Како да изберете LCD телевизор?

ТВ не е за ништо што се смета за еден од главните пронајдоци во минатиот век. Некој обожава ТВ-емисии, но некој сака да гледа фудбал со шише пиво. И, каква е радоста на лицата на децата кога со ентузијазам ги гледаат своите омилени цртани филмови. Скоро секој гледа телевизија, што значи дека порано или подоцна секое семејство се соочува со проблем да го избере ова чудо на технологијата.
Изборот на LCD телевизор треба да се изврши не само врз основа на естетските преференции и изгледот на одреден модел, туку во согласност со техничките параметри наведени во ТВ. Значи, што треба да знаете при изборот на ЛЦД, или како што велат - ЛЦД-телевизор.
Големина на дијагонала на LCD телевизор
Овој параметар е еден од најважните при изборот на кој било телевизор, а особено модерните ЛЦД-телевизори, чија дијагонала веќе ја помина границата од 50 инчи или 127 см. Ако ги зачувате очите од стрес и ќе добиете максимална удобност од гледање на вашиот нов телевизор, тогаш запомнете дека растојанието од кое ќе се гледаат вашите омилени ТВ-емисии треба да биде 4 - 5 пати поголемо од дијагоналата на ТВ-екранот. Затоа, ако купивте ЛЦД-телевизор со 32 "(1" = 2,54 см), растојанието на гледање треба да биде помеѓу 3,25 и 4 м.
Не обидувајте се да ја бркате големината, ова не е случај кога повеќе е подобро. Чувството да треснете со главата обидувајќи се да водите сметка за сликата што брзо се менува нема да биде најпријатниот момент.
Резолуција на LCD телевизор
Вреди да се обрне посебно внимание на овој индикатор. Резолуцијата на ЛЦД-телевизорот или резолуцијата на ТВ-матрицата не е ништо повеќе од бројот на прозрачни ќелии (пиксели) што создаваат слика видлива на екранот. Пиксел е мал квадрат (точка), кој има нормализирана големина и содржи информации за осветленоста на три бои (RGB - црвена, зелена и сина). Овие точки формираат слика на ЛЦД-екранот.
Вредноста што ја карактеризира резолуцијата на LCD телевизорот е означена како однос на бројот на хоризонтални пиксели со бројот на вертикални пиксели. На пример, ако техничките карактеристики на телевизорот означуваат резолуција од 1366 × 768, тогаш ова значи дека екранот се состои од 1366 пиксели во ширина и 768 пиксели во висина.
Ако сакате да гледате само ТВ-програми, тогаш запомнете дека пренесениот сигнал во формат PAL или SECAM, кој е широко користен во нашата земја, одговара на резолуција од 720x576 (720 линии во ширина и 576 во висина). Исто така се користи дека дадената големина е широка 720 пиксели и висока 576 пиксели. Затоа, ако сакате да купите ЛЦД-телевизор со мала дијагонала, побарајте резолуцијата да биде поголема од оваа големина. За висококвалитетно гледање филмови од ДВД-плеер, веќе ви треба резолуција од 1366x768 и да добиете целосен квалитет од дигитален сигнал со висока дефиниција (HDTV) 1920x1080.
Иако дигиталната телевизија со висока дефиниција во нашата земја сè уште не најде широко распространета употреба, дигиталните bluе-ray технологии за неколку години можат сериозно да го исцедат ДВД форматот толку раширен денес. Веќе сега, имајќи медиа и Blu-ray плеер при рака, можете да уживате во вашиот омилен филм во HD квалитет. Нормално, ако вашиот телевизор поддржува резолуција од 1920x1080. Така, заштедата на резолуција на екранот со LCD телевизор денес може да ви одземе многу придобивки и уживање во иднина.
Агол на гледање
Вертикални и хоризонтални агли на гледање, параметри кои не треба да се потценуваат при избор на LCD телевизор. Ако го погледнете екранот од страната на неговиот центар, можете да забележите нагло намалување на контрастот и промените на бојата. Како што се зголемува растојанието од центарот на LCD телевизорот, изобличувањето само ќе се зголеми. Минималните дозволени вертикални и хоризонтални агли на гледање се 160 степени. Ова значи дека кога гледате телевизија под агол од 80 степени, контрастот ќе биде 10 пати помал отколку ако гледате телевизија во центарот.
Современите ЛЦД-телевизори треба да имаат агли на гледање од редоследот од 176-178 степени. Затоа, обрнете внимание на овој параметар за да не купите застарен LCD модел, кој може да има пониски агли на гледање.
Време на одговор
Со цел на екранот да се појави слика во боја, која интензивно се менува кога гледате какви било ТВ-програми, филмови итн. течните кристали, на кои се базира технологијата за производство на LCD телевизори, мора да се преселат од почетната позиција во крајност. На пример, во хоризонтална положба е видлива само белата боја, кога ќе се превртат исправено, само црната ќе биде видлива. Времето потребно за течните кристали да се движат од хоризонтално во вертикално се нарекува време на одговор на течните кристали. Затоа, колку е побрзо времето на одговор, толку е подобра репродукцијата на бојата на сликата. Инаку, ако времето на одговор е од голема важност, тогаш кога гледате динамични сцени, „ трага “ ќе остане зад предметите со брзо дејство , или едната слика ќе биде надредена на друга. За современите ЛЦД, времето на одговор не треба да биде повеќе од 8 ms (милисекунди, односно 1ms = 1x10-3 s).
Контраст и осветленост
Контрастот на ЛЦД-телевизорот е еден од најважните параметри. Ако контрастот на ТВ е мал, тогаш на екранот нема да видите богата палета на бои на слики и богата палета на тонови и средни тони на бои. Меѓутоа, неодамна, овој параметар ја изгуби својата особена важност, бидејќи неговите квалитативни карактеристики веќе достигнаа многу високи вредности. LCD телевизорите имаат сооднос на контраст 600: 1. Ова значи дека најтемните делови на сликата се разликуваат од најлесните за 600 пати. Нормално, колку е поголем овој сооднос, толку подобро ќе биде претставата во боја на сликата. За современите ЛЦД-телевизори, овој параметар треба да биде најмалку 800: 1.
Некои производители можат да наведат сооднос на контраст од 12000: 1. Станува збор за динамичен контраст, што се постигнува со употреба на специјални адаптивни алгоритми, односно преку дополнително прилагодување на сликата. Затоа, не треба да обрнувате внимание на оваа вредност, туку на главната вредност при изборот да го предадете статичкиот контраст.
Друг подеднакво важен параметар на ЛЦД-телевизорот е осветленоста на сликата. Ако осветленоста на купениот ТВ-модел е мала, тогаш ќе мора многу да ги затегнете очите за да ја видите пренесената слика добро, а преку ден гледањето ТВ-програми може да се претвори во тортура. Затоа, осветленоста на современите ЛЦД-телевизори мора да биде најмалку 450 cd / m2, оваа вредност се смета за нормална за гледање телевизиски преноси. Ако вредноста на осветленоста на купениот модел е поголема од 450 cd / m2 (на пример, 600 cd / m2), ова дефинитивно нема да биде неповолна положба на LCD-екранот. Некои модели на ЛЦД-телевизори имаат вграден детектор за одредување на нивото на осветлување во работната просторија. Во зависност од измерената вредност, осветленоста на телевизорот автоматски се менува со цел да се постигне максимална удобност при гледање ТВ и видео датотеки.
Звук
При избор на ЛЦД-телевизор, обрнете особено внимание на стерео системот што го имате. Повеќето современи модели имаат дигитален засилувач што се користи за да се обезбеди максимална чистота на звукот. ЛЦД-телевизорот мора да има најмалку систем на звучници со 2 празнини, кој се состои од 4 звучници и високотонци. Големината на звучниците за удобна перцепција на звукот треба да биде најмалку 6 см, а големината на високотонците треба да биде најмалку 2 см.
Покрај тоа, обрнете внимание на присуството на еквилајзер во поставките на ТВ, тоа ќе ви овозможи малку да ги прилагодите истите фреквентни карактеристики на звукот според вашиот вкус.
Интерфејс за поврзување
Сопственикот на модерен LCD телевизор може да создаде центар за домашна забава со помош на поврзани уреди и целосно да ужива во сите можности на телевизорот.
Но, за да го постигнете ова, вашиот телевизор мора да има барем минимален сет на стандардни влезови и излези:
Влез за антена - дизајниран за поврзување на емитувана или кабелска телевизија. Може да поврзете видеорекордер.
Композитни конектори се присутни на скоро секоја аудио-видео опрема и се дизајнирани да пренесуваат аналогни сигнали.
Влез за S-Video - како композитниот конектор, тој е дизајниран да пренесува аналоген видео сигнал со максимална резолуција од 480 i. Ви овозможува да добиете подобра слика, затоа што обезбедува одделно пренесување на сигнали на сјајност (Y) и два комбинирани хроминанси (C) преку независни кабли.
Влезови на компонентите - дизајнирани да пренесуваат видео сигнал по компоненти на боја. Поради посебниот пренос, сликата е појасна, постабилна и со точна репродукција на бојата.
SCART (Syndicat des Constructeurs d 'Appareils, Radiorecepteurs et Televiseurs) е универзален 21-пински аудио-видео интерфејс за пренос на аналоген сигнал во две насоки.
RGB конектор - се користи за поврзување со компјутер. Сликата се пренесува директно на екранот, заобиколувајќи ги процесорите на ТВ.
DVI (дигитален видео интерфејс) е дигитален приклучок кој не претрпува никаква конверзија на сигналот, што ја намалува веројатноста за бучава на сликата.
HDMI (мултимедијален интерфејс со висока дефиниција) е дигитален мултимедијален интерфејс кој може истовремено да пренесува до 8 аудио канали и телевизија со висока резолуција (HDTV).
Коаксијалниот конектор е исто така дигитален. Секогаш обележано со портокалова боја и наменето за пренос од дигитален извор.
Оптички - повторно, дигитален, базиран на врска со оптички влакна.
Конекторот FireWire е двонасочен дигитален систем за поврзување на камери или други уреди за дигитално снимање.
За жал, не сите производители ги опремуваат своите LCD телевизори со сите горенаведени сетови на влезови и излези. Затоа, при избор на телевизор, проверете дали има неколку дигитални излези. Инаку, за време на работата, ситуацијата е неизбежна кога треба рачно да се префрлате помеѓу различни уреди. Ова, се разбира, е случај кога сакате да поврзете неколку извори на сигнал одеднаш, на пример ДВД плеер, сателитски приемник, компјутер, итн. И дефинитивно ќе го посакате ова, порано или подоцна.
Значи, ги разгледавме скоро сите карактеристики на ЛЦД-телевизорот, на кој сигурно ќе треба да обрнете внимание при изборот. Користењето на сите наведени препораки ќе ви помогне да го направите вистинскиот избор во однос на односот на цената и квалитетот.

Како да изберете LCD телевизор?
Како да изберете LCD телевизор?
Како да изберете LCD телевизор?
Како да изберете LCD телевизор? Како да изберете LCD телевизор? Како да изберете LCD телевизор?Home | Articles

December 8, 2022 00:49:30 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting