Как да изберем прахосмукачка?

Когато прахосмукачките току-що се появиха у нас, мнозина се отнасяха към тях само като към „ играчки “ за буржоазията, предпочитайки стария пролетарски начин за справяне с праха под формата на лъжичка и метла. За щастие тези дни отминаха и дори най-старото поколение вече успя да се убеди в предимствата на прахосмукачките. В допълнение, съвременната прахосмукачка отдавна не е онова виещо чудовище, чиято торба пропуска, като че ли, половината от целия прах, събран от този механизъм. Напротив, съвременните прахосмукачки не само използват контейнер с вода като прахоуловител, но могат да бъдат направени и във формата на роботи, които самостоятелно ще почистват дома ви.
Как да изберем прахосмукачка?
Първият въпрос, на който потенциалният купувач трябва да отговори, е нещо подобно: какви функции трябва да изпълнява прахосмукачката? Отговорът "да вакуумирате " не се брои - всички прахосмукачки го правят по различен начин и тук е важно да определите кръга от задачи, пред които е изправена вашата бъдеща прахосмукачка.
Ако основната работа на устройството е премахване на прах от линолеум, мебели и килими, тогава най-подходящата покупка за вас ще бъде обикновена прахосмукачка, която работи само в режим на химическо чистене и има мощност от около 300 вата. Ако къщата съдържа животни с дължина вълна или самите килими имат значителна площ, тогава е по-добре да закупите по-мощно устройство - до 500 W, тъй като по-мощното оборудване по правило има по-голям ресурс и се справя по-добре със замърсяването.
Химическото почистване не е единствената функция на прахосмукачката. Преди около тридесет години се появиха „ миещи “ модели - т.е. прахосмукачки, с които можете да извършвате мокро почистване на помещенията. Такива прахосмукачки са значително по-скъпи от обикновените, но носят много повече ползи, тъй като могат да почистват не само килимите и линолеума, но и много други повърхности. По-лесно е, може би, да се изясни, че прането на прахосмукачки не може да се почисти - това са паркетни подове, килими на пяна и скъпи мебели, които се срутват, когато са изложени на капеща течна влага.
Най-модерният тип прахосмукачка е роботизирана. Такива прахосмукачки, според производителите, самите са в състояние да определят замърсяването на пода, да го почистят и да се върнат за презареждане. На практика се оказва малко по-различно: прахосмукачките-роботи са „ скучни “ и затова качеството на тяхната работа оставя много да се желае - така че никой от тях все още не е в състояние да почисти ъглите на стаята.
След като сте решили функционалността и мощността на прахосмукачката, трябва да се справите с такъв важен момент като вида на резервоара, в който се натрупва прах.
Днес има три такива вида: филтър за вода, контейнер и торба.
Прахосмукачките с воден филтър са най-удобни. Същността на тяхната работа е, че всмуканият въздух преминава през водния слой и целият прах остава вътре в резервоара. Това е почти идеален тип филтър, но такива прахосмукачки по правило са малко по-скъпи: освен това при някои модели процесът на почистване на филтъра е доста труден.
Контейнерните прахосмукачки събират прах в пластмасов или метален съд. Под въздушно налягане прахът се компресира в плътна бучка, която след това просто се изхвърля. Има два недостатъка на контейнерните прахосмукачки - големи размери и доста голямо количество шум, свързани с пластмасовите вибрации.
Прахосмукачките, оборудвани с торбички за еднократна или многократна употреба, са най-често срещаните. Такива устройства могат да бъдат много компактни: освен това цената на прахосмукачка с торбички също е относително ниска. Единственият възможен проблем в този случай е, че торбите за еднократна употреба свършват рано или късно и не винаги е възможно да се купят нови. Тази сложност трябва да се предвиди предварително - просто попитайте продавача дали има резервна чанта или техния еквивалент за многократна употреба в продажба.
Важен детайл при прахосмукачката е кабелът, или по-скоро дължината му. Покупката на прахосмукачка с кабел с дължина по-малка от шест метра е изпълнена с постоянни трудности при използването й, а три до четири метра кабели обикновено изискват автоматично удължителен кабел. Освен това трябва да се обърне внимание на качеството на изолацията на кабела, тъй като шнуровете на прахосмукачките като цяло са податливи на механични повреди.
Един от най-трудните въпроси, на който купувачът трябва да отговори, е въпросът за размера на прахосмукачката. Естествено, всеки се стреми да придобие възможно най-компактното устройство, но трябва да осъзнае, че никой не може да направи компактен, мощен и надежден електродвигател едновременно - следователно винаги трябва да се жертва нещо.

Как да изберем прахосмукачка?
Как да изберем прахосмукачка?
Как да изберем прахосмукачка?
Как да изберем прахосмукачка? Как да изберем прахосмукачка? Как да изберем прахосмукачка?Home | Articles

December 3, 2022 08:16:42 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting