Како одабрати усисивач?

Када су се усисивачи тек појавили у нашој земљи, многи су их третирали само као „ играчке “ за буржоазију, преферирајући стари пролетерски начин поступања са прашином у облику кашике и метле. Срећом, ти дани су прошли, а чак је и најстарија генерација већ успела да се увери у предности усисивача. Поред тога, савремени усисивач већ дуго није чудовиште које завија, чија је врећа пропустила, као, половину све прашине прикупљене овим механизмом. Супротно томе, савремени усисивачи не користе само посуду с водом као сакупљач прашине, већ се могу направити и у облику робота који ће независно очистити вашу кућу.
Како одабрати усисивач?
Прво питање на које би потенцијални купац требало да одговори је отприлике овако: које функције треба да обавља усисивач? Одговор „ усисати “ се не рачуна - сви усисивачи то раде другачије, а овде је важно одредити опсег задатака са којима ћете се суочити у будућности.
Ако је главни посао уређаја уклањање прашине са линолеума, намештаја и тепиха, онда ће вам најприкладнија куповина бити обичан усисивач који ради само у режиму хемијског чишћења и снаге око 300 вати. Ако кућа садржи животиње дужине вуне или сами теписи имају значајну површину, онда је боље купити моћнији уређај - до 500 В, јер моћнија опрема, по правилу, има већи ресурс, и боље се носи са загађењем.
Хемијско чишћење није једина функција усисивача. Пре тридесетак година појавили су се модели за „ прање “ - тј. усисивачи помоћу којих можете вршити мокро чишћење просторија. Такви усисивачи су знатно скупљи од обичних, али доносе много више користи, јер могу очистити не само тепихе и линолеум, већ и многе друге површине. Лакше је, можда, разјаснити да усисивачи за прање не могу да очисте - то су паркетни подови, теписи на бази пене и скупи намештај који се урушава када је изложен капљајућој течној влаги.
Најсавременија врста усисивача је роботска. Према произвођачима, такви усисивачи сами могу утврдити контаминацију пода, очистити га и вратити на пуњење. У пракси се испоставља мало другачије: усисивачи-роботи су „ досадни “, а самим тим квалитет њиховог рада оставља много жељеног - дакле, још нико од њих није у стању да очисти углове собе.
Одлучивши се о функционалности и снази усисивача, требали бисте се суочити са тако важном тачком као што је врста резервоара у којем се акумулира прашина.
Данас постоје три такве врсте: филтер за воду, контејнер и врећа.
Најприкладнији су усисивачи са филтером за воду. Суштина њиховог рада је да усисани ваздух пролази кроз водени слој и сва прашина остане у резервоару. Ово је готово идеална врста филтера, међутим, такви усисивачи су, по правилу, нешто скупљи: поред тога, у неким моделима је поступак чишћења филтера прилично тежак.
Контејнерски усисивачи сакупљају прашину у пластичној или металној посуди. Под ваздушним притиском прашина се компресује у густу груду која се затим једноставно баци. Два су недостатка усисивача за посуде - велика величина и прилична количина буке повезане са пластичним вибрацијама.
Најчешћи су усисивачи опремљени врећама за једнократну употребу или за вишекратну употребу. Такви уређаји могу бити врло компактни: поред тога, трошкови усисивача са врећама су такође релативно ниски. Једини могући проблем у овом случају је што се вреће за једнократну употребу понестану пре или касније и није увек могуће купити нове. Ову сложеност треба предвидети унапред - само питајте продавца да ли постоји резервна торба или њихов еквивалент за поновну употребу на продају.
Важан детаљ усисивача је кабел, тачније његова дужина. Куповина усисивача са каблом краћим од шест метара оптерећена је сталним потешкоћама у коришћењу, а каблови од три до четири метра обично аутоматски захтевају продужни кабл. Поред тога, треба обратити пажњу на квалитет изолације кабла, јер су каблови усисивача, генерално, подложни механичким оштећењима.
Једно од најтежих питања на које купац мора да одговори је питање величине усисивача. Природно, сви теже да набаве што компактнији уређај, међутим, треба схватити да нико истовремено не може да направи компактан, моћан и поуздан електромотор - зато увек нешто треба жртвовати.

Како одабрати усисивач?
Како одабрати усисивач?
Како одабрати усисивач?
Како одабрати усисивач? Како одабрати усисивач? Како одабрати усисивач?Home | Articles

November 28, 2022 04:21:27 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting