Как да изберем хладилник?

Съвременните модели хладилници се различават от своите предшественици не само по външен вид, но и по нови съвременни материали, както и по набор от функции, които позволяват съхранението на голямо разнообразие от продукти за дълго време. Вградените домакински уреди се превърнаха в ново решение в интериорния дизайн на кухните, а заедно с печки, фурни, перални и съдомиялни машини се появи и концепцията за " вградени хладилници ". В сравнение със свободно стоящите модели, те имат някои предимства: по-висока ефективност в експлоатация - поради по-добрата топлоизолация на стените, по-ниско ниво на шум, тъй като декоративните мебелни панели значително " влажен " звук. И, разбира се, вградените хладилници хармонично се вписват в кухненската среда и осигуряват удобен достъп до съдържанието им по всяко време.
Производителите на домакински уреди предлагат на потребителите модели с различни размери, форми и дори цветове. Но за да изберете най-добрия вариант, трябва да знаете на кои параметри трябва да обърнете внимание.
Размери на хладилника и характеристики на модела
На първо място е необходимо да се вземе решение за обема на хладилника и следователно за неговите размери. За семейство от 1-2 души е подходящ компактен модел, който не е с големи размери. По правило това са еднокамерни хладилници с височина до 1 метър, включително хладилник и малко отделение за фризер. В някои отношения те могат да приличат на скромни стари модели, които трябваше да се размразят ръчно. Но сега почти всички хладилници са оборудвани със система No Frost, която предотвратява образуването на замръзване по стените на камерата (за хладилниците Liebherr това име се изписва заедно - Nofrost). Пример за такива хладилници е моделът Bosch KIF 20A50.
Семейство от 3-4 души ще се нуждае от по-голям модел. Тук вече си струва да обърнете внимание на хладилника с просторно основно отделение и фризер, който се затваря с отделна врата. Височината на такива модели достига 1,9 метра, като вътрешното пространство обикновено е разделено на три зони: хладилна, замразяваща и зона с нулева температура, която е позната на повечето потребители като „ зона за запазване на свежестта “. Ако няма въпроси за първите две глави, тогава третата се нуждае от разяснения. Камерата, която заема до една пета от основното пространство на хладилника, е специално проектирана за съхранение на нетрайни храни. Размразяването на такъв хладилник е съвсем просто: по правило само фризерното отделение се нуждае от пълно размразяване, хладилното отделение е оборудвано със същата система No Frost.
Двукамерните хладилници могат да се експлоатират с един или два компресора, като и двата варианта имат своите предимства. Първата е по-икономична в експлоатация, но втората ви позволява да изключите и размразите някоя от камерите, оставяйки втората в изправност. И това, както показва опитът, е много по-удобно.
И накрая, големи хладилници до рамото. Собствениците на просторни кухни могат да си позволят такива, защото това е може би най-просторният и оразмерен тип хладилник. Буквално един до друг означава „ един до друг “, което е вярно: камерите са разположени една до друга и се отварят с две люлеещи се врати. Височината на моделите варира от 1,7 до 1,9 метра, ширината може да бъде до 1,2 м, а общият използваем обем е от 520 до 800 литра. Въпреки впечатляващите размери на хладилниците, няма да имате проблеми с размразяването: технологията No Frost е задължителен стандарт при тях, например самостоятелният самостоятелен хладилник Gaggenau IK 300-354 "Side by Side"
Моделите Side-by-Side имат множество температурни зони, включително запечатана камера с нулева температура и отделение с променлива влажност. Почти всички хладилници от този тип осигуряват допълнителна възможност за охлаждане на напитките: в специално отделение на вратата температурата се поддържа с 3 градуса по-ниска, отколкото в основната камера. Освен това вграденият ледогенератор ви позволява да произвеждате около 4 кг лед на ден без досадно изливане на вода в формите и след това отделяне на замразените кубчета от тях. Чрез маркуч, свързан с водопровода, водата ще влезе във филтъра със сменяеми касети и след това, изчистена от примеси, ще влезе в отделението за образуване на лед. Удобен, прост и много ефективен.
Въпреки това, когато избирате размерите на хладилника, не забравяйте за въпросите за доставката му до мястото на инсталиране. Имайте предвид, че той трябва да премине през вратите на апартамента и кухнята - поне и най-много - да се побере в асансьора, който ще отведе покупката ви до желания етаж. Е, ако вече сте се спрели на модел успоредно, бъдете готови да вземете нестандартно решение: може да се наложи да премахнете вратите в апартамента. Единствената утеха е, че тези неудобства са временни.
Местоположение на камерите
Въпросът не е необходим, а по-скоро се разглежда като проблем с използваемостта. Ако вашият хладилник има две или повече камери, може би е добра идея да решите къде да се намира отделението за фризер - отгоре или отдолу. Ако предпочитате да готвите предимно замразени и удобни храни и да използвате фризера по няколко пъти на ден, просто няма смисъл да клякате пред него. За тези, които отварят по-често вратата на хладилника, е по-удобно да изберат модел, при който фризерът е разположен под хладилника, както се прави при модела Bosch KIV 38X00.
Способност за замразяване
Тази характеристика често се посочва на вратата на фризерното отделение или, ако хладилникът е едно отделение, до индикаторите за работа. Две снежинки показват, че максималната температура във фризера е -12 ° C, три показват, че тази стойност достига -18 ° C, а когато изобразявате четири снежинки, можете спокойно да разчитате на всичко -24 ° C.
Контрол
Хладилникът може да се управлява както електромеханично, така и електронно. Първият е най-познат и прост: включването и изключването става чрез натискане на бутоните, а желаният режим се задава чрез завъртане на копчетата на термостата. Вторият метод използва електронен панел с цифров дисплей и контролен панел. С тяхна помощ можете да зададете желаната температура с точност до градус, което не може да стане с ръчно регулиране, но ако имате дисплей, ще трябва да се заемете с покупката на добър стабилизатор на напрежението.
Като се има предвид, че основните функции на хладилниците с различни методи за управление са почти еднакви, изборът на модел за този параметър е изцяло по ваша преценка.
Размразяване
Според този критерий хладилниците са разделени на модели с ръчно размразяване и автоматични. Споменаването на първия вариант само подчертава предимствата на втория, който не изисква човешка намеса. Размразяването на кондензата се извършва автоматично на задната вътрешна стена на хладилната камера, където се намира изпарителят. Водата се влива в специален жлеб на дъното на хладилната камера и преминава през специален отвор в тавата над компресора и там под въздействието на топлината, генерирана от нея, се изпарява.
Допълнителни функции на хладилника
В допълнение към системата No Frost, която предотвратява образуването на лед в хладилното отделение, много модели съвременни хладилници имат редица допълнителни функции.
Air Shower осигурява създаването и поддържането на режим на ниска температура и циркулация на въздуха, поради което се получава един вид вентилация на хладилната камера.
BioFresh е функция, която ви позволява да регулирате нивото на температурата и влажността в камерата, като по този начин гарантира създаването на всички необходими условия за съхранение на различни видове храни. Високата влажност допринася за дългосрочното запазване на свежестта на зеленчуците, плодовете, билките.
Многофункционалният дисплей MagicEye, разположен на вратата, показва информация за работата на хладилника.
Coolmatic осигурява бързо принудително охлаждане с направени от вентилатора въздушни потоци. След изтичане на 6 часа след активиране на тази функция нормалната температура се възстановява.
Антибактериалната защита се осигурява чрез покриване на стените и вътрешната повърхност на вратата на хладилното отделение с полимер на основата на сребърни йони. Тази функция се предлага в редица модели на Bosch, Siemens и някои други производители.
Crisp Fresh е филтър, вграден в рафта за съхранение на зеленчуци и им позволява да останат свежи дълго време.
Системата GlassLight е LED осветление, вградено в рафтовете, което ви позволява бързо да се ориентирате в системата на рафтовете и разположението на продуктите.
Охладителят е устройство, вградено във вратата на хладилника за охлаждане и нагряване на питейна вода, състоящо се от резервоар, един или два крана и обърната бутилка за вода, прикрепена отгоре. В резервоара водата, в зависимост от задачата, се загрява или охлажда, след което се подава през крана.
Звуков сигнал - възможност за сигнализация за отворена врата на хладилника.
Антибактериалната система SilverClean, създадена от производителите на хладилници Neff, предотвратява утаяването и размножаването на вредните бактерии. Тя се основава на действието на сребърните йони, които са част от материала за стените и вътрешната повърхност на вратата на хладилната камера. Хладилниците, оборудвани със системата SilverClean, никога няма да имат неприятна миризма и храната ще продължи по-дълго.
Наличието на подвижна преграда между кутиите, която позволява съхраняване на големи по размер продукти, се нарича по различен начин в хладилниците от различни марки. Miele има VarioRoom, Liebherr има VarioSpace, AEG има VarioBox. Производителите са оборудвали фризери със стъклени рафтове и изтеглящи се контейнери за по-удобно съхранение на храна. Всички тези елементи могат просто да бъдат премахнати, ако е необходимо, като по този начин се създава достатъчно място за поставяне на големи продукти.
Функцията SuperCool осигурява бързо и висококачествено въздушно охлаждане с помощта на специален вентилатор. Многопосочните въздушни потоци охлаждат съдържанието на камерата от всички страни, което е особено важно за продуктите, които току-що са поставени в хладилника. LG има същата функция, наречена Multi Air Flow.
Режимът SuperFrost ви позволява бързо да замразите голямо количество храна при температура от -32 ... -38 ° C, което запазва вкуса им и осигурява по-дълго съхранение. Режимът се изключва автоматично, тъй като целият обем храна е замразен.
Функцията FrostControl, разработена от Liebherr, следи температурата във фризера и ако се повиши, активира звукова и визуална аларма. Индикаторът FrostControl ще ви позволи да предприемете действия навреме и да използвате режима SuperFrost, ако в резултат на прекъсване на електрозахранването храната започне да се размразява.
Самостоятелно или вдлъбнато
Този момент също е много важен. Сега, когато вградените домакински уреди бавно, но сигурно заменят „ соловия “ модел , когато печката е заменена с котлон и фурна, когато дори микровълновите печки са „ скрити “ в дълбините на елегантните шкафове, производителите на хладилници все повече разширяване на производството на напълно вградени модели. Разбира се, те са много по-скъпи от отделните им „ братя “, защото изискванията към тях са много по-високи. Първо, минимум вибрации, така че дървените мебели да не се превърнат в нещо като резонаторна кутия, а бръмченето на мотора да не се чува в цялата кухня. На второ място, топлоизолация. Хладилниците " самостоятелно " не трябва да прилепват към мебели и стени, а има и специално изискване за разстоянието между хладилника и радиатора. Напълно вградени модели могат да се поставят там, където е удобно за вас и само за вас.
И накрая, нека разгледаме чисто естетическата страна на избора на хладилник. Класическите бели модели все още са най-популярни, но сега заедно с тях има и цветни: жълто, стоманено, с дървоподобно покритие, неръждаема стомана Liebherr CPes 40030. Хладилникът обаче ще се впише най-хармонично само в интериора ако това е вратата ще бъде абсолютно същия панел като фасадите на кухненските мебели. И това е възможно само ако закупите вграден модел.
Охладители за вино или стелажи за вино
Ценителите на добрите вина, които имат възможност да ги закупят в големи количества, ще трябва да придобият специален блок за съхранение на тази ценна напитка. Както знаете, за да не загуби виното свойствата си, се изисква да осигурява не само определена температура, но и влажност. Именно с тази цел редица производители на домакински уреди са разработили и стартирали производството на винени шкафове.
Подобно на хладилниците, „ складирането “ на вино се различава помежду си по размер и възможности. Следователно въпросът как да изберем винен шкаф изисква отделно разглеждане. Накратко, можем да кажем, че привържениците на някои сортове вина могат да се справят с еднотемпературни модели, но любителите на разнообразието ще трябва да се погрижат за закупуването на многотемпературни. Освен това, колкото по-скъп е виненият шкаф, толкова повече възможности той съдържа за правилното съхранение на голямо разнообразие от вина - бели и червени, подсилени и пенливи. Охладител за вино Miele модел KWL 4712 SG изд
Финансови възможности
Избирайки хладилник, неизбежно ще се изправите пред финансов въпрос, а именно колко пари да оставите в магазина, за да получите добър резултат в кухнята. Всеки производител обикновено предлага различни опции за оборудване - от бюджетни до луксозни модели, така че е напълно възможно да намерите модел за джоба си. Струва си обаче да се помни, че за разлика от други видове домакински уреди, хладилникът обикновено се купува в продължение на много години: размерите му са доста големи и теглото не ви позволява просто да извадите стария и да поставите нов. Затова трябва добре да помислите дали да спестите пари при покупка или да купите наистина добър модел от един от световноизвестните производители.
Добре познатият „ етикет “ на хладилника не е просто красив дизайн на вратите. Това е потвърждение на качеството, знак, че компанията отговаря за своите стоки. С течение на времето всичко се променя и домакинските уреди имат нови функции и възможности. Знаейки това, побързайте сега да купите един от най-модерните модели хладилници, по-късно няма да съжалявате за решението си. Да, ще трябва да плащате голяма сума наведнъж, но след това ще можете да използвате покупката си в продължение на много години и дори десетилетия, без да се притеснявате за нейния ремонт и необходимостта от подмяната му.
Евтини модели елитни хладилници:
Вграден хладилник Miele K 9414 iF
Вграден хладилник Kuppersbusch IKE 247-8
Хладилник Liebherr CP 40030
Как да изберем марка
Да се ​​открои от общата маса производители марка, която би могла да бъде наречена най-добрата, надеждна, престижна, може би е нереалистично. Вашият вкус, или може би дори интуиция, ще ви подскажат как да намерите правилния модел сред много с подобни функции, но направени от различни производители. По правило всяка марка, в допълнение към стандартните функции, предлага нещо свое, специално. Miele например разработи уникалната система за осветление GlassLight, а Bosch разработи и внедри нов режим на супер замразяване.
Важно при избора на продукт с определена марка е наличието на фирмен сервизен център във вашия град. Когато обаче купувате продукти от сериозни производители като Bosch, Siemens, Gaggenau, Miele, Kuppersbusch, Liebherr, Neff или Zanussi, не е нужно да се притеснявате за това.
Експлоатационен живот и гаранции
Срокът на експлоатация на съвременните хладилници, при спазване на всички правила за експлоатация, е от 10 до 15 години, а някои производители, например Miele, говорят за по-сериозен период. Опитът показва, че добрите модели издържат много по-дълго и ако остареят, то морално. Това означава, че в рамките на определеното време се появяват по-съвършени, обмислени и оборудвани с нови функции хладилници, което не пречи на старите да работят, работят и работят. Но въпреки значителния експлоатационен живот, гаранцията за хладилно оборудване е доста скромна - от 1 до 2 години, а вторият вариант ще струва повече купувачи.

Как да изберем хладилник?
Как да изберем хладилник?
Как да изберем хладилник?
Как да изберем хладилник? Как да изберем хладилник? Как да изберем хладилник?Home | Articles

December 3, 2022 16:40:13 +0200 GMT
0.021 sec.

Free Web Hosting