Как да изберем прахосмукачка?

Всъщност понятието „ прахосмукачка “ е просто и сложно едновременно. От една страна, предназначението на устройството е съвсем очевидно от името му, но от друга страна ... Както показва опитът, изборът на този тип домакински уреди, дори в магазин, където асортиментът от стоки е ограничен до дузина модели, могат да създадат трудности. Какво да кажем за търговските центрове, чиито прозорци предлагат голямо разнообразие от видове прахосмукачки! Някои са компактни и леки, вторите са поразителни със своята мощ, третите се отличават със стилния си дизайн и така съответстват на цвета на новите мебели, а четвъртите покоряват с пълна независимост от собствениците. Всички възможни видове и видове тези домакински уреди обаче трябва да бъдат разгледани по-подробно.
Видове прахосмукачки
Нека започнем с факта, че има мобилни прахосмукачки, тоест преместваеми и вградени. Последните представляват цяла система, състояща се от захранващ блок, стенни входове и маркучи с различни четки и дюзи. Маркучът е свързан с един от входовете за стена и след това боклукът се изхвърля през системата на въздуховодите в контейнер за боклук, инсталиран извън къщата. Този тип прахосмукачки имат неоспоримо предимство: не само боклукът се отстранява от стаята, но и прах, което е просто невъзможно да се постигне с мобилна прахосмукачка. Доскоро вградените прахосмукачки бяха предназначени само за химическо чистене, но сега се появиха комбинирани модели. Сега те могат да се използват за събиране на прах, освежаване на килими, почистване на разлятата вода и дори почистване на прозорци. Опитът показва, че предимствата трябва да бъдат придружени от недостатъци и нашият случай не е изключение. Основният и може би единственият недостатък на такава прахосмукачка е нейната висока цена. Може би затова вградените модели все още не са много разпространени на руския пазар на домакински уреди. Досега те са представени от продуктите на KRONEMARK, BEAM, BVC SIEMENS, Husky, PUZER и някои други. И все пак в ежедневието се използват по-познати мобилни модели.
И двата вида прахосмукачки могат да извършват сухо или мокро почистване, така че когато избирате модел за дома, трябва да решите какъв вид работа трябва да свърши. Ако ще почиствате паркет, килими и мебели, чиято влага е противопоказана, струва си да се спрете на най-често срещаната прахосмукачка за химическо чистене. Те от своя страна се делят на балонни, вертикални и роботизирани прахосмукачки.
Цилиндрични прахосмукачки
Цилиндричните прахосмукачки са представени главно от компактни модели, чието тегло не надвишава 7 килограма, или устройства с голям прахоуловител. Такива агрегати могат да тежат до 10 кг поради многото допълнителни функции и наличието на механизирана турбо четка, която избива праха от килима. За задържане на прах и предотвратяване изпускането на най-малките му частици във въздуха се използват разнообразни филтри - от хартия и плат до въглеродни и синтетични. В някои съвременни модели се използват аквафилтри, където сепаратор неутрализира праха, като го смесва с вода.
Вертикални прахосмукачки
Вертикалните прахосмукачки, толкова популярни на Запад, сега влязоха в живота на руския потребител. Такива модели представляват обемно цилиндрично тяло, прикрепено към четка за пода. Те са предназначени да елиминират отломки и прах в големи помещения и се справят добре с тази задача. Въпреки това, заедно със своите предимства, те имат и своите недостатъци - относително високо ниво на шум и впечатляващи размери: съмнително удоволствие е да носите такъв модел по подовете на вилата.
Роботи за прахосмукачки
Прахосмукачката-робот винаги е била един от най-познатите обитатели на къщата в почти всяка книга за научна фантастика. Но не толкова отдавна мечтата за чистота, създадена без човешка намеса, се превърна в реалност. Редица компании за домакински уреди предлагат на клиентите модели, които могат да се справят с почистването на всяка стая. Сложната система четки ви позволява да събирате отломки от килими и подови повърхности, както и да обръщате специално внимание на первази и други труднодостъпни места. Роботът самостоятелно определя оптималния път за почистване, благодарение на вградените сензори, той заобикаля препятствията и при необходимост отива до базовата станция, за да презареди батериите. Когато контейнерът за прах е пълен, почистващият блок изхвърля събрания прах в голям кош, разположен на основата, и след това продължава да почиства отново. Нивото на шум при такива модели е доста ниско, но недостатък е високата цена, която не позволява на никого да си купи „ умен “ агрегат.
Измиване на прахосмукачки
Тези, които искат и могат да комбинират процеса на събиране на боклука с мокро почистване, при избора на прахосмукачка, трябва да обърнат внимание на линията от „ миещи “ модели. Като правило те са устройства за комбинирано почистване, т.е.могат да се почистват както в режим " сухо " , така и с помощта на течни препарати. Мокра работа обикновено се извършва върху фини латексни килими, подове и стени, облицовани или боядисани с водоустойчиви съединения. Ако имате подходящите дюзи (обикновено има пет до седем), можете да използвате прахосмукачка за почистване на прозорци, събиране на разлята течност и отпушване на запушена вана или мивка.
Измиващите прахосмукачки са оборудвани с два резервоара: от първия към четката се подава почистваща смес, която се напръсква по цялата площ на дюзата, а във втората водата вече е замърсена, събрана от повърхността заедно с прах и отломки. В режим на пране прахосмукачката трябва да работи с пълна мощност, за да събира течността, преди килимът или дамаската да се намокри. Въпреки това, след такова почистване, почистените повърхности остават влажни за известно време. Този " страничен ефект " е неизбежен при използване на който и да е уред, дори с най-голяма мощност.
Предимството на моделите за измиване е способността за овлажняване и освежаване на въздуха по време на почистване. Основният недостатък е големият размер, теглото и в резултат на това ниската маневреност. Освен това, след всяка употреба прахосмукачката трябва да се разглобява, резервоарите да се измиват и да се оставят на открито, докато изсъхнат напълно. Цената на прахосмукачка за пране е малко по-висока от моделите за събиране на сух прах. И не бива да забравяте и за разходите за почистване на течност.
Ако вече сте решили вида и вида на прахосмукачката, е време да поговорите за това на какви характеристики трябва да обърнете внимание при избора на модел.
Характеристики
Мощност. Тази характеристика обикновено се посочва в случая на модела. Трябва обаче да знаете, че консумацията на енергия и мощността на засмукване са две напълно различни концепции. И ако първият може да бъде от 1200 до 1800 W, тогава стойността на втория е малко вероятно да надхвърли отметката от 440 aerowatt (A W). В ежедневието обаче не се изисква голяма всмукателна мощност: за ежедневно почистване на относително чисти помещения е достатъчно от 250 до 330 A W. Ефективното отстраняване на праха се осигурява от модели с мощност от 350 до 440 A W. Дали има по- „ мощни “ прахосмукачки и ако да, къде могат да бъдат използвани - остава загадка, тъй като вече 400 A W може в крайна сметка да изтърка тъканта върху мебелите или купчината килим от естествени влакна. По правило всички съвременни модели са оборудвани с регулатор на мощността на засмукване.
Филтри. Цената на прахосмукачка до голяма степен зависи от тяхното количество и качество: колкото повече филтри, толкова по-скъпо ще ви струва избраният модел. Не забравяйте обаче, че на първо място филтрите са предназначени за почистване на всмукания въздух от прах, така че е неразумно да се пести от тях. Ефективността на филтриране често се посочва в паспорта за прахосмукачката и се изразява като процент. Колкото по-голямо е това число, толкова по-чист ще бъде въздухът в дома ви. Естествено, наличието на много съвременни филтри, които осигуряват добро почистване, налага увеличаване на консумацията на енергия на прахосмукачката и този показател води до увеличаване на общите разходи. Днес производителите на прахосмукачки предлагат модели с хартия, плат, карбон, вода и синтетични филтри.
Тип прахоуловител. Това може да бъде сменяема торба - хартиена или платнена торба, постоянна торба от плат или пластмасов контейнер. Последните изискват допълнително изплакване и сушене след всяко отстраняване на отломки.
Брой прикачени файлове. По правило основните, най-често използвани дюзи са четка за килими, четка за пода, приспособления за почистване на мебели, включително тесни приставки за отстраняване на прах от труднодостъпни места. Освен това могат да бъдат прикрепени четка за почистване на прозорци, четка за почистване на плочки и бутало (ако прахосмукачката се мие).
Гаранция
Мобилните прахосмукачки от различни модели обикновено се предлагат с една или две години гаранция. Известният производител на домакински уреди Miele нарича същата цифра. Разработчиците на скъпи прахосмукачки за вграждане предлагат на своите клиенти от три (BEAM) до 7-8 (BVC SIEMENS) години гаранционно обслужване, но производителите на роботизирани прахосмукачки не смеят да повишат гаранционния срок над 18 месеца.
Как да вземем решение за избора на марка
При един и същ набор от функции, цената на прахосмукачките, произведени под различни марки, е различна. По правило добре познати, отдавна установени производители на този тип продукти предлагат по-скъпи модели. Шансовете са, че сумата, която е разликата в цените между два подобни модела, ще бъде платена за марката. Но не забравяйте, че именно популяризираната марка гарантира качеството и надеждността: дългогодишната слава и имиджът на компанията ще станат ключът към ефективната работа на новата ви придобивка.

Как да изберем прахосмукачка?
Как да изберем прахосмукачка?
Как да изберем прахосмукачка?
Как да изберем прахосмукачка? Как да изберем прахосмукачка? Как да изберем прахосмукачка?Home | Articles

November 28, 2022 02:50:30 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting