Како функционише ЛЦД ТВ

Конкуренција међу телевизорима је веома велика. Један од стварних захтева је способност обраде дигиталних сигнала. Због специфичности свог порекла, ЛЦД телевизори у почетку имају низ озбиљних предности.
У савременом свету човек се у великој мери ослања на бројне техничке „помоћнике“ - аутомобиле, рачунаре, ГПС системе, мобилне телефоне и другу електронику. ЛЦД - технологија успела је да докаже своју корисност у свим сферама човекове активности. Тешко је замислити било шта технолошки напредно без информативног ЛЦД екрана, погодног за надгледање рада било ког уређаја. ЛЦД технологија се свакодневно налази у новим областима примене. Није изненађујуће што је освојио ИТ тржиште и на крају револуционисао ТВ производњу.
ЛЦД телевизори су равни, елегантни уређаји за којима се свакодневно повећава потражња.
Принцип рада
„Текуће“ кристале открио је 1888. аустријски ботаничар. У различитим условима имају различит степен транспарентности. 60-их година прошлог века научници су успели да створе прве експерименталне моделе екрана са течним кристалима, али су радили превише нестабилно да би се ставили из производње. Тек релативно недавно програмери су постигли прихватљиве резултате.
У модерним телевизорима најчешће се користи ТФТ ЛЦД технологија - екран са течним кристалима на танкослојним транзисторима. Састоји се од два листа поларизованог материјала налик стаклу, од којих је један прекривен ТФТ филмом. Филм садржи кристале, толико кристала - толико пиксела. Транзистори танког филма регулишу проток струје, узрокујући да се кристали мењају и деформишу, пружајући прозирност / непрозирност.
Сами кристали не сјаје, па се иза екрана налази флуоресцентна лампа. Екран и лампа су одвојени белим екраном, који равномерно распоређује светлост.
За добијање слике у боји користи се посебан филтер. Додаје црвену, зелену и плаву боју. Било која друга боја може се створити њиховим комбиновањем. Будући да су пиксели врло мали, гледалац на крају види „солидну“ слику.
Због особености ЛЦД технологије, екран не емитује зрачење.
Слика
Дијагонала екрана код ЛЦД телевизора достиже 50 инча, а код неких модела и више. До сада произвођачи нису успели да у потпуности реше проблем повећања величине. Сваки додати пиксел захтева додавање три транзистора; код модела преко 37 инча расподела светлости је проблематична. Срећом, водећи произвођачи су у великој мери успели да реше овај проблем. Сони, Самсунг, Схарп, ЛГ - то су марке под којима се продају висококвалитетни ЛЦД телевизори са великом дијагоналом.
Однос ширине и висине неких модела је 16: 9, овај формат је најпогоднији за гледање ДВД-а и ХДТВ-а, међутим, многи модели задржавају традиционални 4: 3, који и даље подржава већина ТВ канала. Одступање између формата сигнала и ТВ-а обично се надокнађује различитим алгоритмима.
Слика на ЛЦД телевизору је обично много светлија и контрастнија него на конвенционалном ЦРТ-у. Даје добру „слику“ у било ком светлу. Ни дневно светло ни вештачко светло не могу ометати његов исправан рад.
ТВ можете гледати из било ког положаја, јер је угао гледања обично од 160 степени, код најновијих модела - до 178 степени. Раније се веровало да „плазма“ има најбољи угао гледања, међутим, одговарајући показатељи обе технологије су готово једнаки. На угао гледања, по правилу, не утиче најмање „зрно“ екрана, тзв. „корак тачке“ - по могућности мањи од 0,28 мм.
Једна од најважнијих карактеристика ЛЦД-а је време одзива - што је мање, то је боље (показује колико брзо се прозирност појединачног пиксела може променити без губитка квалитета слике). Време одзива мери се у милисекундама, оптимални индикатор је од 20 мс или мање. Брзо време одзива је веома важно када гледате ДВД и ХДТВ на великим екранима, посебно у сценама са брзим кретањем.
За разлику од плазма и ЦРТ телевизора, слика на ЛЦД-у не „изгара“, па је врло добра за рад са рачунаром или повезивање видео конзола. Квалитет приказа текста и графика је веома висок.
Једна од честих заблуда је „што је већа резолуција, то је већа слика“. Није увек тако. Већина конвенционалних ЦРТ телевизора има ВГА резолуцију (640к480 пиксела), ЛЦД такође може имати КСГА (1024Кс768) или В-КСГА (1280Кс768). Пре проучавања бројева, боље је упоредити саму "слику".
Техничке карактеристике
Обично се ЛЦД телевизори продају са уграђеним аудио системом, тјунерима итд., Али је боље унапред знати шта је укључено у пакет. На пример, телевизори неких произвођача не подржавају повезивање са рачунаром, што може бити изненађење за непажљивог купца, понекад телевизор нема звучнике да би радио у систему кућног биоскопа.
Важно је да телевизор подржава ХДТВ сигнале. Дигитална слика високе резолуције је много боља од уобичајене слике. Данас неки кабловски и плаћени сателитски канали раде са ХДТВ-ом, ау будућности ће конвенционална телевизија радити са њим.

Како функционише ЛЦД ТВ
Како функционише ЛЦД ТВ
Како функционише ЛЦД ТВ
Како функционише ЛЦД ТВ Како функционише ЛЦД ТВ Како функционише ЛЦД ТВHome | Articles

December 5, 2022 02:59:08 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting