Како одабрати слушалице

Да бисте разумели које слушалице да изаберете, треба да одговорите на питање зашто су нам потребне слушалице? Наравно, како би слушали музику. И врло је добро што ће овај процес бити пропраћен удобношћу. Сигурно ће примарни критеријум који утиче на удобност слушања бити одсуство страних бука. Ни у ком случају не бисте смели да чујете бас, звиждање или било који други звук који нема никакве везе са датотеком коју слушате. Али, ни у ком случају све слушалице не испуњавају ове захтеве. Већина људи са преносним уређајима мора да купи одвојене слушалице за њих. То се дешава због чињенице да слушање музике са слушалицама које сте добили уз уређај није угодно. Шта треба да урадите да бисте одабрали добре „ уши “? Како одабрати праве слушалице?
Најважније правило које ће вам помоћи да сачувате живце је да не дајете предност јефтиним слушалицама. Уштеде ће у великој мери утицати на квалитет звука. Уштеда новца на слушалицама огроман је губитак у квалитету. Врло је мало вероватно да желите да чујете не пријатан, јасан звук, већ шиштање или звиждук. У случају да купите слушалице велике вредности, ваши трошкови неће бити узалудни. На излазу ћете добити диван звук и одсуство страних звукова.
Дизајн
У зависности од врсте дизајна, слушалице су подељене у неколико врста. Они су електростатички, динамички и ојачавају.
У динамичким слушалицама се користи електродинамички принцип конверзије сигнала. Завојница жице, која се налази у пољу трајног магнета, причвршћена је за мембрану. Под дејством наизменичне струје, завојница врши покрет који тачно понавља облик електричног сигнала. Чак и ако узмемо у обзир све недостатке овог начина претварања сигнала, употреба нових материјала и изума их изглађује, побољшавајући квалитет репродукованог звука.
Армирајуће слушалице су у принципу прилично сличне динамичким. Главна компонента таквих слушалица је арматура, такозвана плоча у облику слова У, направљена од феромагнетне легуре. Ефекат магнетног поља на арматуру причвршћену за мембрану доводи до њеног титрања, што је у потпуности у складу са примљеним сигналом. Осцилације дијафрагме доживљавамо као звук. Овај дизајн избегава изобличења током репродукције, због чега је овај тип слушалица веома популаран код музичара. Звук ових слушалица у великој мери зависи од директног положаја слушалица у уху и од анатомске структуре уха. Такође, недостатак је висока цена ове сорте.
Електростатичке слушалице користе мембрану између два електрона за стварање звука. На мембрану се примењује константан напон, а на електроде сигнал из аудио система, под чијим утицајем вибрације мембране невероватно тачно понављају облик електричног сигнала. Ове слушалице се често користе заједно са Хи-Фи и Хи-Енд аудио опремом. То је због чињенице да је њихова цена врло висока.
Кабл за слушалице мора бити једносмеран или двосмеран. У случају да је веза двосмерна, тада жица одговара одвојено на све слушалице, али ако имамо једносмерну везу, тада жица стане само на једну слушалицу. Друга слушалица је повезана жицом која је скривена машном. Што је врло погодно за особу која их користи.
Главна компонента прикључног кабла је бакар, који делује као проводник. Прикључни кабл састоји се од серијског повезивања појединачних гранула. Свака гранула у себи има кристалну решетку правилне структуре. Међутим, прелази између гранула се оксидирају и нарушавају структуру. Ови прелази су препрека која погоршава сигнал спречавајући електричну струју. Слушалице највишег квалитета користе бакарни проводник без кисеоника. И, због овога, нема кршења структуре између гранула, што позитивно утиче на квалитет сигнала.
Дужина кабла обичних слушалица је 1-3 метра, али у неким сортама може достићи 7 метара. Слушалице за играче имају кабл дужине 50 центиметара, али врло често се уз слушалице испоручује и продужни кабл, јер дужина кабла можда неће бити довољна да плејер удобно стане у ваш џеп. Кабл за слушалице за преносну опрему у просеку треба да буде дугачак 1-1,2 метра, али ова дужина можда није довољна за кућну употребу.
Фреквенција
Када бирате слушалице, пажљиво погледајте кутију. Требало би да назначи фреквенцију која утиче на квалитет звука који долази из слушалица. У случају да је опсег фреквенција узак, на излазу ћемо добити метални тон звука на врло високим или врло ниским фреквенцијама, као и карактеристично шиштање. Али произвођачи, како би заинтересовали клијента, врло често указују на шири опсег него што стварно јесте. То је зато што су критеријуми за мерење фреквенцијског опсега различити за сваког произвођача. Изван опсега звук се неће разликовати, осим што ће бити нешто тиши. Због тога се људи толико често изненаде када упоређују јефтине и скупе слушалице са истим опсегом фреквенција. С тим у вези, вреди запамтити да не бисте требали обраћати пажњу на овај параметар.
Постоји нешто попут фреквенцијског одзива или графикона амплитудно-фреквенцијског одзива, који увек треба да остане линеаран, без изобличења звука. Због тога, без линеарности фреквенцијског одзива, карактеристика опсега фреквенција остаје бескорисна информација. Амплитуда фреквенције у пакету није откривена. Да бисте то урадили, потребно је да слушате изражајну композицију кроз слушалице и тако тестирате уређај.
Мембрана слушалица је такође један од фактора који утиче на квалитет звука. Што је већи пречник мембране слушалица, то ће такве слушалице боље репродуковати „ доњи крај “. Као резултат, ако вам је важан квалитет звука који примите, имајте на уму да мембрана не сме бити мања од 30 мм.
Отпор
Остали важни параметри су назначени на паковању. Отпор је мера минималног отпора у односу на наизменичну струју. Овај параметар се узима у обзир у односу на уређај на који ће бити повезане слушалице. Слушалице са импедансом од 16-40 ома погодне су за преносни уређај. Али вреди знати да ако је отпор испод минимално дозвољеног нивоа, корисник ће чути не само музику, већ и шуштање које се јавља приликом пребацивања језичака плејера, као и друге звукове.
Ако су на монитор прикључене велике слушалице са импедансом од 250 ома, нећемо чути звук, већ шапутање. Такође треба да знате да за повезивање слушалица са импедансом већом од 150 ома морате користити сопствено појачало. Слушалице дизајниране за звучне картице и које се користе без појачала морају имати импедансу у распону од 120 до 150 ома. Слушалице највишег нивоа имају импедансу преко 300 ома. Ово смањује укупна изобличења, али захтева појачани сигнал високог напона из појачала.
Осетљивост
Овај параметар утиче на ниво јачине звука у слушалицама, при одређеним вредностима сигнала који им се испоручује. Слушалице са вишим нивоом осетљивости радиће гласније од слушалица са којима имају исти ниво импедансе. Осетљивост слушалица се одређује притиском који стварају када се напајају електричним сигналом снаге 1 мВ.
Звучни притисак се мери у дБ (децибелима). Праг за људски слух је нула децибела. Праг бола је 140 дБ. С тим у вези, осетљивост слушалица мора бити најмање 100 дБ. Магнетна језгра слушалица заслужују посебну пажњу. Мали пречник језгра може указивати на малу снагу магнета. У случају да слушалице са великим мембранама нису погодне за вас, онда би требало да се одлучите за слушалице са неодимијумским језгром, које имају висок ниво магнетне енергије.
Слушалице су предвиђене за излазну електричну снагу која се креће од 1 до 3500 мВ. Ово указује на јачину звука на којој слушалице репродукују звук. Главна ствар коју треба разумети је да јачина звука не зависи само од снаге, већ и од отпора и осетљивости.
Тип конекције
Методе повезивања слушалица су такође различите. По типу везе постоје бежичне и жичне слушалице. Који је најбољи избор? Наравно, бежичне слушалице су прилично атрактивно решење које одговара људима који се крећу или плешу док слушају музику. Међутим, постоји мишљење да се квалитет преноса звука таквих слушалица веома разликује, на горе, од жичаних слушалица из исте класе. Међутим, не попуштајте такве слушалице. Савремена технологија вам омогућава да избегнете озбиљна изобличења приликом преноса сигнала бежичним слушалицама.
Бежични предајник за слушалице може имати 1 до 27 канала. Више канала ствара услове за лакши избор радне фреквенције. То је због чињенице да ако постоји сметња на једном од канала, можете да пређете на следећи. Што је већа радна фреквенција предајника, сигнал ће боље проћи кроз зидове и друге препреке. Ако ваши планови укључују употребу слушалица изван собе или изван дневног боравка, вриједи одабрати слушалице са радном фреквенцијом предајника од најмање 800 МХз.
Досег таквих слушалица се веома разликује и може достићи 100 м. У случају да су вам потребне слушалице које ће радити у соби, довољан вам је домет од неколико метара. За кретање по стану довољно је да домет буде 10-30 м. Слушалице домета до 100 м погодне су за употребу на отвореном.
Поред инфрацрвених и извора радио сигнала, постоје модели који користе Блуетоотх технологију, па су у могућности да се повежу са многим уређајима који имају уграђени Блуетоотх адаптер који подржава А2ТП профил.
Није тајна да су бежичне „ уши “ нешто теже од жичаних „ другова “. То је због чињенице да су за њихов рад потребне батерије или пуњиве батерије, које се такође прилично често празне. Због тога, да не бисте купили одвојене слушалице за Хи-Фи и Хи-Енд системе, одмах би требало да се одлучите за жичане слушалице.
Без изузетка, све бежичне, као и неки модели жичних слушалица имају контролу јачине звука. Ово постаје корисно ако је особа далеко од извора сигнала.
Акустични дизајн
У зависности од акустичног дизајна, постоји неколико врста слушалица: затворене, отворене и полуотворене. Затворене слушалице спречавају продор спољних звукова, што је добро када слушате музику у јавном превозу. Са затвореним уређајем лук, ако постоји, притиска уво више него код других врста слушалица. То је зато што ће звукови ниске фреквенције бити оштећени ако чаше не одговарају добро. Када бирате бубице, носите их 5-10 минута. Одмах ћете осетити да ли вас притишћу.
Отворене слушалице омогућавају продирање спољних звукова. С тим у вези, особа није звучно одвојена од спољног света, што звук чини природнијим. Али у јавном превозу постаје проблематично слушати музику користећи такве слушалице. Полуотворене слушалице омогућавају пролазак спољних звукова, али пружају пристојну звучну изолацију.
Удобност
Постоји неколико врста конструкције слушалица:
- повезати
- товарне листе
- наушнице
- монитор
Слушалице смештене директно у уши подељене су на две врсте: ушне и ушне. Слушалице су мале величине, врло погодне за употребу са преносним уређајима. Укључено у већину играча. Лоша страна је што се прилично лоше држе у ушима. То је због чињенице да људи имају веома различите облике ушију. Такође, ове слушалице имају ниску звучну изолацију, слабо репродукују звуке ниске фреквенције.
Слушалице у уху много боље остају у уху. То се постиже мањим пречником. Такође се убацују дубље у ушни канал. Обично такве слушалице имају такозване силиконске јастучиће за уши, које добро фиксирају слушалицу у уху, а помажу и у побољшању звучне изолације, што повећава квалитет слушања музике.
Слушалице на ушима уз помоћ окципиталног лука притиснуте су уз уши, а имају и много већи пречник дијафрагме, што благотворно утиче на квалитет звука. Понекад вертикални лук служи као носач, који повезује две чаше ових „ ушију “. Ово равномерно распоређује тежину наушница по површини главе.
Најбоље су монитор слушалице које се користе за надгледање звука у студијима за снимање. Али, вреди напоменути да постоје слушалице за монитор за кућну употребу. Ова верзија има велику траку за главу, јастучиће за уши који покривају ухо што је више могуће, као и велике мембране које равномерно репродукују читав опсег фреквенција.
Различити модели слушалица за монитор имају своје карактеристике. Неки имају кабл који много личи на кабл слушалице или одвојиви кабл. Увијени кабл се користи да спречи да вам жица виси под ногама. Одвојиви кабл омогућава замену у случају оштећења. Ово је веома важно када узмете у обзир цену слушалица монитора. Много је лакше купити нови кабл него бацити врхунске слушалице за најмању штету.
Тежина наушница је такође од велике важности, јер се стално носе на глави. Улошци су тешки од 5 до 30 грама, изнад 40 до 100, а монитори 150-300 грама.
Комутација
Постоје две врсте преноса аудио сигнала - аналогни и дигитални. Дигитални пренос подразумева да се сигнал преноси кодиран као јединица и нула. Сличан тип преноса користи се у бежичним слушалицама, али већина слушалица користи аналогни тип преноса. То подразумева да је величина сигнала директно пропорционална јачини сигнала. Дигиталне слушалице пружају звук вишег квалитета, без сметњи, бледећег ефекта у покрету и буци, али ова врста слушалица има прилично високу цену.
Излази
Бежичне слушалице имају базну јединицу у којој се налази предајник, електроника за обраду сигнала и линијски излаз, где се сигнал дуплира. Ово вам омогућава да на њих повежете појачало са звучницима без искључивања слушалица.
Улази
Основна јединица, инсталирана у бежичним слушалицама, такође има дигитални коаксијални улаз, који елиминише сметње и буку. Помоћу ње можете да преносите аудио сигнале и у стерео и у вишеканалном режиму. Такође се може користити за пренос вишеканалног звука помоћу једноставног кабла са РЦА конектором.
Поред овог улаза, можда постоји и дигитални оптички улаз. Омогућава вам пренос дигиталног сигнала у неколико режима. Главна разлика од коаксијалног улаза је употреба светлости за пренос сигнала, а такође и употреба оптичких влакана уместо електричног кабла. Све ово вам омогућава да обезбедите заштиту сигнала чак и са јаким електромагнетним сметњама.
Конектори
Постоји неколико врста утичница за повезивање слушалица са уређајем. Они су мини прикључак 3.5, мини прикључак 2.5, 5-пински, прикључак 6.3. Постоје две врсте прикључака - 6,3 за аудио системе и 3,5 за плејере.
Величина слушалица мора одговарати пречнику улаза аудио система. Врло често је у слушалицама са мини прикључком 3.5 један од додатака адаптер за прикључак 6.3. Заузврат, слушалице са прикључком 6.3 испоручују се са адаптером за 3.5. Готово све електростатичке слушалице користе 5-пински конектор.
Постоји неколико модификација конектора мини прикључка. Раван је конектор и има облик слова Л. У случају да се користи преносна опрема, одговара конектор у облику слова Л. То је због чињенице да се чвршће уклапа у тело, а такође ни на који начин не утиче на његове димензије. Слушалице са равним утикачем су сасвим погодне за стационарну опрему.
Закључак
Разноликост врста слушалица чини њихов избор прилично тешким. Када бирате слушалице, морате да одлучите у коју сврху, као и под којим условима ћете их користити. Такође је веома важно узети у обзир све параметре који су наведени у овом чланку. Разноврсне слушалице омогућавају свима да одаберу праве " уши " за њега . Овај чланак имао је за циљ да помогне просечном кориснику у погледу избора слушалица. Заиста се надамо да су се информације које смо ми пружили показале корисним за вас, а ви сте могли да изаберете слушалице које у потпуности испуњавају ваше захтеве и очекивања.

Како одабрати слушалице
Како одабрати слушалице
Како одабрати слушалице
Како одабрати слушалице Како одабрати слушалице Како одабрати слушалицеHome | Articles

November 29, 2022 12:19:47 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting