Како одабрати МП3 уређај

МП3 плејер је вероватно један од најконтроверзнијих догађаја у индустрији кућних апарата. У свакодневним људским активностима мало је помоћи од овог уређаја, али, с друге стране, хиљаде људи широм света не могу да замисле свој живот без њега. Нарочито у великом граду, када досадну буку метрополе желите да што пре замените својим омиљеним музичким композицијама.
Као и сваки модел кућних апарата који је тражен на потрошачком тржишту, МП3 уређаји су у најжешћој конкуренцији међу десетинама водећих произвођача. Како се не збунити у непрестано усавршавању и потпуно новим моделима играча који сваке године допуњавају полице продавница? Како одабрати МП3 плејер? Верујте ми, лаику, ово није лако. Међутим, ако се наоружате знањем, након читања овог чланка можете сами одговорити на питање који МП3 плејер да одаберете.
Тип играча
Постоје три главне врсте играча:
1. ЦД-МП3 уређаји. Једна од најстаријих врста музичких уређаја. Сада су променили име, јер могу да пуштају музичке дискове не само у ЦД формату, већ и у МП3 формату. Стиснуте величине, мп3 датотеке заузимају најмање простора, на диск може да стане око 120 песама. Мане ових уређаја су што су плејери прилично гломазни и не стану у џеп. Поред тога, да би се у таквим плејерима слушала разноврсна музика, неопходно је стално мењати дискове у њима, што узрокује неке непријатности. Увек морате са собом да носите одређени број дискова. Још један недостатак овог типа уређаја - нема функције „ антисхоцк “ бафера, компензујући изобличења репродукције медија ниског квалитета током тресења. Ако сте у покрету, не би требало да чекате удобно и квалитетно слушање музике - репродукција ће бити изобличена. Међутим, овај проблем је већ решен у најновијим моделима ЦД - МП3 уређаја. Опремљени су пуферским системом. Међу свим врстама савремених музичких уређаја, ЦД-МП3 уређаји су у просеку најјефтинији.
2. Фласх плејери. Најпопуларнији тип музичког плејера данас. Ови модели су згодни и компактни, вишенаменски и практични. Фласх плејери су много лакши од својих претходних колега. То је због одсуства металних делова у њиховој конструкцији. Датотеке се на овај уређај записују врло брзо - само га повежите са рачунаром помоћу посебног кабла који се испоручује са уређајем за репродукцију. Композиције можете снимати и на уграђену Фласх-меморију и на преносну меморијску картицу. Датотеке можете пребацити на уређај са рачунара директно или помоћу одговарајућег софтвера за уређај. Нема потребе за тражењем додатног софтвера, он се испоручује на инсталационом диску који је укључен у комплет додатне опреме за уређај који сте купили. Коришћењем лиценцираног софтвера заобилазите могућа ограничења у вези са спречавањем могућих кршења ауторских права и чините безбедним слушање музике.
Величина меморијске картице може се разликовати. Минимум, упоредив са величином компакт диска, десет је пута већи од диска.
Меморијска картица често није укључена у уређај. У већини флеш плејера количина уграђене меморије није превелика и постаје неопходно купити меморијску картицу. Ова потреба значајно повећава трошкове модела, који не укључује тако важан додатак.
Софтвер Фласх-плејера је, генерално, веома важна ствар која утиче на многе компоненте, директно је повезана са вашом удобношћу и задовољством приликом коришћења уређаја. Тако, на пример, програмски, плејер може самостално да претвори нумере у аудио формате који се могу репродуковати на уређају или да их смањи ради уштеде простора.
Још једна предност флеш-плејера је њихов јасан, русификован интерфејс и невероватна отпорност на спољне утицаје. Не плаше се густог саобраћаја, тресења, па чак ни урањања у воду. Али нису сви. Једини проблем неких корисника флеш-плејера може бити њихова директна зависност од личних рачунара. Без њих је готово немогуће ажурирати своју музичку библиотеку на флеш плејерима.
3. ХДД плејери. Релативно нова врста музичког уређаја. Ови модели имају бројне додатне функције, поред тога могу да замене спољни рачунарски диск, задржавајући све његове податке. Карактеристична карактеристика је огромна количина меморије. Мере се у десетинама гигабајта. Поред предности, ова карактеристика доводи и до недостатака - великих димензија и тежине. Поред тога, ХДД модели су инфериорни у односу на фласх уређаје у погледу отпорности на ударце и уштеде енергије. Али за кориснике који су стално на путу, због неких околности принуђени да путују, ова врста играча је савршена. ХДД плејери подсећају на ПДА уређаје, не могу само да пуштају музику, већ и да приказују фотографије и приказују филмове. Међутим, треба признати да сваке године произвођачи флеш плејера избацују моделе са све више меморијских капацитета и списком додатних функција, а ускоро ће и опипљиве предности ХДД модела бити изгубљене.
4. МД играчи.
Овај тип уређаја репродукује мини дискове и погодан је за власнике колекција ових музичких медија.
Опције репродукције
Фласх плејери, користећи софтвер инсталиран на њима, имају могућност да претворе велики број формата нумера у исти велики број формата које уређај може да препозна и затим их репродукује. Такође је важно за многе кориснике да самостално контролишу величину и квалитет снимака копираних на уређај. На ове параметре директно утиче начин кодирања података. Такве методе могу бити две: снимање са константном брзином преноса података (ЦБР) и снимање променљивом брзином преноса података (ВБР). Са константном брзином преноса, величина снимања након копирања на уређај увек је исте вредности, каква год да је била пре снимања на уређај. Овај метод кодирања података приметно утиче на квалитет репродукције. Често не на боље.
Код променљиве методе кодирања података, квалитет репродукције музичких датотека „ на излазу “ остаје непромењен. Све карактеристике звука, нијансе важне за љубитеље музике, остају исте. Али уз све ово, немате контролу над процесом кодирања датотека. На крају, избор је на вама.
Димензије и тежина играча
Главни фактор који утиче на величину музичких плејера је капацитет меморије ових уређаја. Што је већа меморија, већа је и величина уређаја. Истовремено, ХДД плејери су у просеку обимнији у поређењу са фласх плејерима. То је због присуства чврстог диска и великог спољног екрана.
Резултати модерних технологија практично нису утицали на изглед ЦД-МП3 уређаја. Овај уређај једноставно не може бити мањи од самог диска. Међутим, треба напоменути да су савремени плаиери дискова постали много тањи од својих претходника.
Величина меморије
О меморији ЦД-МП3-плејера нема потребе причати, они је једноставно немају. Фласх плејери имају меморију која се креће од 1 до 32 гигабајта. Које вам количине више одговарају, можете сами да изаберете. На вредност овог параметра, међутим, можете утицати након куповине уређаја ако је уређај опремљен прорезом за преносиве меморијске картице. Продаје се одвојено, доступно у величинама од 1 ГБ до 64 ГБ
Врсте формата који се могу играти.
Треба напоменути да врсте музичких плејера имају озбиљне разлике у форматима које свирају. ЦД-МП3 модели могу репродуковати само две верзије - ЦД и МП3. У том смислу, фласх плејерима иде много боље, они могу да репродукују већину формата које познајемо - ЦД, МП3, ВАВ, ОГГ и друге. Поред тога, захваљујући софтверу, флеш плејери могу да претварају формате из једног у други, у зависности од ваших жеља. Али не заборавите на могући утицај таквих радњи на квалитет снимка.
ХДД плејери практично немају ограничења у репродукцији музичких датотека. Поред тога, способни су за репродукцију већине познатих видео формата и неких формата текста. О документима попут Мицрософт Оффице-а није потребно говорити, али текстови у ткт формату, ако постоји уређивач теста, ови уређаји су сасвим способни не само да чувају, већ и да их успешно отварају.
Врсту хране.
Код свих врста играча постоје неке разлике у овом параметру, које дају и предности и одређене врсте недостатака.
ЦД-МП3 уређаји се обично пуне обичним батеријама. Нису зависни од рачунара, што значи да на пут требате повести не само плејер и омиљену колекцију дискова, већ и потребну количину батерија. Један комплет је довољан за око 5 сати непрекидног рада, а због своје ниске цене и лакоће замене једног комплета за други, они чине ЦД-МП3 уређаје најповољнијом опцијом за путнике који једноставно немају прилику да стално пуне свој музички уређај.
Али ако сте склони седентарном начину живота, мало је вероватно да ће вам се свидјети стална куповина потрошног материјала. А релативно мала количина непрекидног времена рада уређаја и друге непријатности повезане са величином плејера примораће вас да обратите пажњу на флеш-плејер. Већ смо говорили о његовој компактности, што се тиче врсте напајања, модели ових уређаја могу радити и од батерија и од пуњиве батерије.
Литијумска батерија се „ не замара “ три до четири пута дуже од стандардних батерија и не треба је редовно мењати. Само га требате напунити. Истина, ово захтева приступ напајању, батерија се пуни преко њега повезивањем преко посебног кабла који се испоручује са уређајем за репродукцију.
Интерфејс
ЦД-МП3 уређаји имају најједноставнији интерфејс. Замишљени су као самостални уређаји којима није потребна синхронизација и зависност од личног рачунара. Осим малог екрана, овај уређај нема додатних опција.
Фласх плејери и ХДД уређаји имају УСБ 1.1 и УСБ 2.0 портове који се користе за повезивање различитих уређаја и личног рачунара. Конектори омогућавају пренос велике количине информација са једног уређаја на други у неколико минута. Нажалост, нису сви музички уређаји опремљени стандардним конекторима. Ово додаје непријатности када се појави ситуација када је потребно заменити одговарајући кабл.
Неки плејери су опремљени Блуетоотх функцијом. Овај начин дељења датотека је веома згодан када немате рачунар при руци. Али ова карактеристика повећава трошкове уређаја. Ипак, модели са Блуетоотх функцијом су веома популарни јер проширују корисничко искуство.
Захваљујући Блуетоотх-у можете да користите бежичне слушалице, преносите податке са уређаја на мобилни телефон и друге периферне уређаје, размењујете информације са рачунара чак и ако нема кабла.
Додатне функције
Ако упоредимо музичке плејере са тако популарним уређајима као што су паметни телефони или таблет рачунари, онда ће, наравно, бити инфериорни од њих по броју додатних функција. У ЦД-МП3 уређајима практично нема додатних функција, осим могућности повезивања са телевизором. Међутим, мање од половине модела има такву прилику, а гледање филмова је могуће само у ВЦД формату. Овај формат се већ неколико година сматра застарелим.
Фласх плејери нуде шири спектар додатних функција. То су радио, екран, диктафон и уграђени звучник. Треба напоменути да квалитет снимања на диктафон у фласх плејерима оставља много жељеног. На процес снимања утиче лош квалитет микрофона. Поред тога, квалитет репродукције се губи због компресије датотеке и недостатка раздвајања на ниске и високе фреквенције.
Плејери су ретко опремљени спољним звучницима. Ово нема смисла, јер је квалитет преноса звука кроз такве звучнике примјетно лошији од репродукције у слушалицама. Радио функција није баш погодна за људе који су стално у покрету - у бекству, на путовању, само у покрету. Чињеница је да током кретања долази до реструктурирања радио таласа, што узрокује сметње у преносу сигнала. Екрани флеш-плејера, нажалост, нису намењени за гледање видео датотека, упркос чињеници да овај тип уређаја има могућност репродукције видео записа. Батерије уређаја нису у стању да поднесу такво оптерећење. Проблем се решава само када је уређај прикључен на електричну мрежу.
ХДД плејери, и по спољним и по унутрашњим параметрима, врло су слични ПДА уређајима. На то указује велики скуп додатних функција којима су уређаји опремљени. Прикладан, велики ТФТ екран помоћу којег можете што удобније прегледати фотографије, видео записе и текстуалне датотеке. Поред тога, ХДД плејери су опремљени не само уграђеним диктафоном, већ и камером за фотографисање и видео снимање. Радио функција је, наравно, такође ту.
Дизајн
Дизајн ХДД-ова и ЦД - МП3 уређаја је прилично једноличан. Кућиште ХДД плејера је правоугаоног облика, а за ЦД-МП3 плејере је округло. Већина ХДД плејера има прилично широк екран. Разлике су само у боји и облику панела. Панел се може разликовати у броју тастера или њиховом одсуству ако је уређај додириван.
Разлика између месних плејера од осталих врста ових музичких уређаја је само у форми. Облик тела флеш-плејера може бити потпуно другачији.
Нестандардни модели музичких плејера
1. Плејер - слушалице
У овом моделу програмери су у једном комбиновали два уређаја, слушалице и музички плејер. Захваљујући комбинацији слушалица и плејера, више не морате да повезујете један уређај са другим и да се заплетете у жице. Само треба да обучете плејер и уживате у сјајном квалитету звука, чак и изван тутњаве метроа. Играч је идеалан за спортисте и људе са активним животним стилом. За писање датотека можете користити изменљиве меморијске картице и комплет ААА батерија за пуњење.
2. Наочаре за играче.
Плејер који комбинује не само слушалице и музички уређај, већ и такав неопходан додатак као што су наочаре. Поред тога, већина модела уређаја за наочаре има Блуетоотх функцију. Блуетоотх функција проширује могућности плејера. Сада можете не само да слушате своју омиљену музику, већ и да комуницирате телефоном, а да је не вадите из џепа или торбе. Ова функција је остварена синхронизацијом Блуетоотх слушалица уграђених у уређај са мобилним телефоном.
3. Сат играча
Развој јапанске компаније Цасио разликује се стилом, компактношћу и једноставношћу. Сат једног од лидера на тржишту дигиталних сатова и бежични музички плејер савршено је решење за људе који дају предност практичности.
4. будилица играча.
Најбољи уређај за пословне кориснике. Алармни уређај има необичан облик, компактност и бежично напајање. Овај уређај можете повести на кратко или дуго путовање. Копирање датотека на уређај више је од стандардног поступка. Преузимање се врши помоћу приложеног УСБ кабла. Количина уграђене меморије у таквим уређајима је обично мала. Али укупну меморију уређаја увек можете повећати повезивањем преносних меморијских картица.
5. Играч за пливаче и путнике
Оригинални модел музичког уређаја чија је продаја покренута
Компанија Финис. Пре свега, играч је намењен љубитељима пливања. Уређај има водоотпорно кућиште, док су слушалице интегрисане. Упркос томе, услед преноса звучних вибрација на кости лобање, ствара се ефекат слушања музике кроз обичне слушалице. Нема екрана, контроле су што једноставније. Обим уграђене меморије достиже 256 мегабајта. Тип напајања уређаја се не разликује од осталих флеш-плејера. Пуњење се врши из батерије.
Закључак
Као што сте већ видели из овог чланка, разноликост наизглед једноставних уређаја је невероватна. У њему се лако збунити, али има и својих предности. Прегледавши десетине модела, заиста имате прилику да направите прави избор.

Како одабрати МП3 уређај
Како одабрати МП3 уређај
Како одабрати МП3 уређај
Како одабрати МП3 уређај Како одабрати МП3 уређај Како одабрати МП3 уређајHome | Articles

November 28, 2022 04:34:11 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting