Как да изберем абсорбатор?

Качулката е пълноправен " обитател " на модерен апартамент. Ако те готвят често в семейство, тогава не можете да правите без това устройство. Не искате наскоро реновирана кухня да загуби блясъка си след година, нали? Отговорът е очевиден и ако е така, ще трябва да се погрижите за борбата с мазнините и саждите. Можете, разбира се, да организирате генерално почистване след всяко готвене, но е по-добре да си купите качулка. Как да не сбъркате при избора на това устройство - ще научите от нашия материал.
Преди да закупите нещо от домакински уреди, препоръчително е поне като цяло да очертаете как работи. Качулката не е изключение. За щастие това устройство е просто, така че няма да отнеме много време, за да го научите.
Основната задача на аспиратора е да предпази тавана, мебелите и уредите в кухнята от утаяване на сажди и мазнини по тях. Изчистването на въздуха от неприятни миризми, които често възникват в процеса на кулинарното магьосничество, също е дело на нейния живот. Освен това аспираторът също така служи за осветяване на работната маса в кухнята. Разбира се, модерните качулки изглеждат достатъчно привлекателни, за да могат да украсят кухнята. Като цяло устройството е едно, но има много предимства.
Дизайнът на кухненския аспиратор е следният: тяло от метал или пластмаса, понякога с дървени или стъклени вложки, мотор (понякога два) и филтри за почистване на входящия въздух.
Тип конструкция
В зависимост от мястото на монтаж самата качулка се произвежда в подходящ корпус и има някои други технологични характеристики. По тип конструкция качулките могат да бъдат разделени на:
Островните абсорбатори са прикрепени към тавана над работната зона. Необходимостта от островна качулка възниква, ако печката е в центъра на кухнята или не прилепва към никоя от стените (според местоположението печката е един вид „ остров “ - оттук и името на аспираторите).
Монтирани на стена (купол или камина) Това е най-често срещаният тип качулки, предназначени за монтаж на стена. Изработени са в куполна, пирамидална, правоъгълна и други форми.
Ъглови абсорбатори Този тип се отнася до качулки, монтирани на стена, чийто корпус е оптимизиран за монтаж в ъгъл на стаята.
Вградени аспиратори Абсорбаторът е проектиран да се монтира в долната част на окачен шкаф над печката. Често такива абсорбатори имат издърпващ се панел, който е предназначен за увеличаване на площта за всмукване на въздух. Повечето кухни са с малки размери, така че такива вградени абсорбатори ви позволяват да увеличите максимално работното си пространство.
Циркулира и тече
По вида на пречистването на въздуха абсорбаторите могат да бъдат разделени на циркулиращи и течащи. Много съвременни модели абсорбатори могат да работят както в режим на потока, така и в режим на рециркулация.
Циркулационните аспиратори пречистват въздуха, който всмукват, с филтърна система и го връщат обратно в стаята, като по този начин поддържат апартамента топъл, което е особено важно през студения сезон. Като начало въздухът преминава през мазен филтър, който задържа достатъчно големи частици като капчици мазнина, продукти от горенето и т.н. Такива филтри могат да бъдат еднократни и многократно използвани. Филтрите за еднократна употреба обикновено са изработени от подплатен полиестер, нетъкан текстил или хартия. След като тези филтри се запушат, те трябва да бъдат изхвърлени. Следователно е много по-икономично да се използват акрилни или метални филтри за многократна употреба. След филтъра за мазнини въздухът се почиства накрая във филтър с въглища. Тези филтри са за еднократна употреба и трябва да бъдат закупени отново, тъй като се замърсят.
Професионалисти:
Няма нужда от сградна вентилационна система.
Лесно за свързване.
Поддържане на топло в студено време.
Минуси:
Смяна на филтри за въглища (тъй като те се замърсяват).
Ниска ефективност на почистване. Колкото и качествени да са филтрите, те не пречистват въздуха със 100%, най-често тази цифра е по-близо до 70%.
Препоръчваме циркулационни абсорбатори само ако има значителни затруднения при свързването на аспиратора към вентилационната шахта.
Проточният метод на почистване се основава на отстраняването на замърсения въздух извън помещенията. Този тип е по-труден за инсталиране, тъй като ще изисква пробиване на технологични отвори в стената, за да се свърже с вентилационната система. Но в същото време абсорбаторите, използващи метода на проточно почистване, са много по-ефективни, тъй като замърсеният въздух ще бъде изхвърлен напълно и чистият въздух ще го замени.
В аспираторите е монтиран само мазен филтър. Това е необходимо, за да не се натрупва слой мазнина по стените на аспиратора и лопатките на вентилатора, което може да доведе до повреда на електрическите части.
Видове филтри, тяхното почистване и подмяна
Мазнините или грубите филтри биват три вида:
подплатените полиестерни, нетъкани или хартиени филтри са за еднократна употреба. На повърхността им има знаци, които могат да се видят през защитната решетка на тялото на качулката. Смяната се извършва, когато маркировките спират да се появяват на повърхността на филтъра;
акрилни филтри са посочени като филтри за многократна употреба. Периодично, около веднъж месечно, те трябва да се мият в топла сапунена вода. В този случай е излишно да притискате силно филтъра, тъй като той може лесно да бъде повреден;
алуминиевите филтри също са за многократна употреба. Тъй като се замърсява, около веднъж месечно такъв филтър трябва да се почиства с обезмаслител или да се постави в съдомиялната машина. Тъй като алуминиевият филтър обикновено се състои от няколко тънки слоя перфориран алуминий, с него трябва да се работи внимателно, за да не се повреди повърхността му.
Въглеродните филтри са съставени от активен въглен. Те са за еднократна употреба и трябва да се сменят приблизително на всеки 4-6 месеца. Точният момент на смяна на филтъра трябва да бъде посочен от производителя на аспиратора. Подчертаваме, че всички филтри трябва да бъдат постоянно наблюдавани, тъй като запушената филтърна повърхност при активно използване на аспиратора драстично ще намали експлоатационните характеристики и ще увеличи натоварването на двигателя, което може значително да намали експлоатационния живот на аспиратора.
Капацитет на извличане
Когато избирате качулка, трябва да обърнете внимание на такъв параметър като производителност или производителност на аспиратора. Този параметър показва обема на въздуха, който аспираторът може да премине през себе си за единица време. Измерва се в кубични метри въздух на час. За да се изчисли този параметър, има следната формула:
Производителност = (Обем на стаята) x (Въздушен обменен курс).
Няма да ви е трудно да изчислите обема на стаята, като умножите площта на кухнята по височината на тавана. За по-голяма точност обемът, зает от кухненските мебели, може да бъде изваден от получения обем.
Скоростта на обмен на въздух е стойност, която определя броя на промените на въздуха в една стая за час. За оптимален въздушен обмен този параметър трябва да бъде равен на 12.
Във всеки случай обаче е по-добре да изберете абсорбатор с граница на производителност, тъй като постоянната работа при максимална мощност значително ще повлияе на експлоатационния живот. Освен това качулката ще издава доста силен шум при максимална скорост. Освен това, ако въздуховодът, изграден за аспиратора, има завои, това ще създаде допълнително натоварване на аспиратора. Както вече споменахме, тъй като филтрите се замърсяват, ефективността на извличане също намалява, което също трябва да се вземе предвид.
Тази формула е само ориентировъчна. Така например, в кухня на малка площ, концентрацията на вредни вещества по време на активно готвене може много бързо да се доближи до критичните стойности. За да избегнете това, може да се наложи да разгледате по-отблизо качулките, чиято производителност е 1,5-2 пъти по-голяма от препоръчаната.
Размери и ниво на шум
При избора на размери е необходимо да се надгражда размерът на печката. Така че ширината на аспиратора трябва да бъде по-голяма или равна на ширината на плочата, тогава тя ще улови целия въздушен поток с летливите вещества, съдържащи се в нея. Стандартните ширини на качулката са 50, 60 и 90 cm.
Нивото на шума се измерва в децибели. Така например, шум от 40 dB е сравним с тиха човешка реч на разстояние от няколко метра, а 60 dB ще бъде сравним с нивото на човешката реч на разстояние от около 1 м. Средното ниво на екстракти при максималната мощност е приблизително 60-70 dB. Тъй като хората често могат да прекарват много време в кухнята, шумът може да има много негативен ефект върху настроението на човека. Ако искате да избегнете това, тогава трябва да обърнете внимание на абсорбатори с два вентилатора и висококачествени електрически двигатели.
Контрол
Като основни контроли за абсорбатора можете да отделите превключвателя на електродвигателя, регулатора на скоростта и осветлението. Контролерът на скоростта е полезен в смисъл, че не винаги е необходимо да използвате абсорбатора с пълен капацитет. А в случаите, когато това е наистина необходимо, турбо режимът ще бъде полезен (не присъства при всички модели).
Самото превключване може да бъде с бутон, чувствително на допир или електронно.
Най-простият тип е управлението с бутон, което се състои от група ключове, разположени на предния панел на аспиратора. В зависимост от конкретна задача е необходимо да включите или изключите желания превключвател.
С изключването, базирано на докосване, вместо големи превключватели има малки бутони, които се включват с леко натискане на клавишите. В този случай бутонът е на нивото на панела и не е вдлъбнат в него, което ще има благоприятен ефект върху лекотата на почистване на аспиратора. Предимствата на такова управление включват красив външен вид.
Най-скъпият контрол е електронен. Така че електронното устройство ви позволява да задавате различни режими на работа на абсорбатора на определени интервали от време. В допълнение, тези качулки имат голям брой допълнителни функции. Например автоматично увеличаване на капацитета на аспиратора, когато въздухът е силно замърсен. Автоматично включване при готвене. Включване на осветлението, когато човек се приближи до печката, индикатор за запушване на филтъра и много други. Разбира се, лесно можете да се справите и без всичко това, но всички допълнителни функции добавят много предимства към такъв критерий като лекота на използване.
Функцията за включване ще бъде полезна: тя оставя вентилаторите включени за още 10 минути, след като аспираторът вече е изключен. Това гарантира окончателното пречистване на въздуха след завършване на готвенето. Друга опция е не по-малко полезна - интервален режим. Качулката автоматично се включва при ниска мощност на всеки час, като по този начин осигурява допълнителна вентилация в стаята.
Както можете да видите, не е толкова трудно да разберете коя качулка е за предпочитане за вашата кухня. Основното нещо е да се вземат предвид няколко основни параметъра. След като направите това, ще получите отлично устройство, за ползите от което е странно да се говори, ако не искате да имате задимен таван и мазни кухненски мебели и уреди. Цената на качулките е различна. Има икономични модели, а има и устройства с вградени радиостанции, телевизори, с възможност за свързване към компютър, използвайки скъпи материали за декорация. Изборът е твой.

Как да изберем абсорбатор?
Как да изберем абсорбатор?
Как да изберем абсорбатор?
Как да изберем абсорбатор? Как да изберем абсорбатор? Как да изберем абсорбатор?Home | Articles

November 28, 2022 17:09:35 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting