Како одабрати напа?

Хауба је пуноправни " становник " модерног стана. Ако често кувају у породици, без овог уређаја не можете. Не желите да новоуређена кухиња изгуби сјај за годину дана, зар не? Одговор је очигледан, а ако јесте, мораћете да водите рачуна о борби против масти и чађи. Можете, наравно, договорити генерално чишћење након сваког кувања, али боље је купити капуљачу. Како се не погрешити при избору овог уређаја - научићете из нашег материјала.
Пре куповине нечега од кућних апарата, саветује се да се бар уопштено опише како то функционише. Аспиратор није изузетак. Срећом, овај уређај је једноставан, па му неће требати много времена да га научите.
Главни задатак напе је заштита плафона, намештаја и уређаја у кухињи од таложења чађи и масти на њима. Чишћење ваздуха од непријатних мириса који се често јављају у процесу кулинарског врачања такође је њено животно дело. Поред тога, напа такође служи за осветљавање радног стола у кухињи. Наравно, модерне напе изгледају довољно атрактивно да могу украсити кухињу. Генерално, уређај је један, али има много предности.
Дизајн кухињске напе је следећи: тело од метала или пластике, понекад са дрвеним или стакленим уметцима, мотором (понекад два) и филтерима за чишћење долазног ваздуха.
Тип конструкције
У зависности од места уградње, сама напе је произведена у одговарајућем кућишту и има неке друге технолошке карактеристике. По типу конструкције напе се могу поделити на:
Острвске напе су причвршћене за плафон изнад радног подручја. Потреба за острвском капуљачом јавља се ако се пећ налази у средишту кухиње или се не придржава ниједног од зидова (према месту пећ је нека врста „ острва “ - отуда и назив напе).
Зидни (купола или камин) Ово је најчешћи тип капуљача, дизајниран за зидну уградњу. Израђују се у куполастим, пирамидалним, правоугаоним и другим облицима.
Угаоне напе Овај тип односи се на зидне напе, чије је кућиште оптимизовано за уградњу у угао собе.
Уграђене напе Аспиратор је дизајниран за уградњу у доњи део висећег ормана изнад пећи. Често такве напе имају извлачну плочу, која је дизајнирана за повећање површине усисавања ваздуха. Већина кухиња је малих димензија, па вам такве уграђене напе омогућавају да максимизирате свој радни простор.
Циркулишући и течећи
По типу пречишћавања ваздуха, напе се могу поделити на циркулационе и проточне. Многи савремени модели напе могу радити и у проточном и у рециркулационом режиму.
Аспиратори са циркулацијом прочишћавају ваздух који увлаче системом филтера и враћају га назад у собу, одржавајући на тај начин стан топлим, што је посебно важно у хладној сезони. За почетак ваздух пролази кроз филтер масти, који задржава довољно велике честице као што су капљице масти, производи сагоревања итд. Такви филтери могу бити и за једнократну употребу и за вишекратну употребу. Једнократни филтери су обично направљени од подставка од полиестера, нетканог материјала или папира. Када се ови филтри зачепе, морају се одбацити. Због тога је много економичније користити акрилне или металне филтере за вишекратну употребу. Након филтера за маст, ваздух се коначно очисти у угљеном филтеру. Ови филтри су за једнократну употребу и морају се поново купити јер се запрљају.
Прос:
Није потребан систем вентилације у згради.
Једноставно повезивање.
Одржавање топлоте у хладном времену.
Минуси:
Замена филтера за угљен (пошто се запрљају).
Ниска ефикасност чишћења. Без обзира колико су филтери висококвалитетни, не пречишћавају ваздух за 100%, најчешће је ова цифра ближа 70%.
Препоручујемо циркулационе напе само ако постоје значајне потешкоће при повезивању напе са вентилационом осовином.
Проточна метода чишћења заснива се на уклањању контаминираног ваздуха изван просторија. Овај тип је теже инсталирати, јер ће бити потребно бушење технолошких рупа у зиду за повезивање са вентилационим системом. Али у исто време, напе које користе проточни начин чишћења су много ефикасније, јер ће загађени ваздух бити потпуно избачен, а чист ваздух ће га заменити.
У проточне напе је уграђен само филтер за маст. Потребно је тако да се слој масти не акумулира на зидовима хаубе и лопатица вентилатора, што може довести до отказа електричних делова.
Врсте филтера, њихово чишћење и замена
Филтери за масноћу или груби филтри су три врсте:
облоге од полиестерских, нетканих или папирних филтера су за једнократну употребу. На њиховој површини постоје знакови који се могу видети кроз заштитни решетку тела напе. Замена се врши када ознаке престану да се појављују на површини филтера;
акрилни филтри се називају филтри за вишекратну употребу. Повремено, отприлике једном месечно, треба их прати у топлој сапуници. У овом случају, непотребно је јако стискати филтер, јер се лако може оштетити;
алуминијумски филтери су такође вишекратни. Када се запрља, отприлике једном месечно, такав филтер се мора очистити средством за одмашћивање или ставити у машину за прање посуђа. Пошто се алуминијумски филтер обично састоји од неколико танких слојева перфорираног алуминијума, с њим се мора поступати пажљиво како не би оштетио његову површину.
Угљени филтри су састављени од активног угља. Једнократни су и треба их заменити отприлике сваких 4-6 месеци. Тачно време замене филтера треба да одреди произвођач напе. Наглашавамо да се сви филтери морају стално надгледати, јер ће зачепљена површина филтера током активне употребе хаубе драстично смањити радне перформансе и повећати оптерећење мотора, што може знатно смањити радни век хаубе.
Капацитет екстракције
Приликом избора хаубе, морате обратити пажњу на такав параметар као пропусност или перформансе хаубе. Овај параметар приказује запремину ваздуха кроз коју капуљача може проћи кроз себе у јединици времена. Мери се у кубним метрима ваздуха на сат. За израчунавање овог параметра постоји следећа формула:
Продуктивност = (запремина собе) к (курс ваздуха).
Неће вам бити тешко да израчунате запремину собе множењем површине кухиње са висином плафона. За већу тачност, запремина коју заузима кухињски намештај може се одузети од добијене запремине.
Курс ваздуха је вредност која одређује број промена ваздуха у соби на сат. За оптималну размену ваздуха, овај параметар треба да буде једнак 12.
Међутим, у сваком случају је боље одабрати хаубу са маржом перформанси, јер ће стални рад на максималној снази у великој мери утицати на радни век. Поред тога, капуљача ће при максималној брзини створити прилично гласан звук. Поред тога, ако ваздушни канал изграђен за хаубу има завоје, то ће створити додатно оптерећење на хауби. Као што је већ поменуто, како се филтри запрљавају, смањују се и перформансе екстракције, што такође мора бити узето у обзир.
Ова формула је само смерница. Тако, на пример, у кухињи мале површине концентрација штетних материја током активног кувања може врло брзо да се приближи критичним вредностима. Да бисте то избегли, можда ћете морати пажљивије погледати напе, чије су перформансе 1,5-2 пута веће од препоручених.
Димензије и ниво буке
Приликом избора величина потребно је надовезати се на величину пећи. Дакле, ширина напе мора бити већа или једнака ширини плоче, тада ће захватити читав проток ваздуха са испарљивим супстанцама које се у њему налазе. Стандардне ширине напе су 50, 60 и 90 цм.
Ниво буке мери се у децибелима. Тако је, на пример, бука од 40 дБ упоредива са тихим људским говором на удаљености од неколико метара, а 60 дБ ће бити упоредива са нивоом људског говора на удаљености од око 1 м. Просечни ниво екстраката на максимална снага је приближно 60-70 дБ. С обзиром да људи често могу провести пуно времена у кухињи, бука може врло негативно утицати на човеково расположење. Ако ово желите да избегнете, онда морате да обратите пажњу на напе са два вентилатора и висококвалитетне електричне моторе.
Контрола
Као главне контроле хаубе можете издвојити прекидач електромотора, регулатор брзине и осветљење. Регулатор брзине је користан у смислу да није увек потребно хаубу користити пуним капацитетом. А у случајевима када је то заиста неопходно, турбо режим ће бити користан (није присутан у свим моделима).
Само пребацивање може бити тастер, осетљиво на додир или електронско.
Најједноставнији тип је управљање помоћу тастера, које се састоји од групе прекидача смештених на предњој плочи хаубе. У зависности од одређеног задатка, потребно је укључити или искључити жељени прекидач.
Са искључивањем заснованим на додиру, уместо великих прекидача, постоје ситни тастери који се укључују лаганим притиском на тастере. У овом случају, дугме је на нивоу панела и није удубљено у њега, што ће благотворно утицати на лакоћу чишћења хаубе. Предности таквог управљања укључују леп изглед.
Најскупља контрола је електронска. Тако вам електронска јединица омогућава подешавање различитих начина рада напе у одређеним временским интервалима. Поред тога, ове напе имају велики број додатних функција. На пример, аутоматско повећање капацитета хаубе када је ваздух јако загађен. Аутоматско укључивање приликом кувања. Укључивање осветљења када се особа приближи пећи, индикатор зачепљења филтера и још много тога. Наравно, лако можете без свега овога, али све додатне карактеристике додају многе предности таквом критеријуму као што је једноставност употребе.
Функција налета ће бити корисна: оставља вентилаторе укључених још 10 минута након што је хауба већ искључена. Ово осигурава коначно пречишћавање ваздуха након завршетка кувања. Друга опција није ништа мање корисна - интервални режим. Аспиратор се аутоматски укључује при малој снази сваких сат времена, пружајући тако додатну вентилацију у соби.
Као што видите, није тако тешко схватити која капуљача је пожељнија за вашу кухињу. Главна ствар је узети у обзир неколико основних параметара. Урадивши ово, добићете одличан уређај, о благодатима којих је необично причати, ако не желите да имате задимљени плафон и мастан кухињски намештај и уређаје. Трошкови напе су различити. Постоје економични модели, а постоје уређаји са уграђеним радио-пријемницима, телевизорима, са могућношћу повезивања са рачунаром, користећи скупе материјале у декорацији. Избор је на вама.

Како одабрати напа?
Како одабрати напа?
Како одабрати напа?
Како одабрати напа? Како одабрати напа? Како одабрати напа?Home | Articles

December 5, 2022 03:35:24 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting