Как да изберем навигатор

Животът на съвременния човек е абсолютно невъзможно да си представим без GPS навигатор. Тези прекрасни устройства са истинска находка за пътуващите и тези, които ценят времето си и не искат да го прекарват в скитане из безкрайните лабиринти на големите градове. Навигаторите съчетават функциите на GPS приемник и компютър. Приемникът е фокусиран върху обработката на сателитни сигнали, компютърът е зает да ги декодира. Повечето домашни навигационни устройства се поддържат от системата Navstar, която е собственост на Министерството на отбраната на САЩ. Сателитите Navstar са разположени на разстояние 20180 км. Основният конкурент на Navstar е системата Glonass. Сателитното съзвездие на тази система и правата за нейното използване принадлежат на руското министерство на отбраната. Сателитите Glonass са разположени в три равнини на разстояние 19100 километра. Европейските, китайските и индийските компании са на етап разработване на своите системи. Как да изберем навигатор ще бъде обсъдено по-късно.
Видове навигатори
Сред видовете GPS навигатори има морски, авиационни, универсални, мотоциклети, велосипеди, модели автомобили. Може би най-популярните сред гражданите са автомобилните навигатори, така че въпросът как да изберем автомобилен навигатор е много популярен в наши дни. Този тип навигатор е оборудван с гласова машина, която предлага маршрут, функция за изчисляване на маршрут и възможност за изтегляне на градски карти.
Също така, навигаторите са разделени на две големи групи - независими и стационарни. Самостоятелните не се нуждаят от външен компютър, за да функционират. Те имат дисплей, който отразява информацията, от която се нуждаете. Тези устройства се захранват от вградена батерия с голям капацитет. Навигаторите, проектирани за кола, са неподвижни. Те се зареждат от запалката.
Дизайн на навигатора
Какво друго да търсите, как сами да изберете GPS навигатор? Не се притеснявайте, дизайнът е достатъчно прост. Устройството включва, освен самия приемник, процесор, RAM, корпус, оборудван с дисплей, и батерия. Скоростта на GPS приемника зависи от мощността на процесора, вграден в навигатора. Колкото по-мощен е, толкова по-бързо си върши работата (изчисляване на маршрута, зареждане на карти и т.н.). Параметърът на мощността се измерва в мегагерци. Индикаторът за честота варира от 266 до 600 MHz. Не забравяйте да обърнете внимание на този параметър.
процесор
Процесорът е чипсет, който извършва изчисления за определяне на координати. Той е отговорен и за приемането на сигнала. Най-популярните чипове днес са SiRF Star III, SiRF Atlas III и SiRF Atlas IV и SiRF 3i. Най-новите поколения навигатори използват хардуерен графичен ускорител, вграден в процесорния кристал. Необходимо е да се покаже видео, което не е приспособено към навигационното устройство и да се създадат 3D модели на всички видове сгради, показвани на навигационни карти.
Навигационните процесори се захранват от системи WAAS / EGNOS. Те са предназначени да подобрят точността на позиционирането. Съвременните процесори имат способността да прилагат корекции към тези системи. Системните корекции обаче работят само в онези точки, където има базови станции, които ги предават.
Друг тип чипсет от SiRF - Centrality Atlas III, постепенно набира популярност сред потребителите на навигатори. Консумацията им на енергия е относително ниска и те поддържат около 51 канала. Проследявайки ясно сателитите, тези чипсети използват своите сигнали, за да работят с определянето на координатите. Въпреки това, днес тези чип модели значително отстъпват на разработките на SiRF Star Atlas IV и SiRF 3i +, които поддържат до 64 паралелни канала.
Начален час
Началното време за всеки модел може да е различно. Отделете така нареченото студено, топло и горещо начало на работа.
Студен старт. Ако GPS е изключен от захранването за продължителен период от време, процесът на студено стартиране ще продължи работата си, частично използвайки информацията, съхранена в паметта на устройството. Въпреки факта, че информацията ще бъде донякъде остаряла, тя все още може да се използва за влизане в оперативен режим. Времето за студен старт може да продължи от 100 до 300 секунди.
Топъл старт. Процес, който започва, когато дадено устройство е изключено за кратко. Самото начално време е относително кратко в сравнение със същия студен старт - от 1 до 60 секунди. В същото време GPS приемникът съхранява в паметта си цялата информация за сателитите, системното време и координатите. Ще отнеме само няколко десетки секунди, за да възстановите напълно работата на приемника в обичайния си режим.
Горещ старт. Режим за почти незабавно възстановяване на GPS, приложим след загуба на мощност поради загуба на сателитен сигнал. Това се случва например, когато попаднете в тунел. Когато се случи такъв случай, въпреки че комуникацията със сателита се губи, се запазва надеждна информация относно координатите на местоположението. Той остава запазен от предишното местоположение на координатите. Времето за горещ старт обикновено не надвишава десет секунди. Колкото по-нисък е този индикатор, толкова по-точно приемникът ви проследява дадения маршрут.
Данните за вашето местоположение се актуализират с висока скорост. Този параметър е равен на показателя в диапазона от 0,1 до 10 пъти / s. По-голямата част от моделите актуализират данните си за местоположение всяка секунда. Водещият индикатор на приемника за този параметър е 10 актуализации в секунда.
Работата на навигаторите е много тясно свързана с мобилните мрежи. Най-често срещаните от тях са само две, това са GSM и 3G. Мобилните мрежи се използват, за да се гарантира, че изчислението на местоположението е възможно най-точно и бързо. Взаимодействието с мобилните мрежи разширява възможностите на устройството. Сред такива възможности са изтеглянето на карта на местоположението на сателитите спрямо терена, определяне на времето и местоположението на потребителя. Тази опция е реализирана с помощта на GPRS връзка през Интернет.
Корекции на точността на координатите
Тази опция се предлага в почти всички съвременни модели навигатори. Говорим за корекции на специални системи, които служат за увеличаване на показателя за точност на координатите. Системите се наричат ​​WAAS и EGNOS. Опцията обаче се прилага само в териториите, където се намират базовите станции, способни да предават тези корекции. Времето, прекарано за изчисляване на координатите в микросхемата, съответства на времето, през което радиовълните изминават разстоянието от сателита до микросхемата на контролера.
Системата EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Services) е създадена специално за повишаване на точността на навигационните устройства от сателитната група. Системата работи на европейска територия. За съжаление в Русия е почти невъзможно да се използва системата. Изключение правят Ленинградска, Смоленска, Псковска и Новгородска област, както и Република Карелия. В тези територии се установяват базови станции, чиито координати са известни предварително. Станциите получават данни от сателити и техните координати. В резултат на това станциите изчисляват грешката, която е от значение за дадено време и местоположение. Има няколко причини за появата на грешка: закъснения в йоносферата, маловажни метеорологични условия, грешки в непосредственото местоположение на спътниците и някои други.
WAAS (Wide Area Augmentation System) работи по същия начин като EGNOS. Системата коригира данните, получени от спътника. Този процес се контролира от базовите станции. Станциите коригират данните, като използват специални корекции, докато самите станции се инсталират директно в зоните за обслужване на WAAS. Системата не се прилага за териториите на Руската федерация, но работи в рамките на САЩ.
Дисплей
Дисплеят е част от навигатора, без която просто не бихте могли да разберете нищо, нито вашите координати, нито друга информация. Дисплеят показва цялата необходима информация за местоположението, а също така симулира карта на района. Освен това дисплеят ви показва траекторията на вашия маршрут. Всички модерни модели, които днес са пуснати на пазара на домакински уреди, са оборудвани с цветни дисплеи. Диагоналът на екрана може да бъде до 7 инча. Минималният размер е 3,5 инча. Разбира се, големият диагонал на екрана осигурява максимален комфорт при използване на GPS приемника. Важен параметър на дисплея е разделителната способност на екрана. По отношение на броя на пикселите стойността на този параметър варира от 320 до 800 единици. Ако потребителят често гледа екрана от разстояние, размерът на екрана може да играе важна роля при вземането на окончателното решение за покупка.
Най-големият брой модели са оборудвани със сензорен дисплей. Това решение на производителите е продиктувано от мерки за сигурност. Сега, докато шофирате кола, ще отделите минимум внимание на навигатора. За да преместите картата, където искате, просто трябва да плъзнете пръста си по екрана.
Освен това сензорният дисплей е по-удобен за вашето устройство да изпълнява мултимедийни функции. Необходимите бутони, независимо от режима, в който работи устройството, било то навигация или възпроизвеждане на файлове, се показват автоматично. Също така можете да регулирате нивото на яркост и да показвате времето за подсветка на GPS-навигатора. Яркият дисплей с подсветка е много удобен за шофьори, следващи маршрута, включително и на тъмно. Подсветката прави екрана по-ярък и ви позволява да използвате GPS през нощта.
Памет на навигатора
Вградената памет на навигаторите ви позволява едновременно да заредите една или няколко карти в устройството. Броят на картите, които могат да бъдат заредени директно, се влияе от количеството вградена памет на устройството. Съответно, колкото повече карти се зареждат едновременно, толкова по-добра е производителността на вашия GPS приемник. Редица устройства могат да бъдат надградени чрез увеличаване на обема на вградената памет. Този параметър става важен, ако е невъзможно да се зареди съдържание от сменяеми карти с памет в устройството. Всички GPS навигатори са оборудвани със специални слотове за карти с памет. Можете също да използвате паметта на вашето GPS устройство, за да съхранявате медийни файлове, наред с други неща.
Софтуер
Навигаторите, както всяко друго оборудване на пазара, непрекъснато се модернизират. Това е продиктувано от високото ниво на конкуренция. Конкуренцията засяга не само самите GPS приемници, но и различни свързани продукти. Например софтуер. Има десетки конкуриращи се компании сред производителите на софтуер за навигатори. Ще ви разкажем за най-популярния софтуер от този дълъг списък.
Навител. Софтуер от руска компания, която е снабдена с всички необходими функции и най-необходимото съдържание. С Navitel можете оптимално да изчислите маршрутите си. Navitel, което е важно, поддържа възможността за изтегляне на информация за наличието или отсъствието на задръствания.
Днес Navitel поддържа карти на градове на Руската федерация.
Garmin. Софтуерът от пазара на водещите навигационни устройства се счита за един от най-добрите в света. Софтуерът на Garmin съдържа карти на всички градове и държави в света. Софтуерът на тази компания се отличава с най-високо ниво на съдържание и възможност за работа с продукти от най-високите технологии. Системата за разпознаване на реч, системата против кражба, системата за синхронизиране на Google се поддържат от софтуера Garmin. Софтуерът на Garmin е може би най-добрият избор за хора, пътуващи по света.
Градски водач. Софтуер, чиято основна характеристика е ежедневното предоставяне на актуализирани градски карти и трафик ситуация. Картите също се актуализират ежедневно в автоматичен режим. Положението на трафика включва освен всичко друго и различни пътни знаци, ограничения на скоростта и задръствания. В допълнение, City Guide е и денонощна информационна услуга. Информационните услуги включват предоставяне на информация за задръствания и алтернативни опции за маршрут. City Guide работи с всички известни платформи. Сред тях са познатите ios, android, windows mobile.
Sygic е иновативен софтуер в света на GPS навигационния софтуер. Sygic Mobile Maps за мобилни устройства се основава на популярни съвременни платформи. Сред тях са Windows Mobile, Symbian, Linux, Ios и други. В допълнение, софтуерът има интерфейс и гласови команди на руски език.
" Прогород ". Софтуер, предназначен за работа, главно на територията на руските градове. Различава се с висока степен на детайлност на картите на терена. Градът е предназначен за навигатори, работещи със сателити GLONASS. Съдържанието, с което работи Прогород, е впечатляващо. Брой населени места, покривки за легло софтуер " Progorod " достига 33 хиляди, а регионите, има около петдесет. Пътната мрежа, включена в картите на PO " Progorod ", възлиза на 800 хиляди километра. " Progorod " поддържа платформа Windows Mobile и навигатори за автомобили - PND, серия от класически модели GPS-приемник.
IGO е софтуер, предназначен за пътните мрежи на Москва, Санкт Петербург и Европа. Отличителна черта на IGO е специалната клавиатура. Клавиатурата оставя активни само тези клавиши при въвеждане на имена на улици, които са възможни с комбинация от вече въведени символи.
TomTom е програма, намерена както на оригинални навигатори, така и на устройства на трети страни. Една от характеристиките е възможността за изтегляне на най-новата информация от метеорологичните станции.
Автоспутник е руска програма, обхващаща над 200 градове в Русия, Украйна, Армения, Беларус, Казахстан и редица европейски територии. Според програмата " Autosputnik " можете да търсите адреси, като знаете само номера на къщата, заграждението или структурата. Позволява ви да търсите адреси не само по номера на къщи, но и по сгради и конструкции. Освен това с помощта на " Avtosputnik " можете да изградите маршрут, като вземете предвид задръстванията.
Navteq е програма, която в момента осигурява навигация в Москва и Московска област, Санкт Петербург и Ленинградска област, както и в Европа.
Карти
По правило производителите на навигатори вече се грижат предварително за необходимия софтуер за своите устройства. Вградените карти, предварително инсталираният софтуер правят навигатора ви напълно готов за работа, докато е все още на витрината.
Ако трябва да изтеглите малко съдържание и да инсталирате програми от определени производители, можете да закупите и инсталирате всичко това без никакви проблеми. Най-подробните карти на терена за GPS приемник все още трябва да бъдат закупени отделно или заредени в паметта от всеки подходящ флаш-носител. Зареждането става чрез подходящите флаш карти, касети и интерфейси.
На карти, инсталирани в устройството, потребителят може да маркира точки, които служат като знаци за дестинации. В повечето случаи това са различни места за почивка. Ако пътниците са изработили маршрута предварително, точките ще се считат за ключови марки на маршрута и ще бъдат свързани с всякакви промени в посоките на движение, местата за паркиране, нощувките, фериботите, местоположението на атракциите, които биха искали да посетят.
Маршрути
Как да получа упътвания с помощта на навигатора? Маршрутът е набор от точки, последователно разположени по ключови участъци от маршрута. Един маршрут може да съдържа максимум 50 точки. Настоящият модел на GPS приемници поддържа около 20 маршрута. Чрез превключване на навигатора независимо, потребителят се води по маршрута от точка до точка.
В този случай потребителят се движи спрямо само две точки - началната и крайната точка. Маршрут, състоящ се от група малки участъци, ще бъде по-точен предвид сложността на пътната мрежа. Всъщност в почти всички области движението, по един или друг начин, може да бъде трудно поради редица причини. Те могат да включват пътни работи, задръствания, пътна маркировка и други.
Методи за създаване на маршрути
Автоматично генериране. Методът, считан за най-удобен и ефективен. Предлага се в повечето съвременни модели навигатори. Потребителят задава крайната точка. И навигаторът изчислява маршрута автоматично. Този метод се поддържа от функцията " автоматично маршрутизиране ". Автоматичното маршрутизиране е автоматично маршрутизиране. Също така, за да приложите функцията за автоматично маршрутизиране, трябва да заредите карти с текуща информация за трафика в навигатора.
Запазена песен. След като е изминал определен път, потребителят го преобразува в маршрут. Запазената писта се използва за по-нататъшни пътувания по тази пътека.
Въвеждане на пътни точки ръчно. Потребителят самостоятелно избира местата, от които се нуждае на картата, и добавя точки. В този случай можете да изберете свои собствени имена на точки.
Изтеглете от компютър. Можете да заредите точки от вашия персонален компютър в паметта на устройството по маршрута. Съставено предварително.
Избиране на точки от списъка. Ако списъкът с точки е изготвен предварително, потребителят може да променя последователността на точките, като ги добавя или премахва.
Ако не искате да пропуснете точката, от която се нуждаете. Настройте персонализиран сигнал. Когато се приближите до избраната от вас точка, ще прозвучи аларма. В допълнение, навигаторът ще прецени оставащото разстояние до точката и времето, необходимо за достигането му. Навигаторът също така увеличава картата, за да улесни маневрирането с колата. Когато се достигне желаната точка, устройството ще премине към следващата точка, в съответствие със списъка, който сте посочили.
Песни
В GPS навигаторите следите са специфична последователност от точки, която отразява маршрута, който сте изминали. Точките на трасето понякога се бъркат с точки, но те са различни понятия. Точките на трасето информират потребителя за координатите, които са валидни за дадената минута от времето, за стойността на височината и скоростта на автомобила. Скоростта се изчислява въз основа на съседните координатни точки, както и разликата, изчислена от времето на запис. Песента има възможност да върне потребителя в началото на пътя. Това се прави с помощта на специална функция, наречена trackback.
Детайлизиране
Подробностите за маршрута се характеризират с броя точки в пистата. Пропорциите са както следва: колкото по-голям е броят точки в пистата, толкова по-подробен е маршрутът. Броят точки в дадена песен може да варира. Моделите на съвременните навигатори могат да съдържат до 5 хиляди точки в песен, докато една песен, ако бъде запазена, не може да съдържа повече от 256 точки. Съответно това не влияе по най-добрия начин на качеството на детайлите. Освен това запазената писта не оставя показания за надморска височина и време, а само координати. Също така трябва да се добави, че в изключено състояние GPS устройството няма да запише записа. Следователно свързването на точки ще се извърши преди изключване на устройството и веднага след включването му.
Комутация
Те включват сменяеми карти с флаш памет, интерфейси, слотове, предназначени да поддържат вашето устройство свързано към мрежата.
Слотове за карти с памет
Сменяемите карти с памет се използват за разширяване на вградената памет на GPS приемника. Това е необходимо за разширяване на възможностите на навигатора. Можете да съхранявате подробни карти, маршрути, точки в големи количества, ако използвате допълнителна карта с памет. Има няколко вида карти с памет, които работят със съвременни модели навигатори.
CompactFlash. Най-често срещаният и най-евтиният тип карта с памет.
MicroSD (Micro Secure Digital) е вид карта с флаш памет с минимален размер. Възможно е да увеличите размера на паметта на навигатора няколко пъти.
SD (Secure Digital) е най-бързият стандарт от всички карти с флаш памет, работещи с навигатори. В допълнение към увеличената скорост на трансфер и запис на данни, той има и висока степен на защита на данните. SD картите са издръжливи, малки и енергийно ефективни. Можете също така да поставите MMC карти в слота за SD, но не можете да поставите SD карти в слота за MMC карти.
Патрон. Касетата не е предназначена за съхранение и прехвърляне на файлове, но вече съдържа всички необходими карти на района. Касетите се произвеждат от производителите на навигатори.
Съединители
Повечето навигатори са оборудвани с жак за слушалки. Това е необходимо за реализиране на мултимедийните възможности на GPS устройствата. Тези функции включват възпроизвеждане на музикални файлове, видео файлове, запис на звук на диктофон и система за аудио съобщения.
Входове
Навигаторите имат AV вход. Може да се използва за предаване на аудио и видео сигнали. Използва се и за свързване на сигнал от някои преносими устройства. Например видеокамера или телевизионен тунер.
Интерфейси
Bluetooth. Възможността за прехвърляне на данни без използване на проводници или кабели. Bluetooth се използва за изтегляне на нови карти и маршрути към устройството, както и за прехвърляне на необходимите данни на персонален компютър.
COM порт или RS-232. Друг интерфейс за трансфер на данни, който се използва по същия начин като Bluetooth. С него можете да изтегляте карти, писти и маршрути. Напоследък този тип интерфейс загуби своята популярност. Това се дължи на факта, че COM портът осигурява доста ниска скорост на предаване в сравнение с аналозите.
GSM / GPRS. Модул с активиран Bluetooth, който осигурява интернет връзка. Модулът може да бъде външен или вграден. Този интерфейс изтегля данни, използвайки GPRS технология. За да използва тази услуга обаче, собственикът на GPS навигатора трябва да закупи отделна SIM карта. Когато начертавате маршрут, определено ще трябва да вземете предвид съществуващите задръствания и общата пътна обстановка. Предвид това условие потребителите предпочитат браузъра Opera mini, който се поддържа от GPRS технологията и не изисква сериозни финансови разходи при изтегляне на данни. Opera mini също изисква вътрешен модем и възможност за външно свързване с интернет, за да продължи да работи. Ако вашето устройство няма такива възможности, можете да използвате или CFIO-Bluetooth модул, или мобилен телефон за тези цели.
USB (Universal Serial Bus) е друг интерфейс, използван за прехвърляне на данни. Счита се за най-лесен за ползване. Всички лаптопи и персонални компютри са оборудвани с този интерфейс.
Стандарти
GPS приемниците използват протокола за пренос на данни NMEA 0183. Тъй като NNEA 0183 е общоприет стандарт, повечето от съответните устройства са адаптирани към него. Протоколът за пренос на данни гарантира съвместимостта на вашето устройство с популярен софтуер, написан в подкрепа на GPS навигация.
Допълнителни функции
Днес навигаторите следват курса на производителите на повечето потребителски електронни и цифрови устройства. На първо място, говорим за многофункционалността и гъвкавостта на устройствата. Поради съвременните тенденции производителите са принудени да произвеждат своите устройства с доста голям списък от допълнителни функции. Тези функции включват следното:
Дистанционно. Устройство, което дистанционно управлява навигатора. Наличието на дистанционното управление се дължи на многофункционалността на устройството. Конзолата има отделни бутони за всяка функция.
Високоговорител. Използвайки тази функция, можете да комуникирате по телефона, като използвате микрофона и високоговорителя и Bluetooth връзката. Функцията е удобна за телефонни разговори по време на шофиране, тъй като няма нужда да се разсейвате от шофиране.
Mp3 плейър. Вграденият плейър е функция, която набира все по-голяма популярност сред потребителите. Плейърът ви позволява да слушате музика и други аудио файлове, прочетени от сменяема флаш карта.
Вградени игри. Те ще се справят перфектно с копнежа ви по време на дълги чакания в задръствания на магистрали в големите градове.
Вграден диктофон. Потребителят се нуждае от диктофон, когато създава аудио записи или кратки гласови бележки.
FM предавател. Това е радиопредавател. Той излъчва звук на обикновен магнетофон и работи в диапазона на дължината на вълната на FM. Потребителят, за да използва предавателя, трябва да зададе свободна честота на навигатора и магнетофона. Свободна честота означава честота, която не е заета, например, от която и да е радиостанция. Предавателят ви позволява да слушате медийни файлове, гласови записи и подкани директно през високоговорителите на автомобила. При използването на предавателя обаче често възникват трудности. Например при влизане на територия, където използваната от него честота е заета от радио ефир. В този случай работата на предавателя ще бъде усложнена от смущения, може да бъде доста трудно да се намери нова честота в такива ситуации.
Магнитен компас. Използва информация от сателити. Забележително е, че компасът не прекъсва работата си, дори когато GPS навигаторът е изключен.
Видео. Функцията осигурява преглед на видео файлове във формати, поддържани от устройството, директно на дисплея на GPS приемника.
Снимка. Цветните дисплеи на съвременните навигатори ви позволяват да преглеждате всички видове графични файлове, без загуба на качество на изображението. Графичните файлове включват снимки.
Заключение
Както сами можете да се убедите, изборът на навигатор е доста трудна задача. Процесът на подбор също се усложнява от редовното актуализиране на моделната гама навигатори и безкрайното усложняване на функционалността на тези устройства. Появи се софтуерът за тези устройства, детайлите на картите и производителността на чиповете достигнаха невиждани висоти. Най-простите устройства са достигнали нивото на многофункционални устройства, които имат способността да комбинират много устройства. Въпреки това сме сигурни, че ще направите правилния избор, защото сега знаете всичко за GPS навигаторите.

Как да изберем навигатор
Как да изберем навигатор
Как да изберем навигатор
Как да изберем навигатор Как да изберем навигатор Как да изберем навигаторHome | Articles

December 5, 2022 20:12:02 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting