Како одабрати штампач

Избор и куповина штампача је као да тражите одговарајући модел аутомобила у смислу да га купујете не да бисте украшавали унутрашњост, већ ћете га морати „ возити “. Обичном човеку је прилично тешко пронаћи прави модел, потребно је прво проучити техничке карактеристике штампача које данас нуде добављачи. А избор уређаја за штампу је тако сјајан и разноврстан! У овом материјалу помоћи ћемо одговорити на питање како одабрати штампач? Како одабрати прави штампач и истакнути техничке спецификације на основу којих ћете направити избор.
Прво треба да направите листу задатака које планирате да решите уз помоћ нове аквизиције. Анализирајте своје канцеларијске потребе на основу карактеристика различитих штампача: перформансе, цена потрошног материјала, цена самог уређаја. После тога имаћете јаснију представу који штампач одабрати за дом, а који за канцеларију.
врста инсталације
Према врсти инсталације, сви штампачи се могу поделити у три врсте:
подна локација
место стола
преносив
Постављање на под захтева посебно велике уређаје који обрађују значајну количину докумената. Најчешће су то мултифункционални уређаји значајних димензија и тежине, који се уграђују у канцеларије или штампарије и оптерећени су великом количином посла. Стони штампачи се користе у малим канцеларијама или код куће за стационарни рад. Преносни се углавном користе за штампу фотографија на пословним путовањима, лагани су и малих димензија.
Штампачи се такође драматично разликују у погледу могућности. Од обичних штампача са функцијом штампе, јефтиних и практичних за решавање малих и једноставних задатака кућне мини-канцеларије, до мултифункционалних уређаја који комбинују неколико различитих могућности појединих уређаја штампача, скенера, копирке, факса. Ако вам је потребна опрема за штампарију, обратите се компанији Урал-Минолта!
Мултифункционални уређаји
Природно, цена таквих паметних уређаја је много већа од цене једноставних кућних штампача.
Вишенаменски уређаји (МФП) се лако уклапају у било коју рачунарску мрежу и у најсложенији систем за управљање документима.
А колико предности има мултифункционалност - један уређај економичније користи простор од пет или шест штампача. А цена „ вишекраке машине “ нижа је од комплетног сета факс-штампача-скенера-копирке. МФП-ове је лакше инсталирати и конфигурисати - можете се снаћи са једним управљачким програмом и једним интерфејс каблом уместо са много различитих.
Живот и перформансе штампача
Веома важан параметар. Скромне машине за кућну канцеларију могу да обраде до 10.000 страница месечно. Ту спадају инкјет и ласерски штампачи. Најпопуларнији су мали канцеларијски штампачи са могућностима штампе од 10.000 до 50.000 примерака месечно. МФП-ови у канцеларијама средње величине могу обрадити до 100 хиљада страница, па чак и за највеће канцеларије, штампарски уређаји се углавном такмиче са штампаријама.
За перформансе одаберите уређај на основу оптерећења ваше канцеларије. За кућни штампач овај показатељ није толико важан, али за просечан штампач је већ потребно да се може добити до 30 страница обрађеног материјала у минути, захтеви за уређаје високих перформанси су прилично високи и до 40 страница у минути.
Технологија штампе
Хајде да разумемо технологију штампе модерних штампача. Можете добити врло квалитетне отиске на вишенаменском штампачу или штампачу са ласерском технологијом. Квалитет обезбеђује електрографска штампа, али трошкови таквог уређаја су високи. Међутим, у процесу рада то се надокнађује ниским трошковима штампе.
Инкјет штампачи су много атрактивнији по цени и изузетно су популарни. Користе пиезоелектричну или термичку инкјет штампу. У погледу квалитета штампе, документи нису инфериорни у односу на ласерске документе ако су рађени на фото папиру. У време куповине таквог штампача, имајте на уму да су трошкови штампања једног документа у овом случају високи. Разлог томе су високи трошкови инкјет кертриџа и особеност овог уређаја, који захтева стални континуирани рад како би се избегло исушивање мастила. Поред тога, трајање штампања на инкјет штампачу је дуже и због овог својства је већа вероватноћа да ће се користити код куће. Размотрите ове савете при одабиру инкјет штампача.
Како штампач ради
Како функционише свака врста уређаја? У ласерским штампачима зрак ствара слику на фотоосетљивом бубњу. И тек онда се ова слика преноси на лист папира помоћу прашкасте боје. Ваљак се загрева и топи честице праха да би се створио текст или графика. Боја може бити различитих боја, а у складу с тим се повећава и број кертриџа. Кертриџ садржи један тонер. Принцип рада ЛЕД штампача је врло сличан ономе горе описаном, али линија ЛЕД-а захтева мање производних трошкова од ласера, што се одражава на цени штампача.
У инкјет штампачима матрица главе штампача увлачи мастило на папир. Дијафрагма пиезо кристала формира капљицу мастила. Када се примени електрична енергија, пиезоелектрични кристал се савија и притиска на дијафрагму, гурајући кап из млазнице. Ова технологија је прославила светски познату компанију штампача Епсон. Уређаји ове компаније познати су по својој невероватној издржљивости.
У сублимационим штампачима, мастило се загрева помоћу грејача и испарава на листу папира. Дуга времена штампања ових штампача резултат су чињенице да се свака боја обрађује редом и тек тада се наноси заштитни премаз.
У штампачима са чврстим мастилом, мастило се прво топи у контејнеру, а затим убацује у главу штампача, а затим на лист папира.
Број кертриџа је различит за различите моделе штампача. Лоше је када постоји само један кертриџ и за црно и за бело и у боји, једна од боја истиче и треба да промените цео кертриџ.
Да бисте избегли прилагођавање штампе помоћу рачунара, одаберите штампач са додирном тастатуром на плочи шасије, као и ЛЦД екраном или дисплејем за тренутне информације.
Како и колико се папира уноси у штампач? Јефтини кућни штампачи имају једно лежиште за увлачење папира у које може стати до 150 листова. Уређаји за канцеларије средње величине могу да приме до 500 листова, а за велике 1000 и више. Модуларни вишенаменски уређаји обично су опремљени са више лежишта, а могућности су проширене на 8.700 листова. Тако озбиљне машине често су опремљене аутоматским улагачем докумената за оригинале током процеса скенирања. Само треба да поставите хрпу листова, а сам уређај копира прво једну, а затим другу страну листа, окрећући је сам.
Размотрите тенденцију штампача да праве буку током рада. Што је штампач моћнији, то више буке производи.
Да ли је ваша сврха штампање фотографија на штампачу? Купите штампач са могућношћу штампања на фотопапиру, једино ћете тако постићи висококвалитетну штампу. Што се тиче густине папира за штампаче, његова максимална вредност је 1190,0 г / м2.
Како су повезани штампачи?
У великим предузећима и институцијама стручњаци повезују МФП истовремено са неколико рачунара, чиме организују бесплатан приступ запослених уређају за штампање докумената. У ту сврху се користи ХТТП протокол. Стандардни поступак конфигурације одвија се из редовног Интернет прегледача.
А штампаче фотографија више није потребно конфигурисати помоћу рачунара. У могућности су да праве отиске у тандему само фотоапаратом. За уређивање слика и преглед фотографија, ови штампачи су опремљени екраном у боји.
Питање избора рачунарских оперативних система за нормалан рад тандема штампач-рачунар није релевантно у наше време. Рачунар може бити опремљен било којим ОС-ом, а приликом избора штампача на лист папира запишите податке о количини РАМ-а и врсти вашег процесора. Штампачи имају сопствену РАМ меморију. У њему се чувају подаци за обраду слика и при високој резолуцији је количина ове меморије веома значајна.
Са великим оптерећењем штампача, битна је фреквенција његовог процесора; на вишим фреквенцијама, ред за штампу брже пролази.
Прибор и потрошни материјал
Власници штампача треба да се сете Екупери-јеве изреке да смо одговорни за оне које смо укротили. Да парафразирам ово, ако сте купили штампач, мораћете стално да бринете о њему. А ова брига ће се састојати у одржавању исправног стања заменом компонентних делова и куповином потрошног материјала.
Упечатљив пример је фото-бубањ као део који захтева замену након исцрпљења животног века. Овај уређај преноси слику на лист папира. А у ласерским и ЛЕД штампачима свој ресурс развија прилично брзим штампањем. Ако се фото-бубањ постави унутар кертриџа, као што се то ради код вишенаменских штампача и једноставних штампача, тада се његов радни век повећава.
Ресурс магнетног праха у ласерском штампачу такође има свој оквир - програмер, односно овај прах, може трајати до око 600 000 страница. Извор тонера је још мањи - траје само пет хиљада страница у личним штампачима, до тридесет хиљада примерака у продуктивним великим уређајима. Нешто већи ресурси кертриџа са тонером у боји - до педесет хиљада и црно-белих кертриџа са тонером - до сто хиљада страница. Обратите пажњу на чињеницу да су при значајном нивоу цена инкјет штампача ресурси њихових кертриџа са мастилом врло скромни. Једнако је триста страница.
Који интерфејс користити?
Уз помоћ ког интерфејса желите да повежете свој нови штампач са рачунаром, одлучите се не након куповине, већ до оног срећног тренутка када ће вам потпуно нови уређај украсити канцеларију. Покушајмо да схватимо обиље људских изума на пољу преноса података са процесора на периферни уређај. Постоје жичани и бежични интерфејс. Ови последњи су, наравно, погоднији у свим погледима, а човечанство се креће у својим изумима, одмичући се од потребе да се држе за жице под ногама. Опет истичемо да је све одређено ценом, а ви сами одлучујете који интерфејс ћете одабрати:
Етхернет је жичани интерфејс, РЈ-45 кабл се повезује са штампачем или МФП-ом. Непријатност лежи у жицама испод ногу и потреби за поновним увијањем кабла у нови конектор, под условом да неко падне, хватајући се за њега. Осигурајте конекторе и купите пресо.
ЛПТ је веома популаран паралелни интерфејс за пренос података са рачунара на штампач, али у данашње време нестаје. Карактерише га мала брзина и полако живи своје дане.
УСБ - с обзиром да је то најпопуларнији и најраспрострањенији интерфејс данас - препоручујемо да на њему останете. Сваки савремени рачунар има неколико УСБ портова. Због тога не би требало бити проблема са променом куповине.
ФиреВире - ово је серијски интерфејс и не само по томе што се разликује од ЛПТ-а. Брзина ове везе је много већа и износи око 400 Мбпс.
Блуетоотх је изузетно згодан бежични интерфејс. Слажете се, задовољство ми је пребацити штампач без жица које леже на поду.
Ви-Фи је савремена верзија бежичне комуникације. Користи се у великим фирмама и организацијама за изградњу бежичних мрежа. Погодно и сигурно, омогућава вам да заборавите на жице.
ИРДА - инфрацрвени порт. Има малу брзину преноса података, али се користи за пребацивање готово свих уређаја опремљених сличним интерфејсом инфрацрвеног зрачења.
Факсимилне могућности
Произвођачи мултифункционалних уређаја напорно су радили на проширењу могућности најновијих уређаја и ми имамо прилику да искористимо овај широки опсег. Да ли звучи попут бајке копирање, скенирање, слање и примање факсова и истовремено телефонирање без пријемника? Али ове могућности су одавно доступне свима!
Међу могућностима МФП-а су све предности пуноправног телефона, штавише, неке од ових паметних машина су опремљене бежичном слушалицом. Према томе, можете се, по узору на Јулија Цезара, истовремено носити са неколико задатака - одговарањем на позив, копирањем слика и испијањем кафе. Ако је спикерфон укључен у ваш МФП, онда вам разговор без употребе руку не представља проблем. Аутоматски одговор ће преузети функцију бављења позивима купаца ако нисте на послу.
Ако програмски конфигуришете рачунар тако да користи уграђени факс МФП-а, осетићете значајне уштеде у трошковима папира.
МФП могућности скенирања
Ови магични вишенаменски уређаји такође се могу претворити у скенер у боји. Уграђени скенери у вишенаменским уређајима подељени су у две врсте - равни и простирачки. Први су дизајнирани за скенирање појединачних докумената. Постављањем листа на стакло скенера, квалитетно читате информације из документа. Ако покушате, ову операцију можете урадити са књигом. Али скенер за ширење неће вам омогућити да радите са страницом књиге ако је претходно нисте истргли. Ова врста скенера дизајнирана је за обављање врло различитих задатака. Ако су ваша слика или постер велики - вишенаменски штампач широког формата са пролазним скенером је управо за ваше потребе. Способан је за дигитализацију плаката и календара, знакова, фотографија и најава великог формата. Када бирате МФП, обратите пажњу на ово.
Произвођачи вишенаменских производа не би били водећи у продаји да на тржиште нису увели вишенаменске уређаје са уграђеним скенерима који комбинују и могућности равне платформе и уређаја за развлачење! Да, постоје такви комбиновани уређаји.
Треба нагласити да цена уграђеног скенера, а тиме и цена целокупног вишенаменског уређаја, значајно зависи од врсте сензора који користе произвођачи. У већини случајева у скенеру ћете наићи на ЦИС сензор контакта. Ова опција је демократичнија по цени и намењена је потрошачима у сектору кућних канцеларија.
Али ако су ваше професионалне потребе повезане са обрадом графике, висококвалитетном дигитализацијом слика и фотографија, тада вам је на располагању ЦЦД скенер. Природно, трошкови таквог уређаја биће већи.
Могућности савремених вишенаменских рачунара омогућавају вам да не прибегавате услугама голубова домобрана, већ да прочитану слику одмах пошаљете е-поштом и то без уласка у прегледач рачунара, већ помоћу додирне табле самог уређаја и адресара . И реците ми после тога да се наш век не може назвати периодом нових људских могућности!
МФП могућности копирања
Неки модели МФП-ова пружају могућности копирања без рачунарске контроле. Квалитет и брзина процеса нису инфериорни у односу на стандардне колеге.
Брзина монохроматског копирања за А4 папир износи 3 до 140 ппм, а боја од 1 до 130 ппм.
Гаранције за сервисну подршку
Када купује скупу опрему, сваки купац сам сазнаје могуће опције за услугу, јер сложени уређаји у одређено време власнику представљају непријатна изненађења. По правилу се то дешава у најнеповољнијем тренутку усред радног дана са максималним оптерећењима и временским ограничењима за његову поправку.
У таквим ситуацијама, врло брзо, на позив, у канцеларији се појаве бескрупулозни „ стручњаци “ из једнодневних фирми, који са високим захтевима у висини плаћања за своје услуге и даље успевају да ваше висококвалитетне делове замене са мање ефикасне.
Да бисте избегли такве ситуације, покушајте унапред да купите опрему код продавца који ће вам у кратком року дати гаранцију за висококвалитетну замену дела који је у квару. Бићете осигурани од замене компоненти скупог уређаја.
Русификација менија
Савремене МФП-ове је веома тешко разумети њихове радне уређаје са огромном разноврсношћу функција. Због тога ће вам бити лакше да савладате информације о његовим могућностима и радите с њима ако је мени на вашем матерњем руском језику.
Закључак
Достигнућа на пољу ИТ-технологија свакако су импресивна, али далеко је час када ћемо потпуно заборавити на папирну верзију докумената и прећи на електронску. Многи људи верују да ова идеја није изводљива.
Из животног искуства сви знају колико може бити горко изгубити важан документ у хитно неопходној ситуацији услед квара рачунара. Али предност папирне верзије документа је у његовом трајном очувању, не рачунајући пожаре.
Развој производње опреме за копирање не заостаје за општим трендовима у рачунарској технологији, произвођачи су осетљиви на пулс потреба запослених у великим фирмама и компанијама. То нам омогућава да у било ком тренутку користимо широк спектар висококвалитетне технологије. Надамо се да ће вам савети за избор штампача помоћи!

Како одабрати штампач
Како одабрати штампач
Како одабрати штампач
Како одабрати штампач Како одабрати штампач Како одабрати штампачHome | Articles

December 5, 2022 21:02:12 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting