Како одабрати навигатор

Живот модерне особе апсолутно је немогуће замислити без ГПС навигатора. Ови дивни уређаји право су откриће за путнике и оне који цене своје време и не желе да га проведу лутајући бескрајним лавиринтима великих градова. Навигатори комбинују функције ГПС пријемника и рачунара. Пријемник је фокусиран на обраду сателитских сигнала, рачунар је заузет њиховим декодирањем. Већина кућних навигационих уређаја подржава систем Навстар који је у власништву Министарства одбране Сједињених Држава. Сателити Навстар налазе се на удаљености од 20180 км. Главни конкурент Навстару је систем Глонасс. Сателитска констелација овог система и права на употребу припадају руском Министарству одбране. Сателити Глонасс налазе се у три равни на удаљености од 19100 километара. Европске, кинеске и индијске компаније су у фази развоја својих система. Како одабрати навигатор, разговараћемо касније.
Врсте навигатора
Међу врстама ГПС навигатора постоје бродски, ваздухопловни, универзални, мотоцикл, бицикл, модели аутомобила. Можда најпопуларнији међу становницима града су аутомобилски навигатори, па је питање како одабрати аутомобилски навигатор веома популарно у данашње време. Ова врста навигатора је опремљена гласовним механизмом који предлаже руту, функцију израчунавања руте и могућност преузимања мапа града.
Такође, навигатори су подељени у две велике групе - независне и стационарне. Самосталним није потребан спољни рачунар да би функционисао. Имају дисплеј који одражава потребне информације. Ове уређаје напаја уграђена батерија великог капацитета. Навигатори дизајнирани за аутомобил мирују. Наплаћују се из упаљача.
Дизајн навигатора
Шта још треба тражити, како сами одабрати ГПС навигатор? Не брините, дизајн је довољно једноставан. Уређај укључује, поред самог пријемника, процесор, РАМ, кућиште опремљено екраном и батерију. Брзина ГПС пријемника зависи од снаге процесора уграђеног у навигатор. Што је моћнији, брже обавља свој посао (израчунавање руте, учитавање мапа итд.). Параметар снаге мери се у мегахерцима. Индикатор фреквенције се креће од 266 до 600 МХз. Обавезно обратите пажњу на овај параметар.
Процесори
Процесор је скуп чипова који врши прорачуне за одређивање координата. Такође је одговоран за пријем сигнала. Најпопуларнији чипови данас су СиРФ Стар ИИИ, СиРФ Атлас ИИИ и СиРФ Атлас ИВ и СиРФ 3и. Најновије генерације навигатора користе хардверски графички акцелератор уграђен у процесорски кристал. Неопходно је приказати видео који није прилагођен навигационом уређају и креирати 3Д моделе свих врста зграда приказаних на навигационим мапама.
Навигационе процесоре напајају ВААС / ЕГНОС системи. Дизајнирани су да побољшају тачност позиционирања. Савремени процесори имају могућност примене корекција на овим системима. Међутим, системске корекције раде само на оним тачкама на којима постоје базне станице које их преносе.
Друга врста чипсета из СиРФ-а - Централити Атлас ИИИ, постепено стиче популарност међу корисницима навигатора. Њихова потрошња енергије је релативно мала и подржавају око 51 канала. Јасно пратећи сателите, ови чипсети користе своје сигнале за рад са одређивањем координата. Ипак, данас су ови модели чипова знатно инфериорнији од развоја СиРФ Стар Атлас ИВ и СиРФ 3и +, који подржавају до 64 паралелна канала.
Почетно време
Време почетка сваког модела може бити различито. Одвојите такозвани хладни, топли и врући почетак рада.
Хладан старт. Ако се ГПС искључи са напајања на дужи временски период, поступак хладног старта наставиће са радом, делимично користећи информације сачуване у меморији уређаја. Упркос чињеници да ће информације бити донекле застареле, и даље се могу користити за улазак у оперативни режим. Време хладног старта може трајати од 100 до 300 секунди.
Топао почетак. Процес који започиње када се уређај на кратко искључи. Само време старта је релативно кратко у поређењу са истим хладним стартом - од 1 до 60 секунди. У исто време, ГПС-пријемник у своју меморију чува све информације о сателитима, системском времену и координатама. Требаће вам само неколико десетина секунди да у потпуности вратите рад пријемника у уобичајени режим.
Врућ почетак. Готово тренутни ГПС режим опоравка, применљив након губитка напајања услед губитка сателитског сигнала. То се, на пример, дешава када се нађете у тунелу. Када се догоди такав случај, иако се комуникација са сателитом губи, задржавају се поуздане информације у вези са координатама локације. Остаје сачуван са претходне локације координата. Врела врела покретања обично нису већа од десет секунди. Што је нижи овај индикатор, ваш пријемник тачније прати дату руту.
Подаци о вашој локацији се ажурирају великом брзином. Овај параметар је једнак индикатору у опсегу од 0,1 до 10 пута / с. Велика већина модела сваке секунде ажурира своје податке о локацији. Водећи индикатор пријемника за овај параметар је 10 ажурирања у секунди.
Рад навигатора је веома уско повезан са мобилним мрежама. Најчешћи од њих су само два, то су ГСМ и 3Г. Мобилне мреже се користе како би се осигурало да прорачун локације буде што прецизнији и бржи. Интеракција са мобилним мрежама проширује могућности уређаја. Међу таквим могућностима су преузимање мапе локације сателита у односу на терен, одређивање времена и локације корисника. Ова опција се примењује помоћу ГПРС везе путем Интернета.
Корекције тачности координата
Ова опција је доступна у готово свим модерним моделима навигатора. Говоримо о корекцијама посебних система који служе за повећање показатеља тачности координата. Системи се називају ВААС и ЕГНОС. Међутим, опција се примењује само на територијама где се налазе базне станице, способне да преносе ове исправке. Време проведено на израчунавању координата у микровезју одговара времену када радио таласи пређу удаљеност од сателита до микро-склопа контролера.
Систем ЕГНОС (Еуропеан Геостатионари Навигатион Оверлаи Сервицес) створен је посебно за повећање тачности навигационих уређаја из сателитске групе. Систем делује на европској територији. У Русији је, на жалост, готово немогуће користити систем. Изузетак су Лењинградска, Смоленска, Псковска и Новгородска област, као и Република Карелија. На овим територијама се успостављају базне станице, чије су координате унапред познате. Станице примају податке са сателита и њихове координате. Као резултат, станице израчунавају грешку која је релевантна за одређено време и локацију. Постоји неколико разлога за појаву грешке: кашњења у јоносфери, неважни временски услови, грешке у непосредној локацији сателита и неки други.
ВААС (Виде Ареа Аугментатион Систем) функционише на исти начин као и ЕГНОС. Систем исправља податке примљене са сателита. Овим процесом управљају базне станице. Станице исправљају податке помоћу посебних корекција, док се саме станице инсталирају директно у услужним областима ВААС. Систем се не односи на територије Руске Федерације, али делује у оквиру Сједињених Држава.
Приказ
Екран је део навигатора, без којег једноставно нисте могли да сазнате ништа, ни своје координате, ни друге информације. Екран приказује све потребне информације о локацији, а такође симулира мапу подручја. Поред тога, екран вам показује путању ваше руте. Сви модерни модели који су данас представљени на тржишту кућних апарата опремљени су екранима у боји. Дијагонала екрана може бити до 7 инча. Минимална величина је 3,5 инча. Наравно, велика дијагонала екрана пружа максималан комфор приликом употребе ГПС пријемника. Важан параметар екрана је резолуција екрана. Што се тиче броја пиксела, вредност овог параметра се креће од 320 до 800 јединица. Ако корисник често гледа екран из даљине, величина екрана може играти важну улогу у доношењу коначне одлуке о куповини.
Највећи број модела опремљен је екраном осетљивим на додир. Ову одлуку произвођача диктирају мере безбедности. Сада ћете, док возите аутомобил, потрошити минимум своје пажње на навигатор. Да бисте мапу преместили где желите, само треба да превучете прстом преко екрана.
Поред тога, додирни екран је погоднији за ваш уређај за обављање мултимедијалних функција. Потребна дугмад, без обзира на режим у којем уређај ради, било да је реч о навигацији или репродукцији датотека, аутоматски се приказују. Такође, можете подесити ниво осветљености и приказати време позадинског осветљења на ГПС-навигатору. Светао екран са позадинским осветљењем веома је погодан за возаче који прате руту, укључујући и у мраку. Позадинско осветљење чини екран светлијим и омогућава вам употребу ГПС-а ноћу.
Меморија навигатора
Уграђена меморија навигатора омогућава вам истовремено учитавање једне или неколико мапа у уређај. На број картица које се могу директно учитати утиче количина уграђене меморије уређаја. Сходно томе, што се истовремено учита више мапа, то су боље перформансе вашег ГПС пријемника. Бројни уређаји се могу надоградити повећањем количине уграђене меморије. Овај параметар постаје важан ако је у уређај немогуће учитати садржај са преносних меморијских картица. Сви ГПС навигатори опремљени су посебним уторима за меморијске картице. Такође можете да користите меморију свог ГПС уређаја за чување медијских датотека, између осталог.
Софтвер
Навигатори се, као и свака друга опрема на тржишту, непрестано модернизују. То диктира висок ниво такмичења. Конкуренција утиче не само на саме ГПС пријемнике, већ и на разне сродне производе. На пример софтвер. Међу произвођачима софтвера за навигаторе постоје десетине конкурентских компанија. Рећи ћемо вам о најпопуларнијем софтверу са ове дугачке листе.
Навител. Софтвер руске компаније која је обдарена свим потребним функцијама и најнеопходнијим садржајем. Помоћу Навитела можете оптимално израчунати своје руте. Навител, што је важно, подржава могућност преузимања информација о присуству или одсуству гужве у саобраћају.
Данас Навител подржава мапе градова Руске Федерације.
Гармин. Софтвер са водећег тржишта навигационих уређаја сматра се једним од најбољих на свету. Гармин софтвер садржи мапе свих градова и држава на свету. Софтвер ове компаније одликује се највишим нивоом садржаја и способношћу за рад са производима највиших технологија. Систем за препознавање говора, систем против крађе и Гоогле систем за синхронизацију подржани су софтвером Гармин. Гармин софтвер је можда најбољи избор за људе који путују светом.
Градски водич. Софтвер чија је главна карактеристика свакодневно пружање ажурираних мапа градова и стања у саобраћају. Мапе се такође свакодневно ажурирају у аутоматском режиму. Саобраћајна ситуација укључује, између осталог, и разне путоказе, ограничења брзине и гужве у саобраћају. Поред тога, Градски водич је такође и информативна услуга која ради нон-стоп. Информативне услуге укључују пружање информација о гужви у саобраћају и алтернативним опцијама рута. Градски водич ради са свим познатим платформама. Међу њима су познати иос, андроид, виндовс мобиле.
Сигиц је иновативан софтвер у свету ГПС софтвера за навигацију. Сигиц Мобиле Мапс за мобилне уређаје заснован је на популарним модерним платформама. Међу њима су Виндовс Мобиле, Симбиан, Линук, Иос и други. Поред тога, софтвер има интерфејс и гласовне команде на руском језику.
" Прогород ". Софтвер дизајниран за рад, углавном на територији руских градова. Разликује се високим степеном детаља на картама терена. Град је дизајниран за навигаторе који раде са сателитима ГЛОНАСС. Садржај са којим Прогород ради је импресиван. Број насеља, покривачи за кревет софтвер " Прогород " достиже 33 хиљаде, а региона, има око педесет. Путна мрежа обухваћена картама ПО " Прогород " износи 800 хиљада километара. „ Прогород “ подржава Виндовс Мобиле платформу и аутомобилске навигаторе - ПНД, серију класичних модела ГПС-пријемника.
ИГО је софтвер дизајниран за путне мреже Москве, Санкт Петербурга и Европе. Карактеристична карактеристика ИГО је посебна тастатура. Тастатура оставља активне само оне тастере када куцате називе улица, што је могуће комбинацијом већ унетих знакова.
ТомТом је програм који се налази и на оригиналним навигаторима и на независним уређајима. Једна од карактеристика је могућност преузимања најновијих информација са метеоролошких станица.
Автоспутник је руски програм који покрива више од 200 градова у Русији, Украјини, Јерменији, Белорусији, Казахстану и бројним европским територијама. Према програму " Аутоспутник " можете тражити адресе, знајући само кућни број, ограду или структуру. Омогућава вам претраживање адреса не само према кућним бројевима, већ и према зградама и објектима. Поред тога, уз помоћ " Автоспутника " можете изградити руту узимајући у обзир гужве у саобраћају.
Навтек је програм који тренутно пружа навигацију у Москви и Московској области, Санкт Петербургу и Лењинградској области, као и у Европи.
Картице
По правилу, произвођачи навигатора већ унапред воде рачуна о потребном софтверу за своје уређаје. Уграђене мапе, унапред инсталирани софтвер чине ваш навигатор потпуно спремним за рад док је још увек на излогу.
Ако требате да преузмете неки садржај и инсталирате програме одређених произвођача, све ово можете без проблема купити и инсталирати. Најдетаљније мапе терена за ГПС пријемник и даље је потребно купити засебно или их ставити у меморију са било ког одговарајућег фласх-медија. Учитавање се врши путем одговарајућих фласх картица, кертриџа и интерфејса.
На мапама инсталираним у уређају корисник може означити путне тачке које служе као знакови одредишта. У већини случајева то су разна места за одмор. Ако су путници унапред разрадили руту, међуточке ће се сматрати кључним ознакама руте и биће повезане са било каквим променама у правцима кретања, местима паркирања, ноћењима, трајектима, месту атракција које би желели да посете.
Руте
Како да добијем упутства помоћу навигатора? Рута је скуп путних тачака које се секвенцијално налазе дуж кључних делова руте. Једна рута може садржати највише 50 међуточака. Тренутни модел ГПС пријемника подржава око 20 рута. Неовисним пребацивањем навигатора, корисник се води дуж руте од тачке до тачке.
У овом случају, корисник се креће у односу на само две тачке - почетну и крајњу тачку. Рута која се састоји од групе малих деоница биће тачнија с обзиром на сложеност путне мреже. Заиста, у готово свим областима кретање, на овај или онај начин, може бити отежано из више разлога. То могу укључивати радове на путу, гужве у саобраћају, ознаке на путу и ​​још много тога.
Методе за стварање рута
Аутоматско генерисање. Метода која се сматра најприкладнијом и најефикаснијом. Доступан је у већини модерних модела навигатора. Корисник поставља крајњу тачку. А навигатор аутоматски израчунава руту. Ову методу подржава функција „ аутороутинг “. Аутоматско усмеравање је аутоматско усмеравање. Такође, да бисте применили функцију аутоматског усмеравања, у навигатор морате учитати мапе са тренутним информацијама о саобраћају.
Сачувана стаза. Прошавши одређену путању, корисник је претвара у руту. Сачувана стаза се користи за даља путовања овом стазом.
Ручни унос међуточака. Корисник самостално бира места која су му потребна на мапи и додаје бодове. У овом случају можете сами да изаберете имена тачака.
Преузмите са рачунара. Можете да учитате путне тачке са свог личног рачунара у меморију уређаја дуж руте. Састављено унапред.
Бирање тачака са листе. Ако је листа путних тачака унапред припремљена, корисник може променити редослед тачака додавањем или уклањањем.
Ако не желите да пропустите поенту која вам је потребна. Подесите прилагођено упозорење. Аларм ће се огласити када се приближите изабраној тачки. Поред тога, навигатор ће проценити преосталу удаљеност до тачке и време потребно за досезање. Навигатор такође зумира мапу како би олакшао управљање возилом. Када се достигне жељена тачка, уређај ће се преселити на следећу тачку, према листи коју сте навели.
Нумере
У ГПС навигаторима стазе су одређени низ тачака који одражавају пут којим сте прешли. Тачке стазе се понекад мешају са путним тачкама, али то су различити концепти. Тачке стазе информишу корисника о координатама које важе у датом минуту времена, о вредности висине и брзине аутомобила. Брзина се израчунава на основу суседних координатних тачака, као и разлике израчунате према времену снимања. Стаза има могућност да врати корисника на почетак путање. То се ради помоћу посебне функције која се назива трацкбацк.
Детаилинг
Детаљ руте карактерише број тачака на стази. Пропорције су следеће: што је већи број поена на стази, рута је детаљнија. Број бодова у нумери може да варира. Модели савремених навигатора могу да садрже до 5 хиљада тачака у стази, док једна стаза, ако је сачувана, не може садржати више од 256 тачака. Сходно томе, ово не утиче на најбољи начин на квалитет детаља. Поред тога, сачувана стаза не оставља очитавања о надморској висини и времену, већ само координате. Такође треба додати да у искљученом стању ГПС уређај неће снимати стазу. Због тога ће се повезивање тачака одвијати пре искључивања уређаја и одмах након укључивања.
Комутација
Ту спадају преносне флеш меморијске картице, интерфејси, слотови дизајнирани да одржавају уређај повезаним на мрежу.
Отвори за меморијске картице
Изменљиве меморијске картице користе се за проширивање уграђене меморије ГПС пријемника. Ово је неопходно за проширење могућности навигатора. Можете користити велике мапе, руте, путне тачке у великим количинама ако користите додатну меморијску картицу. Постоји неколико врста меморијских картица које раде са модерним моделима навигатора.
ЦомпацтФласх. Најчешћи и најјефтинији тип меморијске картице.
МицроСД (Мицро Сецуре Дигитал) је врста флеш меморијске картице минималне величине. Могуће је неколико пута повећати величину меморије навигатора.
СД (Сецуре Дигитал) је најбржи стандард од свих флеш-меморијских картица које раде са навигаторима. Поред повећане брзине преноса података и снимања, има и висок степен заштите података. СД картице су издржљиве, мале и енергетски ефикасне. Такође можете ставити ММЦ картице у СД утор, али не можете СД картице у утор за ММЦ картице.
Цартридге. Кертриџ није намењен за чување и пренос датотека, али већ садржи све потребне мапе подручја. Кертриџе производе произвођачи навигатора.
Конектори
Већина навигатора је опремљена прикључком за слушалице. Ово је неопходно за примену мултимедијалних могућности ГПС уређаја. Те функције укључују репродукцију музичких датотека, видео датотека, снимање звука на диктафон и систем за размену звучних порука.
Улази
Навигатори имају АВ улаз. Може се користити за пренос аудио и видео сигнала. Такође се користи за повезивање сигнала са неких преносних уређаја. На пример, камкордер или ТВ тјунер.
Интерфејси
Блуетоотх. Могућност преноса података без употребе жица или каблова. Блуетоотх се користи за преузимање нових мапа и рута на уређај, као и за пренос потребних података на лични рачунар.
ЦОМ порт или РС-232. Још један интерфејс за пренос података који се користи на исти начин као и Блуетоотх. Помоћу ње можете да преузмете мапе, стазе и руте. Недавно је овај тип интерфејса изгубио своју популарност. То је због чињенице да ЦОМ порт пружа прилично малу брзину преноса у поређењу са аналогима.
ГСМ / ГПРС. Модул са омогућеним Блуетоотх-ом који пружа интернет везу. Модул може бити екстерни или уграђени. Овај интерфејс преузима податке помоћу ГПРС технологије. Међутим, да би могао да користи ову услугу, власник ГПС навигатора мора да купи засебну сим картицу. Приликом уцртавања руте дефинитивно ћете морати узети у обзир постојеће гужве и саобраћајну ситуацију уопште. С обзиром на ово стање, корисници преферирају прегледач Опера мини, који подржава ГПРС технологија и не захтева озбиљне финансијске трошкове приликом преузимања података. Опера мини такође захтева интерни модем и могућност спољног повезивања на Интернет да би могао да ради. Ако ваш уређај нема такве могућности, у те сврхе можете да користите ЦФИО-Блуетоотх модул или мобилни телефон.
УСБ (Универзална серијска магистрала) је још један интерфејс који се користи за пренос података. Сматра се да је најприкладнији за употребу. Сви преносни рачунари и лични рачунари су опремљени овим интерфејсом.
Стандарди
ГПС пријемници користе протокол за пренос података НМЕА 0183. Будући да је ННЕА 0183 општеприхваћени стандард, већина одговарајућих уређаја је прилагођена њему. Протокол за пренос података гарантује компатибилност вашег уређаја са популарним софтвером написаним за подршку ГПС навигацији.
Додатне функције
Навигатори данас следе курс произвођача већине потрошачких електронских и дигиталних уређаја. Пре свега, говоримо о мултифункционалности и свестраности уређаја. Због тренутних трендова, произвођачи су присиљени да производе своје уређаје са прилично великом листом додатних функција. Ове функције укључују следеће:
Даљински управљач. Уређај који даљински управља навигатором. Присуство даљинског управљача је због мултифункционалности уређаја. Конзола има засебне тастере за сваку функцију.
Спикерфон. Коришћењем ове функције на телефону можете да комуницирате помоћу микрофона и звучника и Блуетоотх везе. Функција је погодна за телефонске разговоре током вожње, јер не треба одвлачити пажњу од вожње.
МП3 плејер. Уграђени плејер је функција која стиче све већу популарност међу корисницима. Плејер вам омогућава да слушате музику и друге аудио датотеке прочитане са уклоњиве флеш картице.
Уграђене игре. Савршено ће се носити са вашом чежњом током дугих чекања у гужвама на аутопутевима у великим градовима.
Уграђени диктафон. Кориснику је потребан диктафон када ствара аудио снимке или кратке гласовне белешке.
ФМ предајник. Ово је радио предајник. Емитује звук на обичан радио снимач и ради у ФМ таласним дужинама. Корисник, да би користио предајник, мора да постави слободну фреквенцију на навигатору и снимачу радио касете. Бесплатна фреквенција означава фреквенцију коју не заузима ниједна радио станица, на пример. Предајник вам омогућава слушање медијских датотека, снимака гласа и упита директно кроз звучнике аутомобила. Међутим, приликом употребе предајника често се јављају потешкоће. На пример, приликом уласка на територију на којој фреквенцију коју користи заузима радио-емитовање. У овом случају, рад предајника ће бити компликован сметњама, у таквим ситуацијама може бити прилично тешко пронаћи нову фреквенцију.
Магнетски компас. Користи информације са сателита. Значајно је да компас не прекида свој рад чак и када је ГПС навигатор искључен.
Видео. Функција омогућава преглед видео датотека у форматима које уређај подржава директно на екрану ГПС пријемника.
Пхото. Екрани у боји модерних навигатора омогућавају вам преглед свих врста графичких датотека без губитка квалитета слике. Графичке датотеке укључују фотографије.
Закључак
Као што и сами видите, избор навигатора је прилично тежак задатак. Процес избора је такође компликован редовним ажурирањем опсега модела навигатора и бескрајним компликовањем функционалности ових уређаја. Појавио се софтвер за ове уређаје, детаљи картица и перформансе чипова достигли су невиђену висину. Најједноставнији уређаји достигли су ниво мултифункционалних уређаја који имају могућност комбиновања многих уређаја. Ипак, сигурни смо да ћете направити прави избор, јер сада знате све о ГПС навигаторима.

Како одабрати навигатор
Како одабрати навигатор
Како одабрати навигатор
Како одабрати навигатор Како одабрати навигатор Како одабрати навигаторHome | Articles

November 27, 2022 04:14:05 +0200 GMT
0.010 sec.

Free Web Hosting