Како одабрати усисивач?

У ствари, концепт „ усисивача “ је једноставан и истовремено сложен. С једне стране, намена уређаја је сасвим очигледна из његовог имена, али с друге стране ... Као што показује искуство, избор ове врсте кућних апарата, чак и у продавници у којој је асортиман робе ограничен на десетак модела, може изазвати потешкоће. Шта рећи о тржним центрима чији прозори нуде широку палету врста усисивача! Неки су компактни и лагани, други су упадљиви у снази, трећи се одликују стилским дизајном и тако се подударају с бојом новог намештаја, а четврти освајају потпуном неовисношћу од власника. Међутим, све могуће врсте и врсте ових кућних апарата треба детаљније размотрити.
Врсте усисивача
Почнимо са чињеницом да постоје мобилни усисивачи, односно пресељиви и уграђени. Потоњи су читав систем који се састоји од агрегата за напајање, зидних улаза и црева са разним четкама и млазницама. Црево је повезано са једним од зидних отвора, а затим се смеће избацује кроз систем ваздушних канала у контејнер за смеће инсталиран изван куће. Ова врста усисивача има непорециву предност: не уклања се само смеће из собе, већ и прашина, што је једноставно немогуће постићи мобилним усисивачем. До недавно су уграђени усисивачи били дизајнирани само за хемијско чишћење, али сада су се појавили комбиновани модели. Сада се могу користити за сакупљање прашине, освежавање тепиха, чишћење проливене воде, па чак и чишћење прозора. Искуство показује да предности морају бити праћене недостацима, а наш случај није изузетак. Главни, а можда и једини недостатак таквог усисивача је његова висока цена. Можда зато уграђени модели још увек нису врло чести на руском тржишту кућних апарата. До сада их представљају производи КРОНЕМАРК, БЕАМ, БВЦ СИЕМЕНС, Хуски, ПУЗЕР и неких других. Па ипак, познатији мобилни модели користе се у свакодневном животу.
Обе врсте усисивача могу да обављају хемијско или мокро чишћење, па би при одабиру модела за дом требало да одлучите какав посао треба да обавља. Ако ћете чистити паркете, тепихе и намештај, чија је влага контраиндикована, вреди се зауставити на најчешћем усисивачу за хемијско чишћење. Они су пак подељени на балонске, вертикалне и роботске усисиваче.
Цилиндрични усисивачи
Цилиндрични усисивачи углавном представљају компактни модели чија тежина не прелази 7 килограма или уређаји са великим сакупљачем прашине. Такве јединице могу да теже до 10 кг због многих додатних функција и присуства механизоване турбо четке која избацује прашину са тепиха. Да би задржали прашину и спречили испуштање њених најмањих честица у ваздух, користе се разни филтери - од папира и тканине до угљеника и синтетичких. У неким модерним моделима користе се аквафилтери, где сепаратор неутралише прашину мешајући је са водом.
Вертикални усисивачи
Вертикални усисивачи, толико популарни на Западу, сада су ушли у живот руског потрошача. Такви модели су запреминско цилиндрично тело причвршћено за подну четку. Дизајнирани су да елиминишу остатке и прашину у великим просторијама и добро раде овај задатак. Међутим, заједно са својим предностима, имају и своје недостатке - релативно висок ниво буке и импресивне димензије: сумњиво је задовољство носити такав модел по подовима викендице.
Роботи за усисиваче
Робот усисивач је увек био један од најпознатијих становника куће у скоро било којој књизи научне фантастике. Али не тако давно, сан о чистоћи, створен без људске интервенције, постао је стварност. Бројне компаније за кућне апарате нуде купцима моделе који се могу носити са чишћењем било које собе. Сложени систем четки омогућава вам да сакупљате остатке са тепиха и подних површина, као и да обратите посебну пажњу на лајсне и друга тешко доступна места. Робот самостално одређује оптималну руту чишћења, захваљујући уграђеним сензорима заобилази препреке и, ако је потребно, иде до базне станице да би напунио батерије. Када се канта за прашину напуни, јединица за чишћење баца сакупљену прашину у велику канту која се налази на основи, а затим наставља са чишћењем. Ниво буке таквих модела је прилично низак, али недостатак је висока цена, која не дозвољава никоме да купи " паметну " јединицу.
Прање усисивача
Они који желе и могу да комбинују поступак сакупљања смећа са мокрим чишћењем, приликом избора усисивача треба обратити пажњу на линију модела „ прања “ . По правилу су уређаји за комбиновано чишћење, односно могу се очистити и у " сувом " режиму и користећи течне детерџенте. Мокри радови се обично обављају на финим теписима од латекса, подовима и зидовима поплочаним или обојеним водоотпорним једињењима. Ако имате одговарајуће млазнице (обично их има пет до седам), усисивач можете користити за чишћење прозора, сакупљање просуте течности и одчепљивање зачепљене каде или судопера.
Усисавачи за прање су опремљени са два резервоара: од првог се до четке доводи смеша за чишћење која се распршује по целој површини млазнице, а у другу је вода већ загађена, сакупља се са површине заједно са прашином и крхотине. У режиму прања, усисивач мора радити пуном снагом да би сакупио течност пре него што се тепих или тканина за тапацирање намоче. Ипак, након таквог чишћења очишћене површине остају влажне неко време. Овај „ споредни ефекат “ је неизбежан када се користи било која јединица, чак и највеће снаге.
Предност модела за прање је способност влажења и освежавања ваздуха током чишћења. Главни недостатак је велика величина, тежина и, као резултат тога, мала окретност. Поред тога, након сваке употребе усисивач се мора раставити, резервоари опрати и оставити на отвореном док се потпуно не осуше. Цена усисивача за прање је нешто већа од модела за суво сакупљање прашине. А не бисте требали заборавити ни на трошкове чишћења течности.
Ако сте се већ одлучили за врсту и врсту усисивача, време је да разговарате о томе на које карактеристике треба да обратите пажњу приликом избора модела.
Карактеристике
Снага. Ова карактеристика је обично назначена на случају модела. Међутим, требали бисте бити свјесни да су потрошња енергије и снага усисавања два потпуно различита концепта. А ако прва може бити од 1200 до 1800 В, онда је вероватноћа да ће друга прећи границу од 440 аеровата (А В). Међутим, велика снага усисавања у свакодневном животу није потребна: за свакодневно чишћење релативно чистих просторија довољно је од 250 до 330 А В. Ефективно уклањање прашине обезбеђују модели снаге од 350 до 440 А В. Да ли постоје „ моћнији “ усисивачи и ако постоје , где се могу користити - остаје тајна, јер већ 400 А В на крају може да похаба тканину на намештају или гомилу тепиха од природних влакана. Сви модерни модели су по правилу опремљени регулатором усисне снаге.
Филтери. Цена усисивача у великој мери зависи од њихове количине и квалитета: што више филтера, то ће вас коштати изабрани модел. Међутим, не заборавите да су, пре свега, филтери дизајнирани за чишћење усисног ваздуха од прашине, па је неразумно штедети на њима. Ефикасност филтрације често је назначена у пасошу усисивача и изражава се у процентима. Што је већи овај број, то ће ваздух у вашем дому бити чишћи. Природно, присуство многих савремених филтера који пружају добро чишћење чини потребним повећање потрошње енергије усисивача, а овај индикатор повлачи за собом повећање његових укупних трошкова. Данас произвођачи усисивача нуде моделе са филтерима од папира, тканине, угљеника, воде и синтетичких материјала.
Тип сакупљача прашине. То може бити уклоњива торба - папирна или платнена, трајна платнена врећа или пластична посуда. Последње захтевају додатно испирање и сушење након сваког уклањања остатака.
Број прилога. По правилу су главне, најчешће коришћене млазнице четка за тепих, четка за под, додаци за чишћење намештаја, укључујући уске наставке за уклањање прашине са тешко доступних места. Уз то се могу причврстити четка за чишћење прозора, четка за чишћење плочица и клип (ако се усисивач пере).
Гаранција
Мобилни усисивачи различитих модела обично имају једногодишњу или двогодишњу гаранцију. Познати произвођач кућних апарата Миеле назива исту цифру. Програмери скупих уграђених усисивача нуде својим купцима од три (БЕАМ) до 7-8 (БВЦ СИЕМЕНС) година гарантног сервиса, али произвођачи роботских усисавача не усуђују се да гарантни рок повећају изнад 18 месеци.
Како се одлучити за избор марке
Са истим скупом функција, трошкови усисивача произведених под различитим брендовима су различити. Познати, давно познати произвођачи ове врсте производа по правилу нуде скупље моделе. Шансе су да ће износ који представља разлику у цени између два слична модела бити плаћен за бренд. Али не заборавите да је промовисана марка та која гарантује квалитет и поузданост: дугогодишња слава и имиџ компаније постаће кључ за ефикасан рад ваше нове аквизиције.

Како одабрати усисивач?
Како одабрати усисивач?
Како одабрати усисивач?
Како одабрати усисивач? Како одабрати усисивач? Како одабрати усисивач?Home | Articles

December 8, 2022 01:06:59 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting