Како одабрати клима уређај?

Љети клима уређај делује као „ магични штапић “, стварајући пријатну хладноћу код куће, канцеларија, продавница.
А када сте се већ одлучили за врсту клима уређаја (претходни чланак „ Врсте клима уређаја - који одабрати? “ Помоћи ће вам у томе), време је да схватите техничке карактеристике како бисте изабрали најбољу опцију за тебе.
Потрошња енергије клима уређаја
Потрошња енергије се често меша са снагом хлађења. У ствари, снага коју клима уређај троши је око 3 пута мања од снаге хлађења, односно клима уређај снаге 2,5 кВ троши само око 800 В - мање од пегле или електричног котлића. Стога се клима уређаји за домаћинство, по правилу, могу укључити у уобичајену утичницу без страха од „ избачених “ утикача. Овде нема парадокса, јер је клима уређај расхладна машина која не „ производи “ хладноћу, већ је пребацује са улице у собу.
Однос расхладне снаге и потрошње енергије главни је показатељ енергетске ефикасности клима уређаја, што је у техничким каталозима означено ЕРР (Енерги Еффициенци Ратио). Други параметар - ЦОП (коефицијент перформанси - топлотни коефицијент) једнак је односу снаге грејања и потрошње енергије. ЕРР стамбених сплит система обично се креће од 2,5 до 3,5, а ЦОП од 2,8 до 4,0. Приметићете да је ЦОП виши од ЕРР. То је због чињенице да се током рада компресор загрева и преноси додатну топлоту на фреон. Због тога клима уређаји увек генеришу више топлоте него хладноће. Ову чињеницу бескрупулозни произвођачи често користе, у оглашавању потврђујући високу енергетску ефикасност својих клима уређаја, коефицијент ЦОП уместо ЕРР. Постоји седам категорија за енергетску ефикасност кућанских апарата, које су означене словима од А (најбоље) до Г (најгоре). Клима уређаји категорије А имају ЦОП> 3,6 и ЕРР> 3,2, а категорије Г - ЦОП <2,4 и ЕРР <2,2.
Треба напоменути да се потрошња енергије и капацитет хлађења обично мере у складу са ИСО 5151 (унутрашња температура 27 ° Ц, спољна температура 35 ° Ц). Када се ови услови промене, снага и ефикасност клима уређаја биће нижи (на пример, при спољној температури ваздуха која је једнака минус 20 ° Ц, снага клима уређаја биће само 30% од номиналне вредности).
„ Топао “ клима уређај или могућност загревања ваздуха
Постоје клима уређаји који могу само да хладе ваздух, који се називају само хладни, и клима уређаји са могућношћу загревања ваздуха, који се називају топлотно-хладни, топлотна пумпа, реверзибилни клима уређај или једноставно „ топли ” клима уређај. Модели са могућношћу загревања ваздуха су скупљи, али ван сезоне (јесен и пролеће) могу заменити грејач.
Назив топлотне пумпе није дат случајно. То показује да клима уређај загрева ваздух не електричном завојницом или грејним елементом, попут електричног грејача, већ топлотом која се узима из спољног ваздуха (топлота се пумпа са улице у собу). Тако се у режиму грејања дешава исти процес као у режиму хлађења, чини се да су замењене само спољне и унутрашње јединице клима уређаја. Сходно томе, у режиму грејања, као и у режиму хлађења, потрошња енергије је 3 - 4 пута мања од снаге грејања, односно клима уређај емитује 3 - 4 кВ топлоте по 1 кВ потрошене енергије. Имајте на уму да сви клима уређаји са топлотном пумпом могу ефикасно радити само на позитивним спољним температурама, тако да зими не можете да се загревате клима уређајем!
Ниво буке клима уређаја
Ако ћете инсталирати клима уређај у спаваћој соби или ако се поред спољне јединице налази комшијски прозор, онда треба обратити пажњу на ниво буке купљеног клима уређаја. Ниво буке мери се у децибелима (дБ) - релативној јединици која показује колико пута је један звук гласнији од другог. Праг слуха се узима као 0 дБ (имајте на уму да се звукови нижи од 25 дБ заправо не чују). Ниво шаптања је 25 - 30 дБ, бука у канцеларији, попут јачине уобичајеног разговора, одговара 35 - 45 дБ, а бука у прометној улици или гласном разговору износи 50 - 70 дБ.
За већину кућних клима уређаја ниво буке унутрашње јединице креће се у опсегу 26 - 36 дБ, а за спољну јединицу - 38 - 54 дБ. Можете приметити да бука унутрашње јединице која ради не прелази ниво буке у канцеларијском простору. Због тога има смисла обратити пажњу на ниво буке клима уређаја ако планирате да га инсталирате у мирној соби (спаваћа соба, приватна канцеларија итд.).
Чини се да је сада довољно одабрати клима уређај са најнижим нивоом буке, а удобност је загарантована. Али није све тако једноставно: може се испоставити да ће клима уређај са нивоом буке од 26 дБ у пракси радити гласније од клима уређаја са нивоом од 32 дБ. Штавише, овде нема обмане и сва мерења су изведена тачно. Ево у чему је ствар. Било који клима уређај може радити у неколико десетина режима, а сваки режим има свој ниво буке. Будући да је главни извор буке у унутрашњој јединици проток ваздуха кроз вентилатор, радијатор и решетке за дистрибуцију, логично је измерити ниво буке на најнижој брзини вентилатора, па чак и ову брзину учинити што нижом.
Проблем је у томе што у овом режиму клима уређај неће испоручити декларисану снагу, а по врућем времену ће се аутоматски пребацити на већу брзину (са повећаном буком) или неће моћи да одржи задату температуру. У потпуном опису клима уређаја, по правилу је наведен ниво буке за све режиме рада вентилатора или бар максималне и минималне вредности. Истовремено, типични ниво буке унутрашње јединице елитног клима уређаја је 27 - 31 - 34 дБ за тростепени вентилатор. У рекламној брошури може се навести само најмања вредност од 27 дБ, а не и тачнија максимална вредност буке од 34 дБ.
Треба напоменути да клима уређаји могу бити извор не само монотоне буке коју генерише проток ваздуха, већ и неких других звукова - пуцкетање, шиштање, клокотање, шкљоцање. Обично су ови шумови приметни само у потпуној тишини, али могу ометати миран сан, јер изненадни звукови много више нервирају од монотоне буке. Ови звукови су различите природе. Пуцање се јавља када се пластични делови кућишта шире и скупљају, услед промена температуре. Фреон може да клокоће и сикће када се компресор укључује и искључује. А кликови се јављају приликом пребацивања релеја који контролишу рад вентилатора, компресора и других компоненти клима уређаја. Од свих ових звукова, пуцање кућишта је најнеугодније - такви звукови могу чак и да вас пробуде усред ноћи. " Пуцкетаву " унутрашњу јединицу можете препознати по јефтиној пластици која се изгледом и додиром значајно разликује од пластике од које се израђују клима уређаји елитне групе.
Ако вам заиста треба „ тихи “ клима уређај, пре куповине можете саветовати да заобиђете неколико компанија које имају салоне са оперативним моделима клима уређаја, додирнете унутрашње јединице, преслушате како раде у различитим режимима. У принципу, по правилу, највише " напредне " и скупи клима-уређаји су такође најтиши.
Неколико речи о спољној јединици. Када су прозори затворени, иначе није дозвољено руковање клима уређајем, бука спољне јединице је практично нечујна. Али ова бука је јасно чујна за ваше комшије ако они сами немају клима уређај и ако су сви прозори отворени. Иако бука спољне јединице употребљивог кућног клима уређаја никада не прелази ниво дозвољен за дневни боравак, ова бука и даље може у великој мери да узнемири становнике, посебно ноћу. Имајте на уму да је разлика у нивоу буке спољних јединица клима уређаја горње и доње групе цена знатно већа од разлике у нивоу буке унутрашњих јединица.
Системи заштите клима уређаја
Ако су потрошачке функције свих клима уређаја исте, онда се функције заштите од неправилног рада или неповољних спољних услова, напротив, значајно разликују. Комплетни систем за праћење стања клима уређаја повећава трошкове за 20 - 30%. Истовремено, мало је вероватно да ће бити могуће ефикасно оглашавати, рецимо, присуство прекидача ниског притиска и, сходно томе, неће бити могуће брзо повратити уложени новац. Због тога у „ буџетским “ клима уређајима системи заштите практично не постоје. Чак и у првој групи, многи клима уређаји имају само делимичну заштиту од злоупотребе.
Главни системи управљања и заштите:
Поново покренути. Ова функција омогућава клима уређају да се укључи након нестанка струје. Штавише, клима уређај ће се укључити у истом режиму у којем је радио пре квара. Ова најједноставнија функција имплементирана је на нивоу фирмвера и зато је присутна у готово свим клима уређајима.
Надгледање статуса филтера. Ако се филтери унутрашње јединице клима уређаја не очисте, онда ће се за неколико месеци на њима створити такав слој прашине да ће се перформансе клима уређаја смањити неколико пута. Као резултат, нормални рад система за хлађење ће бити поремећен и течни фреон ће се доводити на улаз компресора уместо гасовитог фреона, што ће највероватније довести до заглављивања компресора. Али чак и ако компресор не откаже, с временом ће се прашина залепити на плоче хладњака унутрашње јединице, ући у систем за одвод и унутрашња јединица ће морати да се однесе у сервисни центар. Односно, последице рада клима уређаја са прљавим филтерима могу бити најозбиљније. Да би се заштитио од ових последица, у клима-уређај је уграђен систем контроле чистоће филтера - када су филтри прљави, одговарајући индикатор светли.
Контрола цурења фреона. У било ком сплит систему, количина фреона временом опада услед стандардизованог цурења. За особу није опасно, јер је фреон инертни гас, али клима уређај без пуњења горивом може да „ живи “ само 2 - 3 године. Чињеница је да се компресор клима уређаја хлади фреоном и, ако је недовољан, може се прегрејати и отказати. Раније се прекидач ниског притиска користио за искључивање компресора када је недостајало фреона - када је притисак у систему пао, овај релеј је искључио компресор. Сада се већина произвођача пребацује на електронске контролне системе који мере температуру у кључним тачкама система и / или струју компресора, а на основу ових података израчунавају се сви радни параметри расхладног система, укључујући фреонски притисак.
Прекострујна заштита. Бројни кварови у расхладном систему могу се идентификовати из струје компресора. Смањена струја указује на то да компресор ради без оптерећења - што значи да је фреон исцурио. Повећана струја сигнализира да се на улаз компресора доводи не гасовити, већ течни фреон, што може бити узроковано прениском спољном температуром или прљавим филтерима унутрашње јединице. Дакле, сензор струје компресора може значајно побољшати поузданост клима уређаја.
Аутоматско одмрзавање. Када је спољна температура ваздуха испод +5 ° Ц, спољна јединица клима уређаја може се прекрити слојем мраза или леда, што ће довести до погоршања размене топлоте, а понекад и до слома вентилатора од удара лопатица на леду. Шта год да се то деси, систем управљања клима уређајем надгледа услове свог рада и, ако постоји ризик од залеђивања, повремено укључује систем аутоматског одмрзавања (клима уређај ради 5-10 минута у режиму хлађења без укључивања унутрашњег простора вентилатора, док се измењивач топлоте спољне јединице загрева и одмрзава) ...
Заштита од ниске температуре. Категорично се не препоручује укључивање неприлагођеног клима уређаја на негативним спољним температурама. Да би се спречили кварови, неки модели клима уређаја аутоматски се искључују ако спољна температура падне испод одређене ознаке (обично минус 5 - 10 ° Ц).
Наравно, заштита клима уређаја није ограничена на наведене системе, али ми смо размотрили оне системе чије је присуство веома пожељно како би клима уређај бринуо о вама, а не ви о клима уређају .
Удаљеност између спољне и унутрашње јединице клима уређаја
Растојање између јединица је од велике важности, како за трошкове уградње клима уређаја, тако и за његов радни век. Ова удаљеност одређује се дужином међујединствених комуникација - бакарних цеви и каблова. Стандардна инсталација обично укључује стазу од 5 метара - у већини случајева то је сасвим довољно. У принципу, максимална дужина стазе за домаће клима уређаје је 15 - 20 метара, међутим, није препоручљиво користити стазу ове дужине из више разлога. Прво, трошкови уградње клима уређаја знатно се повећавају - за 15 - 20 долара за сваки додатни метар комуникација, а ако је потребно каналисати зид, тада укупни трошкови сваког додатног бројила могу да се повећају на 40 - 50 долара. Друго, са повећањем дужине руте, снага клима уређаја се смањује, а оптерећење компресора повећава.
Ако је потребно користити стазу већу од 15 - 20 метара, на пример, приликом постављања спољне јединице на кров зграде, тада ћете морати да користите не кућни клима уређај, већ полуиндустријски систем. Дакле, ВРВ системи омогућавају растојање блокова за 100 метара са разликом у висини од 50 метара, али је цена таквих система много већа.
Утицај температуре на рад клима уређаја
Правилно одабрани клима уређај је у стању да успостави и одржи угодну температуру ваздуха у соби - обично од +18 ° Ц до +28 ° Ц. Теже је са спољном температуром. За режим хлађења: доња граница је од -5 ° Ц до +18 ° Ц за различите моделе, горња граница је око +43 ° Ц. За режим грејања: доња граница је од -5 ° Ц до +5 ° Ц за различите моделе горња је око +21 ° Ц. Значајно ширење доње температурне границе објашњава се чињеницом да је за осигурање нормалног рада клима уређаја у широком температурном опсегу потребно уградити додатне сензоре и компликују круг клима уређаја, а то повећава његову цену. Ако планирате да укључите клима уређај за хлађење када је спољна температура ваздуха испод +15 ° Ц, онда вам саветујемо да обратите пажњу на опсег рада изабраног модела. Распон радне температуре увек је назначен у техничким каталозима или у корисничком приручнику. Рад клима уређаја на температури испод дозвољене температуре доводи до нестабилног рада и смрзавања радијатора унутрашње јединице, услед чега вода може капати из клима уређаја.
Ако спољна температура падне испод -5 ° Ц, тада се топло не препоручује укључивање клима уређаја. На ниским температурама мењају се физичка својства фреона и уља за компресоре. Као резултат, при покретању хладни компресор може да се заглави и мораће да буде замењен. Али чак и у случају успешног покретања, хабање компресора биће знатно веће од дозвољеног. Због тога ће рад клима уређаја зими неизбежно довести до отказа компресора у року од 2 - 3 године. Поред тога, на ниским температурама, одводна рупа одводног црева се смрзава и, радећи на хлађењу, сав кондензат почиње да тече у просторију.
Међутим, није све лоше. Многи произвођачи имају клима уређаје прилагођене зимским условима.
Као закључак, ево неколико практичних препорука:
Снага клима уређаја одређује се на основу прорачуна и не зависи од наших жеља и преференција. Покушај уштеде новца и куповине клима уређаја мање снаге може се оправдати само малим (10 - 15%) одступањем од израчунате вредности.
Одабиром клима уређаја са могућношћу загревања ваздуха и трошења додатних 100 - 150 долара, можете се загрејати у јесен и пролеће, а уштедети 65% електричне енергије. Међутим, запамтите да за исти новац можете купити добар грејач који ће моћи да се греје и зими. Према статистикама, „ топли “ клима уређаји купују се неколико пута више од „ хладних “.
Клима уређај на фреону заштићеном од озона има цену за 10-15% вишу у поређењу са сличним моделом на фреону Р-22, а трошкови уградње таквог клима уређаја повећавају се за 20-30%. Истовремено, употреба фреона који је безбедан за озон ни на који начин не утиче на потрошачка својства клима уређаја.
Инвертерски клима уређај штеди до 30% електричне енергије, тачније одржава подешену температуру и ствара мање буке. Истовремено је много теже израдити. Због тога не препоручујемо куповину претварача " популарних " марки. Боље је купити обичан клима уређај прве или друге групе за исти новац - биће поузданији.
С обзиром да не постоји могућност вентилације ваздуха у клима уређајима за домаћинство, потребан је систем вентилације за довод како би се створили угодни услови у климатизованим собама. У супротном, мораћете повремено да отворите прозор да бисте проветрили собу.
Потрошачке функције свих клима уређаја су приближно исте, стога је при избору клима уређаја боље обратити пажњу на његову поузданост и присуство система заштите од неправилног рада и неповољних спољних услова.
Савремени клима уређаји за домаћинство имају довољно низак ниво буке да у већини случајева не обраћају пажњу на овај параметар.
Ограничења температурног опсега спољног ваздуха, својствена свим јефтиним клима уређајима, не играју велику улогу у домаћим условима, јер се у режиму хлађења клима уређај користи само ако температура изван прозора прелази 20 ° Ц. потребан вам је стабилан рад клима уређаја у широком температурном опсегу, тада је боље одабрати модел посебно прилагођен зимским условима.
Када планирате постављање сплит-систем јединица, покушајте да смањите дужину комуникације међу јединицама. У типичној верзији инсталације клима уређаја (спољна јединица је испод прозора, унутрашња јединица је близу прозора), дужина руте не прелази 5 метара. Ако је дужина стазе већа од 7 метара, онда је препоручљиво да не користите „ буџетске ” клима уређаје.

Како одабрати клима уређај?
Како одабрати клима уређај?
Како одабрати клима уређај?
Како одабрати клима уређај? Како одабрати клима уређај? Како одабрати клима уређај?Home | Articles

December 5, 2022 21:02:54 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting