Како одабрати дигитални сателитски пријемник?

Недавно је проблем одабира пријемника за пријем програма који се преносе у дигиталном формату добио велику ургентност.
Овим преносом оригинални аналогни ТВ сигнал се дигитализује, компримује и спакује у транспортни ток за пренос. Један ток може да емитује један ТВ канал или пакет од неколико канала. Потоци првог типа називају се СЦПЦ * 1, а други - МЦПЦ *. На пријемној страни, дигитални ток се декодира и аналогни ТВ сигнал се обнавља.
Појава пакетног преноса канала променила је начин на који их пријемник тражи. Аналогни сателитски канал увек заузима цео транспондер. Стога се параметри носача могу недвосмислено повезати са именом канала. Дигиталним преносом, у пакету се може пренети до неколико десетина канала. Њихово откривање од стране пријемника одвија се у две фазе. Прво се у меморију уносе параметри носећих дигиталних транспондера - СР *, ФЕЦ *, фреквенција и поларизација. По правилу, параметри носиоца дигиталних транспондера неких сателита већ су фабрички ускладиштени у меморији. Када циља на такав сателит, пријемник узастопно покушава да декодира пакете и појединачне токове. Као резултат, у меморији се формирају одвојене листе откривених канала.
Дигитални пријемници имају низ нових карактеристика које треба напоменути. Неки од њих су повезани са параметрима дигиталног тока. Једна од најважнијих карактеристика је опсег брзине који прихвата пријемник. Брзине преноса сателитских токова дигиталне телевизије крећу се од 1,2 мс / с до 30,5 м / с.
Најчешћи проблем су токови са малим брзинама. Они су посебно типични за пријемнике дизајниране за пријем одређеног пакета. Доња граница прихваћених брзина је, по правилу, 18-22 мс / с. Такви пријемници не дозвољавају пријем ни појединачних канала ни пакета мале брзине. Већина пријемника који немају уску оријентацију
доња граница је 2-5 симбола / с, а само неколико има 1 симбол / с. Стога, пре куповине пријемника, дефинитивно треба да сазнате брзину преноса токова од интереса.
Још једна карактеристика која се односи на параметре протока битова је могућност ручног уноса ПИД *. Омогућава вам да промените аудио језик програма, наравно, ако на каналу постоји неколико аудио токова. Ово важи за оне пријемнике код којих функција промене језика није укључена у мени. Поред тога, ретки су канали који користе нестандардне адресе елементарних токова који се уопште не могу примити без ручног уноса ПИД-а.
Дигитални формат, у већој мери од аналогног, пружа погодне могућности за пренос различитих сродних, укључујући сервисне информације. Ове могућности оператери широко користе за пренос текстуалног текста * страница и електронски водич *. Имајте на уму да се у дигиталним пријемницима са подршком за телетекст могу користити две могућности за његову обраду. У првом случају, телетекст се декодира, чува у меморији пријемника и може се пренети као обичан телевизијски сигнал. Избор режима телетекста врши се притиском на посебно дугме на даљинском управљачу пријемника. Ова метода је слична оној која се користи у Д / Д2 МАЦ декодерима. Не захтева декодер телетекста на телевизору и пожељнији је за приватни пријем. Друга метода укључује обнављање телетекста у интервалу вертикалног празног импулса (ХРП), у којем је био у оригиналном аналогном сигналу. У овом случају, телетекст мора да се декодира помоћу декодера уграђеног у телевизор. Пријемници који обнављају телетекст у ТХД интервалу погодни су за колективни пријем, јер омогућавају сваком од повезаних претплатника да пређу у режим телетекста независно један од другог.
Функције својствене само дигиталним пријемницима укључују могућност аутоматског претраживања канала користећи мрежне информације пренете у дигиталном току *. У блиској будућности очекује се да софтвер омогући пријемницима да започну претрагу без икаквих почетних информација. Међутим, до сада (почетком септембра) не знамо ни један модел са таквим могућностима.
Појава дигиталног емитовања довела је до драматичног повећања броја емитованих канала. Ова околност се узима у обзир приликом развоја дигиталних пријемника. Количина меморије која је у њима додељена за листе канала, у већини случајева вам омогућава да сачувате до 1000-3000 ТВ и до 500-1500 радио канала. Овде је практично искључен проблем ограничене меморије, својствен неким аналогним пријемницима.
Велики број канала и обиље услужних функција типичних за дигитални пренос довели су до сложености структуре менија. Због тога пријемник захтева прикладну и логичну организацију менија и могућност распоређивања канала на прикладан начин.
Прилично је тешко одредити овај захтев у неколико фраза. Структура менија се побољшавала од верзије до верзије, а данас већина главних произвођача нуди прилично сличне опције, које су смислили у потрази за оптималним.
Пријемник би требао бити у стању да га прикладно надогради. У већини случајева нова верзија софтвера се преноси са рачунара, па пријемник мора да има порт за његово повезивање. Типично је ово РС-232.
Постоје и друге опције за коришћење рачунара. Често употреба рачунарских уредника може у великој мери олакшати уређивање транспондера и листа канала. А за неке пријемнике су развијени програми за рачунарску дијагностику кварова.
Када креирате систем за пријем са неколико орбиталних положаја из пријемника, можда ће бити потребно подржати ДиСЕкЦ протокол. У систему са две или више антена може да контролише ДиСЕкЦ прекидаче, који су недавно постали широко распрострањени. Ако је ротациона антена инсталирана у систему, тада ће бити згодно користити модерни ДиСЕкЦ позиционер. Када се организују системи колективног пријема са дистрибуцијом сателитског сигнала на средњој фреквенцији, често се користе ДиСЕкЦ прекидачи.
Протокол ДиСЕкЦ подржавају готово сви дигитални модели. Међутим, треба обратити пажњу на компатибилност ДиСЕкЦ наредби пријемника и спољних уређаја. Тип подржаног ДиСЕкЦ протокола обично се наводи прилично произвољно. Због тога морате бити сигурни да је скуп команди компатибилан. Обично спољни уређаји нуде избор између неколико таквих скупова, а ви можете одабрати један који је компатибилан са командама пријемника. Такође се широко користе управљачки сигнали 13 / 18В, 22 кХз. Будући да су потребни за управљање универзалним претварачима, формирају их сви пријемници, без изузетка. Са неким прекидачима и комутаторима, они се могу користити као алтернатива ДиСЕкЦ-у.
Због специфичности дигиталних токова, неке важне карактеристике аналогних пријемника за дигиталне пријемнике испоставиле су се небитним. Ово се првенствено односи на прагове пропусности и прагове смањења шума. ИФ пропусни опсег дигиталног сигнала директно је повезан са брзином преноса података и може варирати у широком опсегу. Због тога се код дигиталних пријемника ширина опсега аутоматски подешава у складу са ИФ ширином опсега примљеног дигиталног тока. Поред тога, дигитални ток није сам ТВ сигнал, већ компримовани код овог сигнала, заштићен кодирањем против ометања. Што се тиче поступка смањења шума, који се увежбава у аналогном пријему ради уклањања сметњи, он се своди на одсецање ивица ИФ опсега примљеног сигнала. У исто време, због губитка неких информација о ситним детаљима у боји, могуће је повећати однос нивоа корисног сигнала и нивоа буке. Вредност овог односа је одлучујућа за могућност пријема сигнала. Дигитални сигнал има глаткији спектар од аналогног, тако да исецање ивица неће осетно повећати однос сигнал-шум. Поред тога, сам ТВ сигнал се не преноси у дигиталном току, већ његов код, а одсецање ивица траке може довести до губитка врло значајног дела информација. Из ових разлога, праг смањења шума се не користи у дигиталном пријему.
Треба рећи да за дигитални ТВ сигнал не постоје градације у квалитету репродуковане слике. Ако се изобличења примљена током преноса могу елиминисати због враћања својстава заштитних кодирања, тада се ТВ сигнал обнавља готово у свом изворном облику. Квалитет слике одређују кола која формирају аналогни сигнал у пријемнику и квалитет телевизијског пријемника. Ако се испостави да је дубина заштитног кодирања недовољна, сигнал се уопште неће опоравити. У граничном стању долази до прекида синхронизације линија, кадра се зауставља или се слика распада у засебне коцке. Таква техника се ни на који начин не може сматрати прихватљивом. Присуство оштре границе између висококвалитетне слике и њеног потпуног одсуства онемогућава визуелну процену залиха „у смислу квалитета“. Због тога су многи дигитални пријемници опремљени индикаторима снаге и квалитета сигнала. Ниво се подразумева као апсолутни ниво сигнала, а квалитет се одређује бројем грешака у току пре декодирања за исправљање грешака.
Да бисте примали програме покривене одређеним кодирањем, потребан је приступни модул (декодер) за ово кодирање. У слот модула мора бити додатно инсталирана појединачна картица са информацијама о условима претплате на услугу. Приступни модул може бити уграђен у пријемник или спољашњи. Уграђени модули су опремљени пријемницима оријентисаним за пријем одређених плаћених пакета. Спољни декодери нису повезани преко СЦАРТ-а, као код аналогних пријемника, већ преко стандардног интерфејса (О) - ПЦМЦИА.
Данас спољни модули са ЦИ постоје за све главне кодирања дигиталног ТВ сигнала - Виаццесс, Ирдето, Сеца / Медиагуард, Цриптоворцс, Цонак, Награвисион. Изузетак је ПоверВу кодирање, које се примењује уз одређена одступања од ДВБ препорука. Неки пријемници имају 2 или чак 4 слота, што вам омогућава да не бринете о промени декодера приликом преласка на пријемни програм затворен другим кодирањем. У будућности би требало да се слотови ЦИ користе за повезивање широког спектра функционалних модула. То ће вам омогућити флексибилну промену функционалних и сервисних могућности основне јединице.
Често се уз аналогни прима и дигитални пријемник. Ако се дигитални и аналогни сигнали примају од исте антене, онда је разумно одабрати дигитални апарат са улазним сигналом који пролази кроз додатни Ф конектор (излаз петље *), на који се може повезати аналогни пријемник. Ако је систем довршен изнова, погодније је купити комбиновани дигитално-аналогни пријемник за заједнички пријем дигиталних и аналогних програма.
А ако систем користи ротирајућу антену, тада можете одабрати дигитално-аналогни пријемник са позиционером. Недавно су многе компаније почеле да производе серију пријемника, укључујући моделе са различитим скупом функционалних модула. Аналогни тјунер, ЦИ интерфејси, приступни модули и позиционер могу се додати основном скупу модула у најједноставнијем пријемнику у сложенијим моделима у разним комбинацијама. То вам омогућава да направите најбољи избор, узимајући у обзир захтеве за уређајем и материјалне могућности.
Значај одређених карактеристика пријемника у великој мери зависи од задатака које мора да реши. Стога, пре него што наставите са избором, неопходно је јасно дефинисати опсег ових задатака.
У закључку треба рећи да постоје многе важне карактеристике практичног рада пријемника, које се не одражавају у његовом пасошу. Тако ће за љубитеље „сурфовања“ канала брзина пребацивања са канала на канал бити значајна, при пријему слабих канала осетљивост тјунера је пресудна, а када је уређај уграђен у сталак, прекомерно загревање кућишта може постати критично.
Стога се онима који желе озбиљно приступити куповини пријемника може препоручити да се прво упознају са прегледима о практичном раду уређаја од интереса. Ове информације се могу наћи на Интернету, као и у низу пробних чланака објављених у овом водичу.

Како одабрати дигитални сателитски пријемник?
Како одабрати дигитални сателитски пријемник?
Како одабрати дигитални сателитски пријемник?
Како одабрати дигитални сателитски пријемник? Како одабрати дигитални сателитски пријемник? Како одабрати дигитални сателитски пријемник?Home | Articles

November 29, 2022 14:19:38 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting