Как да изберем микровълнова фурна?

Всеки определя ролята на микровълновата фурна в ежедневието: за някои това е поредната модерна „ играчка “, за други е необходим и незаменим помощник в кухнята. Някой го купува, за да може бързо и безопасно да подгрее храната, за някой напълно замества котлона и фурната. Всъщност в модерна микровълнова фурна можете не само да размразявате храна, да готвите супи, да задушавате зеленчуци, риба, месо, но и да печете пайове, да готвите пиле с апетитна хрупкава коричка и други кулинарни изкушения. Важно е само да изберете правилния модел и тогава разходите за новите домакински уреди ще бъдат оправдани и собствениците му ще бъдат доволни.
Говорейки за вградени домакински уреди, дори опитни потребители не винаги знаят, че на тях може да се припише и микровълнова фурна. Междувременно отдавна се произвеждат специални рамки, с помощта на които разнообразни модели микровълнови печки са здраво закрепени в нишите на стенните шкафове, като по този начин се освобождава място на кухненските маси и нощните шкафчета. По този начин клиентът има избор на вградена микровълнова фурна или самостоятелна микровълнова фурна.
Какво е микровълнова фурна? Най-простият е шкаф с врата, съдържаща магнетрон. Той е този, който генерира самите микровълни или, научно казано, свръхвисоки честоти (микровълнови), с помощта на които се извършва топлинната обработка на продуктите. Под въздействието на микровълновите вълни молекулите на водата, съдържащи се в храната, започват да вибрират, загрявайки се и загрявайки всичко, което ги заобикаля. По този начин продуктите се варят отвътре, като че ли. Готвенето на месо, птици или риба в микровълновата печка не изисква мазнини или вода и храната запазва своите полезни свойства, доколкото е възможно.
Видове микровълнови фурни
Всички микровълнови фурни могат да бъдат разделени на три вида:
микровълнова печка;
микровълни и скари;
микровълни, скара и конвекция.
Във всеки модел от първия тип можете да размразявате, готвите и претопляте. Но за да получите по-разнообразни ястия, само микровълновите вълни не са достатъчни, така че много съвременни модели микровълнови печки са оборудвани с грил.
Скарата е от два вида: нагревателен елемент и кварц.
Спиралата на нагревателния елемент е разположена в горната част на работната камера, а понякога е разположена и отдолу. Тази опция ви позволява да осигурите по-равномерно нагряване на храната и да създадете онази много апетитна хрупкава кора, която не може да бъде постигната в обикновена микровълнова фурна. При някои модели решетката може да промени позицията си от хоризонтално на вертикално. С всички предимства на нагревателния елемент, грилът има и още нещо, което толкова често се оказва решаващо при избора на микровълнова фурна: моделите с него струват по-малко от подобни, оборудвани с кварцов.
В горната част на микровълновата печка е вградена кварцова скара. Той заема по-малко място от нагревателния елемент, което означава, че работната камера побира по-голям обем продукти. Кварцовият грил е неподвижен, печели оперативна мощност по-бързо и е много по-лесен за поддръжка. Естествено, ще трябва да платите малко повече за това.
Моделите с функция грил и конвекция ви позволяват да създавате най-истинските кулинарни шедьоври. Те могат да бъдат приготвени по пет различни начина: използване на микровълни, скара, както и комбиниране на микровълни и скара, скара и конвекция, микровълни и конвекция. Конвекционните микровълнови фурни имат нагревателен елемент и вентилатор, който разпределя въздуха през готварската камера. Ефектът е същият като при печене на храна във фурната, но в същото време въздухът в кухнята не се загрява и дори при екстремни горещини през лятото процесът на готвене не създава неудобства.
Добрата микровълнова фурна с грил и конвекция, ако в къщата има електрическа кана и кафеварка, ви позволява напълно да изоставите плота и фурната. Защо да заемем мястото на обемиста, макар и позната от детството печка, ако всичко - от бульон до компот и пайове - може да се готви в микровълновата? Такива модели, инсталирани в малки кафенета и офис кухни, вършат отлично работата си, позволявайки не само да затоплят готова храна, но и да пържат пилешко или риба, пекат сладкиши и правят крутони.
Комфортът обаче изисква инвестиция в прилична сума, а размерите на фурната с конвекция и грил надвишават размерите на обикновена микровълнова фурна със същия обем.
Обем на микровълновата печка
Трябва да обърнете не по-малко внимание на този параметър, отколкото на типа микровълнова фурна и вида на скарата, тъй като обемът на работната камера определя колко продукти можете да зареждате и готвите едновременно. Микровълнова фурна с обем на работната камера 8,5 литра е достатъчна за един човек, модел за 13-19 литра е напълно подходящ за двама и ако семейството ви се състои от 3 или повече души, трябва да се съсредоточите върху 23-32 литра. Но този обем все още не е границата! За тези, които обичат да канят гости и да организират партита, те ще предпочетат фурната с обем от 38 до 41 литра, която лесно може да побере голямо пиле, патица и дори гъска, където можете да готвите печени картофи или голяма плотска тенджера . Не забравяйте обаче, че вградената скара изисква определено място, следователно външно идентичните фурни с микровълни и с микровълни и грил имат различен обем на работната камера.
Тип контрол
Типът управление на микровълновата фурна до голяма степен определя колко удобно ще бъде да го използвате. Всеки от методите, предлагани в момента от производителите на този тип домакински уреди, има свои предимства и недостатъци.
Най-простият и надежден е механичното управление. Две въртящи се копчета ви позволяват да настроите мощността на устройството и неговото време на работа Обикновено таймерът е проектиран за 30-60 минути.
Електронното управление може да бъде с бутон или чувствително на допир.
Бутоните осигуряват избор на нива на мощност, време за готвене, превключване в режим грил или конвекция. Днес този тип микровълново управление се счита за оптимално: той е прост и доста надежден. Понякога въртящото се копче се намира до клавиатурата.
Сензорният панел е напълно гладък и дава възможност за пълна автоматизация на процеса на готвене. Обикновено с негова помощ можете предварително да програмирате редица любими рецепти, а в някои модели такива рецепти вече са включени в програмата. Трябва само да посочите теглото на продуктите и вида на ястието, което искате да получите. Фурната сама ще зададе необходимото време, ще избере режима и в края на процеса ще издава звуков сигнал.
За разлика от пластмасовите бутони, сензорните бутони нямат подчертано облекчение и се задействат от леко докосване.
Допълнителни функции и аксесоари
Една от допълнителните функции на микровълновата фурна е способността да подава пара, което помага да се предотврати пресушаването на някои храни по време на готвене. Благодарение на тази функция храната се приготвя два до три пъти по-бързо, като същевременно запазва естествената си консистенция.
Възможността за проветряване на работната камера може да се нарече дреболия, но много приятна. Миризмата на риба или месо с подправки се премахва за броени минути и малко след приготвянето на горещо ястие можете да сложите буфети или пайове да се пекат.
Многостепенната стойка за чинии ви позволява да затопляте няколко съда едновременно.
С две решетки за скара можете да приготвите два пъти повече храна за една „ сесия “.
Някои фурни са оборудвани с функция за автоматично тегло, тоест те са оборудвани с вградена електронна везна. При такива модели не е необходимо да се посочва теглото на продуктите, поставени в работната камера - микровълновата печка ще го определи сама.
„ Хрупкавата чиния “, наричана иначе „ Crisp “, ви позволява да пържите храна върху нея като в тиган. Изработен е от специален метал и се загрява до 200 ° C.
Декларираната от производителя функция „ Двойно лъчение “ означава, че източникът на радиация е раздвоен. Това разделяне допринася за по-равномерно нагряване на продуктите и увеличава ефективността на фурната.
Понякога микровълновите фурни са оборудвани с интерактивен режим, с който дори дете може да готви. Водещият въпрос е подчертан на дисплея и трябва да отговорите само на него, за да се появи следващият. Някои модели гласуват дублирани съобщения, показвани на електронната платка.
Електронна готварска книга - Тази функция значително ще улесни портфейла ви по време на покупката и животът след „ интелигентната “ микровълнова фурна ще бъде доставен вкъщи. Дори едно дете може да готви с помощта на колекция от рецепти, просто трябва да разберете как да го използвате. В нашата компютърна ера обаче децата са много по-добри приятели с електрониката, отколкото възрастните.
Интериорна декорация на камерата
Вътрешното покритие на работната камера може да бъде различно.
Емайлът е може би най-често срещаният. Грижата за него е проста и не отнема много време: просто избършете стените на микровълновата с влажна мека кърпа.
Керамичното покритие е почти невъзможно да се повреди, поне когато се използва фурната по предназначение, в съответствие с инструкциите. Мастните частици не се задържат върху него, а тези, които случайно остават по стените, лесно се отмиват с гъба или салфетка.
Работната камера от неръждаема стомана има привлекателен външен вид, висока якост и е в състояние да издържа на високи температури за дълго време. Но, за съжаление, грижата за нея отнема малко повече време.
Някои евтини модели на прости микровълни могат просто да бъдат боядисани " емайл ". Като се има предвид, че такива фурни се използват по-често за отопление на готова храна, това покритие може да издържи доста дълго време. Но при продължително излагане на високи температури точно какво трябва да се случи с боята: тя просто ще се отлепи.
Как да изберем марка
Както показва опитът с пазаруването - електронно и напълно реално - цените на микровълновите фурни варират от 100 до 2200 евро. И ако определена разлика в цените между различните видове фурни е разбираема - тя включва разходите за скара, конвекционен вентилатор, дисплей и сензорен панел, тогава микровълновите фурни със същия набор от функции на различни производители ви карат да се замислите. Защо да плащате например шестстотин, ако едно и също нещо може да бъде закупено за четирима? Същото, но не това. Опитайте да сравните евтини производствени модели с такива от висок клас, където всеки детайл е тестван и отстранен с грешки, за да се представи перфектно! Може би това е дреболия, но използването на солидно скъпо оборудване е много по-приятно от неговия евтин аналог. В микровълновите фурни от Miele, Bosch, Siemens, Gaggenau или Kuppersbusch удоволствието е самото докосване на повърхностния материал, стъклото на вратите, бутоните или контролните копчета. Моделите на такива добре познати марки са стилен дизайн, наличие на допълнителни функции и приятни малки неща, а също и гаранция за безупречна работа.
Експлоатационен живот и гаранции
Микровълновите фурни обикновено се покриват от гаранция на производителя за 1 година, докато заявеният им живот варира от 5 до 8 години. Избрани магазини предоставят тригодишна гаранция за модели, произведени от реномирани производители.
И накрая
С цялото разнообразие от функции на съвременната микровълнова фурна, струва си да се помни, че основното в нея не е вграден тостер, абсорбатор или приемник, не способността за независим достъп до Интернет и със сигурност не " говори ". Микровълните, грилът и конвекцията са това, от което се нуждаете, за да приготвяте или затопляте храната си ежедневно.
Дисплеят с течни кристали е нещо хубаво, но не особено приспособимо към " нашите " спада на напрежението. Просто " болезнено " е да изключите електричеството, за да реагирате и да докоснете контролния панел, така че ако сте решени да закупите точно такъв модел, внимавайте да закупите стабилизатор. Имайте предвид обаче, че ще трябва да платите от 70 до 200 условни единици за него.
Няма значение коя микровълнова фурна сте решили да изберете: вградена или самостоятелна, с пълен набор от функции или най-простата, най-важното е, че тя отговаря на всички ваши изисквания и се превръща в истински асистент в кухнята, и не красиви скъпи мебели. В тази статия говорихме за основните параметри за избор на микровълнова фурна. И само вие можете да определите желания цвят и форма.

Как да изберем микровълнова фурна?
Как да изберем микровълнова фурна?
Как да изберем микровълнова фурна?
Как да изберем микровълнова фурна? Как да изберем микровълнова фурна? Как да изберем микровълнова фурна?Home | Articles

December 3, 2022 05:27:30 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting