Како да изберете MP3 плеер

MP3 плеерот е веројатно еден од најконтроверзните случувања во индустријата за апарати за домаќинство. Во секојдневните човечки активности, има мала помош од овој уред, но, од друга страна, илјадници луѓе ширум светот не можат да ги замислат своите животи без него. Особено во голем град, кога сакате да го замените досадниот шум на метрополата со вашите омилени музички композиции што е можно поскоро.
Како и секој модел на апарати за домаќинство кои се барани на потрошувачкиот пазар, MP3 плеерите се во најжестока конкуренција меѓу десетици водечки производители. Како да не се збуните во постојано подобрувачките и целосно нови модели на играчи кои секоја година ги надополнуваат полиците на продавниците? Како да изберете MP3 плеер? Верувајте ми, лаик, ова не е лесно. Меѓутоа, ако се вооружите со знаење, откако ќе го прочитате овој напис, можете да одговорите на прашањето кој MP3 плеер да го изберете самостојно.
Тип на плеер
Постојат три главни типа на играчи:
1. ЦД-МП3 плеери. Еден од најстарите видови музички помагала. Сега тие го сменија своето име, бидејќи можат да пуштаат музички дискови не само во ЦД формат, туку и во MP3 формат. Повеќе компресирана големина, mp3-датотеките зафаќаат минимум простор, околу 120 песни можат да се сместат на дискот.Недостатоци на овие уреди се што плеерите се прилично обемни, тие не се вклопуваат во вашиот џеб. Покрај тоа, за да слушате разновидна музика во таквите плеери, неопходно е постојано да се менуваат дискови во нив, што предизвикува некои непријатности. Секогаш мора да носите одреден број дискови со вас. Друг недостаток на овој тип на уреди - нема функција „ антишок “ тампон, компензирајќи го нарушувањето на репродукцијата на медиумите со низок квалитет при тресење. Ако сте во движење, не треба да чекате пријатно и квалитетно слушање музика - репродукцијата ќе биде искривена. Сепак, овој проблем е веќе решен во најновите модели на ЦД - МП3 плеери. Тие се опремени со систем за пуфер. Меѓу сите видови на модерни плеери на музика, уредите ЦД-МП3 се, во просек, најевтините.
2. Флеш плеери. Најпопуларниот вид музички плеер денес. Овие модели се погодни и компактни, мултифункционални и практични. Флеш плеерите се многу полесни од претходните колеги. Ова се должи на отсуството на метални делови во нивната конструкција. Датотеките се запишуваат на овој уред многу брзо - само поврзете го со компјутер користејќи специјален кабел што доаѓа заедно со плеерот. Може да снимате композиции и на вградената Flash-меморија и на отстранлива мемориска картичка. Може да пренесувате датотеки на плеерот од вашиот компјутер или директно или со користење на соодветен софтвер за плеерот. Нема потреба да барате дополнителен софтвер, тој се испорачува на инсталационен диск вклучен во сетот додатоци за уредот што го купивте. Користејќи го лиценцираниот софтвер, ги заобиколувате можните ограничувања поврзани со спречување на можни прекршувања на авторските права и го олеснувате слушањето музика.
Големината на мемориската картичка може да варира. Минималниот, споредлив со големината на компактниот диск, е десет пати поголем од оној на дискот.
Често, мемориската картичка не е вклучена во уредот. Во повеќето флеш-плеери, количината на вградена меморија не е премногу голема и станува неопходно да се набави мемориска картичка. Оваа потреба значително ја зголемува цената на моделот, кој не вклучува толку важен додаток.
Софтверот за флеш-плеер е, генерално, многу важна работа што влијае на многу компоненти, тој е директно поврзан со вашата удобност и задоволство при користење на уредот. Така, на пример, програмски, плеерот е во можност самостојно да ги претвора трагите во аудио формати што може да се репродуцираат на уредот или да ги намали за да заштеди простор.
Друга предност на флеш-плеерите е нивниот јасен, русифициран интерфејс и неверојатна отпорност на надворешни влијанија. Тие не се плашат од густ сообраќај, тресење, па дури и потопување во вода. Но, не се сите. Единствениот проблем за некои корисници на флеш-плеери може да биде нивната директна зависност од персонални компјутери. Без нив, скоро е невозможно да ја ажурирате вашата музичка библиотека на флеш плеери.
3. HDD плеери. Релативно нов вид музички уред. Овие модели имаат голем број дополнителни функции, покрај тоа, тие можат да заменат надворешен компјутерски диск, чувајќи ги сите негови податоци. Карактеристична карактеристика е огромното количество меморија. Тие се мерат во десетици гигабајти. Покрај предностите, оваа карактеристика доведува и до недостатоци - големи димензии и тежина. Покрај тоа, моделите на HDD се инфериорни во однос на флеш плеерите во однос на отпорност на удари и заштеда на енергија. Но, за корисниците кои се постојано на пат, принудени да патуваат поради некои околности, овој тип на плеер е совршен. HDD плеерите личат на PDA, тие не само што можат да пуштаат музика, туку и да прикажуваат фотографии и да прикажуваат филмови. Сепак, треба да се признае дека секоја година производителите на флеш-плеери издаваат модели со се повеќе и повеќе мемориски капацитети и список на дополнителни функции, а наскоро и материјалните предности на моделите HDD ќе бидат изгубени.
4. МД-плеери.
Овој тип на плеер репродуцира мини-дискови и е погоден за сопствениците на колекции на овие музички медиуми.
Опции за репродукција
Флеш-плеерите, користејќи го софтверот инсталиран на нив, имаат можност да претворат голем број формати на песни во ист голем број формати што уредот може да ги препознае и потоа да ги репродуцира. Исто така, важно е за многу корисници самостојно да ја контролираат големината и квалитетот на снимените копирани на плеерот. На овие параметри влијаат директно начинот на кодирање на податоците. Може да има два такви методи: снимање со постојана брзина на бит (CBR) и снимање со променлива брзина на бит (VBR). Со постојан бит-степен, големината на снимањето по копирање на плеерот е секогаш со иста вредност, без оглед на тоа што беше пред снимањето на уредот. Овој метод на кодирање на податоците забележително влијае на квалитетот на репродукцијата. Честопати не на подобро.
Со варијабилен метод на кодирање на податоците, квалитетот на репродукција на музички датотеки „ на излез “ останува непроменет. Сите одлики на звукот, нијанси важни за loversубителите на музиката, остануваат исти. Но, со сето ова, немате контрола врз процесот на кодирање датотеки. На крајот на краиштата, изборот е ваш.
Димензии и тежина на плеерот
Главниот фактор што влијае на големината на музичките плеери е меморискиот капацитет на овие уреди. Колку е поголема меморијата, толку е поголема големината на уредот, соодветно. Во исто време, HDD-плеерите се, во просек, пообемни во споредба со флеш-плеерите. Ова се должи на присуството на хард диск и голем надворешен дисплеј.
Резултатите од современите технологии практично немаа никакво влијание врз изгледот на ЦД-МП3 плеерите. Овој уред едноставно не може да биде помал од самиот диск. Сепак, треба да се напомене дека современите плеери на дискови станаа многу потенки од нивните претходници.
Големина на меморија
Нема потреба да зборуваме за меморијата на ЦД-МП3-плеерите, тие едноставно ја немаат. Флеш плеерите имаат меморија која се движи од 1 до 32 гигабајти. Кои количини ви одговараат повеќе, можете да изберете сами. Вредноста на овој параметар, сепак, може да биде под влијание по купувањето на уредот, доколку плеерот е опремен со слот за отстранливи мемориски картички. Продадено одделно, достапно во големини од 1 GB до 64 GB
Видови формати за репродукција.
Треба да се напомене дека видовите музички плеери имаат сериозни разлики во форматите што ги свират. ЦД-МП-моделите можат да репродуцираат само две верзии - ЦД и МП3. Во оваа смисла, играчите на флеш играат многу подобро, тие можат да ги репродуцираат повеќето формати што ги знаеме - ЦД, МП3, WAW, ОГГ и други. Покрај тоа, благодарение на софтверот, флеш плеерите можат да конвертираат формати од еден во друг, во зависност од вашите желби. Но, не заборавајте за можното влијание на ваквите активности врз квалитетот на снимањето.
ХДД-плеерите практично немаат ограничувања во репродукцијата на музички датотеки. Покрај тоа, тие се способни да репродуцираат најпознати видео формати и некои формати на текст. Нема потреба да зборуваме за документи како Microsoft Office, но за текстови во txt формат, доколку има уредник за тестирање, овие уреди се прилично способни не само да ги зачувуваат, туку и успешно да ги отвораат.
Вид на храна.
Кај сите типови на играчи, постојат некои разлики во овој параметар, кои даваат и предности и одредени видови на недостатоци.
ЦД-МП3 плеерите обично се полнат со обични батерии. Тие не зависат од компјутер, што значи дека треба да одите по пат не само плеер и омилената колекција на дискови, туку и потребната количина батерии. Една гарнитура е доволна за околу 5 часа континуирана работа, и поради нивната ниска цена и леснотијата на замена на еден сет за друг, тие ги прават ЦД-МП3 плеерите најповолна опција за патниците кои едноставно немаат можност постојано да ги наплатуваат своите музички уред.
Но, ако сте склони кон седентарен начин на живот, веројатно нема да ве задоволи постојаното купување потрошен материјал. И релативно мала количина на континуирано време на работа на уредот и други непријатности поврзани со големината на плеерот, ќе ве принудат да обрнете внимание на флеш-плеерот. Веќе зборувавме за неговата компактност, што се однесува до видот на напојувањето, моделите на овие уреди можат да работат и од батерии и од батерија на полнење.
Литиумската батерија „ не заморува “ три до четири пати подолго од стандардните батерии и не треба редовно да се менува. Вие само треба да го наполните. Точно, ова бара пристап до напојувањето, батеријата се полни преку неа со поврзување преку специјален кабел испорачан со плеерот.
Интерфејс
ЦД-МП3 плеерите имаат наједноставен интерфејс. Тие беа замислени како самостојни уреди на кои не им е потребна синхронизација и зависност од персонален компјутер. Освен мал дисплеј, овој уред нема дополнителни опции.
Флеш-плеерите и HDD-плеерите имаат порти USB 1.1 и USB 2.0, кои се користат за поврзување на разни уреди и персонален компјутер. Конекторите овозможуваат пренесување големи количини на информации од еден на друг уред за неколку минути. За жал, не сите музички плеери се опремени со стандардни конектори. Ова додава на непријатности кога ќе се појави ситуација кога е потребно да се замени соодветниот кабел.
Некои плеери се опремени со функционалност на Bluetooth. Овој метод на споделување датотеки е многу удобен кога нема компјутер на дофат на раката. Но, оваа одлика ја зголемува цената на уредот. Како и да е, моделите со функција Bluetooth се многу популарни бидејќи го прошируваат искуството на корисникот.
Благодарение на Bluetooth, можете да користите безжични слушалки, да пренесувате информации од уредот на мобилен телефон и други периферни уреди, да разменувате информации од компјутер дури и ако нема кабел.
Дополнителни функции
Ако ги споредиме музичките плеери со толку популарни уреди како паметни телефони или таблет компјутери, тогаш, се разбира, тие ќе бидат инфериорни во однос на нив по бројот на дополнителни функции. Практично нема дополнителни функции во ЦД-МП3 плеерите, освен можноста за поврзување со ТВ. Сепак, помалку од половина од моделите имаат таква можност, а гледањето филмови е можно само во формат VCD. Овој формат се сметаше за застарен веќе неколку години.
Флеш плеерите нудат поширок спектар на дополнителни функции. Тоа се радио, екран, снимач на глас и вграден звучник. Треба да се напомене дека квалитетот на снимањето на диктафон во флеш-плеерите остава многу да се посакува. На процесот на снимање влијае лошиот квалитет на микрофонот. Покрај тоа, квалитетот на репродукцијата се губи како резултат на компресијата на датотеката и недостатокот на поделба на ниски и високи фреквенции.
Плеерите ретко се опремени со надворешни звучници. Ова има малку смисла, бидејќи квалитетот на преносот на звукот од такви звучници е забележливо инфериорен во однос на репродукцијата со користење на слушалки. Радио функцијата не е многу погодна за луѓето кои се постојано во движење - во бегство, на патување, само во движење. Факт е дека за време на движењето има преструктуирање на радио брановите, што предизвикува мешање во преносот на сигналот. Екраните на флеш-плеерите, за жал, не се наменети за прегледување видео датотеки, и покрај фактот што овој тип на уред има можност за репродукција на видео. Батериите на плеерот не се способни да издржат таков товар. Проблемот е решен само кога уредот е поврзан на електричната мрежа.
HDD плеерите, и во однос на надворешните и внатрешните параметри, се многу слични на PDA. Ова е означено со големиот сет на дополнителни функции со кои се опремени уредите. Практичен, голем дисплеј TFT со кој можете да прегледувате фотографии, видеа и текстуални датотеки што е можно поудобно. Покрај тоа, HDD-плеерите се опремени не само со вграден диктафон, туку и со камера за фотографирање со видео и видео. Радио функцијата е, се разбира, исто така таму.
Дизајн
Дизајнот на HDD и CD - MP3 плеерите е прилично монотон. Случајот со HDD-плеерите е правоаголен, за ЦД-MP3-плеерите е кружен. Повеќето HDD плеери имаат прилично широк екран. Разликите се само во бојата и обликот на панелот. Панелот може да се разликува во бројот на копчиња или нивното отсуство ако уредот е од типот на допир.
Разликата помеѓу месото - плеери од други видови на овие музички помагала е само во форма. Обликот на телото на флеш-плеерите може да биде сосема поинаков.
Нестандардни модели на музички плеери
1. Плеер - слушалки
Во овој модел, развивачите комбинираа два уреди, слушалки и музички плеер, во еден. Благодарение на комбинацијата на слушалки и плеер, повеќе не треба да поврзувате еден уред со друг и да се заплеткувате во жици. Треба само да го облечете плеерот и да уживате во одличниот квалитет на звукот, дури и надвор од татнежот на метрото. Играчот е идеален за спортисти и луѓе со активен животен стил. Можете да користите отстранливи мемориски картички за да напишете датотеки и збир на AAA батерии за повторно полнење.
2. Очила за плеер.
Плеер кој комбинира не само слушалки и музички уред, туку таков неопходен додаток како очилата. Покрај тоа, повеќето модели на плеери за очила имаат функција Bluetooth. Функцијата Bluetooth ги проширува можностите на плеерот. Сега не само што можете да ја слушате вашата омилена музика, туку и да комуницирате на телефон без да ја извадите од џеб или торба. Оваа одлика се реализира со синхронизирање на слушалките Bluetooth вградени во плеерот со мобилен телефон.
3. Часовник на плеерот
Развојот од јапонската компанија Касио се разликува во стилот, компактноста и едноставноста. Часовник од еден од лидерите на пазарот за дигитални часовници и безжичен музички плеер е совршено решение за луѓето кои имаат приоритет на практичноста.
4. будилник со плеер.
Најдобар уред за деловни корисници. Плеерот за аларми има невообичаена форма, компактност и безжично напојување. Овој уред можете да го однесете на кратко или долго патување. Копирањето датотеки на уредот е повеќе од стандарден процес. Преземањето се одвива со испорачан USB кабел. Количината на вградена меморија во такви уреди е обично мала. Но, секогаш можете да ја зголемите вкупната меморија на уредот со поврзување на отстранливи мемориски картички.
5. Играч за пливачи и патници
Оригиналниот модел на музички уред, чија продажба започна
Компанија Фенис. Пред сè, играчот е наменет за swimmingубителите на пливање. Уредот има водоотпорна футрола, додека слушалките се интегрирани. И покрај тоа, поради пренесувањето на звучните вибрации до коските на черепот, се создава ефект на слушање музика преку обични слушалки. Нема приказ, контролите се што е можно поедноставни. Волуменот на вградената меморија достигнува 256 мегабајти. Типот на напојување на уредот не се разликува од другите флеш-плеери. Полнењето се одвива од батеријата.
Заклучок
Како што веќе видовте од овој напис, разновидноста на навидум едноставни уреди е неверојатна. Лесно е да се збуни во него, но има и свои предности. Имајќи навигација во десетици модели, навистина имате можност да го направите вистинскиот избор.

Како да изберете MP3 плеер
Како да изберете MP3 плеер
Како да изберете MP3 плеер
Како да изберете MP3 плеер Како да изберете MP3 плеер Како да изберете MP3 плеерHome | Articles

November 26, 2022 20:17:26 +0200 GMT
0.030 sec.

Free Web Hosting