Как да изберем проектор

Доста високата цена на проектора предполага внимателния му избор. 30-60 хиляди рубли е точно сумата, върху която трябва да се съсредоточите. Този материал ще ви помогне да отговорите на въпроса: как да изберете проектор и да разберете нюансите и важните точки на този избор.
Както бе споменато по-горе, доста висока цена за проектор се дължи преди всичко на неговия дизайн. На първо място, когато избирате цифрово устройство, трябва да решите за какво ви е необходимо? Същото важи и за проектор, тъй като презентационният проектор и филмовият проектор у дома са напълно различни неща.
Вземете например проектор за презентации. Тъй като той често ще пътува с вас на различни събития, неговата компактност, тегло и яркост излизат на върха. За домашните проектори се прилага различна ситуация и изисквания, тъй като безшумната работа и високото качество на изображението са от значение за тях.
Помислете за основните принципи на проектора
CTR проектори
Три кинескопа образуват общо изображение с помощта на обектив, подравнен на екрана. Такива проектори обикновено са обемисти, тежки (теглото може да достигне няколко десетки кг) и не са мобилни, поради което не са подходящи за обслужване на презентации. Освен това настройването на такива устройства е трудно и изисква помощта на специалист. положителната страна на CTR на проекторите е качеството на изображението. Прецизно възпроизвеждане на цветовете и наситени тонове, без шум и пикселизация. Всички тези плюсове го правят отличен проектор за гледане на филми във вашия дом.
Трябва да се отбележи високата цена, която ще трябва да се плати за такъв проектор, така че по-голямата част от купувачите веднага се елиминират.
LCD проектори
Принципът на изграждане на изображението е следният: светлината, преминаваща през течнокристалната матрица, удря екрана. Тази физика на работа позволява да се произвеждат доста компактни модели с добра яркост. От сериозните недостатъци си струва да се отбележи шумът на вентилатора, охлаждащ матрицата, тъй като тя се състои от кристали, които са чувствителни към високи температури. Също така, като се вгледате внимателно, можете да намерите мрежа от матрични пиксели на екрана.
За да подобрят качеството на изображението, производителите понякога използват множество матрици с течни кристали. LCD проекторите са един от най-популярните сегменти на пазара на проектори, цената на такива модели може да варира от 30 000 хиляди рубли и повече.
LP проектори
Сравнително нова разработка, която вече има своите клиенти. Технологията се основава на отразяваща матрица, която се състои от много микроогледала. Светлината от тази лампа се отразява от матрицата чрез специален светлинен филтър и попада на екрана. Значително предимство в сравнение с LCD проекторите е липсата на пикселна секция на екрана, което се постига чрез намалена граница между огледалата в сравнение с матрица с течни кристали. Друг положителен момент е високото ниво на яркост. Това е така, защото светлинният поток навлиза на екрана без загуби, за разлика от LCD проекторите. И последният плюс е липсата на инерция.
Сред минусите могат да се различат дискретни изображения, или точката е осветена, или не.
Технологията е несъвършена, но производителите намират изход от ситуацията. Чрез увеличаване на броя на матриците и увеличаване на светлинните филтри.
Не купувайте евтини DLP проектори за гледане на видео. генерираното изображение е доста специфично и има ефект на трептене на екрана, което уморява очите при продължително гледане.
D-ILA проектори
Най-мощната технология, която включва положителните характеристики на LCD и DLP проектори. Работи върху отразяваща сложна матрица от течни кристали. Способен да работи при високи температури. Експертите смятат тази технология за най-добра и производителите я разработват.
Но си струва да се отбележи, че тези проектори не са често срещани в живота. Това е така, защото цената е твърде висока, така че изборът ви вероятно ще бъде ограничен до LCD и DLP проектори.
Резолюция на проектора
В старите времена разделителната способност на проектора беше на нивото на стандартните компютърни видеокарти, но с развитието на цифровите технологии, телевизията с висока разделителна способност и появата на DVD и FullHD, разделителната способност на проекторите стана много по-висока.
Нека разгледаме често срещаните опции за разрешение:
SVGA (800x600)
XGA (1024x780)
SXGA (1280x1024)
UXGA (1600x1200)
QXGA (2048x1536)
Full HD (1920x1080)
WUXGA (1920x1200)
HD 4K (4096x2400)
В допълнение към изброените има и по-рядко срещани формати. Както вече споменахме, широкоекранните модели са по-приемливи за гледане на филми. Трябва също така да се отбележи, че тенденциите на съвременните цифрови технологии и телевизия до голяма степен определят прехода на производството на проектори към широкоформатни матрици сред производителите.
Съвременните проектори поддържат често срещани цветни формати PAL, SECAM, NTSC4, включително HDTV.
Моля, обърнете внимание, че колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-добра е картината на екрана и толкова по-висока е цената на проектора.
Светлинен поток, яркост
Единиците за светлинен поток са ANSI lm. Няма да навлизаме в технически моменти, а само даваме стойностите, благодарение на които ще можете да навигирате. За проектори, предназначени за гледане на филми в затъмнена стая, е достатъчен светлинен поток от 700 до 1500 ANSI лумена. Ако вашият проектор се използва за презентации в осветени помещения, препоръчително е да си купите проектор с висока яркост.
При покупка си струва да се има предвид, че светлинният поток, посочен в техническите характеристики на проектора, е по-нисък от реалните стойности с около 10%, а в някои случаи дори повече.
Също така си струва да предотвратите падането на слънчевите лъчи на екрана. Не, дори най-мощният проектор ще осигури добро, висококачествено изображение в този случай, така че не забравяйте да използвате щори или завеси от плътна тъкан, когато гледате филми.
Мрежови интерфейси
Безжичното предаване на данни е в тенденция днес. Липсата на кабели, Wi-Fi и bluetooth технологии са твърдо установени в живота на всеки активен потребител на компютър. Днешните проектори са способни да получават данни през мрежа, включително безжична. Чрез закупуване на специален адаптер всеки проектор може да получава поточно видео.
Контраст
Съотношението на максималната осветеност на екрана към минималната се нарича контраст. Контрастното съотношение е един от най-важните фактори при избора на проектор за вашето домашно кино. Днес производителите, които се конкурират помежду си, се опитват леко да увеличат този параметър в характеристиките на продукта. С всичко това производствените технологии не се променят едновременно и е почти невъзможно да се разбере въз основа на това, което производителят определя тази или онази цифра. За съжаление всичко това изиграва жестока шега на клиента и изборът на проектор по отношение на контраста е доста труден. Например през 2004 г. тази стойност е равна на приблизително 3000: 1, а за 2010 г. в паспортните данни има цифра от 10000: 1. Трябва да се съсредоточите върху марката и собственото си възприятие.
Обектив на проектора
Съвременните проектори са оборудвани с лещи ZOOM с променливо фокусно разстояние. Това значително опростява работата, става възможно да се променя размерът на изображението, без да се премества проекторът от място на място.
Възможността за управление на изображението, регулиране на фокуса съществува днес и от дистанционното управление.
В най-модерните модели обективите са оборудвани с електрически задвижвания, които позволяват не само ръчно, но и от дистанционното управление да променят мащаба на изображението и да регулират фокуса. Това качество, разбира се, е удобно, особено когато проекторът е монтиран на тавана, но увеличава цената на устройството. Най-важната характеристика на лещата е т.нар. проекционно съотношение Pro е стойност, равна на съотношението на проекционното разстояние към ширината на изображението. Стандартните лещи имат Pro в диапазона 1,8-2,2, дълги хвърляния - до 4-8, къси хвърляния - 0,8 -1,2. Напоследък се появиха проектори с изключително ниски коефициенти на проекция. Способни да произвеждат изображения по диагонал 80-100 инча (приблизително 180-200 см ширина) с разстояние на проекция само 8-30 см, тези проектори са предназначени предимно за използване с интерактивни дъски и други специални приложения.

Как да изберем проектор
Как да изберем проектор
Как да изберем проектор
Как да изберем проектор Как да изберем проектор Как да изберем проекторHome | Articles

November 28, 2022 18:00:46 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting