Како да изберете слушалки

За да разберете кои слушалки да ги изберете, треба да одговорите на прашањето зошто ни требаат слушалки? Секако, со цел да слушате музика. И многу е добро што овој процес ќе биде придружен со удобност. Сигурно, примарен критериум што влијае на удобноста на слушањето ќе биде отсуството на надворешен шум. Во никој случај не смеете да слушате бас-боб, свиркање или кој било друг звук што нема никаква врска со датотеката што ја слушате. Но, во никој случај сите слушалки не ги исполнуваат овие барања. Повеќето луѓе со преносни уреди треба да купат посебни слушалки за нив. Ова се случува поради фактот што слушањето музика со слушалките испорачани со уредот не е пријатно. Што треба да направите за да изберете добри „ уши “? Како да ги изберете вистинските слушалки?
Најважното правило што ќе ви помогне да ги зачувате нервите е да не им дадете предност на ефтините слушалки. Заштедите значително ќе влијаат на квалитетот на звукот. Заштеда на пари на слушалки е огромна загуба во квалитетот. Многу е малку веројатно дека сакате да слушнете не пријатен, јасен звук, туку шушкање или свирче. Во случај да купите слушалки со висока вредност, вашите трошоци нема да бидат залудни. На излезот, ќе добиете прекрасен звук и отсуство на извонредни звуци.
Дизајн
Во зависност од видот на дизајнот, слушалките се поделени на неколку видови. Тие се електростатски, динамични и зајакнувачки.
Во динамичните слушалки се користи електродинамичкиот принцип на конверзија на сигналот. Серпентина од жица, која е во полето на постојан магнет, е прикачена на мембраната. Под дејство на наизменична струја, серпентина врши движење што точно ја повторува формата на електричниот сигнал. Дури и ако ги земеме предвид сите недостатоци на овој метод на конверзија на сигналот, употребата на нови материјали и пронајдоци ги измазнува, подобрувајќи го квалитетот на репродуцираниот звук.
Засилувачките слушалки во принцип се прилично слични на динамичните. Главната компонента на ваквите слушалки е арматурата, т.н. плоча во форма на буквата У, изработена од феромагнетна легура. Ефектот на магнетното поле врз арматурата прикачена на дијафрагмата предизвикува негово вибрирање, што е целосно во согласност со примениот сигнал. Осцилациите на дијафрагмата се перципираат од нас како звучни. Овој дизајн избегнува изобличување при репродукција, поради што овој вид слушалки е многу популарен кај музичарите. Звукот на овие слушалки е многу зависен од директната положба на слушалките во увото и од анатомската структура на увото. Исто така, неповолна положба е високата цена на оваа сорта.
Електростатските слушалки користат мембрана помеѓу два електрони за да создадат звук. На мембраната се применува постојан напон, а на електродите се применува сигнал од аудио системот, под чие влијание, вибрациите на мембраната неверојатно точно ја повторуваат формата на електричниот сигнал. Овие слушалки често се користат заедно со аудио опрема Hi-Fi и Hi-End. Ова се должи на фактот дека нивната цена е многу висока.
Кабелот за слушалки мора да биде еднонасочен или двонасочен. Во случај врската да биде двонасочна, тогаш жицата се вклопува одделно на секоја слушалка, но ако имаме еднонасочна врска, тогаш жицата одговара на само еден слушалка. Втората слушалка е поврзана преку жица што е скриена со лак. Што е многу погодно за лицето кое ги користи.
Главната компонента на приклучниот кабел е бакар, кој делува како спроводник. Кабелот за поврзување е составен од сериско поврзување на одделни гранули. Секоја гранула во себе има кристална решетка од правилната структура. Сепак, транзициите помеѓу гранулите се оксидираат и ја нарушуваат структурата. Овие премини се пречка што го деградира сигналот, спречувајќи електрична струја. Слушалките од највисок степен користат бакарен проводник без кислород. И, поради ова, нема повреда на структурата помеѓу гранулите, што има позитивен ефект врз квалитетот на сигналот.
Должината на кабелот на обичните слушалки е 1-3 метри, но во некои сорти може да достигне 7 метри. Слушалките за плеери имаат кабел долг 50 сантиметри, но многу често со слушалките се испорачува продолжен кабел, бидејќи должината на кабелот можеби не е доволна за удобно поставување на плеерот во вашиот џеб. Кабел за слушалки за преносна опрема треба да биде во просек долг 1-1,2 метри, но оваа должина можеби не е доволна за домашна употреба.
Фреквенција
При избор на слушалки, внимателно разгледајте ја кутијата. Треба да ја означи фреквенцијата што влијае на квалитетот на звукот што доаѓа од слушалките. Во случај фреквентниот опсег да биде тесен, на излезот ќе добиеме метален тон на звук на многу високи или многу ниски фреквенции, како и карактеристична подсвиркване. Но, производителите, со цел да го интересираат клиентот, многу често укажуваат на поширок опсег отколку што е реално. Ова е затоа што критериумите за мерење на фреквентниот опсег се различни за секој производител. Надвор од опсегот, звукот нема да се разликува, освен што ќе биде малку потивок. Затоа луѓето толку често се изненадуваат кога споредуваат ефтини и скапи слушалки со исти опсези на фреквенции. Во овој поглед, вреди да се запамети дека не треба да обрнувате внимание на овој параметар.
Постои такво нешто како фреквентен одговор или графикон на одговор на амплитуда-фреквенција, кој секогаш треба да остане линеарен, без изобличување на звукот. Затоа, без линеарноста на фреквентниот одговор, карактеристиката на фреквентниот опсег останува бескорисна информација. Амплитудата на фреквенцијата низ пакетот не е откриена. За да го направите ова, треба да слушате експресивен состав преку слушалките, со што ќе го тестирате уредот.
Мембраната на слушалките е исто така еден од факторите кои влијаат на квалитетот на звукот. Колку е поголем дијаметарот на мембраната на слушалките, толку подобро таквите слушалки ќе го репродуцираат " нискиот крај ". Како резултат, ако ви е важен квалитетот на звукот што го примате, запомнете дека мембраната не треба да биде помала од 30 mm.
Отпорност
Други важни параметри се означени на пакувањето. Отпорот е мерка на минималниот отпор во однос на наизменичната струја. Овој параметар е земен предвид во однос на уредот на кој ќе бидат поврзани слушалките. Слушалките со импеданса од 16-40 оми се погодни за преносен плеер. Но, вреди да се знае дека ако отпорот е под минималното дозволено ниво, корисникот ќе слушне не само музика, туку и шушкава што се јавува при вклучување на јазичињата на плеерот, како и други звуци.
Ако големи слушалки за монитор со импеданса од 250 оми се поврзани со плеерот, нема да слушаме звук, туку шепоти. Исто така, треба да знаете дека за да ги поврзете слушалките со импеданса поголема од 150 оми, мора да користите сопствен засилувач. Слушалките дизајнирани за звучни картички и кои се користат без засилувач мора да имаат импеданса од 120 до 150 оми. Слушалките со највисок степен имаат импеданса од над 300 оми. Ова го намалува целосното изобличување, но бара сигнал од висок напон од засилувачот.
Чувствителност
Овој параметар влијае на нивото на јачината на звукот на слушалките, при одредени вредности на сигналот доставен до нив. Слушалките со повисоко ниво на чувствителност ќе работат погласно од слушалките со кои имаат исто ниво на импеданса. Чувствителноста на слушалките се одредува според притисокот што го создаваат кога се снабдуваат со електричен сигнал со моќност од 1 mW.
Звучниот притисок се мери во dB (децибели). Прагот за човечки слух е нула децибели. Прагот на болка е 140 dB. Во овој поглед, чувствителноста на слушалките мора да биде најмалку 100 dB. Магнетните јадра на слушалките заслужуваат посебно внимание. Малиот дијаметар на јадрото може да укаже на малата моќност на магнетот. Во случај слушалките со големи мембрани да не ви одговараат, тогаш треба да се одлучите за слушалки со неодимиумски јадра, кои имаат високо ниво на магнетна енергија.
Слушалките се оценети за излезна електрична енергија што се движи од 1 до 3500 mW. Ова ја означува јачината на звукот на кој слушалките слушаат. Главната работа што треба да се разбере е дека волуменот не зависи само од напојувањето, туку и од отпорноста и чувствителноста.
Тип на врска
Методите за поврзување на слушалки се исто така различни. Според видот на врската, постојат безжични и жични слушалки. Кој е најдобриот избор? Секако, безжичните слушалки се прилично привлечно решение што им одговара на луѓето кои се движат или танцуваат додека слушаат музика. Сепак, постои мислење дека квалитетот на преносот на звук кај ваквите слушалки е многу различен, полошо, од жичените слушалки од истата класа. Сепак, не ги намалувајте таквите слушалки. Современата технологија ви овозможува да избегнете сериозно изобличување при пренесување сигнал со безжични слушалки.
Безжичниот предавател на слушалки може да има од 1 до 27 канали. Повеќе канали создаваат услови за полесен избор на работната фреквенција. Ова се должи на фактот дека ако има пречки на еден од каналите, можете да се префрлите на следниот. Колку е поголема работната фреквенција на предавателот, толку подобро сигналот ќе помине низ wallsидовите и другите пречки. Ако вашите планови вклучуваат користење слушалки надвор од просторијата или надвор од просторот за живеење, вреди да се изберат слушалки со работна фреквенција на предавател од најмалку 800 MHz.
Опсегот на вакви слушалки варира во голема мера и може да достигне 100 м. Во случај да ви требаат слушалки кои ќе работат во просторијата, доволен е опсег од неколку метри. За да се движите низ станот, доволно е опсегот да биде 10-30 м Слушалките со опсег до 100 м се погодни за надворешна употреба.
Покрај изворите на инфрацрвени и радио сигнали, постојат модели кои користат Bluetooth технологија, така што тие се во можност да се поврзат со многу уреди што имаат вграден Bluetooth адаптер кој го поддржува A2TP профилот.
Не е тајна дека безжичните „ уши “ се нешто потешки од нивните жични „ другари “. Ова се должи на фактот дека за нивно работење потребни се батерии или батерии на полнење, кои исто така се испразнуваат доста често. Затоа, за да не купувате одделни слушалки за Hi-Fi и Hi-End системите, треба веднаш да се одлучите за жични слушалки.
Без исклучок, сите безжични, како и некои модели на жични слушалки имаат контрола на јачината на звукот. Ова станува корисно ако лицето е далеку од изворот на сигналот.
Акустичен дизајн
Во зависност од акустичниот дизајн, постојат неколку видови слушалки: затворени, отворени и полуотворени. Затворените слушалки спречуваат продирање на надворешни звуци, што е добро кога слушате музика во јавниот превоз. Со затворен уред, лакот, доколку е присутен, повеќе го притиска увото отколку со другите видови слушалки. Тоа е затоа што звуците со ниска фреквенција ќе бидат нарушени ако чашите не се вклопуваат добро. При избор на штипки, носете ги 5-10 минути. Веднаш ќе почувствувате дали ве притискаат.
Отворените слушалки овозможуваат продирање на надворешните звуци. Во овој поглед, едно лице не е звучно одвоено од надворешниот свет, што го прави звукот поприроден. Но, во јавниот превоз станува проблематично да се слуша музика користејќи такви слушалки. Полу-отворените слушалки овозможуваат надворешни звуци да поминуваат, но обезбедуваат пристојна звучна изолација.
Удобност
Постојат неколку видови на конструкција на слушалки:
- Вклучи, поврзи
- платежни ливчиња
- слушалки за уши
- монитор
Слушалките поставени директно во ушите се поделени во два вида: уво и уво. Ушните слушалки се мали по големина, многу погодни за употреба со преносни уреди. Вклучено кај повеќето играчи. Лошата страна е што тие се прилично слабо држени во ушите. Ова се должи на фактот дека луѓето имаат многу различни форми на уши. Исто така, овие слушалки имаат мала звучна изолација, слабо репродуцираат звуци со ниска фреквенција.
Слушалките за во уво остануваат во увото многу подобро. Ова се постигнува преку помал дијаметар. Тие исто така се вметнуваат подлабоко во ушниот канал. Обично, ваквите слушалки имаат таканаречени силиконски влошки за уши, кои добро ја фиксираат слушалката во увото, а исто така помагаат да се подобри звучната изолација, што го зголемува квалитетот на слушање музика.
Слушалките за уши со помош на окципиталниот лак се притиснати на ушите, а исто така имаат многу поголем дијаметар на дијафрагмата, што има корисен ефект врз квалитетот на звукот. Понекогаш вертикалниот лак служи како монтирање, што поврзува две чаши од овие " уши ". Ова ја распределува тежината на ушните тапани рамномерно над површината на главата.
Најдобри се слушалките за монитор, кои се користат за следење на звукот во студија за снимање. Но, вреди да се напомене дека има слушалки за монитор за домашна употреба. Оваа верзија има голема лента за на глава, перници за уши што го покриваат увото што е можно повеќе, како и големи мембрани кои рамномерно го репродуцираат целиот опсег на фреквенции.
Различни модели на слушалки за монитор имаат свои карактеристики. Некои од нив имаат кабел кој многу личи на кабел за слушалка или монтажен кабел. Извртен кабел се користи за да се спречи жицата да ви виси под нозете. Одвојниот кабел овозможува замена во случај на оштетување. Ова е многу важно кога ќе ја земете предвид цената на слушалките од мониторот. Многу е полесно да се купи нов кабел отколку да се фрлаат слушалки од висока класа за најмала штета.
Тежината на ушите е исто така од голема важност, бидејќи тие постојано се носат на главата. Вметнувањата тежат од 5 до 30 грама, надземни од 40 до 100 и ги следат 150-300 грама.
Заменик
Постојат два вида на пренос на аудио сигнал - аналоген и дигитален. Дигиталниот пренос подразбира дека сигналот се пренесува кодиран како единици и нули. Сличен тип на пренос се користи кај безжичните слушалки, но повеќето слушалки користат аналоген тип на пренос. Тоа подразбира дека големината на сигналот е директно пропорционална на јачината на сигналот. Дигиталните слушалки овозможуваат звук со повисок квалитет, нема пречки, ефект на исчезнување при движење и бучава, но овој вид слушалки има прилично висока цена.
Излези
Безжичните слушалки имаат основна единица, во која се наоѓа предавателот, електроника за обработка на сигнал и линија, каде сигналот се дуплира. Ова ви овозможува да поврзете засилувач со звучници со нив без да ги исклучите слушалките.
Влези
Основната единица, инсталирана во безжичните слушалки, има и дигитален коаксијален влез, што ги елиминира пречките и бучавата. Со него, можете да извршите пренос на аудио сигнали и во стерео и во повеќеканален режим. Може да се користи и за пренос на повеќеканален аудио со користење на едноставен кабел со RCA конектор.
Покрај овој влез, може да има и дигитален оптички влез. Тоа ви овозможува да пренесувате дигитален сигнал во неколку режими. Главната разлика од коаксијалниот влез е употребата на светлина за пренос на сигналот, а исто така и употреба на оптичко влакно наместо електричен кабел. Сето ова ви овозможува да обезбедите заштита на сигналот дури и со силни електромагнетни пречки.
Конектори
Постојат неколку видови приклучоци за поврзување на слушалките со уредот. Тие се мини приклучок 3.5, мини приклучок 2.5, 5-пински, приклучок 6.3. Постојат два вида приклучоци - 6,3 за аудио системи и 3,5 за плеери.
Големината на слушалката мора да одговара на дијаметарот на влезот на аудио системот. Многу често кај слушалките со мини приклучок 3,5, еден од додатоците е адаптер за приклучок 6,3. За возврат, слушалките со приклучок 6,3 се испорачуваат со адаптер за 3,5. Скоро сите електростатски слушалки користат 5-пински приклучок.
Постојат неколку модификации на приклучокот за мини приклучок. Тој е исправен приклучок и има L-форма. Во случај да се користи преносна опрема, приклучокот во форма на L е соодветен. Ова се должи на фактот дека поцврсто се вклопува во телото, а исто така не влијае на неговите димензии на кој било начин. Слушалките со исправен приклучок се доста погодни за стационарна опрема.
Заклучок
Разновидноста на типови слушалки го отежнува нивниот избор. При избор на слушалки, треба да одлучите за каква цел, како и под кои услови ќе ги користите. Исто така е многу важно да се земат предвид сите параметри што се наведени во овој напис. Разновидните слушалки му овозможуваат на секој да ги избере вистинските „ уши “ за него . Оваа статија имаше за цел да му помогне на просечниот корисник во однос на изборот на слушалки. Навистина се надеваме дека информациите обезбедени од нас се покажаа корисни за вас и вие бевте во можност да изберете слушалки што целосно ги исполнуваат вашите барања и очекувања.

Како да изберете слушалки
Како да изберете слушалки
Како да изберете слушалки
Како да изберете слушалки Како да изберете слушалки Како да изберете слушалкиHome | Articles

December 5, 2022 18:59:34 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting