Како повезати ТВ са рачунаром

Живахне боје и широки екрани нових дигиталних телевизора остављају живописан, моћан утисак. Стога, пре или касније, било који гледалац има питање: да ли је могуће искористити све предности ТВ-а приликом рада са рачунаром? Моћи!...
Унакрсна компатибилност је веома популарна међу познаваоцима квалитетне електронике. Камера је директно повезана са штампачем, Фласх плејер са телефоном, телефон са ПДА и све је то компатибилно са личним рачунаром. Није изненађујуће што је сам рачунар систем различитих додатака. Стога је могућност употребе телевизора уместо монитора потпуно логична одлука.
Софтверски и хардверски алати за ову компатибилност постоје већ дуже време. Савремене могућности видео картица омогућавају, у неким случајевима, повезивање више рачунара са рачунаром. Наравно, најчешће графичка картица подржава „лагану“ верзију - током рада алтернативног монитора главни је искључен, али није реткост код система са два или више истовремено радећих „екрана“.
Интерфејси
Постоји много опција за повезивање телевизора са рачунаром, како за широкоекранске дигиталне моделе, тако и за скромне аналогне телевизоре:
РЦА (А / В за РЦА утикаче)
Овај универзални конектор може се наћи на скоро свакој графичкој картици. Преко њега је могуће повезати рачунар са већином аналогних и многих дигиталних телевизора. Квалитет слике када је повезан на РЦА је најскромнији, главна предност му је масивност.
С-Видео
Излаз је доступан на многим видео картицама. Омогућава пренос на три канала - један за осветљеност и два за осетљивост. Квалитет слике је знатно већи него када се користи РЦА.
ДВИ - ХДМИ
Савремени интерфејси за дигитални видео пренос. Веома су слични, али се преко ХДМИ-а звук додатно преноси (до 8 канала), док код ДВИ постоји засебан кабл за аудио. Интерфејси су међусобно компатибилни без посебних претварача, искључиво путем адаптерског кабла, оба подржавају ХДЦП (Хигх Дефинитион Цонтент Протецтион) - заштиту од неовлашћеног снимања садржаја заштићених ауторским правима. Због тога представљају потенцијалну претњу прогресивним корисницима. Ипак, интерфејси су прилично чести на видео картицама. Многе картице су већ данас опремљене ДВИ-јем, према неким извештајима, недавно су се појавиле картице засноване на ГеФорце 7600 ГТ, као и породица Радеон са ХДМИ излазима.
ВГА (Д-Суб)
Једна од врста РГБ веза, која се најчешће користи за повезивање монитора са рачунаром. Многи савремени дигитални телевизори опремљени су РГБ конектором. Међутим, назив не подразумева да излаз подржава само ВГА резолуцију. Веза је погодна за резолуције СВГА, ККСГА, УКСГА итд. Можда је подржан можда највиши квалитет слике.
У случају да излази на видео картици рачунара не одговарају ТВ прикључцима, користе се разни додатни уређаји који осигуравају потпуну компатибилност и модулацију сигнала, ако то не ради видео картица, не само у резолуцији, већ и у фреквенцијама итд. Понекад су уређаји прилично скупи, али у неким случајевима, посебно за аналогне телевизоре, они су једноставно неопходни.
Аналогни телевизори
Могућности аналогних телевизора су донекле ограничене. Дизајнирани су за дуготрајне системе боја. НТСЦ стандард подржава максималну резолуцију од 525 линија, ПАЛ и СЕЦАМ - 625, а стварна резолуција је још нижа. Као резултат, аналогни ТВ обично не може да пружи рачунарску резолуцију већу од 640к480, за савремене потребе има врло скромне могућности.
Декларисана фреквенција аналогних телевизора је 50 и 100 Хз, у стварности нико никада није достигао ове показатеље. Требало би да знате да је удобан рад испред редовног рачунарског монитора могућ на вредностима од 70-80 Хз.
Поред тога, сви аналогни телевизори користе тзв. испреплетено скенирање (оквир секвенцијално креирају два полурама из непарних и парних линија). У мониторима - прогресивно скенирање. Међутим, неки познаваоци сматрају да је преплитање оптимално за гледање видео записа, играње игара итд. - сцене са пуно покрета.
Оптимални интерфејси за „директно“ повезивање телевизора са рачунаром су аналогни РЦА и С-Видео. Уз помоћ специјалних претварача такође можете да обезбедите компатибилност ТВ конектора са рачунарским ВГА излазом видео картице. У овом случају сигнал природно губи на квалитету.
Па ипак, аналогни телевизори успели су да заузму снажну позицију у борби да буду тражени за рад са рачунарима. Текстуални материјали на екрану приказују се прилично нејасно и мутно, али за гледање видео записа то је додатни плус. „Замућена“ слика вам омогућава да изравнате артефакте повезане са софтверском обрадом дигиталних видео клипова. Поред тога, аналогни ТВ је приступачан уређај за буџетске презентације.
Дигитални телевизори
ЛЦД, плазма и пројекцијски телевизори обично већ имају директан ВГА улаз за рачунар. Најновији модели су првобитно створени за ХДТВ - телевизију високе дефиниције, они се лако интегришу са рачунарима високе дефиниције. Недавно се у почетку изводе у верзији компатибилној са рачунаром (ТВ / монитор рачунара).
ЛЦД панели, који су технологију наследили од монитора, имају врло високе показатеље квалитета. Ивица телевизора / монитора се код њих готово не разликује. ЛЦД телевизори заузимају мало простора и добро раде са статичним сликама. У том погледу су супериорнији од „плазме“.
Иако су боје на плазма телевизорима често светлије и „живописније“ него на ЛЦД екранима, унутрашња фосфорна облога „плазме“ „сагорева“ када се дуго гледа статична „слика“. Иако је захваљујући најновијим достигнућима овај проблем већ изгубио некадашњу тежину, и даље постоји.
Пројекциони телевизори не приказују увек боје са довољном осветљеношћу, посебно нивоима црне, али су водећи у величинама екрана које друге технологије још увек нису постигле.
У свим овим случајевима пожељна је ВГА веза или ДВИ на ХДМИ дигитална веза рачунара и телевизора. Они показују најбоље резултате. Кореспонденција резолуција сигнала / слике на телевизору обезбеђује се помоћу уграђеног тјунера или ПЦ видео картице.
Већина ХДТВ дигиталних телевизора карактеришу велике величине екрана, висококвалитетна репродукција видео записа у широком формату, сјајне презентације и пуноправне 3Д рачунарске игре. Нумерички панели лако приказују текст и мале графике по потреби.
Тако су телевизије успеле да одрже своју корисност чак и у „игри на страном терену“. Велики екрани омогућавају им да се носе са бројним задацима који су тешки за конвенционалне мониторе. Вероватно је да ће се развојем индустријских технологија ове две врсте уређаја комбиновати у један медијски блок погодан за употребу у било ком дигиталном окружењу.

Како повезати ТВ са рачунаром
Како повезати ТВ са рачунаром
Како повезати ТВ са рачунаром
Како повезати ТВ са рачунаром Како повезати ТВ са рачунаром Како повезати ТВ са рачунаромHome | Articles

November 28, 2022 03:10:19 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting