Како да изберете проектор

Прилично високата цена на проекторот подразбира негов внимателен избор. 30-60 илјади рубли е токму сумата на која треба да се фокусирате. Овој материјал ќе ви помогне да одговорите на прашањето: како да изберете проектор и да ги разберете нијансите и важните точки на овој избор.
Како што споменавме погоре, прилично висока цена за проекторот се должи пред се на неговиот дизајн. Како прво, при избор на кој било дигитален уред, треба да одлучите за што ви треба? Истото важи и за проекторот, бидејќи проекторот за презентација и филмскиот проектор дома се сосема различни работи.
Земете проектор за презентација, на пример. Бидејќи тој често патува со вас на разни настани, неговата компактност, тежина и осветленост излегуваат на врвот. За домашните проектори се применуваат поинаква ситуација и барања, бидејќи за нив се релевантни тивкото работење и високиот квалитет на сликата.
Разгледајте ги основните принципи на проекторот
ЦТР проектори
Три кинескопи формираат општа слика со помош на леќа порамнета на екранот. Таквите проектори се типично обемни, тешки (тежината може да достигне неколку десетици кг) и не се подвижни, затоа не се погодни за сервирање презентации. Покрај тоа, поставувањето такви уреди е тешко и бара помош од специјалист. позитивната страна на CTR на проекторите е квалитетот на сликата. Точна репродукција на боите и богати тонови, без бучава и пикселација. Сите овие предности го прават одличен проектор за гледање филмови во вашиот дом.
Треба да се напомене високата цена што ќе треба да се плати за ваков проектор, така што огромното мнозинство купувачи веднаш се елиминираат.
ЛЦД-проектори
Принципот на конструкција на сликата е како што следува: светлината што минува низ матрицата со течни кристали го погодува екранот. Оваа физика на работа овозможува да се произведат прилично компактни модели со добра осветленост. Од сериозните недостатоци, вреди да се забележи бучавата од вентилаторот што ја лади матрицата, бидејќи се состои од кристали чувствителни на високи температури. Исто така, внимателно гледајќи, можете да најдете мрежа од матрични пиксели на екранот.
За да се подобри квалитетот на сликата, производителите понекогаш користат повеќе матрици со течни кристали. ЛЦД-проекторите се еден од најпопуларните сегменти на пазарот на проектори, цената на таквите модели може да варира од 30.000 илјади рубли и повеќе.
LP проектори
Релативно нов развој кој веќе има свои клиенти. Технологијата се базира на рефлектирачка матрица, која се состои од многу микромироли. Светлината од оваа ламба се рефлектира од матрицата преку посебен филтер за светло и го погодува екранот. Значајна предност во споредба со ЛЦД-проекторите е отсуството на пикселен дел на екранот, ова се постигнува со намалена граница помеѓу ретровизорите, во споредба со матрицата со течни кристали. Друга позитивна точка е високото ниво на осветленост. Ова е затоа што прозрачниот флукс влегува во екранот без загуби, за разлика од ЛЦД-проекторите. И последниот плус е недостаток на инерција.
Меѓу минусите, може да се разликува дискретно снимање, или точката е осветлена или не.
Технологијата е несовршена, но производителите наоѓаат излез од ситуацијата. Со зголемување на бројот на матрици и зголемување на светлосните филтри.
Не купувајте ефтини DLP проектори за прегледување видео. генерираната слика е доста специфична и има треперење ефект врз екранот, кој ги заморува очите при долготрајно гледање.
Д-ИЛА проектори
Најмоќната технологија која ги вклучува позитивните карактеристики на LCD и DLP проекторите. Работи на рефлектирачка комплексна матрица на течни кристали. Способен за работа на високи температури. Експертите сметаат дека оваа технологија е најдобра, а производителите ја развиваат.
Но, вреди да се напомене дека овие проектори не се вообичаени во животот. Тоа е затоа што цената е превисока, така што вашиот избор веројатно ќе биде ограничен на ЛЦД и DLP проектори.
Резолуција на проектор
Во старите денови, резолуцијата на проекторот беше на ниво на стандардни компјутерски видео картички, но со развојот на дигитални технологии, телевизија со висока резолуција и појава на ДВД и FullHD, резолуцијата на проекторите стана многу поголема.
Да ги разгледаме општите опции за дозвола:
SVGA (800x600)
XGA (1024x780)
SXGA (1280x1024)
UXGA (1600x1200)
QXGA (2048x1536)
Full HD (1920х1080)
WUXGA (1920х1200)
HD 4K (4096x2400)
Покрај наведените, постојат и поретки формати. Како што веќе споменавме, моделите со широк екран се поприфатливи за гледање филм. Исто така, треба да се напомене дека трендовите на современите дигитални технологии и телевизија во голема мера го определија преминот на производството на проектори во матрици со голем формат меѓу производителите.
Современите проектори поддржуваат вообичаени формати во боја PAL, SECAM, NTSC4, вклучително и HDTV.
Забележете дека колку е поголема резолуцијата, толку е подобра сликата на екранот и толку е поголема цената на проекторот.
Светлосен флукс, осветленост
Единиците на светлиот флукс се ANSI lm. Ние нема да навлегуваме во технички моменти, туку само ги даваме вредностите благодарение на кои ќе можете да се движите. За проектори дизајнирани за гледање филмови во затемнета просторија, доволен е прозрачен флукс од 700 до 1500 ANSI лумени. Ако вашиот проектор се користи за презентации во осветлени простории, препорачливо е да купите проектор со висока осветленост.
При купувањето, вреди да се размисли дека прозрачниот флукс наведен во техничките карактеристики на проекторот е помал од реалните вредности за околу 10%, а во некои случаи дури и повеќе.
Исто така, вреди да се спречи паѓање на сончевите зраци на екранот. Не, дури и најмоќниот проектор ќе обезбеди добра, квалитетна слика во овој случај, затоа не заборавајте да користите ролетни или завеси направени од густа ткаенина кога гледате филмови.
Мрежни интерфејси
Безжичното пренесување на податоци е во тренд денес. Отсуството на жици, Wi-Fi и Bluetooth технологии се цврсто утврдени во животот на секој активен корисник на компјутер. Денешните проектори се способни да примаат податоци преку мрежа, вклучително и безжични. Со купување на специјален адаптер, секој проектор може да добие видео со стриминг.
Контраст
Односот на максималното осветлување на екранот со минималното се нарекува контраст. Соодносот на контраст е еден од најважните фактори при изборот на проектор за вашиот домашен театар. Денес производителите, кои се натпреваруваат едни со други, се обидуваат малку да го зголемат овој параметар во карактеристиките на производот. Со сето ова, технологиите на производство не се менуваат истовремено и скоро е невозможно да се разбере врз основа на тоа што производителот ја поставува оваа или таа бројка. За жал, сето ова игра сурова шега со клиентот и изборот на проектор во однос на контрастот е доста тежок. На пример, во 2004 година оваа вредност беше еднаква на приближно 3000: 1, а за 2010 година во податоците за пасошот има бројка од 10000: 1. Мора да се фокусирате на брендот и на сопствената перцепција.
Проекторска леќа
Современите проектори се опремени со ZOOM леќи со променлива фокусна должина. Ова во голема мера ја поедноставува работата, станува возможно да се промени големината на сликата без да се поместува проекторот од место до место.
Способноста за контрола на сликата, прилагодување на фокусот постои денес и од далечинскиот управувач.
Во најнапредните модели, леќите се опремени со електрични погони, кои овозможуваат не само рачно, туку и од далечинскиот управувач да ја сменат скалата на сликата и да го прилагодат фокусот. Овој квалитет, се разбира, е погоден, особено кога проекторот е монтиран на таванот, но тоа ја зголемува цената на уредот. Најважната карактеристика на леќата е т.н. сооднос на проекција Pro е вредност еднаква на односот на растојанието на проекцијата до ширината на сликата. Стандардните леќи имаат Pro во опсег од 1,8-2,2, фрлање далеку - до 4-8, кратко фрлање - 0,8 -1,2. Неодамна се појавија проектори со екстремно ниски стапки на проекција. Способни за производство на слики дијагонално од 80-100 инчи (ширина приближно 180-200 см) со растојание од проекција од само 8-30 см, овие проектори се првенствено наменети за употреба со интерактивни табли и други специјални апликации.

Како да изберете проектор
Како да изберете проектор
Како да изберете проектор
Како да изберете проектор Како да изберете проектор Како да изберете проекторHome | Articles

December 3, 2022 19:09:12 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting