, която се практикува при аналогово приемане за премахване на смущения, тя се свежда до отрязване на ръбовете на честотната лента IF на получения сигнал. В същото време, поради загубата на известна информация за малки цветни детайли, е възможно да се увеличи съотношението на нивото на полезния сигнал към нивото на шума. Стойността на това съотношение е определяща за възможността за приемане на сигнал. Цифровият сигнал има по-плавен спектър от аналоговия сигнал, така че отрязването на ръбовете няма да увеличи значително съотношението сигнал / шум. Освен това не самият телевизионен сигнал се предава в цифровия поток, а неговият код и отрязването на ръбовете на лентата може да доведе до загуба на много значителна част от информацията. Поради тези причини прагът за намаляване на шума не се използва при цифрово приемане.
Трябва да се каже, че за цифров телевизионен сигнал няма градации в качеството на възпроизвежданото изображение. Ако изкривяванията, получени по време на предаването, могат да бъдат отстранени поради възстановяващите свойства на защитните кодировки, тогава телевизионният сигнал се възстановява почти в първоначалния си вид. Качеството на изображението се определя от веригите, които формират аналоговия сигнал в приемника и качеството на телевизионния приемник. Ако дълбочината на защитното кодиране се окаже недостатъчна, тогава сигналът изобщо не се възстановява. В гранично състояние възникват прекъсвания на синхронизацията на линиите, кадърът спира или изображението се разпада на отделни кубчета. Подобна техника не може по никакъв начин да се счита за приемлива. Наличието на остра граница между висококачествено изображение и пълното му отсъствие прави невъзможно визуалната оценка на запаса "по отношение на качеството". Поради това много цифрови приемници са оборудвани с индикатори за сила и качество на сигнала. Нивото се разбира като абсолютно ниво на сигнала и качеството се определя от броя на грешките в потока преди коригиране на грешки при декодиране.
За да получавате програми, обхванати от определено кодиране, е необходим модул за достъп (декодер) за това кодиране. В слота на модула трябва допълнително да се инсталира индивидуална карта с информация за условията на абонамента за услуга. Модулът за достъп може да бъде вграден в приемника или външен. Вградените модули са оборудвани с приемници, ориентирани да получават определени платени пакети. Външните декодери не са свързани чрез SCART, както при аналоговите приемници, а чрез стандартен интерфейс (О) - PCMCIA.
Днес външни модули с CI съществуват за всички основни кодирания на цифрови телевизионни сигнали - Viaccess, Irdeto, Seca / Mediaguard, Cryptoworcs, Conax, Nagravision. Изключение е кодирането PowerVu, което се прилага с определени отклонения от препоръките на DVB. Някои приемници имат 2 или дори 4 O слота, което ви позволява да не се притеснявате от смяната на декодера, когато превключвате към приемане на програми, затворени с различно кодиране. В бъдеще се предполага, че CI слотовете ще се използват за свързване на голямо разнообразие от функционални модули. Това ще ви позволи гъвкаво да променяте функционалните и сервизни възможности на базовото устройство.
Често се купува цифров приемник в допълнение към аналогов. Ако цифровите и аналоговите сигнали се приемат от една и съща антена, тогава е разумно да се избере цифров апарат с входящ сигнал, преминаващ към допълнителен F-конектор (контурен изход *), към който може да се свърже аналогов приемник. Ако системата е завършена наново, тогава е по-удобно да закупите комбиниран цифрово-аналогов приемник за съвместно приемане на цифрови и аналогови програми.
И ако системата използва въртяща се антена, тогава можете да изберете цифрово-аналогов приемник с позиционер. Напоследък много компании започнаха да произвеждат поредица приемници, включително модели с различен набор от функционални модули. Аналогов тунер, CI интерфейси, модули за достъп и позиционер могат да бъдат добавени към основния набор от модули в най-простия приемник в по-сложни модели в различни комбинации. Това ви позволява да направите най-добрия избор, като вземете предвид изискванията за устройството и материалните възможности.
Значението на определени характеристики на приемника до голяма степен зависи от задачите, които той трябва да реши. Ето защо, преди да продължите с избора, е необходимо ясно да определите обхвата на тези задачи.
В заключение трябва да се каже, че има много важни характеристики на практическата работа на приемника, които не са отразени в неговия паспорт. Така че за феновете на "сърфиране" на канала скоростта на превключване от канал на канал ще бъде значителна, когато приемате слаби канали, чувствителността на тунера е решаваща, а когато устройството е инсталирано в багажник, прекомерното нагряване на корпуса може да стане критично.
Следователно на тези, които желаят сериозно да подходят към покупката на приемник, може да се препоръча първо да се запознаят с рецензиите за практическата работа на устройството, което представлява интерес. Тази информация може да бъде намерена в Интернет, както и в поредица от тестови статии, публикувани в това ръководство.

Как да изберем цифров сателитен приемник?
Как да изберем цифров сателитен приемник?
Как да изберем цифров сателитен приемник?
Как да изберем цифров сателитен приемник? Как да изберем цифров сателитен приемник? Как да изберем цифров сателитен приемник?Home | Articles

December 5, 2022 20:41:36 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting