Како да изберете фрижидер?

Современите модели на ладилници се разликуваат од нивните претходници не само по изглед, туку и со нови современи материјали, како и со пакет функции кои овозможуваат складирање на широк спектар на производи за долго време. Вградените апарати за домаќинство станаа ново решение во дизајнот на ентериерот во кујните, а заедно со печки, печки, машини за перење и машини за миење садови се појави и концептот „ вградени фрижидери “. Во споредба со самостојните модели, тие имаат некои предности: поголема ефикасност во работењето - поради подобра топлинска изолација на идовите, пониско ниво на бучава, бидејќи декоративните панели за мебел значително го „ влажнуваат “ звукот. И, се разбира, вградените фрижидери хармонично се вклопуваат во кујната и овозможуваат удобен пристап до нивната содржина во секое време.
Производителите на апарати за домаќинство им нудат на потрошувачите модели со различни големини, форми, па дури и бои. Но, за да ја изберете најдобрата опција, треба да знаете на кои параметри треба да обрнете внимание.
Димензии на фрижидерот и карактеристики на моделот
Пред сè, потребно е да се донесе одлука за волуменот на ладилникот, а со тоа и за неговите димензии. За семејство од 1-2 лица, погоден е компактен модел кој не е голем по големина. Како по правило, ова се фрижидери со една комора, високи до 1 метар, вклучувајќи фрижидер и мала преграда за замрзнување. На некој начин, тие можат да личат на скромни стари модели кои требало рачно да се одмрзнуваат. Но, сега скоро сите фрижидери се опремени со системот No Frost, кој спречува формирање на мраз на wallsидовите на комората (за ладилниците Либерр ова име е напишано заедно - Нофрост). Пример за вакви фрижидери е моделот Bosch KIF 20A50.
На семејство од 3-4 лица ќе им треба поголем модел. Тука веќе вреди да се обрне внимание на фрижидерот со пространа главна преграда и замрзнувач што се затвора со посебна врата. Висината на ваквите модели достигнува 1,9 метри, внатрешниот простор обично се дели на три зони: ладење, замрзнување и зона на нула температура, што на повеќето потрошувачи им е познато како „ зона за зачувување на свежината “. Ако нема прашања во врска со првите две поглавја, тогаш на третото треба да се појаснат. Комората, која зафаќа до една петтина од главниот простор на ладилникот, е специјално дизајнирана за складирање на расиплива храна. Одмрзнувањето на таков фрижидер е прилично едноставно: по правило, само одделот за замрзнувач има потреба од целосно одмрзнување, одделот за ладилник е опремен со истиот систем No Frost.
Фрижидерите со две оддели можат да работат или со еден компресор или со два, и двете опции имаат свои предности. Првиот е поекономичен во работењето, но вториот ви овозможува да исклучите и да одмрзнете која било од коморите, оставајќи ја втората во работна состојба. И ова, како што покажува искуството, е многу поудобно.
И, конечно, големи ладилници рамо до рамо. Сопствениците на пространи кујни можат да си дозволат таков, бидејќи ова е можеби најпространиот и димензионален тип фрижидер. Буквално рамо до рамо значи „ рамо до рамо “, што е точно: камерите се наоѓаат една до друга и се отвораат со две врати замав. Висината на моделите варира од 1,7 до 1,9 метри, ширината може да биде до 1,2 m, а вкупниот употреблив волумен е од 520 до 800 литри. И покрај импресивната големина на фрижидерите, нема да имате проблеми со одмрзнување: технологијата No Frost е задолжителен стандард во нив, на пример, самостоен фрижидер Gaggenau IK 300-354 "Side by Side"
Рамо до рамо моделите имаат повеќе температурни зони, вклучително и затворена комора со нула температура и оддел со променлива влажност. Скоро сите фрижидери од овој тип обезбедуваат дополнителна можност за ладење на пијалоците: во посебен оддел на вратата, температурата се одржува за 3 степени пониска отколку во главната комора. Покрај тоа, вградениот производител на мраз ви овозможува да произведувате околу 4 кг мраз дневно без досадно истурање вода во калапите и потоа одвојување на замрзнатите коцки од нив. Преку црево поврзано со водоснабдувањето, водата ќе влезе во филтерот со заменливи касети, а потоа, исчистена од нечистотии, ќе влезе во одделот за формирање мраз. Практично, едноставно и многу ефикасно.
Сепак, при изборот на димензиите на ладилникот, не заборавајте за прашањата за неговото доставување до местото за инсталација. Имајте на ум дека мора да помине низ вратите на станот и кујната - барем и максимум - да се вклопи во лифтот, што ќе ја однесе вашата набавка до посакуваниот под. Па, ако веќе сте се решиле на рамо до рамо модел, бидете подготвени да донесете нестандардна одлука: можеби ќе треба да ги отстраните вратите во станот. Единствената утеха е што овие непријатности се привремени.
Локација на камерите
Поентата не е неопходна, туку се гледа како прашање за употребливост. Ако вашиот фрижидер има две или повеќе комори, би било добро да одлучите каде треба да се наоѓа одделот за замрзнувач - на горниот или долниот дел. Ако претпочитате да готвите претежно замрзната храна и храна за погодност и да користите замрзнувач неколку пати на ден, едноставно нема смисла да се сквоти пред него. За оние кои почесто ја отвораат вратата на ладилникот, попогодно е да изберат модел каде што е замрзнувачот под фрижидерот, како што е направено во моделот Bosch KIV 38X00.
Способност за замрзнување
Оваа карактеристика често е означена на вратата од одделот за замрзнувач или, ако ладилникот е единечен оддел, веднаш до индикаторите за работа. Две снегулки означуваат дека максималната температура во замрзнувачот е -12 ° C, три означуваат дека оваа вредност достигнува -18 ° C, а кога прикажувате четири снегулки, можете безбедно да сметате на сè -24 ° C.
Контрола
Фрижидерот може да се контролира и електромеханички и електронски. Првиот е најпознат и наједноставен: вклучувањето и исклучувањето се случува со притискање на копчињата, а посакуваниот режим се поставува со вртење на копчињата на термостатот. Вториот метод користи електронски панел со дигитален дисплеј и контролен панел. Со нивна помош, можете да ја поставите посакуваната температура со точност на степен, што не може да се направи со рачно регулирање, но ако имате дисплеј, ќе мора да присуствувате на набавка на добар стабилизатор на напон.
Имајќи предвид дека основните функции на ладилниците со различни контролни методи се скоро исти, изборот на модел за овој параметар е целосно по ваша дискреција.
Одмрзнување
Според овој критериум, ладилниците се поделени на модели со рачно одмрзнување и автоматско. Споменувањето на првата опција само ги нагласува предностите на втората, за што не е потребна човечка интервенција. Одмрзнување на кондензатот се одвива автоматски на задниот внатрешен wallид на ладилната комора, каде што се наоѓа испарувачот. Водата се влева во посебен жлеб на дното на ладилната комора и минува низ посебна дупка во послужавникот над компресорот, и таму, под влијание на генерираната топлина од него, испарува.
Дополнителни функции на фрижидерот
Покрај системот No Frost, кој спречува формирање на мраз во одделот за ладилник, многу модели на современи фрижидери имаат голем број дополнителни функции.
Air Туш обезбедува создавање и одржување на режим на ниска температура и циркулација на воздухот, поради што се јавува еден вид вентилација на ладилната комора.
BioFresh е функција што ви овозможува да ги регулирате нивото на температура и влажност во комората, а со тоа да се создадат сите потребни услови за складирање на разни видови храна. Високата влажност придонесува за долгорочно зачувување на свежината на зеленчук, овошје, билки.
Мултифункционалниот дисплеј MagicEye, сместен на вратата, прикажува информации за работата на фрижидерот.
Coolmatic обезбедува брзо принудно ладење со воздушни струи водени од вентилаторот. По 6 часа по активирање на оваа функција, нормалната температура е вратена.
Антибактериската заштита се обезбедува со премачкување на wallsидовите и внатрешната површина на вратата на одделот за ладилник со полимер заснован на сребрени јони. Оваа одлика е достапна во голем број модели од Бош, Сименс и некои други производители.
Crisp Fresh е филтер вграден во полицата за чување зеленчук и им овозможува да останат свежи долго време.
Системот GlassLight е LED осветлување вградено во полиците што ви овозможува брзо да го пронајдете патот околу системот за полици и поставувањето на производот.
Кулер е уред вграден во вратата на ладилникот за ладење и греење на вода за пиење, кој се состои од резервоар, една или две славини и превртено шише со вода прикачено на горниот дел. Во резервоарот, водата, во зависност од задачата, се загрева или лади, по што се снабдува преку чешмата.
Звучен сигнал - можност за сигнализација за отворена врата на ладилникот.
Антибактерискиот систем SilverClean, создаден од производителите на ладилници Неф, спречува раселување и растење на штетните бактерии. Се базира на дејството на сребрените јони, кои се дел од материјалот за theидовите и внатрешната површина на вратата на ладилната комора. Фрижидерите опремени со системот SilverClean никогаш нема да имаат непријатен мирис и храната ќе трае подолго.
Присуството на отстранлива преграда помеѓу кутиите, што овозможува складирање на производи со големи димензии, се нарекува поинаку во фрижидерите од различни брендови. Миле има VarioRoom, Либерр има VarioSpace, AEG има VarioBox. Производителите имаат опремено замрзнувачи со стаклени полици и контејнери за извлекување за поудобно складирање храна. Сите овие елементи можат едноставно да се отстранат доколку е потребно, со што се создава доволно простор за поставување големи производи.
Функцијата SuperCool овозможува брзо и висококвалитетно ладење на воздухот со помош на специјален вентилатор. Повеќенасочните протоци на воздух ја ладат содржината на комората од сите страни, што е особено важно за производите што штотуку се ставени во фрижидер. LG ја има истата функција наречена Мулти-проток на воздух.
Режимот SuperFrost ви овозможува брзо замрзнување на голема количина храна на температура од -32 ... -38 ° C, што го зачувува нивниот вкус и обезбедува подолго складирање. Режимот се исклучува автоматски, бидејќи целиот волумен на храна е замрзнат.
Функцијата FrostControl, развиена од Либерр, ја следи температурата во замрзнувачот и, доколку се покачи, активира звучен и визуелен аларм. Индикаторот FrostControl ќе ви овозможи да преземете мерки на време и да го користите режимот SuperFrost ако, како резултат на прекин на струја, храната започне да се одмрзнува.
Самостоен или вдлабнат
Оваа точка е исто така многу важна. Сега, кога вградените апарати за домаќинство полека, но сигурно го заменуваат „ соло “ моделот , кога шпоретот се заменува со плоча за готвење и печка, кога дури и микробранови печки се „ скриени “ во длабочините на елегантните ормани, производителите на ладилници се повеќе проширување на производството на целосно вградени модели. Се разбира, тие се многу поскапи од нивните одделни „ браќа “, бидејќи барањата за нив се многу повисоки. Прво, минимум вибрации, така што дрвениот мебел не стане еден вид кутија за резонатор, а нечистотијата на моторот не може да се чуе низ целата кујна. Второ, топлинска изолација. Фрижидерите " соло " не треба да се спојуваат со мебел и wallsидови, и постои посебен услов за растојанието помеѓу фрижидерот и ладилникот. Целосно вградените модели можат да бидат поставени таму каде што е погодно за вас и само вие.
И, конечно, да ја разгледаме чисто естетската страна на избор на фрижидер. Класичните бели модели се сè уште најпопуларни, но сега, заедно со нив, има и обоени: жолта, челична, завршна облик на дрво, нерѓосувачки челик Liebherr CPes 40030. Сепак, фрижидерот најхармонично ќе се вклопи само во внатрешноста ако тоа вратата ќе биде апсолутно ист панел како и фасадите на кујнскиот мебел. И ова е можно само ако купите вграден модел.
Ладилници за вино или лавици за вино
Познавачите на добри вина, кои имаат можност да ги купат во големи количини, ќе мора да набават специјална единица за чување на овој скапоцен пијалок. Како што знаете, за виното да не ги изгуби своите својства, потребно е да се обезбеди не само одредена температура, туку и влажност. Имајќи ја предвид оваа цел, голем број производители на апарати за домаќинство развија и започнаа со производство на вино кабинети.
Исто како и фрижидерите, „ складирањето “ на виното се разликуваат едни од други по големината и можностите. Затоа, прашањето како да изберете кабинет за вино бара посебно разгледување. На кратко, можеме да кажеме дека приврзаниците на одредени сорти вина може добро да се разберат со модели со една температура, но loversубителите на разновидноста ќе треба да присуствуваат на купувањето на повеќетемпературни. Покрај тоа, колку е поскап вино-шкафот, толку повеќе можности тој ги содржи за правилно складирање на широк спектар на вина - бели и црвени, збогатени и пенливи. Ладилник за вино Miele модел KWL 4712 SG ed
Финансиски можности
Избор на фрижидер, неизбежно ќе се соочите со финансиско прашање, имено колку пари да оставите во продавницата за да добиете добар резултат во кујната. Секој производител обично нуди различни опции за опрема - од буџетски до луксузни модели, така што е сосема можно да се најде модел за вашиот џеб. Сепак, вреди да се запамети дека, за разлика од другите видови апарати за домаќинство, фрижидерот обично се купува многу години: неговите димензии се прилично големи, а тежината не ви дозволува едноставно да го извадите стариот и да ставите нов. Затоа, треба добро да размислите дали да заштедите пари при купување или да купите навистина добар модел од еден од светски познатите производители.
Добро познатата „ етикета “ на ладилникот не е само прекрасен дизајн на вратата. Ова е потврда за квалитетот, знак дека компанијата е одговорна за своите производи. Со текот на времето, сè се менува, а апаратите за домаќинство имаат нови функции и можности. Знаејќи го ова, побрзајте сега да купите еден од најмодерните модели на ладилници, подоцна нема да жалам за вашата одлука. Да, ќе мора да платите голема сума одеднаш, но тогаш ќе можете да ја користите вашата набавка многу години, па дури и децении, без да се грижите за нејзината поправка и потребата да ја замените.
Ефтини модели на елитни фрижидери:
Вграден фрижидер Miele K 9414 iF
Вграден фрижидер Kuppersbusch IKE 247-8
Фрижидер Liebherr CP 40030
Како да изберете бренд
Да се ​​издвои од општата маса на производители бренд што може да се нарече најдобар, сигурен, престижен, можеби, не е реален. Вашиот вкус, или можеби дури и интуицијата, ќе ви каже како да го пронајдете вистинскиот модел кај многумина со слични функции, но направен од различни производители. Како по правило, секоја марка, покрај стандардните карактеристики, нуди и нешто свое, посебно. Miele, на пример, го разви уникатниот систем за осветлување GlassLight, а Bosch разви и имплементираше нов режим на супер замрзнување.
Важно при изборот на производ на одредена марка е присуството на сервисен центар на компанијата во вашиот град. Сепак, кога купувате производи од сериозни производители како што се Бош, Сименс, Гагенау, Миле, Куперсбуш, Либерр, Неф или Зануси, не мора да се грижите за ова.
Lifeивотен век и гаранции
Lifeивотниот век на современите фрижидери, предмет на сите правила на работа, е од 10 до 15 години, а некои производители, на пример, Миле, зборуваат за посериозен период. Искуството покажува дека добрите модели траат многу подолго, и ако застарат, тогаш морално. Ова значи дека во определеното време се појавуваат посовршени, осмислени и опремени со нови функции фрижидери, што не им пречи на старите за работа, работа и работа. Но, и покрај значителниот век на траење, гаранцијата за опрема за ладење е прилично скромна - од 1 до 2 години, а втората опција ќе чини повеќе купувачи.

Како да изберете фрижидер?
Како да изберете фрижидер?
Како да изберете фрижидер?
Како да изберете фрижидер? Како да изберете фрижидер? Како да изберете фрижидер?Home | Articles

December 6, 2022 17:10:07 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting