Как да изберем климатик?

През лятото климатикът действа като „ вълшебна пръчица “, създавайки приятна прохлада у дома, офисите, магазините.
И когато вече сте решили какъв тип климатик (предишната статия „ Видове климатици - кой да изберете? “ Ще ви помогне за това), време е да разберете техническите характеристики, за да изберете най-добрия вариант за теб.
Консумация на мощност на климатик
Консумацията на енергия често се бърка с охлаждащата мощност. Всъщност консумираната от климатика мощност е около 3 пъти по-малка от охлаждащата мощност, тоест климатик с мощност 2,5 kW консумира само около 800 W - по-малко от ютия или електрическа кана. Следователно, битовите климатици, като правило, могат да бъдат включени в обикновен контакт, без да се страхуват от " избити " щепсели. Тук няма парадокс, тъй като климатикът е хладилна машина, която не „ произвежда “ студ, а го прехвърля от улицата в стаята.
Съотношението на охлаждащата мощност към консумираната мощност е основният показател за енергийната ефективност на климатика, който е посочен в техническите каталози от ERR (коефициент на енергийна ефективност). Друг параметър - COP (коефициент на ефективност - термичен коефициент) е равен на съотношението на отоплителната мощност към консумираната мощност. ERR на жилищните сплит системи обикновено варира от 2,5 до 3,5, а COP варира от 2,8 до 4,0. Ще забележите, че COP е по-висока от ERR. Това се дължи на факта, че по време на работа компресорът се загрява и предава допълнителна топлина на фреона. Ето защо климатиците винаги генерират повече топлина, отколкото студ. Този факт често се използва от недобросъвестни производители, като посочва в рекламата, за да потвърди високата енергийна ефективност на своите климатици, коефициента COP вместо ERR. Има седем категории за енергийна ефективност на домакинските уреди, обозначени с букви от А (най-доброто) до G (най-лошото). Климатиците от категория А имат COP> 3.6 и ERR> 3.2, а категория G - COP <2.4 и ERR <2.2.
Трябва да се отбележи, че консумацията на енергия и капацитетът за охлаждане обикновено се измерват в съответствие с ISO 5151 (вътрешна температура 27 ° C, външна температура 35 ° C). Когато тези условия се променят, мощността и ефективността на климатика ще бъдат по-ниски (например при температура на външния въздух, равна на минус 20 ° C, мощността на климатика ще бъде само 30% от номиналната стойност).
" Топъл " климатик или възможност за отопление на въздуха
Има климатици, които могат да охлаждат само въздуха, наречен само студен, и климатици с възможност за затопляне на въздуха, наречени топлинно студени, термопомпа, реверсивен климатик или просто " топъл " климатик. Моделите с възможност за нагряване на въздуха са по-скъпи, но в извън сезона (есента и пролетта) те могат да заменят нагревателя.
Името на термопомпата не е дадено случайно. Той показва, че климатикът загрява въздуха не с електрическа намотка или нагревателен елемент, като електрически нагревател, а с топлината, взета от външния въздух (топлината се изпомпва от улицата до стаята). По този начин, в режим на отопление се случва същият процес, както в режим на охлаждане, само външните и вътрешните тела на климатика изглеждат заменени. Съответно, в режим на отопление, както и в режим на охлаждане, консумацията на енергия е 3 - 4 пъти по-малка от мощността на отоплението, т.е. климатикът отделя 3 - 4 kW топлина на 1 kW консумирана енергия. Моля, обърнете внимание, че всички климатици с термопомпа могат да работят ефективно само при положителни външни температури, така че не можете да се затопляте с климатика през зимата!
Ниво на шум на климатика
Ако ще инсталирате климатик в спалнята или ако има прозорец на съсед до външното тяло, тогава трябва да обърнете внимание на нивото на шума на закупения климатик. Нивото на шума се измерва в децибели (dB) - относителна единица, която показва колко пъти един звук е по-силен от друг. Прагът на слуха се приема за 0 dB (имайте предвид, че звуците с ниво под 25 dB всъщност не се чуват). Нивото на шепота е 25 - 30 dB, шумът в офис помещение, подобно на силата на звука на нормален разговор, съответства на 35 - 45 dB, а шумът от оживена улица или силен разговор е 50 - 70 dB.
За повечето домакински климатици нивото на шума на вътрешното тяло е в диапазона 26 - 36 dB, а за външното тяло - 38 - 54 dB. Може да забележите, че шумът на вътрешното тяло в експлоатация не надвишава нивото на шум в офис пространството. Поради това има смисъл да обърнете внимание на нивото на шума на климатика, ако планирате да го инсталирате в тиха стая (спалня, частен кабинет и т.н.).
Изглежда, че сега е достатъчно да изберете климатик с най-ниско ниво на шум и комфортът е гарантиран. Но не всичко е толкова просто: може да се окаже, че климатик с ниво на шум 26 dB на практика ще работи по-силно от климатик с ниво 32 dB. Освен това тук няма измама и всички измервания са извършени правилно. Ето това е нещото. Всеки климатик може да работи в няколко десетки режима и всеки режим има свое ниво на шум. Тъй като основният източник на шум във вътрешното тяло е въздушният поток през вентилатора, радиатора и разпределителните жалузи, логично е да се измери нивото на шума при най-ниската скорост на вентилатора и дори да се направи тази скорост възможно най-ниска.
Проблемът е, че в този режим климатикът няма да доставя декларираната мощност и при горещо време той или автоматично ще превключи на по-висока скорост (с повишен шум), или няма да може да поддържа зададената температура. В пълно описание на климатика като правило се дава нивото на шума за всички режими на работа на вентилатора или поне максималните и минималните стойности. В същото време типичното ниво на шум на вътрешното тяло на елитен климатик е 27 - 31 - 34 dB за тристепенен вентилатор. В рекламната брошура може да се даде само най-малката цифра от 27 dB, а не по-правилната максимална стойност на шума от 34 dB.
Трябва да се отбележи, че климатиците могат да бъдат източник не само на монотонен шум, генериран от въздушния поток, но и на някои други звуци - пращене, съскане, буболене, щракане. Обикновено тези шумове се забелязват само при пълна тишина, но могат да попречат на спокойния сън, тъй като внезапно възникващите звуци са много по-досадни от монотонния шум. Тези звуци са от различно естество. Напукване възниква, когато пластмасовите части на корпуса се разширяват и свиват, причинени от промени в неговата температура. Фреонът може да бълбука и съска, когато компресорът се включва и изключва. И щракания възникват при превключване на релета, които контролират работата на вентилатора, компресора и други компоненти на климатика. От всички тези шумове, пропукването на кутията е най-неприятно - подобни звуци могат дори да ви събудят посред нощ. Можете да разпознаете " пукащо " вътрешно тяло по евтината му пластмаса, която по външен вид и допир се различава значително от пластмасата, от която са направени климатиците от елитната група.
Ако наистина имате нужда от „ тих “ климатик, можете да посъветвате преди закупуване да заобиколите няколко компании, които имат шоуруми с работещи модели климатици, да докоснат вътрешните тела, да слушат как работят в различни режими. Като цяло, като правило, най- „ напредналите “ и скъпи климатици са и най-тихите.
Няколко думи за външното тяло. Когато прозорците са затворени, в противен случай не е разрешено да се работи с климатика, шумът от външното тяло е практически неразбираем. Но този шум е ясно доловим за вашите съседи, ако те самите нямат климатик и всички прозорци са отворени. Въпреки че шумът от външното тяло на работещ битов климатик никога не надвишава нивото, разрешено за жилищната площ, този шум все още може силно да обезпокои жителите, особено през нощта. Имайте предвид, че разликата в нивото на шум на външните тела на климатиците от горната и долната ценова група е значително по-висока от разликата в нивото на шум на вътрешните тела.
Системи за защита на климатика
Ако потребителските функции на всички климатици са еднакви, функциите за защита срещу неправилна работа или неблагоприятни външни условия, напротив, се различават значително. Пълната система за мониторинг на състоянието на климатика увеличава цената му с 20 - 30%. В същото време е малко вероятно да бъде възможно да се рекламира ефективно, да речем, наличието на превключвател за ниско налягане и съответно няма да е възможно бързо да се възвърне възвръщаемостта на инвестираните пари. Следователно при „ бюджетните “ климатици системите за защита на практика липсват. Дори в първата група много климатици имат само частична защита срещу злоупотреба.
Основни системи за контрол и защита:
Рестартирам. Тази функция позволява на климатика да се включи след спиране на тока. Освен това климатикът ще се включи в същия режим, в който е работил преди повредата. Тази най-проста функция е реализирана на ниво фърмуер и следователно присъства в почти всички климатици.
Мониторинг на състоянието на филтрите. Ако филтрите на вътрешното тяло на климатика не бъдат почистени, след няколко месеца върху тях ще се натрупа такъв слой прах, че работата на климатика ще намалее няколко пъти. В резултат на това нормалната работа на хладилната система ще бъде нарушена и течният фреон ще бъде подаван към входа на компресора вместо газообразен фреон, което най-вероятно ще доведе до задръстване на компресора. Но дори и компресорът да не се повреди, с течение на времето прахът ще залепне върху радиаторните плочи на вътрешното тяло, ще влезе в дренажната система и вътрешното тяло ще трябва да бъде отнесено в сервизен център. Тоест, последствията от експлоатацията на климатик с мръсни филтри могат да бъдат най-сериозни. За да се предпази от тези последици, в климатика е вградена система за контрол на чистотата на филтъра - когато филтрите са замърсени, съответният индикатор светва.
Контрол на изтичане на фреон. Във всяка сплит система количеството фреон намалява с течение на времето поради стандартизираното изтичане. Не е опасно за човек, тъй като фреонът е инертен газ, но климатикът без зареждане може да „ живее “ само 2 - 3 години. Факт е, че компресорът на климатика се охлажда от фреон и, ако е недостатъчен, може да прегрее и да се повреди. Преди това се използваше превключвател за ниско налягане за изключване на компресора, когато липсваше фреон - когато налягането в системата спадна, това реле изключи компресора. Сега повечето производители преминават към електронни системи за управление, които измерват температурата в ключови точки в системата и / или тока на компресора и въз основа на тези данни се изчисляват всички работни параметри на хладилната система, включително фреоновото налягане.
Защита от претоварване. Редица неизправности на хладилната система могат да бъдат идентифицирани от тока на компресора. Намаленият ток показва, че компресорът работи без товар - което означава, че фреонът е изтекъл. Повишен ток сигнализира, че към входа на компресора се подава не газообразен, а течен фреон, което може да бъде причинено или от твърде ниска външна температура, или от замърсени филтри на вътрешното тяло. По този начин сензорът на тока на компресора може значително да подобри надеждността на климатика.
Автоматично размразяване. Когато температурата на външния въздух е под +5 ° C, външното тяло на климатика може да се покрие със слой от замръзване или лед, което ще доведе до влошаване на топлообмена, а понякога дори до повреда на вентилатора от удара на остриетата на леда. Каквото и да се случи, системата за управление на климатика следи условията на своята работа и, ако има риск от заледяване, периодично включва системата за автоматично размразяване (климатикът работи 5-10 минути в режим на охлаждане, без да включва вътрешното вентилатор, докато топлообменникът на външното тяло се загрява и размразява) ...
Защита от ниска температура. Категорично не се препоръчва да се включва неадаптиран климатик при отрицателни външни температури. За да се предотвратят повреди, някои модели климатици се изключват автоматично, ако външната температура падне под определена маркировка (обикновено минус 5 - 10 ° C).
Разбира се, защитата на климатика не се ограничава до изброените системи, но ние разгледахме тези системи, чието присъствие е много желателно, за да може климатикът да се грижи за вас, а не вие ​​за климатика .
Разстояние между външното и вътрешното тяло на климатика
Разстоянието между блоковете е от голямо значение както за разходите за инсталиране на климатика, така и за неговия експлоатационен живот. Това разстояние се определя от дължината на междублоковите комуникации - медни тръби и кабели. Стандартната инсталация обикновено включва 5-метрова писта - в повечето случаи това е напълно достатъчно. По принцип максималната дължина на пистата за битови климатици е 15 - 20 метра, но не се препоръчва използването на писта с тази дължина поради редица причини. Първо, разходите за инсталиране на климатик се увеличават значително - с 15 - 20 долара за всеки допълнителен метър комуникации, а ако се изисква канализация на стена, тогава общите разходи за всеки допълнителен метър могат да се увеличат до 40 - 50 долара. На второ място, с увеличаване на дължината на маршрута, мощността на климатика намалява и натоварването на компресора се увеличава.
Ако е необходимо да се използва писта повече от 15 - 20 метра, например, когато се поставя външно тяло на покрива на сграда, тогава ще трябва да използвате не битов климатик, а полуиндустриална система. По този начин VRV системите позволяват блоковете да се раздалечават на 100 метра с 50-метрова разлика във височината, но цената на такива системи е много по-висока.
Влияние на температурата върху работата на климатика
Правилно подбраният климатик е в състояние да установи и поддържа комфортна температура на въздуха в помещението - обикновено от +18 ° C до +28 ° C. По-трудно е с външната температура. За режим на охлаждане: долната граница е от -5 ° C до +18 ° C за различни модели, горната граница е около +43 ° C. За режим на отопление: долната граница е от -5 ° C до +5 ° C за различни модели горният е около +21 ° C. Значително разпръскване в долната температурна граница се обяснява с факта, че за да се осигури нормалната работа на климатика в широк температурен диапазон, е необходимо да се инсталират допълнителни сензори и усложнява веригата на климатика, а това увеличава цената му. Ако планирате да включите климатика за охлаждане, когато температурата на външния въздух е под +15 ° C, тогава ви съветваме да обърнете внимание на работния диапазон на избрания модел. Диапазонът на работните температури винаги е посочен в техническите каталози или в ръководството за потребителя. Работата с климатика при температура под допустимата температура води до нестабилна работа и замръзване на радиатора на вътрешното тяло, в резултат на което от климатика може да капе вода.
Ако външната температура падне под -5 ° C, тогава силно не се препоръчва да включвате климатика. При ниски температури физическите свойства на фреона и компресорното масло се променят. В резултат на това при стартиране студеният компресор може да се задръсти и ще трябва да бъде заменен. Но дори и в случай на успешно стартиране, износването на компресора ще бъде значително по-голямо от допустимото. Следователно експлоатацията на климатика през зимата неизбежно ще доведе до повреда на компресора в рамките на 2 - 3 години. Освен това при ниски температури дренажният отвор на дренажния маркуч замръзва и при работа за охлаждане целият кондензат започва да тече в помещението.
Не всичко обаче е лошо. Много производители имат климатици, адаптирани към зимните условия.
В заключение ето няколко малки практически препоръки:
Мощността на климатика се определя въз основа на изчислението и не зависи от нашите желания и предпочитания. Опитът за спестяване на пари и закупуване на климатик с по-малка мощност може да бъде оправдан само с малко (10 - 15%) отклонение от изчислената стойност.
Избирайки климатик с възможност за затопляне на въздуха и харчейки допълнителни $ 100 - 150, можете да се затоплите през есента и пролетта, като същевременно спестите 65% от електричеството. Не забравяйте обаче, че за същите пари можете да си купите добър нагревател, който ще може да се отоплява дори през зимата. Според статистиката „ топлите “ климатици се купуват няколко пъти повече от „ студените “.
Климатикът на озонобезопасен фреон има цена с 10-15% по-висока в сравнение с подобен модел на фреон R-22, а разходите за инсталиране на такъв климатик се увеличават с 20-30%. В същото време използването на озонобезопасен фреон по никакъв начин не засяга потребителските свойства на климатика.
Инверторният климатик спестява до 30% от електроенергията, поддържа по-точно зададената температура и издава по-малко шум. В същото време е много по-трудно за производство. Ето защо не препоръчваме да купувате инвертори на " популярни " марки. По-добре е да купите обикновен климатик от първата или втората група за същите пари - ще бъде по-надежден.
Тъй като няма възможност за вентилация на въздуха в битовите климатици, е необходима система за захранваща вентилация, за да се създадат комфортни условия в климатизирани помещения. В противен случай ще трябва периодично да отваряте прозорец, за да проветрите стаята.
Потребителските функции на всички климатици са приблизително еднакви, поради което при избора на климатик е по-добре да се обърне внимание на неговата надеждност и наличието на защитни системи срещу неправилна работа и неблагоприятни външни условия.
Съвременните битови климатици имат достатъчно ниско ниво на шум, че в повечето случаи те не обръщат внимание на този параметър.
Ограниченията в температурния диапазон на външния въздух, присъщи на всички евтини климатици, не играят голяма роля в битовите условия, тъй като в режим на охлаждане климатикът се използва само ако температурата извън прозореца надвишава 20 ° C. Ако имате нужда от стабилна работа на климатика в широк температурен диапазон, тогава е по-добре да изберете модел, специално адаптиран към зимните условия.
Когато планирате поставянето на сплит-системи, опитайте се да сведете до минимум дължината на комуникациите между блоковете. В типична версия на инсталацията на климатика (външното тяло е под прозореца, вътрешното тяло е близо до прозореца), дължината на маршрута не надвишава 5 метра. Ако дължината на пистата е повече от 7 метра, препоръчително е да не използвате " бюджетни " климатици.

Как да изберем климатик?
Как да изберем климатик?
Как да изберем климатик?
Как да изберем климатик? Как да изберем климатик? Как да изберем климатик?Home | Articles

December 3, 2022 07:42:04 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting