Како работи ЛЦД-телевизор

Конкуренцијата меѓу телевизорите е многу голема. Едно од реалните барања е можноста за обработка на дигитални сигнали. Поради спецификите на нивното потекло, ЛЦД-телевизорите првично имаат голем број сериозни предности.
Во современиот свет, едно лице во голема мера се потпира на бројни технички „асистенти“ - автомобили, компјутери, GPS системи, мобилни телефони и друга електроника. ЛЦД - технологијата успеа да ја докаже својата корисност во сите сфери на човековата активност. Тешко е да се замисли што било технолошки напредно без информативен ЛЦД-дисплеј, погоден за следење на работата на кој било уред. Секој ден, ЛЦД-технологијата се наоѓа во нови области на примена. Не е изненадувачки што го освои ИТ пазарот и на крајот направи револуција во ТВ-производството.
ЛЦД-телевизорите се рамни, стилски уреди кои се во поголема побарувачка секој ден.
Принцип на работа
„Течни“ кристали биле откриени во 1888 година од австриски ботаничар. Во различни услови, тие имаат различен степен на транспарентност. Во 60-тите години на минатиот век, научниците успеаја да ги создадат првите експериментални модели на екрани со течни кристали, но тие работеа премногу нестабилно за да бидат исфрлени од производството. Само релативно неодамна, програмерите постигнаа прифатливи резултати.
Во современите телевизори, најчесто се користи TFT LCD технологијата - дисплеј со течни кристали на транзистори со тенок филм. Се состои од два листа на поларизиран материјал сличен на стакло, од кои едниот е покриен со TFT филм. Филмот содржи кристали, исто толку кристали - исто толку пиксели. Транзисторите со тенок филм го регулираат протокот на струја, предизвикувајќи промена на кристалите и деформација, обезбедувајќи транспарентност / непроирност.
Самите кристали не светат, па зад дисплејот има флуоресцентна светилка. Екранот и ламбата се одделени со бел екран, кој рамномерно ја дистрибуира светлината.
За да се добие слика во боја се користи специјален филтер. Тој додава црвени, зелени и сини бои. Секоја друга боја може да се создаде со нивно комбинирање. Бидејќи пикселите се многу мали, гледачот завршува со гледање на „солидна“ слика.
Поради особеностите на LCD технологијата, екранот не испушта зрачење.
Слика
Дијагоналата на екранот во ЛЦД-телевизорите достигнува 50 инчи, а во некои модели - дури и повеќе. Досега, производителите не беа во можност целосно да го решат проблемот со зголемувањето на големините. Секој додаден пиксел бара додавање на три транзистори; во модели над 37 инчи, дистрибуцијата на светлината е проблематична. За среќа, водечките производители успеаја да го решат овој проблем во голема мера. Sony, Samsung, Sharp, LG - ова се брендовите под кои се продаваат висококвалитетни LCD телевизори со голема дијагонала.
Односот на аспект на некои модели е 16: 9, овој формат е најсоодветен за гледање ДВД и HDTV, сепак, многу модели го задржуваат традиционалниот 4: 3, кој сè уште е поддржан од повеќето ТВ канали. Несогласувањето помеѓу форматот на сигналот и ТВ обично се компензира со различни алгоритми.
Сликата на ЛЦД-телевизорот е обично многу посветла и поконтрастна отколку во конвенционален ЦРТ. Дава добра „слика“ во кое било светло. Ниту дневната светлина ниту вештачката светлина не можат да попречат во правилното работење.
Можете да гледате телевизија од која било позиција, бидејќи аголот на гледање е обично од 160 степени, во најновите модели - до 178 степени. Претходно се веруваше дека „плазмата“ има најдобар агол на гледање, сепак, соодветните индикатори на двете технологии се скоро еднакви. Како по правило, на аголот на гледање не влијае најмалку „зрното“ на екранот, т.н. "тон на точката" - по можност помалку од 0,28 мм.
Една од најважните карактеристики на ЛЦД е времето на одговор - колку е помалку, толку подобро (покажува колку брзо може да се промени транспарентноста на поединечен пиксел без да се изгуби квалитетот на сликата). Времето на одговор се мери во милисекунди, оптималниот индикатор е од 20 ms или помалку. Времето на брз одговор е многу важно кога гледате ДВД и HDTV телевизии на големи екрани, особено во сцени што се движат брзо.
За разлика од плазма и ЦРТ телевизорите, сликата на ЛЦД не „изгорува“, па затоа е многу добра за работа со компјутер или поврзување на видео конзоли. Квалитетот на приказот на текст и графика е многу висок.
Една од вообичаените заблуди е „колку е поголема резолуцијата, толку е поголема сликата“. Не е секогаш така. Повеќето конвенционални CRT телевизори имаат VGA резолуција (640x480 пиксели), LCD исто така може да има XGA (1024X768) или W-XGA (1280X768). Пред да ги проучите броевите, подобро е да ја споредите самата "слика".
Технички карактеристики
Обично ЛЦД-телевизорите се продаваат со вграден аудио систем, приемници, итн., Сепак, подобро е да знаете однапред што е вклучено во пакетот. На пример, телевизорите на некои производители не поддржуваат поврзување со компјутер, што може да биде изненадување за невнимателен купувач, понекогаш, за да работи во систем за домашно кино, телевизорот нема звучници.
Важно е ТВ да поддржува сигнали HDTV. Дигиталната слика со висока резолуција е многу подобра од обичната. Денес, некои кабелски и платени сателитски канали работат со HDTV, во иднина, конвенционалната телевизија ќе работи со неа.

Како работи ЛЦД-телевизор
Како работи ЛЦД-телевизор
Како работи ЛЦД-телевизор
Како работи ЛЦД-телевизор Како работи ЛЦД-телевизор Како работи ЛЦД-телевизорHome | Articles

December 3, 2022 17:30:03 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting