Како одабрати пројектор

Прилично висока цена пројектора подразумева пажљив избор. 30-60 хиљада рубаља је управо износ на који треба да се усредсредите. Овај материјал ће вам помоћи да одговорите на питање: како одабрати пројектор и разумети нијансе и важне тачке овог избора.
Као што је горе поменуто, прилично висока цена за пројектор првенствено је због његовог дизајна. Пре свега, приликом избора било ког дигиталног уређаја, морате да одлучите за шта вам је потребан? Исто важи и за пројектор, јер су презентацијски пројектор и филмски пројектор код куће потпуно различите ствари.
Узмимо за пример презентациони пројектор. Будући да ће често путовати с вама на разне догађаје, његова компактност, тежина и осветљеност су на првом месту. Другачија ситуација и захтеви важе за кућне пројекторе, јер су тихи рад и висок квалитет слике за њих релевантни.
Размотрите основне принципе пројектора
ЦТР пројектори
Три кинескопа формирају општу слику помоћу сочива поравнатог на екрану. Такви пројектори су обично гломазни, тешки (тежина може достићи и неколико десетина кг) и нису покретни, стога нису погодни за послуживање презентација. Поред тога, постављање таквих уређаја је тешко и захтева помоћ стручњака. позитивна страна ЦТР пројектора је квалитет слике. Прецизна репродукција боја и богати тонови, без шума и пикселације. Сви ови плусеви чине га одличним пројектором за гледање филмова у вашем дому.
Треба напоменути високу цену која ће се морати платити за такав пројектор, тако да је огромна већина купаца одмах елиминисана.
ЛЦД пројектори
Принцип конструкције слике је следећи: светлост која пролази кроз матрицу течних кристала погађа екран. Ова физика рада омогућава производњу прилично компактних модела са добром осветљеношћу. Од озбиљних недостатака, вреди напоменути буку вентилатора који хлади матрицу, јер се састоји од кристала осетљивих на високе температуре. Такође, пажљиво гледајући, на екрану можете пронаћи мрежу матричних пиксела.
Да би побољшали квалитет слике, произвођачи понекад користе више матрица течних кристала. ЛЦД пројектори су један од најпопуларнијих сегмената на тржишту пројектора, трошкови таквих модела могу варирати од 30.000 хиљада рубаља и више.
ЛП пројектори
Релативно нови развој који већ има своје купце. Технологија се заснива на рефлектујућој матрици која се састоји од многих микром огледала. Светлост ове лампе се одбија од матрице кроз посебан филтер светлости и удара на екран. Значајна предност у поређењу са ЛЦД-пројекторима је одсуство пресека пиксела на екрану, што се постиже смањеном границом између огледала у поређењу са матрицом од течних кристала. Још једна позитивна тачка је висок ниво осветљености. То је зато што светлосни ток улази на екран без губитака, за разлику од ЛЦД пројектора. И последњи плус је недостатак инерције.
Међу минусима се могу разликовати дискретне слике, било да је тачка осветљена или не.
Технологија је несавршена, али произвођачи проналазе излаз из ситуације. Повећавањем броја матрица и повећањем светлосних филтера.
Не купујте јефтине ДЛП пројекторе за гледање видео записа. генерисана слика је прилично специфична и на екрану постоји треперави ефекат који умара очи током дужег гледања.
Д-ИЛА пројектори
Најмоћнија технологија која укључује позитивне карактеристике ЛЦД и ДЛП пројектора. Ради на рефлектујућој сложеној матрици течних кристала. Способан за рад на високим температурама. Стручњаци ову технологију сматрају најбољом, а произвођачи је развијају.
Али, вреди напоменути да ови пројектори нису уобичајени у животу. То је зато што је цена превисока, па ће ваш избор вероватно бити ограничен на ЛЦД и ДЛП пројекторе.
Резолуција пројектора
У стара времена резолуција пројектора била је на нивоу стандардних ПЦ видео картица, али развојем дигиталних технологија, телевизије високе дефиниције и појавом ДВД-а и ФуллХД-а резолуција пројектора је постала много већа.
Размотримо уобичајене опције дозвола:
СВГА (800к600)
КСГА (1024к780)
СКСГА (1280к1024)
УКСГА (1600к1200)
ККСГА (2048к1536)
Фулл ХД (1920 к 1080)
ВУКСГА (1920 к 1200)
ХД 4К (4096 к 2400)
Поред наведених, постоје и мање уобичајени формати. Као што је већ поменуто, широкоекрански модели су прихватљивији за гледање филмова. Такође треба напоменути да су трендови савремених дигиталних технологија и телевизије у великој мери одредили прелазак производње пројектора на матрице великог формата међу произвођачима.
Савремени пројектори подржавају уобичајене формате боја ПАЛ, СЕЦАМ, НТСЦ4, укључујући ХДТВ.
Имајте на уму да што је већа резолуција, то је боља слика на екрану и већи трошкови пројектора.
Светлосни ток, осветљеност
Јединице светлосног флукса су АНСИ лм. Нећемо улазити у техничке тренутке, већ само дајемо вредности захваљујући којима ћете моћи да се крећете. За пројекторе дизајниране за гледање филмова у затамњеној соби довољан је светлосни ток од 700 до 1500 АНСИ лумена. Ако се ваш пројектор користи за презентације у осветљеним просторијама, препоручљиво је купити пројектор са високом осветљеношћу.
При куповини вреди узети у обзир да је светлосни ток наведен у техничким карактеристикама пројектора нижи од стварних вредности за око 10%, а у неким случајевима и више.
Такође је вредно спречити пад сунчевих зрака на екран. Не, чак и најмоћнији пројектор ће у овом случају пружити добру, висококвалитетну слику, па при гледању филмова обавезно користите завесе или завесе од густе тканине.
Мрежни интерфејси
Бежични пренос података данас је у тренду. Одсуство жица, Ви-Фи и блуетоотх технологија чврсто је утврђено у животу сваког активног корисника рачунара. Данашњи пројектори су способни да примају податке преко мреже, укључујући и бежичну. Куповином посебног адаптера, било који пројектор може да прима стреаминг видео.
Контраст
Однос максималне осветљености екрана према минималној назива се контраст. Однос контраста један је од најважнијих фактора при одабиру пројектора за кућно позориште. Данас произвођачи, такмичећи се једни са другима, покушавају мало да повећају овај параметар у карактеристикама производа. Уз све ово, производне технологије се истовремено не мењају и готово је немогуће разумети на основу чега произвођач поставља ову или ону цифру. На несрећу, све ово игра окрутну шалу са купцем, а одабир пројектора у контрастном погледу прилично је тежак. На пример, 2004. године ова вредност је била приближно приближно 3000: 1, а за 2010. годину у подацима о пасошу постоји цифра од 10000: 1. Морате се усредсредити на бренд и сопствену перцепцију.
Објектив пројектора
Савремени пројектори су опремљени ЗООМ сочивима са променљивом жижном даљином. Ово у великој мери поједностављује рад, постаје могуће променити величину слике без премештања пројектора са места на место.
Способност управљања сликом, подешавања фокуса постоји и данас и са даљинског управљача.
У најнапреднијим моделима сочива су опремљена електричним погонима, који омогућавају не само ручно већ и са даљинског управљача промену скале слике и подешавање фокуса. Овај квалитет је, наравно, згодан, поготово када је пројектор постављен на плафон, али повећава трошкове уређаја. Најважнија карактеристика сочива је тзв. однос пројекције Про је вредност једнака односу удаљености пројекције и ширине слике. Стандардна сочива имају Про у распону од 1,8-2,2, далека бацања - до 4-8, кратка бацања - 0,8 -1,2. Недавно су се појавили пројектори са изузетно ниским односима пројекције. Способни да производе слике дијагонално 80-100 инча (широке приближно 180-200 цм) са растојањем пројекције од само 8-30 цм, ови пројектори су првенствено намењени за употребу са интерактивним белим таблама и другим посебним апликацијама.

Како одабрати пројектор
Како одабрати пројектор
Како одабрати пројектор
Како одабрати пројектор Како одабрати пројектор Како одабрати пројекторHome | Articles

November 29, 2022 12:51:28 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting