Како одабрати ЛЦД ТВ?

ТВ се без разлога не сматра једним од главних изума прошлог века. Неко воли ТВ емисије, али неко жели да гледа фудбал са боцом пива. А каква је радост на лицима деце када са одушевљењем гледају своје омиљене цртане филмове. Готово сви гледају телевизију, што значи да се пре или касније свака породица суочава са проблемом избора овог технолошког чуда.
Избор ЛЦД телевизора не би требало да се врши само на основу естетских преференција и изгледа одређеног модела, већ у складу са техничким параметрима наведеним у телевизору. Дакле, шта треба да знате приликом избора ЛЦД-а, или како се то каже - ЛЦД телевизора.
Величина дијагонале ЛЦД телевизора
Овај параметар је један од најважнијих при одабиру било ког телевизора, а посебно модерних ЛЦД телевизора чија је дијагонала већ прешла границу од 50 инча или 127 цм. Ако ћете сачувати очи од стреса и добити максималну удобност од гледања новог ТВ-а, имајте на уму да би удаљеност са које ће се гледати ваше омиљене ТВ емисије требало да буде 4 - 5 пута већа од дијагонале ТВ екрана. Стога, ако сте купили 32-инчни ЛЦД телевизор (1 "= 2,54 цм), удаљеност гледања треба да буде између 3,25 м и 4 м.
Не покушавајте да јурите величину, то није случај када је више боље. Осећај ударања главом у покушају да прати слику која се брзо мења неће бити најпријатнији тренутак.
Резолуција ЛЦД телевизора
На овај показатељ вреди обратити посебну пажњу. Резолуција ЛЦД телевизора или резолуција ТВ матрице није ништа више од броја светлећих ћелија (пиксела) које стварају слику видљиву на екрану. Пиксел је мали квадрат (тачка) који има нормализовану величину и садржи информације о осветљености три боје (РГБ - црвена, зелена и плава). Те тачке чине слику на ЛЦД екрану.
Вредност која карактерише резолуцију ЛЦД телевизора означена је као однос броја хоризонталних пиксела и броја вертикалних пиксела. На пример, ако техничке карактеристике телевизора показују резолуцију 1366 × 768, то значи да се екран састоји од 1366 пиксела ширине и 768 пиксела висине.
Ако желите да гледате само ТВ програме, имајте на уму да пренети сигнал у ПАЛ или СЕЦАМ формату, који се широко користи у нашој земљи, одговара резолуцији 720к576 (720 линија у ширину и 576 у висину). Такође се користи да је дата величина широка 720 пиксела и висока 576 пиксела. Стога, ако желите да купите ЛЦД телевизор мале дијагонале, потражите резолуцију већу од ове величине. За висококвалитетно гледање филмова са ДВД уређаја, већ вам је потребна резолуција 1366к768 и да бисте добили пуни квалитет од дигиталног сигнала високе дефиниције (ХДТВ) 1920к1080.
Иако дигитална телевизија високе резолуције у нашој земљи још увек није нашла широку употребу, дигиталне блу-раи технологије за неколико година могу озбиљно да истисну ДВД формат који је данас тако раширен. Имајући при руци медиј и блу-раи уређај већ можете уживати у свом омиљеном филму у ХД квалитету. Наравно, ако ваш телевизор подржава резолуцију 1920к1080. Тако уштеда на резолуцији екрана ЛЦД телевизора данас може да вам одузме бројне погодности и уживање у будућности.
Угао гледања
Вертикални и хоризонтални углови гледања, параметри које не треба потцењивати при одабиру ЛЦД телевизора. Ако гледате екран са бочне стране његовог центра, приметићете нагло смањење контраста и промене боја. Како се удаљеност од центра ЛЦД телевизора повећава, изобличења ће се само повећавати. Минимални дозвољени вертикални и хоризонтални угао гледања је 160 степени. То значи да ће при гледању телевизије под углом од 80 степени контраст бити 10 пута мањи него ако телевизију гледате у центру.
Савремени ЛЦД телевизори требали би имати углове гледања реда 176-178 степени. Због тога обратите пажњу на овај параметар како не бисте купили застарели ЛЦД модел који може имати ниже углове гледања.
Време одзива
Да би се на екрану појавила слика у боји која се интензивно мења приликом гледања било каквих ТВ програма, филмова итд. течни кристали, на којима се заснива технологија за производњу ЛЦД телевизора, морају се померити из почетног положаја у крајност. На пример, у водоравном положају видљива је само бела, када се окрену усправно, видеће се само црна. Време потребно за померање течних кристала из хоризонтале у вертикалу назива се временом одзива течних кристала. Због тога је брже време одзива боља репродукција слике у боји. У супротном, ако је време одзива од велике важности, тада ће при гледању динамичних сцена остати „ траг “ иза брзо делујућих објеката или ће једна слика бити постављена на другу. За савремене ЛЦД екране, време одзива не би требало да буде веће од 8 мс (милисекунде, то јест 1мс = 1к10-3 с).
Контраст и осветљеност
Контраст ЛЦД телевизора један је од најважнијих параметара. Ако је контраст телевизора низак, на екрану нећете видети богату палету боја слика и богату лепезу тонова и средњих тонова боје. Међутим, у последње време овај параметар је изгубио посебну важност, јер су његове квалитативне карактеристике већ достигле врло високе вредности. ЛЦД телевизори имају однос контраста 600: 1. То значи да се најтамнији делови слике разликују од најсветлијих за 600 пута. Природно, што је већи овај однос, то ће слика у боји бити боља. За модерне ЛЦД телевизоре овај параметар треба да буде најмање 800: 1.
Неки произвођачи могу одредити однос контраста од 12000: 1. Говоримо о динамичком контрасту, који се постиже употребом посебних адаптивних алгоритама, односно додатним подешавањем слике. Због тога не бисте требали обраћати пажњу на ову вредност, већ на главну вредност при одабиру за издавање статичког контраста.
Други подједнако важан параметар ЛЦД телевизора је осветљеност слике. Ако је осветљеност купљеног модела телевизора мала, тада ћете морати јако напрезати очи како бисте добро видели пренету слику, а током дана гледање ТВ програма може прерасти у мучење. Стога осветљеност модерних ЛЦД телевизора мора бити најмање 450 цд / м2, ова вредност се сматра нормалном за гледање телевизијских емисија. Ако је вредност осветљености купљеног модела већа од 450 цд / м2 (на пример, 600 цд / м2), ово дефинитивно неће бити недостатак ЛЦД-а. Неки модели ЛЦД телевизора имају уграђени детектор за одређивање нивоа осветљености у радној соби. У зависности од измерене вредности, осветљеност телевизора се аутоматски мења како би се постигао максималан комфор приликом гледања ТВ и видео датотека.
Звук
При одабиру ЛЦД телевизора, обратите посебну пажњу на стерео систем који имате. Већина модерних модела има дигитално појачало које се користи за обезбеђивање максималне чистоће звука. ЛЦД телевизор мора да има најмање систем звучника са 2 шупљине који се састоји од 4 звучника и високотонца. Величина звучника за угодно опажање звука треба да буде најмање 6 цм, а величина високотонаца најмање 2 цм.
Поред тога, обратите пажњу на присуство еквилајзера у подешавањима телевизора, то ће вам омогућити да благо прилагодите исте фреквенцијске карактеристике звука по свом укусу.
Интерфејс за повезивање
Власник модерног ЛЦД телевизора може створити центар за кућну забаву уз помоћ повезаних уређаја и у потпуности уживати у свим могућностима телевизора.
Али да би то постигао, ваш ТВ мора имати најмање минимални скуп стандардних улаза и излаза:
Улаз за антену - дизајниран за повезивање емитоване или кабловске ТВ. Можете повезати видеорекордер.
Композитни конектори су присутни на готово свакој аудио-видео опреми и дизајнирани су за пренос аналогних сигнала.
С-Видео улаз - попут композитног конектора, дизајниран је за пренос аналогног видео сигнала са максималном резолуцијом од 480 и. Омогућава вам да добијете бољу слику, јер обезбеђује одвојени пренос осветљености (И) и два комбинована сигнала хромантности (Ц) преко независних каблова.
Компонентни улази - дизајнирани за пренос видео сигнала компонентама у боји. Због одвојеног преноса слика је јаснија, стабилнија и са тачном репродукцијом боја.
СЦАРТ (Синдицат дес Цонструцтеурс д 'Аппареилс, Радиорецептеурс ет Телевисеурс) је универзални 21-пински аудио-видео интерфејс за пренос аналогног сигнала у два смера.
РГБ конектор - користи се за повезивање са рачунаром. Слика се преноси директно на екран, заобилазећи процесоре телевизора.
ДВИ (Дигитал Видео Интерфаце) је дигитални конектор који не претвара сигнал, што смањује вероватноћу појаве шумова на слици.
ХДМИ (Хигх Дефинитион Мултимедиа Интерфаце) је дигитални мултимедијални интерфејс који може истовремено да емитује до 8 аудио канала и телевизију високе дефиниције (ХДТВ).
Коаксијални конектор је такође дигитални. Увек истакнуто наранџасто и намењено за пренос са дигиталног извора.
Оптички - Опет дигитални, заснован на оптичкој вези.
ФиреВире конектор је двосмерни дигитални систем за повезивање видеокамера или других дигиталних уређаја за снимање.
Нажалост, нису сви произвођачи опремљени својим ЛЦД телевизорима свим горе наведеним скупом улаза и излаза. Стога, приликом избора телевизора, имајте на уму да има неколико дигиталних излаза. Иначе, током рада неизбежна је ситуација када морате ручно да пребацујете између различитих уређаја. То је, наравно, случај када желите да повежете неколико извора сигнала одједном, на пример ДВД уређај, сателитски пријемник, рачунар итд. И ово ћете сигурно желети, пре или касније.
Дакле, прегледали смо готово све карактеристике ЛЦД телевизора, на које ћете сигурно морати да обратите пажњу приликом избора. Употреба свих наведених препорука помоћи ће вам да направите прави избор у односу на однос цене и квалитета.

Како одабрати ЛЦД ТВ?
Како одабрати ЛЦД ТВ?
Како одабрати ЛЦД ТВ?
Како одабрати ЛЦД ТВ? Како одабрати ЛЦД ТВ? Како одабрати ЛЦД ТВ?Home | Articles

December 3, 2022 05:26:26 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting