Как да избера овлажнител?

Нашето здраве и настроение с вас зависи от много фактори, сред които заобикалящият микроклимат, по-специално относителната влажност на въздуха, заема важно място. Всички страдат от липса на влага: както рушащите се мебели с паркет, така и стайни растения, които в началото забавят растежа си, а след това напълно умират. Сухият климат е особено вреден за децата. При вдишване на такъв въздух лигавиците изсъхват, в резултат на което рискът от респираторни и инфекциозни заболявания се увеличава поради намаляване на защитните функции на тялото.
Изводът е очевиден - трябва да се вземат спешни мерки за борба с повишената сухота на климата. Най-лесният начин да направите това е да закупите специално устройство - овлажнител на въздуха. Всички модели домакински овлажнители не се нуждаят от монтаж и са в състояние да работят денонощно в затворено помещение (стая, офис, кабинет и др.). Не се страхувайте да го инсталирате в спалнята, нивото на шума на устройството е толкова ниско, че няма да наруши съня ви.
Устройството за овлажняване е много лесно за работа. Трябва само да напълните резервоара с вода и да го включите, останалото устройството ще свърши само.
Влажност на въздуха в помещенията
По този начин относителната влажност на въздуха е един от най-важните компоненти за поддържане на човешкото здраве и комфорта на живота и работата му. Има такива норми за температура и относителна влажност на жилищните помещения:
Период на годината Температура Отн. влажност (оптимална) Отн. влажност (приемлива)
Студено 18-24 C 45-30% 60%
Топло 20-28 C 60-30% 65%
Също така конвенционално се счита, че въздухът с относителна влажност под 50% е сух, 50-70% е с умерена влажност, над 70% е влажен. Детските лекари препоръчват за здравето на детето да се поддържа влажността в помещението на ниво 50-60%. При такива стойности много чувствителните лигавици на дихателните органи не страдат, поради което вероятността от бебешко заболяване е по-малка.
Но в същото време си струва да се помни, че ако въздухът е прекалено влажен, това може да има негативни последици, тъй като във влажните топли помещения се размножават вредните микроби, а в студените стаи се увеличава рязко възможността от заболявания.
Видове овлажнители
Има четири вида овлажнители и за да изберете най-подходящия за вас, трябва да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки от тях.
Традиционен. Те работят на принципа на естественото, " студено " изпаряване. Те се считат за най-подходящи за апартаменти и особено за детски стаи. Водата се излива в специален съд вътре в овлажнителя, след което се подава към изпаряващите се елементи. Почти безшумен вграден вентилатор прокарва въздух през тях, извеждайки го от стаята и го издава вече овлажнен. В традиционните овлажнители могат да се използват сменяеми касети за хартия с антибактериална импрегнация (по-евтина опция) или пластмасови дискове с абсорбираща повърхност (по-скъпи). По този начин въздухът не само се овлажнява, но и се почиства от прах и чужди частици, присъстващи в него. Основното нещо е да не забравяте всяка седмица или две да изплаквате филтъра и контейнера със самата вода.
Мощността y на такива овлажнители по правило е малка - 20-60 W, минимум камбани и свирки, но в същото време доста голяма обслужвана площ - до 150 кв. м. Изпаряването на водата в такива овлажнители става със скорост до 300-400 gp / h, но в много отношения това зависи от влажността на помещението. Ниската производителност няма да позволи за кратко време да доведе относителната влажност до необходимото ниво и тъй като въздухът е наситен с влага близо до марката от 60%, тяхната ефективност намалява почти до нула. Това е категорично предимство: овлажнителят със студено изпарение никога няма да доведе до прекомерна влага в помещението. Традиционните овлажнители също могат да се използват като устройства за популярната днес ароматерапия. Достатъчно е да инсталирате капсула с ароматно вещество в тях.
Ползи:
работи на принципа на саморегулацията
от него не излиза пара
използване на чешмяна вода
възможност за ароматизиране
възможно е да се следи количеството вода в резервоара
наличие на филтри за многократна употреба в някои модели
Недостатъци:
максимална влажност на въздуха - 60%
нивото на влажност се повишава със стайната температура
Парни овлажнители. За разлика от традиционните, при които изпарението става по „ студен “ начин, парните бани работят на принципа на кипене. Водата от резервоара се подава към картера, в който са монтирани електродите. Когато е свързан към мрежата, електродът загрява водата и настъпва изпаряване. Паровите овлажнители са оборудвани със система за сигурност - ако водата заври, устройството автоматично ще се изключи. Също така, от съображения за безопасност, корпусите на овлажнителя са изработени от топлоустойчива пластмаса, самият дизайн няма да позволи на устройството да се преобърне при случайно избутване, а овлажнителят няма да се включи, ако капакът на резервоара за вода не е плътно затворен. Парата, идваща от овлажнителя, има температура 50-60 C, поради което не се препоръчва да я поставяте в детската стая. В същото време парните овлажнители не се нуждаят от консумативи (касети, касети, филтри).
Ефективността на този тип овлажнител е доста висока: те изпаряват до 700 ml течност на час. Паровите овлажнители също са добри за възможността да ги използвате като инхалатор (някои модели дори се доставят със специална дюза). В резервоара на апарата могат да се добавят билкови или лечебни инфузии и отвари, както и ароматни вещества. Овлажнители от този тип също се препоръчват за използване в оранжерии и зимни градини, тъй като те могат да осигурят относителна влажност до 60%. Консумацията на енергия на парните овлажнители е приблизително 320 W, обемът на резервоарите за вода е 5-5,5 литра.
Ползи:
не се нуждае от чиста вода
стерилна пара
има възможност за вдишване, ароматерапевтични процедури
няма материали, които трябва да бъдат заменени (филтри, касети)
има удобна дръжка за носене
има най-висока производителност сред всички видове овлажнители
има индикатор за количеството останала вода
овлажнява въздуха с повече от 60%
относително ниска цена и лекота на поддръжка
Недостатъци:
консумира много електричество - значително повече от другите видове овлажнители
няма хигростат, който ви позволява да поддържате дадена влажност в помещението - той трябва да бъде закупен допълнително
не се препоръчва в домове, където има деца и домашни любимци, защото може да бъде опасно, ако се работи грубо
Ултразвукови овлажнители. Този тип овлажнител е особено интересен поради своя принцип на действие. Същият резервоар с вода, но водата от него не попада в картера, а върху плочата, вибрираща с висока (ултразвукова) честота. Вибрацията разделя течността на малки капчици - получава се нещо подобно на мъгла или облак. Вграденият вентилатор задвижва въздуха през тази " мъгла ". Изглежда, че от устройството идва истинска, гореща пара - но е абсолютно студено, можете спокойно да задържите ръката си над него.
В момента ултразвуковият метод на овлажняване се счита за най-ефективен. Този тип овлажнител е оборудван с вградени хигростати - устройства, които регулират нивото на влажност " на изхода ", които са в състояние да се включват и изключват сами, поддържайки дадено ниво. За работата на ултразвукови овлажнители са необходими патрони с йонообменна смола, която пречиства водата от соли на тежки метали и минерални примеси (патроните трябва да се сменят на всеки 3-4 месеца). Особено се препоръчва да се инсталират такива овлажнители в помещения с паркет, антични мебели, музикални инструменти.
Консумацията на енергия на ултразвукови овлажнители е от 40 до 130 W, обемът на резервоарите за вода е от 3,5 до 6,5 литра. Наскоро в продажба се появиха нови модели овлажнители, оборудвани с допълнителни функции: многоетапно пречистване на въздуха (от неприятни миризми, вредни вещества и химични съединения), йонизация (производството на отрицателни кислородни йони, които са полезни за здравето и правят въздух пресен), филтри за пречистване на въздуха от едър прах и животински косми, дезинфекция на вода в резервоар, озониране (за дезинфекция на въздуха в помещенията).
Ползи:
нужната ви влажност се поддържа благодарение на вградения хигростат
овлажнителят се включва и изключва сам, като постоянно поддържа зададената влажност
различни модели ултразвукови овлажнители на въздуха ви позволяват да покажете реалната влажност в стаята, да унищожите микробите във водата, да имате сензорни бутони
малък размер
овлажнява въздуха с повече от 60%
има модерен, стилен дизайн
Недостатъци:
принудителна подмяна на филтъра на всеки 2-3 месеца
липса на възможност за ароматизиране на стаята
специална чувствителност на филтъра към твърда вода (необходимостта от използване на специална деминерализирана вода)
" Въздушна шайба " съчетава функциите на овлажнител и пречиствател на въздуха. В този случай овлажняването на въздуха се случва поради пластмасови дискове, които превръщат водата в мъгла. В резултат на това има не само овлажняване, но и пречистване на въздуха от прах, прашец, микроорганизми и т.н. Основната разлика между "почистването на въздуха" и традиционните овлажнители е, че това устройство работи без сменяеми филтри и не се нуждае от консумативи.
Дизайнът на "въздушната шайба" и нейният принцип на действие са доста оригинални: система от пластмасови дискове със сложна хидродинамична форма се върти в резервоар с вода. Праховите частици, които замърсяват въздуха, попадайки в устройството, се зареждат от вграденото устройство за предварително йонизиране и се утаяват върху дисковете и впоследствие се измиват с вода. Йонизиращите електроди ISS, разположени в тигана, се използват за борба с микроорганизмите и бактериите. По този начин, заедно с овлажняването, "въздушната шайба" пречиства естествено въздуха - прах и мръсотия се натрупват в картера. Ако искате постоянно да усещате свеж и чист въздух в стаята си (като след дъжд), тогава „измиването с въздух“ може лесно да се справи с тази задача, а в помещения със силна праховост това устройство е просто необходимо за бързо възстановяване на нормален микроклимат.
Ползи:
работи на принципа на саморегулиране (без хигростат)
има капсула за ароматизиране
от него не излиза пара
различните модели могат да имат специални филтри с йонизираща пръчка за биологично пречистване на въздуха от различни микроорганизми
Недостатъци:
доста големи размери
максимална влажност на въздуха - 60%
филтрите в някои модели изискват периодична подмяна
" Въздушни шайби " са подходящи за хора, които се нуждаят от изключително чист въздух без прах (страдащи от алергии, страдащи от бронхиална астма), както и за къща, която наскоро беше реновирана.
Климатичните комплекси са модерни домакински уреди, които извършват редица мерки за подобряване на качеството на въздуха в къщата.
Почистване на въздуха. В климатичните комплекси по правило се използват няколко филтъра: антибактериален филтър от типа HEPA (високоефективно задържане на частици), за почистване на въздуха от най-малките частици прах, прахови акари, бактерии и въглероден филтър за премахване на неприятните миризми , тютюнев дим, градски смог, отработени газове. Процесът на овлажняване на въздуха в климатичния комплекс се осъществява чрез естествено изпаряване на водата, точно както при традиционните овлажнители. Ефективността на овлажняване зависи от влажността на въздуха в помещението, т.е.колкото по-висока е влажността, толкова по-ниска е скоростта на изпаряване на водата, т.е. влажността на въздуха се поддържа автоматично на оптимално ниво.
Почти всички климатични комплекси са оборудвани с вграден въздушен йонизатор за обогатяване на въздуха с отрицателни кислородни йони, чието количество е във въздуха на съвременните градове и още повече в апартаменти, стаи с изобилие от офис оборудване. С помощта на йонизацията се подобрява качеството на въздуха, въздухът става „жив“. Климатичните комплекси предоставят възможност за ароматизация на въздуха с помощта на специална капсула. Стаята ви ще бъде изпълнена с приятен аромат, а ароматните масла ще успокоят нервната система, ще облекчат напрежението и ще имат тонизиращ ефект.
Климатичните комплекси се използват ефективно в апартаменти, офиси, салони за красота, селски къщи и детски градини. Неговата високоефективна циркулация на въздуха го прави идеален за изключително прашна или задимена среда.
Ползи:
многофункционалност
мобилност
Недостатъци:
ограничаване на овлажняването на въздуха до 60%
размери.
периодична подмяна на консумативи (филтри)
Трябва да обобщите върху какво да се съсредоточите при избора на конкретен модел:
Площта на помещението и обслужваната площ на конкретно устройство. Признайте си, няма смисъл да купувате устройство, предназначено за овлажняване на 50-60 кв. м, ако площта на вашата стая е 15 кв. м. Освен това е малко вероятно да бъде възможно да се използва едно устройство за климатизация във всички стаи на жилището наведнъж, ще трябва да го прехвърлите от едно място на друго
Капацитет на резервоара за вода. В компактните ултразвукови овлажнители резервът обикновено е малък, до 5 литра (в противен случай устройството вече е доста сериозно по размер). Като правило този обем е повече от достатъчен, ако овлажнителят е оставен включен през нощта. Освен това, ако производителят посочи колко въздух е в състояние да премине през устройството (например при почистване или " измиване "), желателно е целият обем въздух в помещението да премине през филтрите поне 2 пъти на час
Функцията за поддържане на влагата на дадено ниво. Това ще позволи да не се овлажнява прекомерно въздуха в помещението, предотвратява появата на влага
Консумация на енергия. Като цяло уредите са икономични, но колкото повече мощност, толкова по-бързо се хидратира. Тук вече трябва да изхождате от вашите нужди, като изберете това, което е важно за вас - производителност или икономичност
Консумацията на вода се измерва в литри на хапка или в грамове на час. Повечето домакински овлажнители разсейват от 8 до 12 литра в сито и това е напълно достатъчно
Таймерът ще добави удобство по време на употреба: например, той ще изключи устройството след определено време на работа
Нивото на шума (5-70 dB) се определя от постоянството на устройството и скоростта на вентилатора. Най-малко шумните модели са предназначени за спалнята. Колкото по-нисък е този параметър, толкова по-удобен е сънят, когато устройството работи.
Филтри. Овлажнителят може да бъде оборудван с филтър за предварително почистване - това е механичен " груб " филтър за големи приложения. По- " тонираните " филтри ще изчистят въздуха от акари, спори от гъбички, прашец на растения, болни бактерии (HEPA, ULPA, електростатични и фотокаталитични). Фотокаталитичните филтри се считат за най-добрите и най-новите в историята филтри, освен това са трайни
Обърнете внимание и на това каква качествена вода може да се пълни в резервоара: дестилирана или директно от крана.
Всички овлажнители са проектирани да работят в едно и също затворено пространство, те са лесни за използване и са проектирани да работят денонощно. Независимо от типа, овлажнителите имат много ниско ниво на шум.
Използването на овлажнители ще бъде от полза не само за вас и вашите деца, но и за всичко, което ви заобикаля: домашни любимци, растения и дори интериорни предмети. Използването им ще има благоприятен ефект върху вашето благосъстояние и настроение.

Как да избера овлажнител?
Как да избера овлажнител?
Как да избера овлажнител?
Как да избера овлажнител? Как да избера овлажнител? Как да избера овлажнител?Home | Articles

December 6, 2022 17:16:27 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting