Како одабрати овлаживач?

Наше здравље и расположење са вама зависе од многих фактора, међу којима важно место заузима околна микроклима, посебно релативна влажност ваздуха. Сви пате од недостатка влаге: и распадајући намештај са паркетом, и затворене биљке, које у почетку успоравају раст, а затим потпуно умиру. Сува клима је посебно лоша за децу. Када се такав ваздух удише, слузнице се исушују, услед чега се повећава ризик од респираторних и заразних болести услед смањења заштитних функција тела.
Закључак је очигледан - морају се предузети хитне мере за борбу против повећане сувоће климе. Најлакши начин да то урадите је куповина посебног уређаја - овлаживача ваздуха. Сви модели кућних овлаживача не захтевају уградњу и способни су да раде даноноћно у затвореној соби (просторија, канцеларија, радна соба итд.). Не бојте се да га инсталирате у спаваћу собу, ниво буке уређаја је толико низак да вам неће пореметити сан.
Уређајем за овлаживање је врло лако руковати. Потребно је само напунити резервоар водом и прикључити, остало ће уређај обавити сам.
Влажност ваздуха у затвореном
Дакле, релативна влажност ваздуха једна је од најважнијих компоненти у одржавању људског здравља и удобности његовог живота и рада. Постоје такве норме температуре и релативне влажности за стамбене просторе:
Период године Температура Рел. влажност (оптимална) Рел. влажност (прихватљиво)
Хладно 18-24 Ц 45-30% 60%
Топло 20-28 Ц 60-30% 65%
Такође се конвенционално сматра да је ваздух са релативном влажношћу мањом од 50% сув, 50-70% умерене влажности, преко 70% влажан. Дечји лекари препоручују за здравље детета одржавање влажности у соби на нивоу од 50-60%. Са таквим вредностима, врло осетљива слузница респираторних органа не пати, стога је вероватноћа бебине болести нижа.
Али истовремено вреди запамтити да ако је ваздух превише влажан, то може имати негативне последице, јер се у влажним топлим просторијама штетни микроби множе, ау хладним просторијама нагло се повећава могућност болести.
Врсте овлаживача
Постоје четири врсте овлаживача ваздуха, а да бисте одабрали прави за вас, требало би да се упознате са предностима и недостацима сваког од њих.
Традиционални. Они раде на принципу природног, „ хладног “ испаравања. Сматрају се најпогоднијим за станове, а посебно за дечије собе. Вода се сипа у посебан контејнер унутар овлаживача, а затим се доводи у испаривачке елементе. Готово нечујни уграђени вентилатор провлачи ваздух кроз њих, износећи га из собе и издајући већ навлажен. У традиционалним овлаживачима могу се користити заменљиве касете за папир са антибактеријском импрегнацијом (јефтинија опција) или пластични дискови са упијајућом површином (скупљи). Дакле, ваздух се не само влажи, већ се и чисти од прашине и страних честица присутних у њему. Главна ствар је да не заборавите сваке недеље или две да сами исперите филтер и посуду водом.
Снага и таквих овлаживача, по правилу, је мала - 20-60 В, минимум звона и звиждука, али у исто време прилично велика сервисирана површина - до 150 кв. м. Испаравање воде у таквим овлаживачима јавља се брзином до 300-400 гп / х, али на много начина то зависи од влажности просторије. Ниске перформансе неће омогућити да кратко време релативну влажност доведу до потребног нивоа, а како је ваздух засићен влагом близу ознаке од 60%, њихова ефикасност се смањује готово на нулу. Ово је дефинитивна предност: овлаживач са хладним испаравањем никада неће довести до прекомерне влаге у соби. Традиционални овлаживачи ваздуха такође се могу користити као уређаји за данашњу популарну ароматерапију. Довољно је у њих уградити капсулу са ароматичном супстанцом.
Предности:
ради на принципу саморегулације
из њега не излази пара
употреба воде из славине
могућност ароматизације
могуће је пратити количину воде у резервоару
доступност филтера за вишекратну употребу у неким моделима
Мане:
максимална влажност ваздуха - 60%
ниво влажности расте са собном температуром
Парни овлаживачи. За разлику од традиционалних, где се испаравање догађа на „ хладан “ начин, парне собе раде на принципу кључања. Вода из резервоара се доводи у корито, у којем су уграђене електроде. Када је прикључена на мрежу, електрода загрева воду и долази до испаравања. Парни овлаживачи су опремљени сигурносним системом - ако вода прокључа, уређај ће се аутоматски искључити. Такође, из безбедносних разлога, кућишта овлаживача су направљена од пластике отпорне на топлоту, сам дизајн неће дозволити да се уређај преврне ако се случајно гурне, а овлаживач се неће укључити ако поклопац резервоара за воду није чврсто затворен. Пара која долази из овлаживача има температуру од 50-60 Ц, па се не препоручује стављање у вртић. Истовремено, парним овлаживачима нису потребни потрошни материјали (кертриџи, касете, филтери).
Перформансе ове врсте овлаживача су прилично високе: испаравају до 700 мл течности на сат. Парни овлаживачи ваздуха такође су добри за могућност употребе као инхалатор (неки модели имају чак и посебну млазницу). У резервоар апарата могу се додати биљне или лековите инфузије и децокције, као и ароматичне супстанце. Овлаживачи овог типа такође се препоручују за употребу у пластеницима и зимским вртовима, јер су у стању да обезбеде релативну влажност до 60%. Потрошња електричне енергије парних овлаживача је приближно 320 В, запремина резервоара за воду је 5-5,5 литара.
Предности:
не треба чиста вода
стерилна пара
постоји могућност удисања, поступци ароматерапије
нема материјала који треба заменити (филтери, кертриџи)
има згодну ручку за ношење
има највише перформансе међу свим врстама овлаживача
има показатељ количине преостале воде
влажи ваздух за више од 60%
релативно ниска цена и лакоћа одржавања
Мане:
троши пуно електричне енергије - знатно више од осталих врста овлаживача
нема хигростат који вам омогућава да одржавате задану влажност у соби - мора се додатно купити
не препоручује се у домовима у којима има деце и кућних љубимаца, јер може бити опасно ако се рукује с њим грубо
Ултразвучни овлаживачи. Ова врста овлаживача је посебно занимљива због свог принципа деловања. Све исти резервоар са водом, али вода из њега не пада у лежиште, већ на плочу која вибрира великом (ултразвучном) фреквенцијом. Вибрација дели течност на ситне капљице - добија се нешто слично магли или облаку. Уграђени вентилатор пробија ваздух кроз ову „ маглу “. Изгледа да из уређаја долази права, врућа пара - али је апсолутно хладно, можете безбедно да држите руку преко ње.
Тренутно се ултразвучни метод овлаживања сматра најефикаснијим. Ова врста овлаживача је опремљена уграђеним хигростатима - уређајима који регулишу ниво влажности „ на излазу “, који су у стању да се сами укључе и искључе, одржавајући задати ниво. За рад ултразвучних овлаживача потребни су кертриџи са јоноизмењивачком смолом која пречишћава воду од соли тешких метала и минералних нечистоћа (кертриџи се морају мењати свака 3-4 месеца). Посебно се препоручује уградња таквих овлаживача у собе са паркетом, антикним намештајем, музичким инструментима.
Потрошња енергије ултразвучних овлаживача је од 40 до 130 В, запремина резервоара за воду је од 3,5 до 6,5 литара. Недавно су се у продаји појавили нови модели овлаживача зрака, опремљени додатним функцијама: вишестепено прочишћавање ваздуха (од непријатних мириса, штетних супстанци и хемијских једињења), јонизација (производња негативних јона кисеоника, који су корисни за здравље и чине свеж ваздух), филтери за пречишћавање ваздуха од грубе прашине и животињске длаке, дезинфекција воде у резервоару, озонизација (за дезинфекцију унутрашњег ваздуха).
Предности:
влажност која вам је потребна одржава се захваљујући уграђеном хигростату
овлаживач се укључује и искључује сам, непрекидно одржавајући подешену влажност
разни модели ултразвучних овлаживача ваздуха омогућавају вам да покажете стварну влажност у соби, уништите микробе у води, имате тастере на додир
Мала величина
влажи ваздух за више од 60%
има модеран, стилски дизајн
Мане:
принудна замена филтера на свака 2-3 месеца
недостатак могућности ароматизације собе
посебна осетљивост филтера на тврду воду (потреба за употребом посебне деминерализоване воде)
„ Уређај за прање ваздуха “ комбинује функције овлаживача и прочишћивача ваздуха. У овом случају долази до влажења ваздуха због пластичних дискова који претварају воду у маглу. Као резултат, не постоји само влажење, већ и пречишћавање ваздуха од прашине, полена, микроорганизама итд. Основна разлика између „чишћења ваздуха“ и традиционалних овлаживача је што овај уређај ради без заменљивих филтера и није му потребан потрошни материјал.
Дизајн "уређаја за прање ваздуха" и његов принцип рада су прилично оригинални: систем пластичних дискова сложеног хидродинамичког облика ротира се у резервоару са водом. Честице прашине које загађују ваздух, улазећи у уређај, уграђени уређај за предјонизацију пуне и таложе се на дисковима, а потом испирају водом. Јонизујуће електроде ИСС смештене у посуди користе се за борбу против микроорганизама и бактерија. Тако, заједно са влажењем, „машина за прање ваздуха“ природно пречишћава ваздух - прашина и прљавштина се накупљају у кориту. Ако желите стално да осећате свеж и чист ваздух у својој соби (као после кише), тада се „прање ваздуха“ лако може носити са овим задатком, ау собама са јаком прашином овај уређај је једноставно потребан за брзо успостављање нормалне микроклиме.
Предности:
ради на принципу саморегулације (без хигростата)
постоји капсула за ароматизацију
из њега не излази пара
различити модели могу имати посебне филтере са јонизујућом шипком за биолошко пречишћавање ваздуха од различитих микроорганизама
Мане:
прилично велике димензије
максимална влажност ваздуха - 60%
филтери у неким моделима захтевају периодичну замену
„ Уређаји за прање ваздуха “ погодни су за људе којима је потребан изузетно чист ваздух без прашине (алергичари, обољели од бронхијалне астме), као и за кућу која је недавно обновљена.
Климатски комплекси су савремени уређаји за домаћинство који изводе низ мера за побољшање квалитета ваздуха у кући.
Чишћење ваздуха. У климатским комплексима се по правилу користи неколико филтера: антибактеријски филтер типа ХЕПА (високо ефикасно задржавање честица), за чишћење ваздуха од најмањих честица прашине, гриња, бактерија и карбонски филтер за уклањање непријатних мириса , дувански дим, градски смог, издувни гасови. Процес влажења ваздуха у климатском комплексу одвија се природним испаравањем воде, баш као и у традиционалним овлаживачима. Перформансе овлаживања зависе од влажности ваздуха у соби, тј. Што је већа влажност, то је нижа стопа испаравања воде, тј. влажност ваздуха се аутоматски одржава на оптималном нивоу.
Готово сви климатски комплекси опремљени су уграђеним јонизатором ваздуха за обогаћивање ваздуха негативним јонима кисеоника, чија је количина у ваздуху модерних градова, а још више у становима, собама са обиљем канцеларијске опреме. Уз помоћ јонизације побољшава се квалитет ваздуха, ваздух постаје „жив“. Климатски комплекси пружају могућност ароматизације ваздуха помоћу посебне капсуле. Ваша соба ће бити испуњена пријатном аромом, а мирисна уља ће смирити нервни систем, ублажити напетост и имати тонични ефекат.
Климатски комплекси се ефикасно користе у становима, канцеларијама, салонима лепоте, сеоским кућама и вртићима. Његова изузетно ефикасна циркулација ваздуха чини га идеалним за изузетно прашњава или задимљена окружења.
Предности:
мултифункционалност
мобилност
Мане:
ограничавање влажења ваздуха на 60%
димензије.
периодична замена потрошног материјала (филтера)
Требали бисте резимирати на шта се фокусирати при одабиру одређеног модела:
Површина собе и површина која се опслужује одређеним уређајем. Признајте, нема смисла купити уређај дизајниран за влажење од 50-60 квадратних метара. м, ако је површина ваше собе 15 кв. м. Поред тога, мало је вероватно да ће бити могуће користити 1 уређај за климатизацију у свим просторијама стана одједном, мораћете да га пребаците са једног места на друго
Капацитет резервоара за воду. У компактним ултразвучним овлаживачима, резерва је обично мала, до 5 литара (иначе је уређај већ прилично озбиљне величине). По правилу, ова јачина звука је више него довољна ако овлаживач ваздуха остане ноћу. Поред тога, ако произвођач назначи колико ваздуха може да прође кроз уређај (на пример, приликом чишћења или „ прања “), пожељно је да цела запремина ваздуха у соби може проћи кроз филтере најмање 2 пута на сат
Функција одржавања влаге на датом нивоу. Ово ће омогућити да не превлажите ваздух у соби, спречава појаву влаге
Потрошња струје. Генерално, уређаји су економични, али што је већа снага, брже се хидрира. Овде би већ требало да кренете од својих потреба, бирајући оно што је важно за вас - перформансе или економију
Потрошња воде мери се у литрима по залогају или у грамима на сат. Већина овлаживача за домаћинство расипа сито од 8 до 12 литара и то је сасвим довољно
Тајмер ће додати удобност током употребе: на пример, искључиће уређај након одређеног времена рада
Ниво буке (5-70 дБ) одређује сталност уређаја, брзина вентилатора. Најмање бучни модели намењени су спаваћој соби. Што је овај параметар нижи, то ће угодније спавање бити када уређај ради.
Филтери. Овлаживач може бити опремљен филтером за претходно чишћење - ово је механички " груби " филтер за велике примене. Више „ тонираних “ филтера очистиће ваздух од гриња, спора гљивица, полена биљака, болесних бактерија (ХЕПА, УЛПА, електростатичких и фотокаталитичких). Фотокаталитички филтери се сматрају најбољим и историјски најновијим филтерима, осим што су издржљиви
Такође обратите пажњу на то коју квалитетну воду можете напунити у резервоар: дестиловану или директно из славине.
Сви овлаживачи су дизајнирани за рад у истом затвореном простору, једноставни су за употребу и дизајнирани су за рад даноноћно. Без обзира на врсту, овлаживачи имају врло низак ниво буке.
Употреба овлаживача користиће не само вама и вашој деци, већ и свему што вас окружује: кућним љубимцима, биљкама, па чак и предметима ентеријера. Њихова употреба ће благотворно утицати на ваше благостање и расположење.

Како одабрати овлаживач?
Како одабрати овлаживач?
Како одабрати овлаживач?
Како одабрати овлаживач? Како одабрати овлаживач? Како одабрати овлаживач?Home | Articles

November 26, 2022 21:41:46 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting