Как да изберем слушалки

За да разберете кои слушалки да изберете, трябва да отговорите на въпроса защо ни трябват слушалки? Разбира се, за да слушате музика. И е много добре, че този процес ще бъде придружен от комфорт. Със сигурност основният критерий, влияещ върху комфорта на слушане, ще бъде отсъствието на страничен шум. При никакви обстоятелства не бива да чувате бас, свирене или друг звук, който няма нищо общо с файла, който слушате. Но в никакъв случай не всички слушалки отговарят на тези изисквания. Повечето хора с преносими устройства трябва да купуват отделни слушалки за тях. Това се случва поради факта, че слушането на музика със слушалките, доставени с устройството, не е приятно. Какво трябва да направите, за да изберете добри " уши "? Как да изберем правилните слушалки?
Най-важното правило, което ще ви помогне да си спестите нервите, е да не отдавате предпочитание на евтини слушалки. Спестяванията значително ще повлияят на качеството на звука. Спестяването на пари от слушалки е огромна загуба на качество. Много малко вероятно е да искате да чуете не приятен, ясен звук, а съскане или свирка. В случай, че закупите слушалки с висока стойност, разходите ви няма да бъдат напразни. На изхода ще получите прекрасен звук и липса на чужди звуци.
Дизайн
В зависимост от вида на дизайна, слушалките се разделят на няколко вида. Те са електростатични, динамични и подсилващи.
В динамичните слушалки се използва електродинамичният принцип на преобразуване на сигнала. Намотка от тел, която е в полето на постоянен магнит, е прикрепена към мембраната. Под действието на променлив ток намотката извършва движение, което точно повтаря формата на електрическия сигнал. Дори ако вземем предвид всички недостатъци на този метод за преобразуване на сигнала, използването на нови материали и изобретения ги изглажда, подобрявайки качеството на възпроизвеждания звук.
Усилващите слушалки по принцип са доста сходни с динамичните. Основният компонент на такива слушалки е арматурата, така наречената U-образна плоча, изработена от феромагнитна сплав. Ефектът на магнитното поле върху арматурата, прикрепена към диафрагмата, я кара да вибрира, което напълно съответства на получения сигнал. Трептенията на диафрагмата се възприемат от нас като звук. Този дизайн избягва изкривявания по време на възпроизвеждане, поради което този тип слушалки са много популярни сред музикантите. Звукът на тези слушалки силно зависи от прякото положение на слушалките в ухото и от анатомичната структура на ухото. Също така недостатъкът е високата цена на този сорт.
Електростатичните слушалки използват мембрана между два електрона, за да създадат звук. Към мембраната се прилага постоянно напрежение, а към електродите се подава сигнал от аудио системата, под въздействието на който вибрациите на мембраната невероятно точно повтарят формата на електрическия сигнал. Тези слушалки често се използват заедно с Hi-Fi и Hi-End аудио оборудване. Това се дължи на факта, че цената им е много висока.
Кабелът за слушалки трябва да бъде еднопосочен или двупосочен. В случай, че връзката е двупосочна, тогава проводникът се побира отделно към всяка слушалка, но ако имаме еднопосочна връзка, тогава жицата се побира само на една слушалка. Втората слушалка е свързана чрез жица, която е скрита от лък. Което е много удобно за човека, който ги използва.
Основният компонент на свързващия кабел е медта, която действа като проводник. Свързващият кабел е изграден от последователна връзка от отделни гранули. Всяка гранула вътре в себе си има кристална решетка с правилната структура. Преходите между гранулите обаче се окисляват и нарушават структурата. Тези преходи са пречка, която влошава сигнала, предотвратявайки електрически ток. Слушалките от най-висок клас използват меден проводник без кислород. И поради това няма нарушение на структурата между гранулите, което има положителен ефект върху качеството на сигнала.
Дължината на кабела на обикновените слушалки е 1-3 метра, но при някои разновидности може да достигне 7 метра. Слушалките за плейъри имат кабел с дължина 50 сантиметра, но много често удължителен кабел се доставя със слушалките, тъй като дължината на кабела може да не е достатъчна, за да побере удобно плейъра в джоба ви. Кабелът за слушалки за преносимо оборудване трябва да бъде дълъг средно 1-1,2 метра, но тази дължина може да не е достатъчна за домашна употреба.
Честота
Когато избирате слушалки, разгледайте внимателно кутията. Той трябва да посочва честотата, която влияе върху качеството на звука, който идва от слушалките. В случай, че честотният диапазон е тесен, на изхода ще получим метален тон на звука при много високи или много ниски честоти, както и характерно съскане. Но производителите, за да заинтересуват клиента, много често посочват по-широк диапазон, отколкото е в действителност. Това е така, защото критериите за измерване на честотния диапазон са различни за всеки производител. Извън обхвата звукът няма да бъде по-различен, освен че ще бъде малко по-тих. Ето защо хората толкова често се изненадват, когато сравняват евтини и скъпи слушалки със същия честотен диапазон. В тази връзка си струва да запомните, че не трябва да обръщате внимание на този параметър.
Има такова нещо като честотна характеристика или графика на амплитудно-честотната характеристика, която винаги трябва да остане линейна, без изкривяване на звука. Ето защо, без линейността на честотната характеристика, характеристиката на честотните диапазони остава безполезна информация. Амплитудата на честотата в пакета не се открива. За да направите това, трябва да слушате изразителна композиция през слушалките, като по този начин тествате устройството.
Мембраната за слушалките също е един от факторите, влияещи върху качеството на звука. Колкото по-голям е диаметърът на мембраната на слушалките, толкова по-добре такива слушалки ще възпроизведат " долния край ". В резултат на това, ако качеството на звука, който получавате, е важно за вас, не забравяйте, че мембраната не трябва да бъде по-малка от 30 мм.
Съпротива
Други важни параметри са посочени на опаковката. Съпротивлението е мярка за минималното съпротивление по отношение на променлив ток. Този параметър се взема предвид по отношение на устройството, към което ще бъдат свързани слушалките. Слушалки с импеданс 16-40 ома са подходящи за преносим плейър. Но си струва да се знае, че ако съпротивлението е под минимално допустимото ниво, потребителят ще чуе не само музика, но и шумолене, което възниква при превключване на разделите на плейъра, както и други шумове.
Ако към плейъра са свързани големи мониторни слушалки с импеданс 250 ома, няма да чуваме звук, а шепнене. Също така трябва да знаете, че за да свържете слушалки с импеданс над 150 ома, трябва да използвате собствен усилвател. Слушалките, които са предназначени за звукови карти и се използват без усилвател, трябва да имат импеданс в диапазона от 120 до 150 ома. Слушалките с най-висок клас имат импеданс от над 300 ома. Това намалява общото изкривяване, но изисква сигнал с високо напрежение от усилвателя.
Чувствителност
Този параметър влияе върху нивото на силата на звука на слушалките при определени стойности на подадения към тях сигнал. Слушалките с по-високо ниво на чувствителност ще работят по-силно от слушалките, с които имат същото ниво на импеданс. Чувствителността на слушалките се определя от налягането, което те произвеждат, когато се захранват с електрически сигнал с мощност 1 mW.
Звуковото налягане се измерва в dB (децибели). Прагът за човешкия слух е нула децибела. Прагът на болката е 140 dB. В тази връзка чувствителността на слушалките трябва да бъде най-малко 100 dB. Магнитните ядра на слушалките заслужават специално внимание. Малкият диаметър на сърцевината може да показва ниската мощност на магнита. В случай, че слушалките с големи мембрани не са подходящи за вас, тогава трябва да изберете слушалки с неодимови ядра, които имат високо ниво на магнитна енергия.
Слушалките са предназначени за електрическа изходна мощност, която варира от 1 до 3500 mW. Това показва силата на звука, с която слушалките възпроизвеждат звук. Основното нещо, което трябва да се разбере е, че обемът зависи не само от мощността, но и от съпротивлението и чувствителността.
Вид на връзката
Методите за свързване на слушалки също са различни. По вида на връзката има безжични и кабелни слушалки. Кой е най-добрият избор? Разбира се, безжичните слушалки са доста атрактивно решение, което подхожда на хората, които се движат или танцуват, докато слушат музика. Съществува обаче мнение, че качеството на предаване на звука на такива слушалки е много различно, в по-лошото положение, от кабелните слушалки от същия клас. Не отстъпвайте обаче на такива слушалки. Съвременната технология ви позволява да избегнете силно изкривяване при предаване на сигнал с безжични слушалки.
Безжичният предавател за слушалки може да има от 1 до 27 канала. Повече канали създават условия за по-лесен избор на работната честота. Това се дължи на факта, че ако има смущения в един от каналите, можете да превключите към следващия. Колкото по-висока е работната честота на предавателя, толкова по-добре ще премине сигналът през стени и други препятствия. Ако вашите планове включват използване на слушалки извън стаята или извън жилищната зона, струва си да изберете слушалки с работна честота на предавателя най-малко 800 MHz.
Обхватът на такива слушалки варира значително и може да достигне 100 м. В случай, че имате нужда от слушалки, които ще работят в стаята, диапазонът от няколко метра е достатъчен за вас. За придвижване из апартамента е достатъчно обхватът да е 10-30 м. Слушалки с обхват до 100 м са подходящи за използване на открито.
В допълнение към инфрачервените и източниците на радиосигнал има модели, които използват Bluetooth технология, така че те могат да се свързват с много устройства, които имат вграден Bluetooth адаптер, който поддържа профила A2TP.
Не е тайна, че безжичните „ уши “ са малко по-тежки от техните жични „ другари “. Това се дължи на факта, че за тяхната работа са необходими батерии или акумулаторни батерии, които също се разреждат доста често. Ето защо, за да не купувате отделни слушалки за Hi-Fi и Hi-End системи, трябва незабавно да изберете кабелни слушалки.
Без изключение всички безжични, както и някои модели кабелни слушалки имат контрол на силата на звука. Това става полезно, ако човекът е далеч от източника на сигнал.
Акустичен дизайн
В зависимост от акустичния дизайн има няколко вида слушалки: затворени, отворени и полуотворени. Слушалките със затворена гръб предотвратяват проникването на външни звуци, което е добре при слушане на музика в градския транспорт. При затворено устройство лъкът, ако има такъв, притиска ухото повече, отколкото при други видове слушалки. Това е така, защото нискочестотните звуци ще бъдат нарушени, ако чашките не се вписват добре. Когато избирате слушалки, ги носете 5-10 минути. Веднага ще усетите дали те натискат върху вас.
Отворените слушалки позволяват на външните звуци да проникнат. В тази връзка човек не е звуково отделен от външния свят, което прави звука по-естествен. Но в обществения транспорт става проблематично да слушате музика с такива слушалки. Полуотворените слушалки позволяват на външните звуци да преминават, но осигуряват прилична звукоизолация.
Комфорт
Има няколко вида конструкция на слушалки:
- приставка
- товарителници
- тапи за уши
- монитор
Слушалките, поставени директно в ушите, са разделени на два вида: в ухото и в ухото. Слушалките са с малки размери, много удобни за използване с преносими устройства. Включен с повечето играчи. Недостатъкът е, че те са доста зле държани в ушите. Това се дължи на факта, че хората имат много различни форми на ушите. Също така, тези слушалки имат ниска шумоизолация, лошо възпроизвеждат нискочестотни звуци.
Слушалките в ушите остават в ухото много по-добре. Това се постига чрез по-малък диаметър. Те също се вкарват по-дълбоко в ушния канал. Обикновено такива слушалки имат така наречените силиконови подложки за уши, които фиксират добре слушалката в ухото, а също така спомагат за подобряване на звукоизолацията, което повишава качеството на слушане на музика.
Слушалките на ухото с помощта на тилната дъга се притискат към ушите, а също така имат много по-голям диаметър на диафрагмата, което има благоприятен ефект върху качеството на звука. Понякога вертикален лък служи като стойка, която свързва две чаши от тези " уши ". Това разпределя теглото на тапите за уши равномерно по повърхността на главата.
Най-добрите са мониторните слушалки, които се използват за наблюдение на звука в звукозаписни студия. Но заслужава да се отбележи, че има мониторни слушалки за домашна употреба. Тази версия има голяма лента за глава, възглавнички за уши, които покриват ухото възможно най-много, както и големи мембрани, които възпроизвеждат равномерно целия честотен диапазон.
Различните модели слушалки с монитор имат свои собствени характеристики. Някои имат кабел, който много прилича на кабел на слушалка или подвижен кабел. Използва се усукан кабел, за да се предотврати висянето на жицата под краката ви. Разглобяемият кабел позволява подмяна в случай на повреда. Това е много важно, когато вземете предвид цената на слушалките на монитора. Много по-лесно е да си купите нов кабел, отколкото да изхвърлите слушалки от висок клас за най-малки щети.
Теглото на слушалките също е от голямо значение, тъй като те се носят постоянно на главата. Вложките тежат от 5 до 30 грама, режийните от 40 до 100, а мониторните 150-300 грама.
Комутация
Има два вида предаване на аудио сигнал - аналогов и цифров. Цифровото предаване предполага, че сигналът се предава кодиран като единици и нули. Подобен тип предаване се използва в безжичните слушалки, но повечето слушалки използват аналогов тип предаване. Това предполага, че величината на сигнала е право пропорционална на силата на сигнала. Цифровите слушалки осигуряват по-висококачествен звук, без смущения, избледняващ ефект при движение и шум, но този тип слушалки имат доста висока цена.
Изходи
Безжичните слушалки имат базово устройство, в което се помещават предавателят, електроника за обработка на сигнала и линеен изход, където сигналът се дублира. Това ви позволява да свържете усилвател с високоговорители към тях, без да изключвате слушалките.
Входове
Основният модул, инсталиран в безжичните слушалки, също има цифров коаксиален вход, който елиминира смущения и шум. С него можете да извършвате предаването на аудио сигнали както в стерео, така и в многоканален режим. Може да се използва и за предаване на многоканален звук с помощта на обикновен кабел с RCA конектор.
В допълнение към този вход може да има цифров оптичен вход. Тя ви позволява да предавате цифров сигнал в няколко режима. Основната разлика от коаксиалния вход е използването на светлина за предаване на сигнала, както и използването на оптично влакно вместо електрически кабел. Всичко това ви позволява да осигурите защита на сигнала дори при силни електромагнитни смущения.
Съединители
Има няколко вида жакове за свързване на слушалки към устройството. Те са мини жак 3.5, мини жак 2.5, 5-пинов, жак 6.3. Има два вида жакове - 6.3 за аудио системи и 3.5 за плейъри.
Размерът на слушалката трябва да съвпада с диаметъра на входа на аудио системата. Много често в слушалките с мини жак 3.5 един от аксесоарите е адаптер за жак 6.3. На свой ред слушалките с жак 6.3 се доставят с адаптер за 3,5. Почти всички електростатични слушалки използват 5-пинов конектор.
Има няколко модификации на конектора за мини жак. Той е прав конектор и Г-образен. В случай, че се използва преносимо оборудване, L-образният съединител е подходящ. Това се дължи на факта, че той приляга по-плътно към тялото и също така не влияе по никакъв начин на размерите му. Слушалките с прав щепсел са напълно подходящи за стационарно оборудване.
Заключение
Разнообразието от видове слушалки прави избора им доста труден. Когато избирате слушалки, трябва да решите с каква цел, както и при какви условия ще ги използвате. Също така е много важно да се вземат предвид всички параметри, посочени в тази статия. Разнообразието от слушалки позволява на всеки да избере правилните " уши " за него . Тази статия има за цел да помогне на обикновения потребител по отношение на избора на слушалки. Наистина се надяваме, че предоставената от нас информация се оказа полезна за вас и вие успяхте да изберете слушалките, които напълно отговаряха на вашите изисквания и очаквания.

Как да изберем слушалки
Как да изберем слушалки
Как да изберем слушалки
Как да изберем слушалки Как да изберем слушалки Как да изберем слушалкиHome | Articles

December 3, 2022 07:29:06 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting