Како да изберете DVR

Рекордерот за автомобил е многу корисен уред за возачи што ви овозможува да снимате аудио и видео информации за состојбата во сообраќајот од автомобилот. Денес, меѓу купиштата несреќи и контроверзните ситуации во транспортот, такво нешто е од витално значење за возачот на кој било автомобил.
Најчесто, DVR се користат за докажување на нивната невиност во одреден проблем, било да е тоа несреќен случај, поставување транспорт или незаконски дејствија на полицајци во сообраќајната полиција. Следно, ајде да се обидеме да одговориме на прашањето: како да изберете DVR и да откриеме што е тоа детално!
Меѓу брзо напредувачкиот научен и технолошки напредок и голем број производители кои ја нудат својата дигитална опрема, многу е лесно да се збунат во имињата и поимите. Која е разликата помеѓу овој или оној уред? Кои „ стапици “ ве чекаат при изборот? Со кои прашања се соочува потрошувачот и на што е првото нешто што треба да се обрне внимание при изборот на DVR за автомобил?
Метод за монтирање на DVR
Важен параметар поврзан со механиката отколку со електрониката на уредот. За долгорочна работа без дефекти, уредот мора безбедно да се фиксира на вистинското место на автомобилот и што е најважно, да има добар поглед, без привлекување на вниманието на возачот и без да го одвлекува вниманието од ситуацијата на патот.
Универзални рекордери со монтажа на стакло. Тие обично се прицврстени на стаклото со помош на обична чаша за вшмукување. Преносни рекордери од овој тип се инсталираат многу лесно. Секој без непотребни проблеми и проблеми самостојно ќе инсталира таков уред во неговиот автомобил. Исто така, нема да има потешкотии со аголот на наклон на снимачот, таквиот монтирање е многу лесен за употреба. Ахиловата пета на овој вид приврзаност е неговата несигурност и недоволната безбедност. Проблемот може да биде особено акутен за време на вонсезоната и во зима, кога температурната разлика во автомобилот кога е вклучен климатизерот е значителна. Покрај тоа, ваквиот матичар треба почесто да се крие, бидејќи е на видно место, привлекува непотребно внимание. Друга негативна точка е напојувањето на снимачот, можно е само од запалката, нема да работи да го поврзете уредот на друг начин.
Стегачи за автомобили вградени во стаклото заден поглед. Тука, пред сè, вреди да се забележи сигурноста на прицврстувањето на уредот и добрата локација и тајност на снимачот (нема да треба да се крие од pryубопитните очи и постојано да се отстранува ноќе). Покрај тоа, постои постојана е-пошта. напојување на мрежата на автомобили. Друга интересна точка е агрегацијата на функциите. Како убави додатоци на уредите од овој тип, можете да најдете монитор за поврзување на камера заден поглед, или, на пример, детектор за радар. Недостатоците вклучуваат само висока цена на уредот и инсталација на DVR, бидејќи дефинитивно ќе мора да се инсталира во специјализиран авто-центар.
Видео рекордери со засебно поврзани камери. Таквите снимачи структурно се состојат од посебна единица за снимање видео, камера и монитор за прегледување на снименото видео. Особеноста на единицата за снимање видео е дека со негова помош можете да поврзете неколку камери истовремено и да ја снимите состојбата во сообраќајот од неколку гледишта. Во овој случај, дефинитивно не ризикувате да пропуштите важен детал од инцидентот. Тешко е да се открие таков уред, бидејќи единицата е инсталирана скриена, на пример, под контролната табла на автомобилот. Камерите можат да бидат поставени насекаде, пред и зад автомобилот. Ова решение е најзгодно и најпрофесионално. Комплексноста на инсталацијата и цената се компензираат со практичноста на дизајнот и употребата.
Оптика
Оптиката и леќата играат една од основните улоги во DVR, бидејќи сликата се снима со помош на нив. Покрај тоа, видеорекордерот треба да ја долови сликата и да пука не само во ситуацијата во автомобилот, туку и далеку од него. Затоа, аголот на гледање на леќата исто така треба да игра одлучувачка улога во изборот. Ако аголот на гледање е помал од интервалот од 90 до 1400, тогаш не препорачуваме да го купите, бидејќи постои можност важен детал од несреќа или друга ситуација едноставно да се оддалечи од вашето внимание или да не влезе во рамката , информациите за автомобилите што одат по соседната лента се особено релевантни. Исто така, треба да бидете претпазливи за голем агол на гледање, бидејќи во овој случај сликата може да биде искривена и станува невозможно да препознаете некои важни детали, како што е бројот на автомобилот.
Зачувување и обработка на слики
За да го видите видеото на вашиот компјутер, треба да го снимите видеото во дигитален формат. Во врска со ова, треба да обрнете големо внимание на голем број параметри кои се одговорни за квалитетот на сликата:
Резолуцијата на сликата е можеби најважната карактеристика. Денешните DVR ви овозможуваат да зачувувате видеа со различна резолуција. Од VGA 640 на 480 до Full HD со 1920 на 1080 пиксели. Секој знае дека колку е поголема резолуцијата, толку подетални ќе бидат сликите и видеата од DVR. Понекогаш ова е многу важно ако треба да размислите за мали делови од автомобил, како што е државата. број или марка на автомобил.
Број на рамки во секунда. Исто така, најважниот параметар. Го покажува бројот на снимани рамки во секунда од времето. Оваа карактеристика се нарекува и брзина на снимање на DVR. Колку е поголем бројот на рамки, толку подобро ќе биде видеото и ќе можете да ја следите динамиката на несреќа или други важни точки. Денешните DVR ви овозможуваат да снимате со брзина од најмалку 25 слики во секунда.
Продолжување или формат на датотека. Современиот софтвер ви овозможува да го компресирате видеото, така што загубата на квалитетот на сликата е минимална. Ова првенствено се должи на фактот дека обемот на мемориски картички на DVR е многу ограничен, а компресијата ви овозможува да ја намалите големината на снимената датотека во реално време, со што ќе ја зачувате меморијата на уредот. Благодарение на ова, можете да прегледувате видео датотеки подолг временски период. Најпопуларните формати на датотеки денес се AVI со кодеци MJPEG или H.264. Треба да се напомене дека покомпактните датотеки ви овозможуваат да креирате кодек H.264 и неговите можни модификации.
Зачувајте видео. За да го направите ова, видео фиксаторите користат стандардни мемориски картички. Нивниот формат е SD или Micro Sd (T-Flash). Најважната карактеристика е несомнено капацитетот на мемориската картичка, колку е поголема, толку подолг временски интервал ќе биде достапен за снимање. Цената на SD-картичките е поприфатлива од нивните колеги.
DVR функции
Кој ДВР треба да го изберете? Кога купувате, обрнете внимание на следниве карактеристики:
Вграден монитор
Една од најзгодните одлики е вградениот монитор. Доколку нема монитор, обрнете внимание на тоа дали во вашиот автомобил има излез за надворешна врска со надворешен приемник за видео.
Автоматско стартување и автоматско исклучување на видеорекордерот при палење или запирање на моторот на автомобилот
Сè е јасно од името. Возачот често забораваше да ги исклучи DVR-ите, па автоматското исклучување / вклучување ќе биде многу корисно.
Пребришување датотеки
Времето на снимање на рекордерите на автомобили е ограничено и трае до 5 минути. Кога мемориската картичка се полни, старите датотеки се бришат и новите видеа продолжуваат да се снимаат.
Време и датум
Сите сте забележале дека кога гледате датотеки од DVR, времето и датумот се нужно фиксирани на горниот или долниот дел од екранот.
Снимка на звук
Да се ​​има микрофон за снимање звук е многу важно. Обрнете внимание на квалитетот на микрофонот и звукот што се репродуцира.
Сензор за движење
Ви овозможува да го вклучите автоматскиот снимач кога се појавува сензор за движење во полето на дејствување. Во Русија, примената на ваквите иновации не најде одговор кај граѓаните, затоа оваа функција остана не барана.
GPS координира снимање
Сосема корисна карактеристика, иако прилично ретка. Ги поправа вашите координати на картата и линковите до видеото.
Задно осветлување
Корисна работа во мракот. Некои модели се опремени со инфрацрвено осветлување. Негативен аспект е слабиот квалитет на снимање навечер, бидејќи осветлувањето е слабо.
Режим на фотографија
Заедничка и важна карактеристика поддржана од многу современи DVR-уреди. може да биде потребно во случај на несреќа за да се забележи оштетување на автомобилот од страна на инспекторите на сообраќајната полиција и да се обезбедат информации до осигурителната компанија. Возачот не секогаш има фотоапарат при рака, па затоа е важно да ја имате оваа функција во вашиот DVR.
Како да го изберете вистинскиот DVR? Не заборавајте за трошоците. Постојат многу модели на видео-рекордери и се движат од 60-700 рубли до неколку десетици илјади за модели со еден куп функции. Прво на сите, при избор, одлучете кои карактеристики ви се потребни, а кои не. Многу возачи сè уште сметаат дека оваа работа е непотребна, но практиката покажува дека со растот на автомобилите на патиштата во Русија, регистраторите на автомобили помагаат да се решат разни проблематични ситуации, како во несреќа, така и во животот.

Како да изберете DVR
Како да изберете DVR
Како да изберете DVR
Како да изберете DVR Како да изберете DVR Како да изберете DVRHome | Articles

December 8, 2022 00:55:58 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting