Како да поврзете ТВ со компјутер

Theивописните бои и широките екрани на новите дигитални телевизори оставаат живописен, моќен впечаток. Затоа, порано или подоцна, секој гледач има прашање: дали е можно да се искористат сите предности на ТВ при работа со компјутер? Може! ...
Вкрстената компатибилност е многу популарна кај познавачите на квалитетна електроника. Камерата е директно поврзана со печатачот, Flash Player со телефонот, телефонот со PDA и сето ова е компатибилно со персонален компјутер. Не е изненадувачки што самиот компјутер е систем на разни приклучоци. Затоа, можноста да се користи ТВ наместо монитор е сосема логична одлука.
Софтверските и хардверските алатки за оваа компатибилност постојат веќе подолго време. Современите можности на видео картичките овозможуваат, во некои случаи, да поврзат повеќе од еден дисплеј со компјутер. Се разбира, најчесто видео картичката ја поддржува "лесната" верзија - за време на работата на алтернативниот монитор, главниот е исклучен, но не е невообичаено за системи со два или повеќе истовремено "екрани".
Интерфејси
Постојат многу опции за поврзување на ТВ со компјутер, како за дигитални модели со широк екран, така и за скромни аналогни телевизори:
RCA (A / V за RCA приклучоци)
Овој универзален конектор може да се најде на скоро секоја графичка картичка. Преку него, можно е да се поврзе компјутер со повеќето аналогни и многу дигитални телевизори. Квалитетот на сликата кога е поврзан со RCA е најскромниот, неговата главна предност е нејзината масивност.
С-видео
Излезот е достапен на многу видео картички. Овозможува пренос на три канали - еден за светлост и два за хрома. Квалитетот на сликата е значително поголем отколку кога користите RCA.
DVI - HDMI
Современи дигитални интерфејси за пренос на видео. Тие се многу слични, но, преку HDMI, аудио дополнително се пренесува (до 8 канали), додека со DVI има посебен кабел за аудио. Интерфејсите се компатибилни едни со други без специјални конвертори, исклучиво преку адаптер кабел, и двете поддржуваат HDCP (заштита со содржина со висока дефиниција) - заштита од неовластено снимање на содржина заштитена со авторски права. Ова е причината зошто тие претставуваат потенцијална закана за прогресивните корисници. Како и да е, интерфејсите се доста чести кај видео картичките. Многу картички се опремени со DVI веќе денес, според некои извештаи, неодамна се појавија картички базирани на GeForce 7600 GT и исто така на семејството Radeon со HDMI излези.
VGA (D-Под)
Еден од видовите на RGB конекции, најчесто се користи за поврзување на монитор со компјутер. Многу модерни дигитални телевизори се опремени со RGB конектор. Сепак, името не значи дека излезот поддржува само резолуција VGA. Врската е погодна за резолуции SVGA, QXGA, UXGA и така натаму. Можеби е поддржан највисок квалитет на сликата.
Во случај излезите на видео картичката на компјутерот да не одговараат на ТВ приклучоците, се користат разни дополнителни уреди кои обезбедуваат целосна компатибилност и модулирање на сигналот, ако тоа не го прави видео картичката, не само во резолуција, туку и во фреквенции, итн. Понекогаш уредите се прилично скапи, но во некои случаи, особено за аналогни телевизори, тие се едноставно потребни.
Аналогни телевизори
Можностите на аналогните телевизори се донекаде ограничени. Тие се дизајнирани за долготрајни системи во боја. Стандардот NTSC поддржува максимална резолуција од 525 линии, PAL и SECAM - 625, а вистинската резолуција е уште помала. Како резултат, аналогниот телевизор обично не може да обезбеди компјутерска резолуција поголема од 640x480, за современи потреби има многу скромни можности.
Декларираната фреквенција на аналогните телевизори е 50 и 100 Hz, во реалноста никој досега не ги достигнал овие индикатори. Треба да знаете дека е можна удобна работа пред редовен компјутерски монитор со вредности од 70-80 Hz.
Покрај тоа, сите аналогни телевизори користат т.н. испреплетено скенирање (рамката секвенцијално се создава од две полу-рамки од непарни и парни линии). Во монитори - прогресивно скенирање. Сепак, некои познавачи сметаат дека испреплетената е оптимална за гледање видеа, играње игри и сл. - сцени со многу движење.
Оптималните интерфејси за „директно“ поврзување на телевизорот со компјутер се аналогни RCA и S-Video. Со помош на специјални конвертори, можете исто така да обезбедите компатибилност на ТВ конекторите со компјутерскиот VGA излез на видео картичката. Во овој случај, сигналот природно го губи својот квалитет.
А сепак, аналогните телевизори успеаја да заземат силна позиција во борбата да бидат барани за работа со компјутери. Текстуалните материјали на екранот се прикажуваат прилично нејасни и нејасни, но за гледање видеа ова е дополнителен плус. „Заматена“ слика ви овозможува да ги измазните артефактите поврзани со софтверска обработка на дигитални видео клипови. Покрај тоа, аналогниот телевизор е достапен уред за презентации на буџетот.
Дигитални телевизори
ЛЦД, плазма и проекционите телевизори обично се веќе обезбедени со директен VGA влез за компјутер. Најновите модели првично беа создадени за HDTV - телевизија со висока резолуција, тие лесно се интегрираат со компјутери со висока дефиниција. Неодамна, тие првично се изведуваат во компјутерска верзија (ТВ / монитор за компјутер).
ЛЦД-панелите, кои ја наследија технологијата од мониторите, имаат индикатори со многу висок квалитет. Работ на ТВ / монитор е скоро не разликувајќи во нив. LCD телевизорите заземаат малку простор и добро работат со статични слики. Во овој поглед, тие се супериорни во однос на „плазмата“.
Иако боите во плазма телевизорите се често посветли и „поживописни“ отколку во ЛЦД-а, внатрешниот фосфорн премаз на „плазмата“ „согорува“ кога ќе се гледа неподвижна „слика“ подолго време. Иако, благодарение на најновите случувања, овој проблем веќе ја изгуби својата поранешна сериозност, тој сепак опстојува.
Телевизорите со проекција не секогаш прикажуваат бои со доволна осветленост, особено црни нивоа, но тие се лидери во големината на екранот што сè уште не се постигнати со други технологии.
Во сите овие случаи, се претпочита VGA конекција или DVI со HDMI дигитална врска на компјутерот и ТВ. Тие покажуваат најдобри резултати. Соодветноста на резолуциите на сигналот / сликата во ТВ се обезбедува со вграден тјунер или компјутерска видео картичка.
Повеќето HDTV дигитални телевизори имаат големи димензии на екранот, висококвалитетна репродукција на видео во широк формат, брилијантни презентации и полноправни 3Д компјутерски игри. Нумеричките панели лесно прикажуваат текст и мала графика по потреба.
Така, телевизиите успеаја да ја задржат својата корисност дури и во „играта на странско поле“. Големите екрани им овозможуваат да се справат со голем број задачи кои се тешки за конвенционалните монитори. Веројатно е дека со развојот на индустриските технологии, овие два типа уреди ќе бидат комбинирани во еден блок на медиуми погоден за употреба во кое било дигитално опкружување.

Како да поврзете ТВ со компјутер
Како да поврзете ТВ со компјутер
Како да поврзете ТВ со компјутер
Како да поврзете ТВ со компјутер Како да поврзете ТВ со компјутер Како да поврзете ТВ со компјутерHome | Articles

November 29, 2022 14:13:42 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting