Како одабрати микроталасну пећницу?

Сви одређују улогу микроталасне пећнице у свакодневном животу: за неке је то још једна модерна „ играчка “, за друге је неопходан и незаменљив помоћник у кухињи. Неко га купује како би храну брзо и сигурно подгревао, некоме у потпуности замењује плочу за кухање и рерну. Заиста, у модерној микроталасној пећници не можете само одмрзавати храну, кувати супе, динстати поврће, рибу, месо, већ и пећи пите, кувати пилетину са апетизирајућом хрскавом корицом и друге кулинарске ужитке. Важно је само одабрати прави модел, а тада ће трошкови нових кућних апарата бити оправдани, а његови власници ће бити задовољни.
Говорећи о уграђеним апаратима за домаћинство, чак и искусни потрошачи не знају увек да му се може приписати и микроталасна пећница. У међувремену, одавно се производе специјални оквири, помоћу којих су разни модели микроталасних рерна сигурно учвршћени у нишама зидних ормара, чиме се ослобађа простор на кухињским столовима и ноћним ормарићима. Дакле, купац има могућност избора уграђене микроталасне пећнице или самосталне микроталасне пећнице.
Шта је микроталасна рерна? Најједноставнији је ормар са вратима у којима се налази магнетрон. Он је тај који генерише саме микроталасе или, научно речено, ултра високе фреквенције (микроталасне), уз помоћ којих се врши термичка обрада производа. Под утицајем микроталасних таласа молекули воде садржани у храни почињу да вибрирају, загревајући се и загревајући све што их окружује. Тако се производи кувају изнутра, такорећи. Месо, живина или риба за кување у микроталасној пећници не захтевају масноћу или воду, а храна задржава корисна својства што је више могуће.
Врсте микроталасних пећница
Све микроталасне пећнице можемо поделити у три врсте:
микроталасна;
микроталаси и роштиљи;
микроталаси, роштиљ и конвекција.
У било ком моделу првог типа можете одмрзавати, кувати и подгревати. Али да бисте добили разноврснија јела, сами микроталасни таласи нису довољни, па су многи модерни модели микроталасних рерна опремљени роштиљем.
Роштиљ је две врсте: грејни елемент и кварц.
Спирала решетке са грејним елементом налази се у горњем делу радне коморе, а понекад се налази и на дну. Ова опција вам омогућава да обезбедите равномерније загревање хране и створите ону врло апетитну оштру кору, што се не може постићи у једноставној микроталасној пећници. У неким моделима роштиљ може да промени положај из хоризонталног у вертикални положај. Уз све предности грејног елемента, роштиљ има још једну ствар, која се тако често покаже одлучујућом при одабиру микроталасне рерне: модели са њом коштају мање од сличних опремљених кварцном.
Кварцни роштиљ уграђен је у врх микроталасне пећнице. Заузима мање простора од грејног елемента, што значи да радна комора држи већу количину производа. Кварцни роштиљ мирује, брже добија оперативну снагу и много је лакше за одржавање. Наравно, за ово ћете морати да платите мало више.
Модели са роштиљем и функцијом конвекције омогућавају вам стварање најреалнијих кулинарских ремек-дела. Могу се кувати на пет различитих начина: коришћењем микроталаса, печења на роштиљу, као и комбиновањем микроталаса и печења на жару, печење на жару и конвекцијом, микроталасним пећницама и конвекцијом. Конвекцијске микроталасне пећнице имају грејни елемент и вентилатор који дистрибуира ваздух кроз комору за кување. Ефекат је исти као да сте храну пекли у рерни, али истовремено се ваздух у кухињи не загрева, а чак и у великој врућини лети, процес кувања не ствара непријатности.
Добра микроталасна пећница са роштиљем и конвекцијом, ако у кући постоји електрични чајник и апарат за кафу, омогућава вам потпуно напуштање плоче за кухање и рерне. Зашто заузимати место гломазном, мада познатом од детињства шпорету, ако се све - од чорбе до компота и пита - може кувати у микроталасној пећници? Такви модели, инсталирани у малим кафићима и канцеларијским кухињама, изврсно раде свој задатак, омогућавајући не само загревање готове хране, већ и пржење пилетине или рибе, печење пецива и прављење крутона.
Међутим, за удобност је потребно уложити пристојну количину, а димензије рерне са конвекцијом и роштиљем премашују димензије једноставне микроталасне рерне исте запремине.
Запремина микроталасне
На овај параметар не бисте требали обратити мање пажње него на врсту микроталасне пећнице и врсту роштиља, јер запремина радне коморе одређује колико производа можете истовремено учитати и кувати. Микроталасна пећница са запремином радне коморе од 8,5 литара довољна је за једну особу, модел за 13-19 литара сасвим је погодан за двоје, а ако се ваша породица састоји од 3 или више људи, требало би да се усредсредите на 23-32 литара. Али овај обим још није ограничење! За оне који воле да позивају госте и приређују забаве, преферираће рерну запремине од 38 до 41 литар у коју се лако може сместити велика пилетина, патка, па чак и гуска, у којој можете да кувате печени кромпир или велику плочу . Међутим, имајте на уму да уграђени роштиљ захтева одређено место, па према томе, споља идентичне рерне са микроталасним пећницама и са микроталасним пећницама и роштиљем имају различиту запремину радне коморе.
Тип контроле
Тип управљања микроталасном пећницом у великој мери одређује колико ћете бити згодни за њено коришћење. Свака од метода коју тренутно нуде произвођачи ове врсте кућних апарата има своје предности и недостатке.
Најједноставније и најпоузданије је механичко управљање. Два окретна дугмета омогућавају подешавање снаге уређаја и његово време рада Обично је тајмер дизајниран за 30-60 минута.
Електронско управљање може бити тастер или осетљиво на додир.
Тастери пружају избор нивоа снаге, времена кувања, преласка у режим роштиља или конвекције. Данас се овај тип микроталасне контроле сматра оптималним: једноставан је и прилично поуздан. Понекад се обртно дугме налази поред тастатуре.
Додирна плоча је потпуно глатка и омогућава потпуну аутоматизацију процеса кувања. Обично уз његову помоћ можете унапред да програмирате бројне омиљене рецепте, а у неким моделима су такви рецепти већ укључени у програм. Само треба да назначите тежину производа и врсту јела које желите да примите. Пећница ће сама подесити потребно време, одабрати режим и на крају поступка запиштати звучни сигнал.
За разлику од пластичних дугмади, додирни тастери немају изражено олакшање и покрећу се лаганим додиром.
Додатне функције и додаци
Једна од додатних функција микроталасне пећнице је способност снабдевања паром, што помаже у спречавању исушивања неке хране током кувања. Захваљујући овој функцији, храна се кува два до три пута брже задржавајући природну конзистенцију.
Могућност проветравања радне коморе може се назвати ситницом, али врло пријатном. Мирис рибе или меса са зачинима уклања се за неколико минута, а недуго након припреме врућег јела можете ставити листове или пите да се пеку.
Вишеслојни носач плоча омогућава вам загревање неколико посуђа истовремено.
Са две решетке са роштиља можете да кувате двоструко више хране у једној „ сесији “.
Неке пећнице су опремљене функцијом ауто-тежине, односно опремљене су уграђеном електронском вагом. У таквим моделима није потребно навести тежину производа смештених у радну комору - микроталасна ће то сама одредити.
„ Хрскава плоча “, иначе названа „ хрскава “, омогућава вам да на њој пржите храну као у шерпи. Израђен је од специјалног метала и загрева се до 200 ° Ц.
Функција „ Двоструко зрачење “ коју је прогласио произвођач значи да је извор зрачења раздвојен. Ово раздвајање доприноси равномернијем загревању производа и повећава ефикасност рерне.
Понекад су микроталасне пећнице опремљене интерактивним режимом, помоћу којег чак и дете може да кува. Водеће питање је истакнуто на екрану, а на њега треба да одговорите само да би се појавило следеће. Неки модели изговарају дупликате порука приказаних на електронској плочи.
Електронска куварица - Ова функција ће вам у великој мери олакшати новчаник у тренутку куповине, а живот након „ паметне “ микроталасне пећнице биће испоручен кући. Чак и дете може да кува уз помоћ колекције рецепата, само треба да разумете како се користи. Међутим, у наше рачунарско доба деца су много бољи пријатељи са електроником од одраслих.
Унутрашња декорација камере
Унутрашњи премаз радне коморе може бити различит.
Емајл је можда најчешћи. Брига за њега је једноставна и не траје пуно времена: само обришите зидове микроталасне пећнице влажном меком крпом.
Керамички премаз је готово немогуће оштетити, барем када се пећ користи у предвиђене сврхе, у складу са упутствима. На њему се не задржавају масне честице, а оне које случајно остану на зидовима лако се исперу сунђером или салветом.
Радна комора од нерђајућег челика има атрактиван изглед, високу чврстоћу и може дуго да издржи високе температуре. Али, нажалост, брига о њој траје мало више времена.
Неки јефтини модели једноставних микроталаса могу једноставно бити обојени " емајлом ". Узимајући у обзир да се такве пећи чешће користе за загревање готове хране, овај премаз може трајати прилично дуго. Али са продуженим излагањем високим температурама, управо оно што би требало да се догоди са бојом: она ће се једноставно ољуштити.
Како одабрати марку
Као што показује искуство куповине - електронске и потпуно стварне - цене микроталасних пећница се крећу од 100 до 2.200 евра. И ако је одређена разлика у цени између различитих врста пећница разумљива - укључује трошкове роштиља, конвекционог вентилатора, екрана и додирне плоче, онда вас микроталасне пећнице са истим сетом функција различитих произвођача дају на размишљање. Зашто платити, на пример, шест стотина, ако се иста ствар може купити за четири? Исто, али не то. Покушајте да упоредите јефтине производне моделе са врхунским моделима, где се сваки детаљ тестира и отклања грешке како би се савршено показали! Можда је ово ситница, али употреба солидне скупе опреме је много пријатнија од јефтине колеге. У микроталасним пећницама произвођача Миеле, Босцх, Сиеменс, Гаггенау или Купперсбусцх радује сам додир површинског материјала, стакла на вратима, тастера или контролних дугмади. Модели таквих познатих брендова су стилски дизајн, доступност додатних функција и пријатне ситнице, а такође гаранција беспрекорног рада.
Животни век и гаранције
Микроталасне пећнице обично имају гаранцију произвођача на годину дана, док се њихов животни век креће од 5 до 8 година. Одабране продавнице пружају трогодишњу гаранцију на моделе реномираних произвођача.
И коначно
Уз сву разноврсност функција модерне микроталасне пећнице, вреди запамтити да главна ствар у њој није уграђени тостер, напа или пријемник, нити могућност самосталног приступа Интернету, а сигурно ни способност да се „ говорити “. Микроталаси, роштиљ и конвекција су оно што вам је потребно за свакодневно кување или загревање хране.
Екран са течним кристалима је лепа ствар, али није баш прилагодљив „ нашим “ падовима напона. Само „ болно “ искључити струју да реагује и додирнути контролну плочу, па ако сте одлучни да купите управо такав модел, водите рачуна о куповини стабилизатора. Међутим, имајте на уму да ћете за то морати да платите од 70 до 200 конвенционалних јединица.
Није битно коју микроталасну пећницу сте одлучили да изаберете: уграђену или самосталну, са читавим спектром функција или најједноставнијом, главна ствар је да испуњава све ваше захтеве и постане прави асистент у кухињи, и ни прелепи скупи намештај. У овом чланку смо разговарали о главним параметрима за избор микроталасне пећнице. И само ви можете одредити жељену боју и облик.

Како одабрати микроталасну пећницу?
Како одабрати микроталасну пећницу?
Како одабрати микроталасну пећницу?
Како одабрати микроталасну пећницу? Како одабрати микроталасну пећницу? Како одабрати микроталасну пећницу?Home | Articles

December 3, 2022 07:24:48 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting