Как да изберем принтер

Изборът и закупуването на принтер е все едно да търсите подходящ модел автомобил в смисъл, че го купувате не за украса на интериора, а ще трябва да го " подкарате ". За един обикновен човек е доста трудно да намери правилния модел, първо е необходимо да се проучат техническите характеристики на принтерите, които днес се предлагат от доставчиците. А изборът на печатащи устройства е толкова голям и разнообразен! В този материал ще ви помогнем да отговорим на въпроса как да изберем принтер? Как да изберете правилния принтер и да подчертаете техническите спецификации, въз основа на които ще направите своя избор.
Първо трябва да направите списък със задачи, които планирате да решите с помощта на ново придобиване. Анализирайте нуждите на вашия офис въз основа на характеристиките на различни принтери: производителност, цена на консумативите, цена на самото устройство. След това ще имате по-ясна представа кой принтер да изберете за дома и кой за офиса.
тип инсталация
Според вида на инсталацията всички принтери могат да бъдат разделени на три вида:
разположение на пода
местоположение на маса
преносим
Поставянето на пода изисква особено големи устройства, които обработват значително количество документи. Най-често това са многофункционални устройства със значителни размери и тегло, които се инсталират в офиси или печатници и са натоварени с голям обем работа. Настолните принтери се използват в малки офиси или у дома за стационарна работа. Преносимите се използват главно за фотопечат в командировки, те са леки и малки по размер.
Принтерите също се различават драстично по отношение на възможностите. От обикновени принтери с функция за печат, евтини и практични за решаване на малки и прости задачи на домашен мини-офис, до многофункционални устройства, които съчетават няколко различни възможности на отделни устройства на принтер, скенер, копирна машина, факс. Ако имате нужда от оборудване за печатница, моля свържете се с Ural-Minolta!
Многофункционални устройства
Естествено, цената на такива интелигентни устройства е много по-висока от тази на обикновените домашни принтери.
Многофункционалните устройства (МФУ) лесно се вписват във всяка компютърна мрежа и най-сложната система за управление на документи.
И колко предимства има мултифункционалността - едно устройство използва пространството по-икономично от пет или шест принтера. А цената на „ многоръката машина “ е по-ниска от пълния комплект факс-принтер-скенер-копир. Многофункционалните устройства са по-лесни за инсталиране и конфигуриране - можете да се справите с един драйвер и един интерфейсен кабел, вместо много различни.
Живот и производителност на принтера
Много важен параметър. Скромните машини за домашен офис могат да обработват до 10 000 страници на месец. Те включват мастиленоструйни и лазерни принтери. Най-популярни са малките офис принтери с възможности за печат от 10 000 до 50 000 копия на месец. МФУ в средни офиси могат да обработят до 100 хиляди страници и дори за най-големите офиси печатащите устройства обикновено се конкурират с печатниците.
За ефективност изберете устройство въз основа на натовареността на вашия офис. За домашен принтер този показател не е толкова важен, но за среден принтер вече е необходимо да можете да получите до 30 страници в минута обработен материал, изискванията за високопроизводителни устройства са доста високи до 40 страници в минута.
Технология за печат
Нека разберем технологията за печат на съвременните принтери. Можете да получите много висококачествени отпечатъци на МФУ или принтер с лазерна технология. Качеството се осигурява чрез електрографски печат, но цената на такова устройство е висока. В процеса на работа обаче той се компенсира от ниските разходи за печат.
Мастиленоструйните принтери са много по-атрактивни като цена и са изключително популярни. Те използват пиезоелектричен или термичен мастилено-струен печат. По отношение на качеството на печат документите не отстъпват на лазерните, ако са направени на фотохартия. По време на закупуването на такъв принтер, имайте предвид, че разходите за отпечатване на един документ в този случай са високи. Причината за това е високата цена на мастилено-струйните касети и особеността на това устройство, което изисква постоянна непрекъсната работа, за да се избегне изсушаването на мастилото. Освен това продължителността на печат върху мастиленоструен принтер е по-дълга и това им свойство ги прави по-склонни да се използват у дома. Обмислете тези съвети, когато избирате мастиленоструен принтер.
Как работи принтерът
Как работи всеки тип устройство? При лазерните принтери лъчът образува изображение на фоточувствителен барабан. И едва тогава това изображение се прехвърля на лист хартия с помощта на прахообразна боя. Ролката се загрява и топи праховите частици, за да образува текст или графики. Боята може да бъде с различни цветове, като съответно се увеличава и броят на патроните. Касетата съдържа един тонер. Принципът на работа на светодиодните принтери е много подобен на описания по-горе, но линия светодиоди изисква по-малко производствени разходи от лазер, което се отразява в цената на принтера.
В мастиленоструйните принтери матрицата на печатащата глава подава мастило върху хартията. Мембраната на пиезо кристала образува капка мастило. Когато се подаде електричество, пиезоелектричният кристал се огъва и притиска мембраната, изтласквайки падането от дюзата. Тази технология направи известна световно известната компания за принтери Epson. Устройствата на тази компания са известни с невероятната си издръжливост.
В сублимационните принтери мастилото се нагрява от термофиксатор и се изпарява върху лист хартия. Дългите времена на печат на тези принтери се дължат на факта, че всеки цвят се обработва на свой ред и едва тогава се нанася защитно покритие.
В принтерите с твърдо мастило мастилото първо се топи в контейнер и след това се подава към печатащата глава и след това върху лист хартия.
Броят на касетите е различен за различните модели принтери. Лошо е, когато има само една касета както за черно-бяла, така и за цветна, един от цветовете свършва и трябва да смените цялата касета.
За да избегнете персонализирането на печата с помощта на компютър, изберете принтер със сензорна клавиатура на панела на шасито, както и LCD панел или дисплей за информация в движение.
Как и колко хартия се подава в принтера? Евтините домашни принтери имат една тава за подаване на хартия, която може да побере до 150 листа. Устройствата за средни офиси могат да приемат до 500 листа, за големи 1000 и повече. Модулните многофункционални устройства обикновено са оборудвани с множество тави и възможностите са разширени до 8 700 листа. Подобни сериозни машини често са оборудвани с автоматично подаващо устройство за оригинали по време на процеса на сканиране. Трябва само да поставите купчина листове, а самото устройство копира първо едната, а след това другата страна на листа, като го обръща самостоятелно.
Помислете за тенденцията на принтерите да издават шум по време на работа. Колкото по-мощен е принтерът, толкова повече шум произвежда.
Целта ви е да отпечатвате снимки на принтер? Купете принтер с възможност за печат върху фотохартия, единственият начин да постигнете висококачествен печат. Що се отнася до плътността на хартията за принтери, нейната максимална стойност е 1190,0 g / m2.
Как са свързани принтерите?
В големите предприятия и институции специалистите свързват МФУ с няколко компютъра едновременно, като по този начин организират безплатен достъп на служителите до устройството за печат на документи. За тази цел се използва HTTP протоколът. Стандартната процедура за конфигуриране се извършва от обикновен интернет браузър.
И фотопринтерите вече не се нуждаят от конфигуриране с помощта на компютър. Те могат да правят отпечатъци в тандем само с камера. За редактиране на снимки и преглед на снимки тези принтери са оборудвани с цветен екран.
Въпросът за избора на компютърни операционни системи за нормалната работа на тандема компютър-компютър не е актуален в наше време. Компютърът може да бъде оборудван с всякаква операционна система и когато избирате принтер, запишете данните за количеството RAM и вида на вашия процесор на лист хартия. Принтерите имат собствена RAM. Той съхранява данни за обработка на изображения и при висока разделителна способност обемът на тази памет е много значителен.
При голямо натоварване на принтера е важна честотата на неговия процесор; при по-високи честоти опашката за печат преминава по-бързо.
Аксесоари и консумативи
Собствениците на принтери трябва да помнят изказването на Екзюпери, че ние сме отговорни за тези, които сме опитомили. Перифразирайки това, ако сте купили принтер, ще трябва да се грижите за него през цялото време. И тази грижа ще се състои в поддържането му в работно състояние чрез подмяна на съставни части и закупуване на консумативи.
Поразителен пример е фотобарабанът като част, която изисква подмяна след изчерпване на експлоатационния му живот. Това устройство прехвърля изображението върху лист хартия. А при лазерните и LED принтерите той развива ресурса си с доста бърз печат. Ако фотобарабанът е поставен вътре в касетата, както се прави в многофункционални устройства и обикновени принтери, експлоатационният му живот се увеличава.
Ресурсът на магнитен прах в лазерен принтер също има своя собствена рамка - разработчик, т.е. този прах, може да издържи до около 600 000 страници. Ресурсът на тонера е още по-малък - издържа само на пет хиляди страници в лични принтери, до тридесет хиляди копия в продуктивни големи устройства. Малко по-високи ресурси на цветни тонер касети - до петдесет хиляди и черно-бели тонер касети - до сто хиляди страници. Обърнете внимание на факта, че при значително ценово ниво на мастилено-струйните принтери ресурсът на техните мастиленоструйни касети е много скромен. Тя е равна на триста страници.
Кой интерфейс да използвам?
С помощта на кой интерфейс да свържете новия си принтер с компютър, решете не след покупката, а до онзи щастлив момент, когато чисто ново устройство ще украси офиса ви. Нека се опитаме да разберем изобилието от човешки изобретения в областта на трансфера на данни от процесор към периферно устройство. Има кабелни и безжични интерфейси. Последните, разбира се, са по-удобни във всяко отношение и човечеството се движи в своите изобретения, отдалечавайки се от необходимостта да се придържаме към жиците под краката си. Отново подчертаваме, че всичко се определя от цената и вие решавате кой интерфейс да изберете:
Ethernet е кабелен интерфейс, RJ-45 кабел се свързва с принтер или МФУ. Неудобството се крие в жиците под краката и необходимостта от повторно пресоване на кабела в нов съединител, при условие че някой наистина е паднал и го е хванал. Запасете се с конектори и закупете кримпър.
LPT е много популярен паралелен интерфейс за прехвърляне на данни от компютър към принтер, но в днешно време изчезва. Характеризира се с ниска скорост и бавно доживява дните си.
USB - тъй като това е най-популярният и широко разпространен интерфейс днес - препоръчваме да останете на него. Всеки съвременен компютър има няколко USB порта. Следователно не трябва да има проблеми с превключването на вашата покупка.
FireWire - това е сериен интерфейс и не само по това се различава от LPT. Скоростта на тази връзка е много по-висока и е около 400 Mbps.
Bluetooth е изключително удобен безжичен интерфейс. Съгласете се, удоволствие е да превключвате принтера без кабели, лежащи на пода.
Wi-Fi е модерна версия на безжичната комуникация. Използва се в големи фирми и организации за изграждане на безжични мрежи. Удобен и безопасен, ви позволява да забравите за проводниците.
IRDA - инфрачервен порт. Той има ниска скорост на пренос на данни, но се използва за превключване на почти всяко устройство, оборудвано с подобен интерфейс за инфрачервено лъчение.
Факсимилни възможности
Производителите на многофункционални устройства са работили усилено, за да разширят възможностите на най-новите устройства и ние имаме възможността да се възползваме от тази широка гама. Звучи ли като приказка за копиране, сканиране, изпращане и получаване на факсове и в същото време да говорите по телефона без приемник? Но тези възможности отдавна са достъпни за всички!
Сред възможностите на MFP са всички предимства на пълноценния телефон, освен това някои от тези интелигентни машини са оборудвани с безжична слушалка. Следователно можете да следвате примера на Юлий Цезар едновременно с няколко задачи - отговаряне на повикване, копиране на изображения и пиене на кафе. Ако високоговорителят е включен към вашия МФУ, тогава разговорът без ръце не е проблем за вас. Автоматичният отговор ще поеме функцията за справяне с разговори с клиенти, ако не сте на работа.
Ако програмно конфигурирате компютъра си да използва вградения факс на MFP, ще постигнете значителни икономии на разходи за хартия.
MFP възможности за сканиране
Тези магически многофункционални устройства могат да се превърнат и в цветен скенер. Вградените скенери в многофункционалните устройства са разделени на два вида - плоски и разтегателни. Първите са предназначени за сканиране на отделни документи. Поставяйки листа върху стъклото на скенера, вие четете информацията от вашия документ с високо качество. Можете да направите тази операция с книга, ако опитате. Но разширяващият скенер няма да ви позволи да работите със страница на книга, ако не сте я разкъсали първо. Този тип скенери са проектирани да изпълняват много различни задачи. Ако вашата снимка или плакат са големи - широкоформатният мултифункционален принтер със захранващ скенер е точно за вашите нужди. Той е в състояние да дигитализира широкоформатни плакати и календари, знаци, снимки и съобщения. Когато избирате MFP, обърнете внимание на това.
Производителите на многофункционални устройства не биха били лидерите в продажбите, ако не бяха пуснали на пазара МФУ с вградени скенери, които съчетават както възможностите на плоскост и устройство за разтягане! Да, има такива комбинирани устройства.
Трябва да се подчертае, че цената на вградения скенер, а оттам и цената на цялото многофункционално устройство, значително зависи от вида сензор, използван от производителите. В повечето случаи ще срещнете CIS сензор за контакт в скенера. Тази опция е по-демократична като цена и е предназначена за потребители в сектора на домашните офиси.
Но ако вашите професионални нужди са свързани с обработка на графики, висококачествена дигитализация на изображения и снимки, тогава CCD скенерът е на вашите услуги. Естествено, цената на такова устройство ще бъде по-висока.
Възможностите на съвременните многофункционални устройства ви позволяват да не прибягвате до услугите на самонасочващи се гълъби, а незабавно да изпратите прочетеното изображение по имейл и без да влизате в браузъра на компютъра си, а да използвате сензорния панел на самото устройство и адресната книга . И кажете ми след това, че нашият век не може да се нарече период на нови човешки възможности!
MFP възможности за копиране
Някои модели МФУ предоставят възможности за копиране без компютърно управление. Качеството и бързината на процеса не отстъпват на стандартните аналози.
Скоростта на монохромно копиране за хартия A4 е 3 до 140 ppm, а цветната е от 1 до 130 ppm.
Гаранции за сервизна поддръжка
При закупуване на скъпо оборудване всеки купувач сам открива възможните варианти за обслужване, тъй като сложните устройства в определен момент са склонни да представят на собственика неприятни изненади. По правило това се случва в най-неподходящия момент в разгара на работния ден с максимални натоварвания и времеви ограничения за неговия ремонт.
В такива ситуации много бързо, при обаждане, в офиса се появяват недобросъвестни " специалисти " от еднодневни фирми, които с високи изисквания в размера на заплащането на услугите си все пак успяват да заменят висококачествените ви части с по-малко ефективни.
За да избегнете подобни ситуации, опитайте се да закупите предварително оборудване от дилър, който ще ви даде гаранция за качествена подмяна на част, която не работи в кратки срокове. Ще бъдете застраховани срещу подмяна на съставните части на вашето скъпо устройство.
Русификация на менюто
Съвременните многофункционални устройства са много трудни за разбиране на техните работни устройства с огромно разнообразие от функции. Следователно ще ви бъде по-лесно да овладеете информация за нейните възможности и да работите с нея, ако менюто е на родния ви руски език.
Заключение
Постиженията в областта на ИТ - технологиите със сигурност са впечатляващи, но далеч е часът, когато напълно ще забравим за хартиената версия на документите и ще преминем към електронната. Много хора вярват, че тази идея не е осъществима.
От житейския опит всеки знае колко горчиво може да бъде загубата на важен документ в спешно необходима ситуация поради повреда на компютъра. Но предимството на хартиената версия на документа е в постоянното му съхранение, без да се броят пожарите.
Развитието на производството на копирна техника не изостава от общите тенденции в компютърните технологии, производителите са чувствителни към пулса на нуждите на служителите на големи фирми и компании. Това ни позволява да използваме широка гама от висококачествени технологии по всяко време. Надяваме се съветите за избор на принтер да ви помогнат!

Как да изберем принтер
Как да изберем принтер
Как да изберем принтер
Как да изберем принтер Как да изберем принтер Как да изберем принтерHome | Articles

December 5, 2022 21:05:44 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting